Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Sty 05, 2018 11:30 am Temat postu: |
|
|
.Sam wynik eGFR o niczym nie świadczy i może być rozpatrywany tylko w korelacji z innymi wynikami. W sytuacji, gdy pozostałe wyniki, w tym kreatyniny, są dobre, to nie ma powodu do niepokoju. a U ciebie tym bardziej nie ma powodu bo oba wyniki są przecież w normie ( 60- 90) w takim razie niepotrzebna Ci szybsza wizyta
Dodatkowo masz dosyc niską wagę ciała ,(bierze się ją pod uwagę oceniając stan pacjenta ) wiec też i wynik niski .Niski ale ok nie ma powodu do zmartwienia . _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 05, 2018 11:40 am Temat postu: |
|
|
Dziieki Monia.
Kreatynina też nie jest ok. ale bez tragedii.
Myślałam, że GFR wylicza się że specjalnego wzoru, który zawiera wagę pacjenta, no ale ja świeżynka w temacie.
Wyczytałam, że prawidłowe to 90. Obniżone do 60 to przewlekla choroba nerek ( tak też mam w wpisie) a poniżej przewlekła niewydolność.
Dzięki raz jeszcze za doprecyzowanie.  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Sty 05, 2018 11:48 am Temat postu: |
|
|
wylicza się z jakiegoś wzoru ale ja w tym temacie nie siedzę. Jest jednak pewna prawidłowość związana z wagą . jesli jest ona niska to gRF też zazwyczaj jest niskie . Wyczytałam to kiedyś z odpowiedzi lekarza dla pacjenta .Teraz juz nie pamiętam gdzie to było . Ja ostatnio miałam mniej niż 60 i lekarka nie zareagowała jakoś nerwowo a wcale nie jestem szczupła . _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 05, 2018 12:09 pm Temat postu: |
|
|
Widzisz, Monia, ja też nie siedzę w temacie.
Tak czy siak, za dwa tygodnie kolejne badanie więc zobaczymy czy dalej leci w dół. Dobrze, że teraz białka w moczu nie było.
Coś mi gdzieś się rzucilo, że wiek pacjenta też biorą pod uwage. A kreatynina u Ciebie ok? _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Sty 05, 2018 3:27 pm Temat postu: |
|
|
Kreatynina za wysoka była ale nie jakoś tragicznie wysoka .
Ile miałaś tego białka ? w dobowej zbiorce ? czy w zwykłym badaniu . Najbardziej miarodajna wychodzi ze zbiórki .
Jakoś mam nadzieję że nerki to jeszcze długo nie będzie moj problem. Owszem mam kamienie ale nerki są wydolne i niech tak zostanie . Za duzo mi się namnożyło innych problemów żebym miała się jeszcze nerkami martwić . _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
darekuu9 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Sty 05, 2018 11:45 pm Temat postu: |
|
|
Zależy od użytego wzoru, w przypadku Cockroft-Gaulta waga się liczy, w MDRD nie.
Poziom kreatyniny zależy od masy mięśniowej, im większa masa mięśniowa tym większy poziom kreatyniny.
Te same stężenia kreatyniny oznaczają coś innego u dwóch osób, przykładowo 1.1 mg/dl u umięśnionego mężczyzny oznacza dobrą pracę nerek, a u anorektyczki znaczne upośledzenie ich funkcji. Dlatego bardziej miarodajne jest eGFR, a najbardziej dokładne jest oznaczenie GFR na podstawie wydalania kreatyniny z moczem.
Pisze że GFR najlepiej powinien być > 95, ale ja nigdy takiego wyniku nie miałem.
Jaką masz tą kreatyninę, inne wyniki ?
Mocznik ? _________________ Ostatnio każdego dnia rano staram się wstawać z nową nadzieją. |
|
Powrót do góry |
|
 |
meguchna Master butterfly

|
Wysłany: Sob Sty 06, 2018 12:25 pm Temat postu: |
|
|
Ewela, mysle tak jak Monika, ze nie ma co panikowac.Ja mam podobny problem i eGfr
mam w granicach 60- 80 ale kreatynina ok
i lekarze nie zwracaja nawet uwagi.
Raz tylko mialam eGfr 35 i kreatynine powyzej
normy ale okazalo sie,ze to falszywy alarm.
Do konca nikt nie wie bo moze to sa poczatki
czegos a moze faktycznie to nic takiego.
Do listopada to troche daleko wiec ja bym
podeszla do rodzinnego by przedyskutowac
temat.Jezeli lekarz uzna za stosowne to zleci dodatkowe badania by wykluczyc to i owo. _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Nie Sty 07, 2018 9:59 am Temat postu: |
|
|
Dziękuję za odzew.
Kompletnie nie panikuje ale w temacie nie jestem więc chciałam się poradzić.
W poniedziałek odbiorę wyniki bo tylko rozmawiałam telefonicznie i sprawdzę jak tam z kreatynina.
Za dwa tygodnie mam kolejne badanie więc ręka jest na pulsie.
Nam teraz P w domu i zajęta jestem bardzo i do tego bardzo miło.
Jeszcze raz dzięki za odzew.  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Sty 08, 2018 12:47 pm Temat postu: |
|
|
U mnie za to jest poważny problem, ostatnio miałem kreatyninę 0.96 mg/dl i wałki w moczu _________________ Ostatnio każdego dnia rano staram się wstawać z nową nadzieją. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ankanow62 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sty 09, 2018 10:33 pm Temat postu: |
|
|
istotnie szczegolnie ta wysoka kreatynina swiadczy ,ze masz ogromny problem.....a waleczki jakiego rodzaju masz? _________________ Animus aeger semper errat |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sro Sty 10, 2018 6:36 am Temat postu: |
|
|
Szkliste i jakieś bakterie _________________ Ostatnio każdego dnia rano staram się wstawać z nową nadzieją. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Sty 10, 2018 3:38 pm Temat postu: |
|
|
Ej Wojtek ale normy kreatyniny u mężczyzn są od 0.7 - 1.3 więc akurat kreatynina jest u Ciebie w normie . _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Basia123 Junior

|
Wysłany: Sob Gru 07, 2019 10:53 am Temat postu: |
|
|
Hej. Mam prośbę : pytanie następujące..
Za 4 dni idę do szpitala na oddz nefrologii. Teraz mocz zmienił kolor na żółty i pachnie dziwnie. Czy brać furaginę , żeby mocz był jałowy no raczej badań diagnostycznych mi nie zrobią przy zakażeniu. Czy już nic nie kombinować..
Z drugiej strony to dlaczego tak się dzieje ... od 2 miesięcy zmienia się kolor moczu . Zawsze był. słomkowy. Wystarczy 5 dni furagina i wszystko wraca do normy. Oczywiście na krótko...
Pytanie odkażać Waszym zdaniem czy nie.
Z lekarzem który mnie kieruje na oddz nie mam kontaktu. Więc nie zapytam..
Hm.... ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
doktorowa Stary wyjadacz

|
Wysłany: Nie Gru 08, 2019 9:05 am Temat postu: |
|
|
Ja bym na Twoim miejscu nic nie robiła na własną rękę, może w szpitalu zrobią jakieś badania, które mogą wyjść niewiarygodne przez niektóre leki.
Jeśli nie masz możliwości zapytac nefrologa to spróbowałabym podpytać lekarza w przychodni POZ.
No i koniecznie powiedz w szpitalu i w przychodni, że takie sytuacje sie powtarzają.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Basia123 Junior

|
Wysłany: Nie Gru 08, 2019 6:30 pm Temat postu: Nerki |
|
|
Doktorowa. Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Masz rację . Nic nie robię z tym Myślę , że to się sieje z ginekologii. Jeszcze zrobiłam wymaz . Wyniki we wtorek. Dlaczego to diagnozowanie jest takie trudne. Ja wybitnie nie mam szczęścia do lekarzy.
Ginekolog skierował mnie na RM chodziłam do niego przez 10 lat . Teraz się mnie pozbywa. Powinien RM odczytać . Trzyma płytkę od 18 listopada.
Nie ma dla mnie czasu.. Nie rozumiem takiej postawy. Stresuje mnie to . Próbowałam u innej ginekolog ale stwierdziła że nie bardzo potrafi , a przecież pracuje w klinice. Spróję wysłać płytkę do kogoś z Wwy . Jutro poszukam ginekologa - radiologa. Mam dosyć...
Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|