Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Sty 14, 2015 7:15 pm Temat postu: |
|
|
ooo jakie dobre zupy- chyba w przyszłym tygodniu zrobię, bo mi jęzor juz wisi  _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
meguchna Master butterfly

|
|
Powrót do góry |
|
 |

|
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
|
Powrót do góry |
|
 |
folka Master butterfly

|
Wysłany: Sro Kwi 29, 2015 2:52 pm Temat postu: |
|
|
Chciałam wykorzystać do czegoś rosołek więc takie coś zrobiłam, jadłam przez dwa dni, polecam
Z kluseczkami lanymi też mogłoby być, ale ja chciałam spróbować ciecierzycy, bo dotąd nie jadłam i smakowała mi
http://www.zajadam.pl/przepisy-zupy/zupa-z-ciecierzyca |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Kwi 29, 2015 3:11 pm Temat postu: |
|
|
Cieciorka pyszna jest  _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
zahary Junior

|
Wysłany: Wto Maj 19, 2015 11:35 am Temat postu: |
|
|
ciecierzyca z cebulką i boczkiem |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ola1 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Nie Sie 30, 2015 1:02 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
Chciałam się pochwalić, że dziś po raz pierwszy w życiu, zrobiłam wołowinę w mleczku kokosowym- coś ala kuchnia tajska i wyszło mi to dobre
Przepis:
Składniki (robiłam dla dwóch osób):
Wołowina (duży plaster na osobę)
1 marchewka
1 cebula
puszka mleczka kokosowego
imbir
sos sojowy
pieprz
curry (co prawda miałam zrobić wołowinę chili, a z roztargnienia dodałam curry nie chili, ale ok wyszło )
sól
czosnek (ja użyłam czosnku w proszku)
dodałam też 3 pomidorki koktajlowe obrane ze skóry
Przygotowanie:
Wołowinę pokroiłam w dużą kostkę. Do garnka wlałam olej i trochę sosu sojowego (sos sojowy trochę strzelał). Podsmażyłam na tym pokrojoną w talarki marchewkę. Potem dodałam pokrojoną w piórka cebulę i chwilę podsmażyłam. Dodałam po trochu wszystkich przypraw. Zrobił się super aromat. Na tę bazę wrzuciłam wołowinę pokrojoną w kostkę i wymieszałam. Podsmażyłam wszystko trochę. Potem wlałam mleczko kokosowe i dusiłam wołowinę do momentu jak była miękka (jakoś niecałą godzinę- trzeba mieszać, żeby mleczko nie wykipiało), przyprawiłam to jeszcze trochę i było gotowe. Podałam z ryżem.
Może komuś się przyda ten przepis. |
|
Powrót do góry |
|
 |
alawa Master butterfly

|
Wysłany: Czw Wrz 24, 2015 4:35 pm Temat postu: |
|
|
Nie wiem gdzie wstawic,więc tu piszę.
Przepis na mus jabłkowy z owocami czarnego bzu.
1 kg startych jabłek ( na grubych oczkach tarki jarzynowej) poddusic w garnku
60 dkg owoców czarnego bzu- w osobnym garnku chwilę dusic, az pusci sok
Przeloźyc do większego gara oba produkty, dodac 1/2kg cukru, dusic az zacznie pufać tj, same jablka. Nakladac w sloiki do dżemu na goraco, odstawic do ostygnięcia przykrywką na dół.
Ja zrobiłąm potrójną porcję, dałąm kg cukru, bo wg mnie bylo slodkie. Wyszlo 12 sloików dzemowych. Trochę zostalo więc zjadłąm z bulką. Smakowo bardzo dobre,a ponoc okropnie zdrowe. Resztę owocków bzu nastawiłąm na sok. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Arlifly Junior

|
Wysłany: Czw Paź 01, 2015 11:32 am Temat postu: |
|
|
ja też lubię cieciorkę, a najbardziej polecam zrobić z niej domowy humus, albo muffinki na słodko. Najlepiej smakuje z suchej ciecierzycy zalanej na noc i ugotowanej następnego dnia. Muffinki mają taki fajny posmak orzechowo-serowy i można je zrobić nie dodając ani grama mąki W necie jest masę takich przepisów, nie polecam konkretnego, bo zależy wszystko od tego jakie dodatki lubicie i jak bardzo dietetyczne lub kaloryczne  |
|
Powrót do góry |
|
 |
alawa Master butterfly

|
Wysłany: Wto Gru 08, 2015 10:29 am Temat postu: |
|
|
Przepis na ciasto do pasztecików
1 kg maki
1-2 jajka
1/2 kg masła
1 proszek do pieczenia
Smietana 18% - szklanka
Zagniesc z produktów ciasto ,potem dzielic na kawalki, rozwalkowac na plaski pasek ,w srodem nalozyc farsz( mięsny, kapusta, grzyby itp). Zlożyc z 2 stron,aby ciata naszły na siebie, przewrócic, lekko docisnac i pokroic tj, na kopytka. Wylózyc na blachę przykryta papierem do pieczenia, przed włózeniem do piekarnika posmarowac jajkiem.
Piec25-30 min w 180 st.
Z kg maki wychodzi ok. 70 pasztecików. Mozna zamroic i potem sukcesywnie wyjmowac.
Sprawdzone wielokrotnie. Ciasto chyba tak dobre, ze z masłem |
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Gru 08, 2015 10:44 am Temat postu: |
|
|
Znam taki przepis z tą różnica,że z drożdżami i jest super  _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
paulina_87 Gość
|
Wysłany: Nie Gru 20, 2015 10:02 am Temat postu: |
|
|
Kochani podrzućcie jakiś przepis na sałatkę z makaronem moje pomysły jakoś mi się znudzily a w sieci też nic w oko nie wpada... Może jakieś Wasze sprawdzone?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Nie Gru 20, 2015 11:45 am Temat postu: |
|
|
paulina_87 napisał: |
Kochani podrzućcie jakiś przepis na sałatkę z makaronem moje pomysły jakoś mi się znudzily a w sieci też nic w oko nie wpada... Może jakieś Wasze sprawdzone?  |
nie wiem, czy zauważyłaś, ale mamy osobny temat z przepisami na sałatki
http://www.toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=982&postdays=0&postorder=asc&start=0 _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
paulina_87 Gość
|
Wysłany: Nie Gru 20, 2015 5:56 pm Temat postu: |
|
|
Nie zauwazylam. Weszlam do działu i potem w propozycję przepisów... Pisane na szybko. Sorki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|