|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mar Stary wyjadacz


Dołączył: 09 Lut 2006 Posty: 134 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Mar 21, 2006 10:10 pm Temat postu: |
|
|
A ja sobie wacham wdycham pyszne aromaty i schudlam 2 kg ale najgorsze sa kolacje...a raczej ich brak wtedy to bym qrde wszystko co wcina moja rodzinka wyjadla co do ostatniego okruszka  _________________ Pomimo wszystko...warto żyć... |
|
Powrót do góry |
|
 |
agulka Master butterfly

Dołączył: 02 Paź 2005 Posty: 222 Skąd: Chelm- Wawa Wawa - Chełm
|
Wysłany: Nie Kwi 02, 2006 9:26 am Temat postu: |
|
|
ech zebyscie wiedzieli jak ja strasznie lubie czekolade i wszystko co sie z nia wiąże...
niestety zapominam sie czasem z nia, a potem mam jakies plamki na buzi i takie tam, wniosek z tego ze ech
adieu czekolado bye bye
 _________________ Kwiatki, bratki i stokrotki
dla Malwinki dla Dorotki
kolorowe i pachnące
malowane słońce      |
|
Powrót do góry |
|
 |
Olga Stary wyjadacz

Dołączył: 30 Sty 2006 Posty: 155
|
Wysłany: Sob Kwi 29, 2006 12:44 pm Temat postu: |
|
|
Kakao, czekolada i antyoksydanty
Emma Pickford
Specjalista ds. żywienia w Nestlé Research Center w Lozannie.
W skład typowej gorzkiej czekolady zazwyczaj wchodzą: miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, cukier, wanilina i emulgator (zwykle lecytyna).
Kakao zawiera naturalne antyoksydanty (przeciwutleniacze) zwane polifenolami. Substancje te występują także w innych produktach spożywczych pochodzenia roślinnego oraz napojach, jednak kakao jest ich szczególnie bogatym źródłem.
Z przeprowadzonych badań naukowych wynika, że kakao i gorzka czekolada mają działanie przeciwutleniające porównywalne lub nawet intensywniejsze niż w przypadku wielu innych produktów spożywczych pochodzenia roślinnego.
W kakao występuje szereg klas polifenoli. Naukowcy skupiają się na badaniach dobroczynnego wpływu na zdrowie jednej z nich, a mianowicie grupie flawonoidów nazwanych procyjanidami. Uważa się, że polifenole zawarte w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego przeciwdziałają procesom chorobowym, które wraz z wiekiem w sposób naturalny pojawiają się w naszym organizmie.
Wyniki niedawnych badań wskazują, że polifenole zawarte w kakao mogą wywierać korzystny wpływ na nasze zdrowie, zwłaszcza w przypadku dolegliwości kardiologicznych.
Korzystne działanie antyoksydantów: polifenole zawarte w kakao mogą być przyswajane przez nasz organizm i działać jako antyoksydanty, tym samym zwiększając odporność naszych komórek na uszkodzenia.
Unieszkodliwianie cholesterolu: wykazano, że wspomniane polifenole zmniejszają podatność „złego” cholesterolu LDL na utlenianie. LDL w postaci utlenionej łatwiej osadza się na ścianach naczyń krwionośnych, utrudniając tym samym przepływ krwi przez nie.
Wzmacnianie śródbłonka: ściany naczyń krwionośnych (czyli śródbłonek) mogą ulegać uszkodzeniom na skutek palenia tytoniu, infekcji, urazów, czy też działania wolnych rodników lub utlenionego cholesterolu LDL. Uszkodzony śródbłonek może powodować zwężenie naczyń krwionośnych. Substancją rozkurczającą te naczynia jest natomiast tlenek azotu. Badania wykazały, że polifenole zawarte w kakao i w gorzkiej czekoladzie mogą stymulować wytwarzanie tlenku azotu, a tym samym przeciwdziałać zwężaniu naczyń krwionośnych.
Przeciwdziałanie osadzaniu się płytek krwi: Gdy śródbłonek ulegnie uszkodzeniu, na jego powierzchni łatwiej osadzają się płytki krwi. Proces ten na dłuższą metę może prowadzić do powstania zmian miażdżycowych i wystąpienia zatoru w naczyniu krwionośnym. Polifenole zawarte w kakao zmniejszają tego rodzaju aktywność płytek krwi i ograniczają prawdopodobieństwo tworzenia się zatorów. Zjawisko to potwierdzono zarówno w badaniach in-vitro jak i in-vivo.
Choć badania nadal trwają, to jednak z miesiąca na miesiąc przybywa naukowych doniesień o korzystnym wpływie polifenoli zawartych w kakao na nasze zdrowie.
Spożywana z umiarem gorzka czekolada może stać się dla nas bogatym dietetycznym źródłem antyoksydantów. Zalecamy jednak, by antyoksydantów szukać w szerokiej gamie produktów spożywczych ― przede wszystkim w owocach i warzywach ― i nie ograniczać się jedynie do czekolady. Istotą „zdrowej” diety jest zróżnicowanie pokarmów spożywanych (z przyjemnością!) w umiarkowanych ilościach.
Czekolada to nie tylko smak
Anna Rzeszotek
Specjalista ds. żywienia
Antyoksydanty, czyli inaczej antyutleniacze. Pod tymi określeniami skrywa się ok. 600 naturalnych substancji obecnych w żywności, mających dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Różni je budowa chemiczna, pochodzenie, poziom aktywności, ale łączy jedno: chronią nasz organizm przed negatywnym wpływem wolnych rodników.
Wolne rodniki to bardzo reaktywne cząsteczki tlenu, które powstają jako produkt uboczny wielu przemian metabolicznych zachodzących w naszym organizmie. Gdy występują w nadmiernym stężeniu uszkadzają komórki naszego ciała sprzyjając powstawaniu wielu chorób. Utleniają także niektóre związki obecne w naszym organizmie, np.: „zły” cholesterol, który w postaci utlenionej znacznie łatwiej przylega do ścian naczyń krwionośnych, budując tzw. płytkę miażdżycową. Zgubny efekt działania wolnych rodników przyspiesza procesy starzenia się organizmu oraz sprzyja powstawaniu chorób takich jak np.: nowotwory, stany zapalne, cukrzyca, osteoporoza, miażdżyca, degeneracja plamki żółtej (zaburzenia widzenia) czy bezpłodność. Na szczęście natura wymyśliła antidotum przeciwko wolnym rodnikom – antyoksydanty. Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki i w ten sposób chronią nasz organizm przed zgubnym wpływem ich działania. Do naturalnych antyoksydantów należą witaminy A, E i C, jak również barwniki roślinne obecne w kolorowych warzywach i owocach oraz napojach takich jak czerwone wino, kawa, herbata czy czekolada.
Antyoksydanty w gorzkiej czekoladzie
Gorzka czekolada, o wysokiej zawartości kakao, jest jednym z najbogatszych źródeł antyoksydantów. Jej zdolność niwelowania szkodliwego wpływu wolnych rodników jest dużo większa od wielu innych produktów. Warto przyjrzeć się poniższemu zestawieniu najpowszechniejszych produktów bogatych w naturalne antyutleniacze. Produkty uszeregowano w kolejności malejącej aktywności antyoksydacyjnej. Poczet otwiera witamina C, będąca czystym antyutleniaczem.
Witamina C -> witamina E -> gorzka czekolada -> mleczna czekolada -> rodzynki -> jagody -> truskawki -> szpinak -> brokuły, śliwki -> pomarańcze -> czerwone winogrona, czerwona papryka -> groszek, sałata -> pomidory, czerwone wino -> marchew, banan, jabłko -> zielona herbata -> czarna herbata
Czekolada zawdzięcza swoje właściwości inaktywacji wolnych rodników flawonoidom – antyoksydantom, w które obfituje ziarno kakaowe. Czekolada jest tym silniejszym antyutleniaczem, im więcej zawiera kakao.
Badania naukowe wskazują na kilka najbardziej obiecujących korzyści płynących ze spożywania roślinnych flawonoidów, znajdujących się m.in. w kakao:
· Flawonoidy zawarte w żywności pochodzenia roślinnego opóźniają procesy starzenia się organizmu oraz pomagają redukować uszkodzenia komórek
· W naszym organizmie krążą dwa rodzaje cholesterolu: tzw. „dobry” cholesterol (HDL) i „zły” cholesterol (LDL). Tzw. „zły” cholesterol (LDL) ulega oksydacji przy pomocy wolnych rodników. W postaci utlenionej o wiele łatwiej tworzy tzw. płytkę miażdżycową wewnątrz naszych naczyń krwionośnych. Flawonoidy dzięki właściwościom antyoksydacyjnym ograniczają tendencje złego cholesterolu do utleniania się i odkładania się w postaci płytki wewnątrz naszych naczyń krwionośnych.
· Flawonoidy roślinne pomagają redukować ryzyko tworzenia się skrzepów krwi.
Gorzka czekolada kryje więc w sobie prawdziwe bogactwo naturalnych antyoksydantów.
W nowej serii gorzkich czekolad Nestlé Noir amatorzy wykwintnego smaku znajdą coś dla zmysłów i dla zdrowia.
SMACZNEGO!
źródło: http://www.nestle.pl/only_infoprasowe.asp?arch=0&art=189
i mam usprawiedliwienie dla batoników czekoladek i wszystkich murzyniatek łacznie z pitnymi lubię je bardzo
a za czekoladą miętową wprost przepadam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Magia Junior


Dołączył: 16 Kwi 2006 Posty: 18 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: Sob Kwi 29, 2006 7:04 pm Temat postu: |
|
|
Jakiś temat dla mnie!!!!
Serniczek, jabłecznik, bounty, czekoladowe cukierki - pycha, tylko, że jakoś na mnie to nie działa szczególnie odchudzająco...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 17307
|
Wysłany: Sob Kwi 29, 2006 7:10 pm Temat postu: |
|
|
Może kiedys zamiast tabletek lekarze zlecą diete czekoladową oczywiście w rozsądnych dakwach?
najaplepsza czkolada gorzka .....a jeszcze bardziej michalki i wszystkie czekoladki o ciemnym nadzienu...mniam.....ale kalorii...10 dkg miachałków to chyba ponad 500 kalorii
Monika |
|
Powrót do góry |
|
 |
Olga Stary wyjadacz

Dołączył: 30 Sty 2006 Posty: 155
|
Wysłany: Sob Maj 06, 2006 7:58 am Temat postu: |
|
|
Mój nam zalecił unikanie chemii w jedzonku, więc czekolada jest jak najbardziej w porządku
trafiłam w aptece na... buraczki czerwone w ... tabletkach i czym się upaprać... przy okazji  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Magia Junior


Dołączył: 16 Kwi 2006 Posty: 18 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: Sob Maj 06, 2006 6:12 pm Temat postu: |
|
|
Olga napisał: |
Mój nam zalecił unikanie chemii w jedzonku, więc czekolada jest jak najbardziej w porządku
trafiłam w aptece na... buraczki czerwone w ... tabletkach i czym się upaprać... przy okazji  |
To coś jak dieta kapuściana w tabletkach - aż strach się bać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator


Dołączył: 02 Lut 2006 Posty: 6881 Skąd: Toruń / Warszawa
|
Wysłany: Nie Cze 04, 2006 2:38 pm Temat postu: |
|
|
"Nakręceni po mlecznej czekoladzie" - tak brzmi tytuł krótkiego wprawdzie artykułu. Mianowicie - dr Bryan Raydenbush z Wheeling Jesuit University w West Virginia ogłosił, iż "poprzez spożywanie czekolady można uzyskać efekt stymulacji i nasilenia funkcji umysłowych".
"Teobromina, fenetylamina i kofeina - to substancje, które zwiększają czujność i uwagę". (...)
"Aby zbadać skutki oddziływania na mózg różnego typu czekolady, Raudenbush i jego zespół podawali ochotnikom podzielonym na cztery grupy 85 gramów czekolady mlecznej, 85 gramów czekolady czarnej, 85 gramów czekoladopodobnego wyrobu z chleba świętojańskiego, której miąższ stosuje się m.in. jako namiastkę czekolady. Grupie kontrolnej nie podawano nic.
Po 15 minutach od podania czekolady lub chleba świętojańskiego uczestnicy eksperymentu poddawani byli różnorodnym testom neuropsychologicznym, badającym zdolności poznawcze, w tym pamięć, czas reakcji, czas uwagi i zdolność rozwiązywania problemów".
Źródła:
Nakręceni po mlecznej czekoladzie
Professor finds that chocolate consumption enhances cognitive performance
PS Tylko mnie dziś czekolada nie kręci, podobnia jak konsumpcja w ogóle Antybiotyki chyba zaczynają działać... Zimno, cinienie 143/91, puls oczywiście 90. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator


Dołączył: 02 Lut 2006 Posty: 6881 Skąd: Toruń / Warszawa
|
Wysłany: Pon Lis 20, 2006 2:10 pm Temat postu: |
|
|
Ha! Kolejne doniesienie dla wielbicieli diety czekoladowej! Możecie czuś się rozgrzeszeni
Czekolada zapobiega zakrzepom i zawałom
Codzienne zjadanie niewielkiej ilości ciemnej czekolady zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów w podobny sposób, jak przyjmowanie aspiryny - poinformowano podczas kongresu American Heart Association w Chicago.
Naukowcy z Johns Hopkins University prowadzili badania dotyczące wpływu aspiryny na płytki krwi, maleńkie elementy odpowiedzialne za krzepnięcie. 139 "czekoladoholików" nie włączono do eksperymentu, bo nie byli zdolni do ograniczenia swojego nałogu.
Wcześniejsze badania sugerowały, że czekolada ma korzystny wpływ na serce, na przykład na ciśnienie. Naukowcy postanowili więc sprawdzić wskaźniki biochemiczne w grupie uzależnionych od czekolady.
Okazało się, że płytki krwi osób jedzących czekoladę tworzyły skrzep wolniej (w ciągu 130 sekund) w porównaniu z płytkami osób trzymających się z dala od czekolady (123 sekundy). Efekt ten jest podobny do działania aspiryny, powszechnie stosowanej w małych dawkach jako środek zapobiegający zawałom serca. Prawdopodobnie kluczowe znaczenie mają zwarte w czekoladzie flawonoidy
Zdaniem autorów badań kubek kakao lub niewielka ilość czekolady mają działanie profilaktyczne. Nie należy jednak jeść zbyt dużo (nie więcej niż kilkanaście gramów dziennie) i lepiej wybierać czekoladę gorzką o wysokiej zawartości kakao. Biała czekolada jest pod tym względem bezwartościowa, a mleczna zawiera za dużo masła i cukru.
źródło, 20.11.2006 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kicia Master butterfly


Dołączył: 23 Lip 2006 Posty: 876 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Pon Lis 20, 2006 2:23 pm Temat postu: |
|
|
najpierw cudne wieści w temacie czerwonego wina a teraz czekolady!!!!! pomimo załapania się do grupy o podwyższonym ryzyku zakrzepica mi nie grozi  _________________ De gustibus non est disputandum... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 17307
|
Wysłany: Pon Lis 20, 2006 3:41 pm Temat postu: |
|
|
ja czytałam o dobroczynnym wplywie czekolady wiele razy więc cos w tym jest, ale tylko czekolada gorzka , wiec chyba juz działam pofilaktycznie, bo wsuwam czekloadę az się kurzy, a tak na powarznie, to kilka kostek dziennie jest wskazane _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agnieszka14 Master butterfly

Dołączył: 04 Gru 2005 Posty: 1084
|
Wysłany: Pon Lis 20, 2006 9:52 pm Temat postu: |
|
|
Nie nie nie Czekolada i wszystko co kaloryczne i słodkie niedozwolone. I proszę bez agitacji proczekoladowych bo się załamię... (wreszcie od czerwca schudłam 1,5kg... i jeszcze muszę wytrzymać kolejne 2kg... ). |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Wto Lis 21, 2006 8:11 am Temat postu: |
|
|
czekoladka jest bardzo zdrowa i smaczna no i oczywiście zawiera dużo magnezu kilka kostek dziennie tej przyjemności jest wręcz wskazane  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Pon Gru 04, 2006 2:29 pm Temat postu: |
|
|
GORĄCA CZEKOLADA Z KORZENIAMI
Składniki
tabliczka czekolady
mleko
słodka śmietanka
ziarna kardamonu (albo w proszku)
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
cukier
Przygotowanie
W moździerzu rozgnieść ziarna kardamonu, usunąć łupinki. Zagotować mleko i śmietankę z ziarnami kardamonu, cynamonem i czekoladą. Podczas gotowania ubijać trzepaczką, aby powstała pianka. Ostrożnie przelać do kubków tak, aby nie zniszczyć pianki. Porcje pianki umieścić na wierzchu, posypać odrobiną startej czekolady.
mniam mniam  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator


Dołączył: 02 Lut 2006 Posty: 6881 Skąd: Toruń / Warszawa
|
Wysłany: Wto Kwi 17, 2007 3:27 pm Temat postu: |
|
|
No no, do własnej interpretacji pozostawiam
Czekolada lepsza niż pocałunki
Jak dowiodły eksperymenty, czekolada robi na nas większe wrażenie niż namiętny pocałunek.
Zespół doktora Davida Lewisa z finansowanego przez producentów żywności Mind Lab zaangażował do badań kilka par po dwudziestym roku życia. Za pomocą elektrod umocowanych na klatce piersiowej monitorowano czynność ich serc i mózgów, gdy się całowali, a także gdy w ich ustach czekolada powoli topniała.
Okazało się, że czekolada wywołała większą i trwającą nawet cztery razy dłużej aktywność mózgu niż pocałunki, a tętno ochotników stało się pod jej wpływem ponad dwa razy szybsze niż w spoczynku (140 uderzeń na minutę zamiast 60). Obie płcie reagowały na smakołyk równie intensywnie.
Wpływ zawartych w czekoladzie substancji - na przykład kofeiny czy fenyloetyloaminy, która podnosi poziom endorfin w mózgu - był znany już wcześniej. Jak wyjaśnia dr Lewis, efekt jest najsilniejszy, gdy czekolada topnieje na języku.
Do badań wykorzystano brytyjską ciemną czekoladę o zawartości 60% kakao.
źródło, 17.04.2007 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group
|