|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jagula Master butterfly

|
Wysłany: Nie Maj 27, 2007 3:37 pm Temat postu: |
|
|
Dobrze ,że o tym piszesz, nawet bardzo dobrze- wymieniamy się doświadczeniami... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Nie Maj 27, 2007 5:00 pm Temat postu: |
|
|
jesli jestes uczulona na leki byc moze i to ci nie słuzy ? trzeba o tym powiedziec lekarzowi moze zmieni na cos innego, skoro sie upiera ze to pomoże to watro by bylo brac, twoje objawy moga świdczyc o jakim uczuleniu ? na składnik leku na sam paracetamol tez tak reagujesz ? czy tylko na ten z plusem czyli dodatkiem
czy moze to ten plus mogl zaszkodzic, kofeina czy kodeina nie wiem co jest w ktorym przeciwbolowym z dodatkiem,
koniecznie powiedz o tym lekarzowi nich zmieni na cos innego, bo to nie jest normalne działanie leku albo dostajesz duze dawki, jest w czym wybierac sa inne lżej działajace leki o duzej skuteczności
ten lek ma wiele skutków ubocznych i jest silnym srodkiem antydepresyjnym nie jest znowu taki nowy bo wprowadzono go na rynek w 1990 roku, _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
zossia2 Kadet

|
Wysłany: Nie Maj 27, 2007 5:59 pm Temat postu: |
|
|
moniko w tym paracetamolu byla kofeina,nie moge teraz powiedziec czy to paracetamol winny czy ten dodatek.
Co do antydepresantow to nie wiem ,moze poczekam na urlop w Polsce i skonsultuje to z jakims psychiatra.
ja wciaz mam wieksze zaufanie do lekarzy polskich niz tutejszych. |
|
Powrót do góry |
|
 |
narcyzia Master butterfly

|
Wysłany: Pią Lut 15, 2008 2:00 pm Temat postu: |
|
|
mam pytanko...czy fibromialgia i neuromialgia to to samo? mam zdiagnozowany toczeń, od jakiegos czasu pojawily sie silne bole w okolicy lędźwiowej, wykluczono nerki jako przyczynę. lekaż natomiast stwierdził neuromialgię. nie moge znaeźć inf, na ten temat. dostalam dodatkowe leki przeciwbolowei podobno na tym leczenie sie kończy. _________________ Kasia |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Pią Lut 15, 2008 7:14 pm Temat postu: |
|
|
Szczerze powiedziawszy też niewiele udało mi się ustalić. Mam też wątpliwości, czy taki termin w ogóle funkcjonuje w terminologii medycznej wśród myalgii, bo problemy neurologiczne można podczepić pod grupę myalgii. Jakaś neuropatia, neuralgia /nerwobóle/.
Ale skoro lekarz mówi o neuromyalgii, nie śmiem podważać.
Nie wiem, czy to jest to samo (jedna wzmianka stawiała znak równości, ale to też była wypowiedź laika).
W przypadku rzs, twardziny, tocznia in. mogą mieć miejsce bóle, objawy zajęcia nerwów.
Alfabetyczny spis różnych dolegliwości: http://neuromuscular.wustl.edu/alfindex.htm#F |
|
Powrót do góry |
|
 |
jolac171 Junior

|
Wysłany: Czw Paź 09, 2008 7:11 pm Temat postu: Fibromialgia |
|
|
Majka , jęsli masz bóle mięśni i stawów, a nie masz wyczerpania i słabości całego ciała , to niekoniecznie jest to fibromialgia. U mnie było to samo i w końcu zdiagnozowano mi Zespół Sjegrena, w którym oprócz bóli mięśniopwych występuje suchość oczu i jamy ustnej. A o fibro możesz poczytać na Fibromialgia -Forum - Gazeta.pl |
|
Powrót do góry |
|
 |
paproshka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Wrz 28, 2010 9:16 am Temat postu: |
|
|
Chociaż może o tej fibromialgii lepiej tu wkleić, prawda
http://www.medonet.pl/zdrowie-na-co-dzien,artykul,1626320,1,fibromialgia-spor-o-bol,index.html
Cytat: |
Ten ból pojawi się nagle i długo nie ustąpi. Obezwładni mięśnie, utrudni koncentrację. Gdy leki go nie ukoją, zaczniemy wędrówkę po lekarzach. Od wielu usłyszymy, że... nic nam nie dolega, bo badania są w porządku, kilku skieruje nas do psychiatry. Minie trochę czasu zanim trafimy do takiego, który powie, że chorujemy na fibromialgię.
Fibromialgia (FM) należy niewątpliwie do grupy tych zagadkowych, współczesnych schorzeń cywilizacyjnych, co do których nie wiadomo, skąd się wzięły i jak je leczyć. Samo słowo oznacza przewlekły ból mięśni. Po raz pierwszy użyto tej nazwy w 1976 r., ale dopiero w 1990 r., dzięki Amerykańskiemu Towarzystwu Reumatologicznemu, które podało kryteria klasyfikacyjne i diagnostyczne fibromialgii, stała się ona jednostką chorobową. Została zaliczona do grupy schorzeń reumatycznych tkanki miękkiej o nieznanym pochodzeniu. Charakteryzuje się uogólnionym bólem mięśni szkieletowych, tkliwością przyczepów ścięgien oraz innymi zaburzeniami czynnościowymi. W środowisku medycznym wciąż jednak trwa debata nad tym, czy fibromialgia w ogóle istnieje, a jeśli tak, to czym jest i czy powinno zaliczać się ją do schorzeń reumatycznych.
|
Tekst: Magdalena Gajda
Konsultacja: lek. med. Katarzyna Suchoń, kierownik Poradni Reumatologicznej przy Szpitalu Wojewódzkim w Opolu, wojewódzki konsultant ds. reumatologii
Źródło: Żyjmy dłużej _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
mmilena Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Cze 25, 2012 9:44 pm Temat postu: |
|
|
Czy ktos z was zna dobrego lekarza który zajmuje sie tym schorzeniem, do kogo najlepiej sie udac? |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Wto Cze 26, 2012 5:35 am Temat postu: |
|
|
to są doniesienia medyczne...
o lekarzy pytamy w innym dziale _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
masaya Junior

|
Wysłany: Pią Sie 17, 2012 5:18 pm Temat postu: Spychologia |
|
|
A ja uwazam ze Fibromialgia jest spychologia...Latwo nazwac tak cos na co nie ma innego wytlumaczenia. 11 punktow na ciele ktore boli cale i wszedzie nie trudno znalezc. Jest mnustwo przeroznego rodzaju schorzen na ktore nie pobiera sie standardowych badan typu CRP itp..Problem trzeba drazyc. A jesli nie wie sie co i jak i sie nie drazy to po to wlasnie wymyslono Fibriomialgie.
Istnieje cos takiego jak miopatie metaboliczne np i milion roznych schorzen pochodzacych od mniej lub bardziej znanych nazwisk! Wg mnie Fibriomialgia i Zespol Przewleklego Zmeczenia po prostu NIE ISTNIEJA! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|