|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ludmila_07 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lis 25, 2007 11:15 pm Temat postu: |
|
|
becia8311 napisał: |
Terapię zaczynamy od spokojnego wytłumaczenia pacjentowi i rodzinie istoty zaburzeń i prawdopodobnego przebiegu choroby. Pięć lat przeżywa obecnie ok. 81% chorych, 10 lat - 71%, a 20 lat połowa z nich.
http://www.resmedica.pl/ffxart3004.html
to była pierwsza strona jaka przeczytałam.
a teraz następna
Rokowanie
Rokowanie jest tym gorsze, im bardziej zaawansowane są zmiany narządowe. Około 3/4 chorych przeżywa 5 lat od chwili wystąpienia pierwszych objawów. Do najczęstszych przyczyn śmierci należą: mocznica, niewydolność krążenia, krwotok i zakażenie bakteryjne.
http://www.interna.republika.pl/laczna/toczen_rumieniowaty.html
jeszcze było kilka tematów które mówiły o takich rokowaniach. Jak znajde to dodam.
jak dla nowicjusza, i osobę przerazoną to dla mnie nie było mało. |
ja podobnie zanim rafiłam do was trafiłam najpierw na tę stronę , ponieważ moja diagnoza jest całkiem nowa to pierwsze skojarzenia , ból strach , łzy. a jeszcze ostatnio mi się pogorszyło, ble rozniosły sie po całym szkielecie.
najgorzej nie radziłam sobie w tym momencie jak wyobraziłam sobie I komunie mojego dziecka , które mam 5 lat aja średnio mam pożyć jeszcze dwa. wiem ,że to irracjonalne ,. dopiero lekarz , żartami powiedział mi ,że mam takie same szanse jak na skrzyżowaniu.
albo mnie przejadą albo nie!
więc na razie siedzę w domu . ale na skrzyżowanie wybieram się już jutro .
pozdrawiam i uciekam _________________ W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka
W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|