Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

PRZECIWCIAŁA ANA
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aklepka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Wrz 04, 2015 9:25 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przy nowotworach ob jest trzycyfrowe
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
togolina
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Wrz 04, 2015 9:36 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czytałam ten wątek Sad to własnie z niego wyczytałam o nowotworach Sad potem doczytałam w internecie Sad Lekarz zlecił badania które robiłam już wcześniej, dopełniacz C3 miałam 0,82 czyli lekko obniżony - norma 0,90 natomiast C4 w normie. Anty CCP było w normie, RF również. Te badania robiłam w szpitalu rok temu. Morfologię robiłam teraz przed wizytą i jedyne co było nie tak to hemoglobina 11,9, hematokryt 35 oraz podwyższone lekko neutrofile.
Mnie martwi ten wzrost ANA , 2013 miano 1:320 świecenie ziarniste, styczeń 2014 miano 1:320 świecenie ziarniste, marzec 2015 - miano 1:1000 świecenie homogenne i ziarniste, maj 2015 - 1:1000 świecenie ziarniste, sierpień 2015 - miano 1:3200 świecenie ziarniste...
Dlaczego one tak rosną ...Sad
Powrót do góry
Ola1
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Pią Wrz 04, 2015 10:30 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dlaczego ANA Ci urosły? Nikt na forum nie będzie miał 100 % pewności, więc Ci jasno nie odpowie. Po prostu pewnie każdy powie, że przeciwciała mają tendencje do wahań. Ciesz się życiem dziewczyno. Ja tam nowotworu u Ciebie nie widzę. Ty też nie masz podstaw go widzieć. Spróbuj skoncentrować się na czymś innym, na robieniu tego co lubisz. Wiem, że łatwo mówić. Jednak żyj- tak po prostu. Nie martw się na zapas, bo tylko się wykończysz. Może coś się kluje reumatycznego, ale też nie koniecznie. Po prostu żyj. Reumatolog trzyma rękę na pulsie.
Powrót do góry
ewela.t
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Wrz 04, 2015 10:37 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Napisalas, ze czytalas watek...
Masz w nim wyjasnione, ze wzrost przeciwcial, ktory zdaje sie duzy, jest w sumie oznaczeniem kolejnego rozcienczenia...
Cytat:
Miano ANA i typ świecenia * Miano wskazuje jak wiele razy technik laboratorium musiał rozcieńczyć próbkę, by otrzymać roztwór wolny od przeciwciał przeciwjądrowych, na przykład, miano 1:640 pokazuje większą koncentrację przeciwciał niż miano 1:320 albo 1:160. * Widoczna znaczna różnica między mianami może wprowadzać w błąd, ponieważ każde rozcieńczenie podwaja ilość badanego roztworu, więc oczywiste jest, że miana rosną gwałtownie (między 1:160 a 1:320 jest tylko jedno rozcieńczenie a wyższy wynik nie musi bezpośrednio świadczyć o większej aktywności choroby). * Miano ANA waha się w trakcie przebiegu choroby i może bądź nie obrazować aktywność chorobową. Dlatego nie zawsze jest możliwe stwierdzenie jak aktywny i ciężki przebieg tocznia ma dana osoba. * Miano 1:80 albo niższy zwykle jest uważane za wynik negatywny. * różne laboratoria mogą interpretować inne poziomy przeciwciał jako pozytywne, więc nie należy porównywać wyników z różnych pracowni. * Sposób świecenia przeciwciał ANA może czasami być pomocny w określeniu, która z chorób autoimmunologicznych jest przyczyną dolegliwości i jaki sposób leczenia jest odpowiedni. Typ przeciwciał ANA jest obserwowany pod mikroskopem. Technik ogląda specjalnie przygotowany preparat, który pokazuje, w jaki sposób przeciwciała atakują jądro komórkowe. Przeciwciała atakują pewne obszary jądra, prezentując określone wzory. Generalnie przyjąć można iż świecenie: - brzeżne sugeruje obecność przeciwciał antyDNA, spotykanych najczęściej u pacjentów ze SLE - homogenne – sugeruje obecność antyDNA, anty-histonów, anty-deoksyrybonukleoprotein (DNP) obserwowanych u pacjentów ze SLE, RZS i toczniem indukowanym lekami - ziarniste, plamiste – może świadczyć o 1) przeciwciałach anty SSA lub anty SSB – występujących przy SLE i Sjogrenie, 2) przeciwciałach anty Sm (anty –Smith) typowych dla SLE, 3) przeciwciałach anty RNP obecnych przy SLE, MCTD, RZS, twardzinie. - jąderkowe – spotykany najczęściej przy twardzinie i syndromie Reynauda - centromerowe – najczęściej u pacjentów z CREST (zespół twardziny: wapnica skory, objaw Raynaud, zapalenie przełyku, sklerodaktylia, teleangiektazje) Ponieważ test ANA może być pozytywny w tak różnych chorobach, wyniki ANA musza być interpretowane w świetle historii choroby, oraz objawów klinicznych występujących u pacjenta. Dlatego pozytywny wynik badań sam w sobie nigdy nie jest wystarczający do diagnozy tocznia. Z drugiej strony, negatywny wynik ANA nie wyklucza SLE. 

agnieszka29
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Wrz 04, 2015 10:43 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Togolina ja mam miano 1:10000 nie nie pomyliłam się Smile
Ale nie widzę różnicy w samopoczuciu czy mam miano mniejsze czy większe , po prostu tak już mam i nie ma to wpływu na chorobę czy aktywność choroby .

Zajmij się czymś i nie czytaj już neta bo zwariujesz ,

powodzenia.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Pierwsze Kroki na Forum Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

Skocz do: