|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
aklepka Master butterfly

|
Wysłany: Pią Wrz 04, 2015 9:25 am Temat postu: |
|
|
przy nowotworach ob jest trzycyfrowe |
|
Powrót do góry |
|
 |
togolina Junior

|
Wysłany: Pią Wrz 04, 2015 9:36 am Temat postu: |
|
|
Czytałam ten wątek to własnie z niego wyczytałam o nowotworach potem doczytałam w internecie Lekarz zlecił badania które robiłam już wcześniej, dopełniacz C3 miałam 0,82 czyli lekko obniżony - norma 0,90 natomiast C4 w normie. Anty CCP było w normie, RF również. Te badania robiłam w szpitalu rok temu. Morfologię robiłam teraz przed wizytą i jedyne co było nie tak to hemoglobina 11,9, hematokryt 35 oraz podwyższone lekko neutrofile.
Mnie martwi ten wzrost ANA , 2013 miano 1:320 świecenie ziarniste, styczeń 2014 miano 1:320 świecenie ziarniste, marzec 2015 - miano 1:1000 świecenie homogenne i ziarniste, maj 2015 - 1:1000 świecenie ziarniste, sierpień 2015 - miano 1:3200 świecenie ziarniste...
Dlaczego one tak rosną ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ola1 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pią Wrz 04, 2015 10:30 am Temat postu: |
|
|
Dlaczego ANA Ci urosły? Nikt na forum nie będzie miał 100 % pewności, więc Ci jasno nie odpowie. Po prostu pewnie każdy powie, że przeciwciała mają tendencje do wahań. Ciesz się życiem dziewczyno. Ja tam nowotworu u Ciebie nie widzę. Ty też nie masz podstaw go widzieć. Spróbuj skoncentrować się na czymś innym, na robieniu tego co lubisz. Wiem, że łatwo mówić. Jednak żyj- tak po prostu. Nie martw się na zapas, bo tylko się wykończysz. Może coś się kluje reumatycznego, ale też nie koniecznie. Po prostu żyj. Reumatolog trzyma rękę na pulsie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Pią Wrz 04, 2015 10:37 am Temat postu: |
|
|
Napisalas, ze czytalas watek...
Masz w nim wyjasnione, ze wzrost przeciwcial, ktory zdaje sie duzy, jest w sumie oznaczeniem kolejnego rozcienczenia...
Cytat: |
Miano ANA i typ świecenia * Miano wskazuje jak wiele razy technik laboratorium musiał rozcieńczyć próbkę, by otrzymać roztwór wolny od przeciwciał przeciwjądrowych, na przykład, miano 1:640 pokazuje większą koncentrację przeciwciał niż miano 1:320 albo 1:160. * Widoczna znaczna różnica między mianami może wprowadzać w błąd, ponieważ każde rozcieńczenie podwaja ilość badanego roztworu, więc oczywiste jest, że miana rosną gwałtownie (między 1:160 a 1:320 jest tylko jedno rozcieńczenie a wyższy wynik nie musi bezpośrednio świadczyć o większej aktywności choroby). * Miano ANA waha się w trakcie przebiegu choroby i może bądź nie obrazować aktywność chorobową. Dlatego nie zawsze jest możliwe stwierdzenie jak aktywny i ciężki przebieg tocznia ma dana osoba. * Miano 1:80 albo niższy zwykle jest uważane za wynik negatywny. * różne laboratoria mogą interpretować inne poziomy przeciwciał jako pozytywne, więc nie należy porównywać wyników z różnych pracowni. * Sposób świecenia przeciwciał ANA może czasami być pomocny w określeniu, która z chorób autoimmunologicznych jest przyczyną dolegliwości i jaki sposób leczenia jest odpowiedni. Typ przeciwciał ANA jest obserwowany pod mikroskopem. Technik ogląda specjalnie przygotowany preparat, który pokazuje, w jaki sposób przeciwciała atakują jądro komórkowe. Przeciwciała atakują pewne obszary jądra, prezentując określone wzory. Generalnie przyjąć można iż świecenie: - brzeżne sugeruje obecność przeciwciał antyDNA, spotykanych najczęściej u pacjentów ze SLE - homogenne – sugeruje obecność antyDNA, anty-histonów, anty-deoksyrybonukleoprotein (DNP) obserwowanych u pacjentów ze SLE, RZS i toczniem indukowanym lekami - ziarniste, plamiste – może świadczyć o 1) przeciwciałach anty SSA lub anty SSB – występujących przy SLE i Sjogrenie, 2) przeciwciałach anty Sm (anty –Smith) typowych dla SLE, 3) przeciwciałach anty RNP obecnych przy SLE, MCTD, RZS, twardzinie. - jąderkowe – spotykany najczęściej przy twardzinie i syndromie Reynauda - centromerowe – najczęściej u pacjentów z CREST (zespół twardziny: wapnica skory, objaw Raynaud, zapalenie przełyku, sklerodaktylia, teleangiektazje) Ponieważ test ANA może być pozytywny w tak różnych chorobach, wyniki ANA musza być interpretowane w świetle historii choroby, oraz objawów klinicznych występujących u pacjenta. Dlatego pozytywny wynik badań sam w sobie nigdy nie jest wystarczający do diagnozy tocznia. Z drugiej strony, negatywny wynik ANA nie wyklucza SLE. |
_________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Wrz 04, 2015 10:43 am Temat postu: |
|
|
Togolina ja mam miano 1:10000 nie nie pomyliłam się
Ale nie widzę różnicy w samopoczuciu czy mam miano mniejsze czy większe , po prostu tak już mam i nie ma to wpływu na chorobę czy aktywność choroby .
Zajmij się czymś i nie czytaj już neta bo zwariujesz ,
powodzenia. _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|