|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Olga Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pią Lis 03, 2006 7:50 pm Temat postu: |
|
|
Kicia ech w powłoki brzuszne igiełka wchodzi jak w masełko i fajnie sie rozchodzą leki no i żyłki... nietkniete no cóż masz leczenie europejskie- oszczędzające inne miejsca- typowe dla wstrzyknięć u nas
podawałam kroplówki w Niemczech pacjentce w brzuch (10 szt 1x1) i zastanawiał się czemu u nas tego się nie praktykuje tylko męczy ludzi próbując wpiąć w arterie (szczęściem zaprzyjaźniona pielęgniarka nie odebrała ode mnie spanikowanego telefonu, bo jak już po kilku dniach z nią rozmawiałam- okazało się że nie wie o co chodzi i udało mi się w spokoju wykonać zlecone przez lekarza zadanie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Pią Lis 03, 2006 7:57 pm Temat postu: |
|
|
a ja jeszcze podam przykładowe źródło informacji o antykoncepcji hormonalnej i ryzyku zakrzepicy:
Cytat: |
Jednym z najpoważniejszych w antykoncepcji hormonalnej jest ryzyko powikłań zakrzepowo-zatorowych. Jak wykazano, etynyloestradiol zwiększa syntezę białek, w tym osoczowych czynników krzepnięcia w wątrobie i na tej drodze zwiększa ryzyko zakrzepicy w układzie żylnym. Na przełomie 1995/1996 roku ukazały się doniesienia sugerujące, że powikłania zakrzepowo-zatorowe mogą być również związane z rodzajem stosowanego progestagenu. Prace te spowodowały wzrost szczególnego zainteresowania problemem zakrzepicy u kobiet.
Ogólnie ryzyko to jest podwyższone u wszystkich kobiet stosujących antykoncepcję hormonalną. Zakrzepica żylna jest dość rzadkim powikłaniem antykoncepcji i, jak stwierdzono, muszą zaistnieć dodatkowe czynniki, takie jak na przykład trombofilia czy otyłość (BMI powyżej 30 kg/m2), aby wystąpiły objawy kliniczne. Z tego też powodu podstawowe znaczenie ma dawka etynyloestradiolu (nie powinna być większa niż 50 µg). Inne czynniki niż "generacja" tabletek, takie jak dziedziczenie trombofilii, unieruchomienie mają istotny wpływ na występowanie żylnych powikłań zakrzepowo-zatorowych. Na tej podstawie określono ścisłe przeciwwskazania do stosowania preparatów antykoncepcyjnych. Są to:
1. Przebyte lub istniejące powikłania zakrzepowo-zatorowe, choroby naczyń mózgu i serca.
2. Istnienie czynników ryzyka powikłań zakrzepowo-zatorowych, rodzinne obciążenia występowaniem zakrzepicy żylnej, otyłość (BMI powyżej 30 kg/m2), obecność żylaków.
|
więcej |
|
Powrót do góry |
|
 |
kicia Master butterfly

|
Wysłany: Pią Lis 03, 2006 8:39 pm Temat postu: |
|
|
dziewczyny przestańcie mnie bajerować!!! jak będzie trzeba to jakiś dobry człowiek będzie musiał mi pomóc i koniec...na pewno ktoś się da namówić kurczę a z tą zakrzepicą to normalnie zonk shitowa opcja...muszę pomolestować o wszysko dokładnie mojego lekarza...ale w rodzinie szczęśliwie nie kojarzę czegoś podobnego...no to pewnie ja będę pierwsza ...muszę uważać...thx za wszystko i pozdro Kicia _________________ De gustibus non est disputandum... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|