|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kinga Moderator

|
Wysłany: Pon Paź 01, 2018 4:16 pm Temat postu: |
|
|
Od 1 listopada 2018 r. zasiłek pielęgnacyjny ma zostać podwyższony do kwoty 184,42 zł. W kolejnych latach również ma nastąpić wzrost zasiłku - taką propozycję złożył rząd. Obecnie zasiłek pielęgnacyjny wynosi 153 zł.
https://kadry.infor.pl/kadry/ubezpieczenia/zasilki_i_inne_swiadczenia/2702801,Zasilek-pielegnacyjny-podwyzka-20182019.html
1 lipca weszła w życie Ustawa o szczególnych rozwiązaniach wspierających osoby o znacznym stopniu niepełnosprawności, która umożliwia tej grupie osób korzystanie ze świadczeń poza kolejnością, zwiększa pieniądze na leczenie i dostęp do wyrobów medycznych.
Co się zmieniło?
Ustawa wprowadzająca szczególne uprawnienia dla osób o znacznym stopniu niepełnosprawności (z dn. 9 maja 2018 r., Dz.U. poz. 932) wprowadziła cztery główne zmiany:
zniesienie okresów użytkowania wyrobów medycznych,
korzystania poza kolejnością ze świadczeń opieki zdrowotnej oraz zaopatrywania się w aptece bez kolejki,
korzystania z ambulatoryjnych świadczeń specjalistycznych bez skierowania,
zniesienie limitów finansowania świadczeń opieki zdrowotnej z zakresu rehabilitacji leczniczej.
Bez kolejki i bez limitu
Świadczenia opieki zdrowotnej są udzielane poza kolejnością w placówkach medycznych w dniu zgłoszenia. Jednak, jeśli udzielenia świadczenia nie będzie możliwe w dniu zgłoszenia – wówczas placówka ma obowiązek wyznaczyć inny termin wsparcia poza kolejnością w terminie nie później niż 7 dni od dnia zgłoszenia.
Osoba ze znacznym stopniem niepełnosprawności powinna okazać orzeczenie o stopniu niepełnosprawności przy zgłoszeniu się do placówki medycznej. W przeciwnym wypadku personel ma prawo odmówić udzielenia świadczenia poza kolejką.
http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/663271;jsessionid=E3F52CEAC702CC8E987138C652ED2534 _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|