|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Mar 06, 2015 6:53 pm Temat postu: |
|
|
znasz przelicznik encortonu na calcort ?
Mama ma rację ale ten Calcort owszem lepiej oczyszczony lek, nie jest jednak jakimś ósmym cudem świata.
Ma praktycznie takie same skutki uboczne. Może dłużej nie ma po nim osteoporozy a reszta ? ja nie widzę rożnicy , może moj organizm widział ? nie jestem pewna
Byłam na calcorcie przez 4 lata , sama przeszłam na Encorton
zaczynałam od encortonu , potem był metypred bardzo długo, potem calcort.
Powiedz profesorowi że miałaś możliwość zacząć od Calcortu- nie będzie pretensji na pewno .
Mama ma receptę wypisaną na Calcort ? bo bez tego nie ma po co jechać . _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jollanta Junior

|
Wysłany: Pią Mar 06, 2015 8:05 pm Temat postu: |
|
|
Receptę ma mi wypisać mój znajomy lekarz, który również przyznał, iż skoro rzeczywiście mniej tych ubocznych to warto. Niemniej jednak dodał że steryd to steryd po prostu. No nic dla mnie najważniejsze, żeby pomogło. Co do przelicznika hmmm przyjęlam z góry, że 5mg encortonu to jak 6mg caltron???? teraz zgłupiałam....pomyślałam, że to prawie identyczna dawka |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jollanta Junior

|
Wysłany: Nie Kwi 05, 2015 9:17 pm Temat postu: |
|
|
Moje przyjmowanie calcortu przedłużyło się, bo postanowiłam wyrwać zęba ósemkę krótko przed przyjęciem leku i okazało się, że muszę przeczekać ponieważ było ryzyko zakażenia. W związku z powyższym zażywam ten steryd od niedzieli czyli tydzień i niestety nie odczuwam poprawy:( Jedynie może poprawa stanu zrogowaciałej skóry na stopach. Przed przyjęciem sterydu ugryzł mnie komar i dostałam dziwnego odczynu - ogromny czerwony twardy spuchnięty rumień jakby co najmniej ukąsił mnie szerszeń...po jakimś czasie przeszło natomiast jak wzięłam steryd ta wielka czerwona buła znowu się pojawiła....naprawdę nie wiem o co chodzi...mam potworne bóle...wydaje mi się tak, jakby były to bóle neurologiczne...czy jest możliwe, że z powodu hashimoto lub choorby tkanki łącznej mięśnie są tak napięte, że upośledzają krążenie a tym samym tkanki i nerwy nie są odpowiednio odżywiane (niedokrwione) i stąd te bóle??? czy ktoś się orientuje w tym temacie??? Po jakim czasie działa ten steryd? czy nie powinnam już czuć jakiejś poprawy? nadal muszę być na silnych opoidach środkach przeciwbólowych oraz lekach rozluźniających mięśnie....plisss |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Sob Kwi 25, 2015 8:55 am Temat postu: |
|
|
Hej Jolanta
Mysle, ze steryd mogl spowodowac powrot odczynu jaki mialas po ukaszeniu. Zlazlo wreszcie?
Co do poprawy to mysle, ze kilka tygodni, choc steryd dziala szybko. Daj lekom szanse.
Pytalas o miesnie.
Choroby tkanki lacznej moga rowniez atakowac miesnie, tak jak i wszystko inne (np. wspomniany orzez Ciebie uklad nerwowy).
Mialam podobne objawy przy zapaleniu skorno-miesniowym. Byly duzo cieplejsze, napiete, nabrzmiale. I tu sterydoterapia powinna byc pomocna.
Warto jednak wspomniec lekarzowi o tym. Ze wzgledu na swoja wiedze i doświadczenie latwiej bedzie mu zlokalizowac problem.
Wczesniej pisalas o tym jak odczuwalas fale goraca w pewnych partiach miesni. Rowniez mialam podobnie-tak jakby ktos wylewal na nie goraca kawe. Mowilas o tym lekarzowi? Jesli dobrze pamietam to mogl byc objaw ze strony ukkadu nerwowego. Wazne aby precyzyjnie zlokalizowac problem.
Napisz jak teraz sie czujesz-lepiej?
Pozdrawiam  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|