|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kinga Moderator

|
Wysłany: Wto Mar 25, 2014 2:16 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: |
Mam mieszane uczucia.
Tracimy mase sily, zaangazowania, czasu w sprawy, ktore sa niestety przegrane. Wyczerpuje to nasze zasoby cierpliwosci, czasu, ematii, zrozumienia, checi pomocy..itd.
Wampiryzm? |
Trollami bym ich nie nazwała. Wampirami prędzej. Przychodzą, marudzą, skarżą się, proszą o rady.... sypie się więc dziesiątki. Każdy poświęca czas, martwi się.... a te osoby mają wszystko gdzieś, nawet nie zareagują.
Piszą chyba tylko dla samego pisania, żeby zostać pogłaskanym i usłyszeć, jacy oni są biedni, dzielni, jaki to świat zły. Widać tego potrzebują.
Tylko jak dzieje się to któryś raz... to nawet odechciewa się pisać.
a typowe trolle - było ich kilka, często mieli kilka kont; wejść zamieszać, obrazić i zniknąć i tak w kółko
gdzie jest granica?
w miejscu, gdzie jest zrozumienie, że ktoś ma inne zdanie i poglądy; i tego nie zmienimy; i trzeba to zaakceptować
a nie strzelać focha i pisać: idę z tego forum _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewelina266 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Mar 25, 2014 2:27 pm Temat postu: |
|
|
Dzisiaj pisałam z ewelą na pm i powiedziałam co o tym wszystkim myślę.
Brakuje mi wielu osób, które odeszły, brakuje mi forum, od którego byłam uzależniona. Wchodzę codziennie, czytam ale nie zawsze mam ochotę pisać i się udzielać. I nie jest to lęk przed oceną. Po prostu wchodząc tutaj chcę się oderwać od wielu spraw. Bywa różnie. Sama łapię się na tym, że podpytuję Was o różne sprawy (głównie o dzieciaki). Ale kogo mam pytać jak nie osoby, które rozumieją co czuję? Różnie to bywa z odbiorem. Czasami dostaję po głowie
Przepraszam za chaos. _________________ Zbieram siły do walki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Wto Mar 25, 2014 2:31 pm Temat postu: |
|
|
Dzieki Kinga , masz racje z ta granica, choc bywa ciezko..
Pamietam, ze podobny temat, nazwijmy go "wolnosc slowa" byl poruszany parokrotnie.
Od czasu do czasu konflikty sa nieuniknione i czas to zaakceptowac a nie szukac drugiego, trzeciego dna i dorabiac ideologie typu"grupa trzymajaca wladze", lub "towarzystwo wzajemnej adoracji".- Taki moj, osobisty apel.
Co do Wampiryzmu.
Przyznam, ze mam z tym problem. Pisac juz sil brak a ignorowanie wydaje mi sie nie na miejscu..
Ewelina brak tych osob to cena za funkcjonowanie forum. Nie da sie zmusic kogos do przynaleznosci do forum kiedy cos wykracza poza jego osobiste granice kompromisu. Niestety, takie sa realia.
Mnie tez jest z tego powodu przykro. _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia.. 
Ostatnio zmieniony przez ewela.t dnia Wto Mar 25, 2014 2:45 pm, w całości zmieniany 3 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
szarlotka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Mar 25, 2014 2:36 pm Temat postu: |
|
|
Trollami bym ich nie nazwała. Wampirami prędzej. Przychodzą, marudzą, skarżą się, proszą o rady.... sypie się więc dziesiątki. Każdy poświęca czas, martwi się.... a te osoby mają wszystko gdzieś, nawet nie zareagują.
Piszą chyba tylko dla samego pisania, żeby zostać pogłaskanym i usłyszeć, jacy oni są biedni, dzielni, jaki to świat zły. Widać tego potrzebują.
Tylko jak dzieje się to któryś raz... to nawet odechciewa się pisać. |
Wlaśnie tak.
Ja myślę, że te osoby w swoim otoczeniu, w "realu" nie mają wsparcia... mimo, że piszą, że mają.. albo swojego otoczenia nie chcą martwić. Każdy ma gorsze dni, ale żeby wciąż?
Tu na forum są zauważane, poświęca się im uwagę, której gdzie indziej nie mają.
Co do porad- proszą o nie a i tak swoje robią... potem płacz. To tak- jakbym się pocięła a potem płakała, ze boli. Nasze decyzje, czyny mają swoje konsekwencje. I mimo zwracania uwagi, porad nie dociera to do adresata. Frustrujące to jest.
Te osoby też nie piszą nigdzie indziej jak w kawiarence- żadnych porad, doświadczeń, wsparcia dla innych.. Tylko JA i MOJE problemy.
I napiszę wyraźnie- można a nawet trzeba się czasem wyżalić- ale w odpowiednim miejscu!
Nie chcę nikogo wywalać z forum. Kto chce niech pomaga- może kiedyś coś dotrze..Może dobrym pomysłem byłoby stworzenie osobnego wątku- w końcu Wojtus takowe ma... Kwestią jest jakimi kryteriami się kierować przy jego zakładaniu... chyba też zły pomysł. _________________
SZCZĘŚCIE TO NIC INNEGO JAK ZDROWIE I KIEPSKA PAMIĘĆ J.L.Wisniewski |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Wto Mar 25, 2014 2:51 pm Temat postu: |
|
|
Jeszcze chcialabym dopisac aby rozwiac wszelakie watpliwosci.
Roznica pogladow nie jest atakiem personalnym.
Pisze to bo dotarly do mnie kolejne niepokojace pm-y.  _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Liluu Master butterfly

|
Wysłany: Wto Mar 25, 2014 5:42 pm Temat postu: |
|
|
Za radą Eweli dorzucam coś od siebie:
Swojej choroby ciągle się uczę, nie mam tak dużej wiedzy jak niektórzy użytkownicy forum, staram się pomóc jak tylko potrafię.
Kawiarenka jest dla mnie taką odskocznią, staram się nie zanudzać, tak przynajmniej mi się wydaje.
Nie zawsze jednak mogę wyrazić swoją opinię, bo właśnie boję się ataku, niezrozumienia innych ludzi.
Może spróbujmy wydzielić jakieś osobne tematy na rozważania o rzeczach trudnych, gdzie będziemy podejmować trudne, ciężkie tematy, rozważania, dyskusje, a kawiarenkę zostawmy na takie pogaduchy przy kawce o wszystkim i o niczym, a naszych niereformowalnych forumowiczów po prostu ignorujmy, może wtedy sami się zorientują, że coś jest nie tak. |
|
Powrót do góry |
|
 |
meguchna Master butterfly

|
Wysłany: Wto Mar 25, 2014 5:49 pm Temat postu: |
|
|
Uważam,że należałoby stworzyć "narzekalnie -pocieszalnie",gdzie Ci co potrzebują się wyżalić będą mogli robić to do woli a wówczas kawiarenka będzie miała swój klimat.Należałoby przy tym wyraźnie zaznaczyć gdzie,co i dlaczego ma tak być, bo niektórzy nie rozumieją albo nie chcą po prostu zrozumieć Forum jako forum jest między innymi dla nas i powinnyśmy się wspierać.Faktem jest,że jednym wystarczy jedno,dwa słowa i posłuchają rady a inni ....no niestety wiemy jak jest.Myślę,że nie byłoby takiego bałaganu i ubogacania kawiarenki różnościami z serii "jak mi źle..." .Bo wydaje mi się,że pojęcie wątku pt. depresyjny nie do każdego trafia
Zgadzam się też z Kingą co do wyrażania poglądów na forum. |
|
Powrót do góry |
|
 |
folka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Mar 25, 2014 6:10 pm Temat postu: |
|
|
A może umówmy się, że takie powtarzające się dolujące posty będą "odgórnie" przenoszone do depresyjnego (tak jak niektóre posty osób początkujących przenoszone są do "pierwszych kroków"). Wiem, że to dodatkowa robota dla modów, ale może wystarczy jedno lub dwa przeniesienia i autor będzie pamiętał gdzie ma pisać, jesli chciał tylko ponarzekac... |
|
Powrót do góry |
|
 |
magdalena laura Master butterfly

|
Wysłany: Wto Mar 25, 2014 6:19 pm Temat postu: |
|
|
Po przemyśleniach głębokich jak jezioro Bajkał sądzę że każdemu z nas podły nastrój czy słowa lzawe cisną się na usta co jakiś czas, normalne że włącza nam się jeczadło mi także toż to normalny stan biorytmu. Może rzeczywiście dobrze byłoby założyć nowe wątki o czym mowa w postach powyżej. Mam też nadzieję że oczyści się atmosfera, wiecie tylko czasem mam wrażenie że jedni obrywaja a innym uchodzi płazem takowe naginanie atmosfery- chodzi właśnie o nadmierne stany depresyjne no co złego to nie danon który też czasem sieje smutem  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Liluu Master butterfly

|
Wysłany: Wto Mar 25, 2014 6:23 pm Temat postu: |
|
|
Magdalena Laura poruszyła kolejny ważny temat, chciałabym żeby wszyscy byli tu traktowani na równi, nie może być tak, że jedni obrywają za drobiazg, a innych dużo większe przewinienia są bagatelizowane. |
|
Powrót do góry |
|
 |
szarlotka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Mar 25, 2014 6:34 pm Temat postu: |
|
|
Folka- własnie, ja to samo napisałam na poprzedniej stronie
Nalezy ludzi z problemami odsyłać do depresyjnego Very Happy |
Laurko- może nie chodzi o narzekanie ale o styl narzekania... Jak Ty piszesz to ja mam uśmiech na twarzy. Uczysz mnie, że trzeba śmiać się z samej siebie i swoich ułomności.
Co do równego traktowania- może niektórym się już "uzbierało", pisanie po raz setny o tym samym, tej samej osobie potrafi być frustrujące i nerwy czasem puszczą. _________________
SZCZĘŚCIE TO NIC INNEGO JAK ZDROWIE I KIEPSKA PAMIĘĆ J.L.Wisniewski |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Wto Mar 25, 2014 8:29 pm Temat postu: |
|
|
folka napisał: |
A może umówmy się, że takie powtarzające się dolujące posty będą "odgórnie" przenoszone do depresyjnego (tak jak niektóre posty osób początkujących przenoszone są do "pierwszych kroków"). Wiem, że to dodatkowa robota dla modów, ale może wystarczy jedno lub dwa przeniesienia i autor będzie pamiętał gdzie ma pisać, jesli chciał tylko ponarzekac... |
Folka, nie da rady tak przenosić. Można cały wątek. W takim przypadku można by tylko pojedyncza posty jako nowy temat zrobić. Ograniczoną wersję forum mamy  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
iwus Master butterfly

|
Wysłany: Sro Mar 26, 2014 6:11 pm Temat postu: |
|
|
Temat ważny i dobrze, że go poruszyłyście. Też jestem zdania, że i w kawiarence od czasu do czasu pomarudzić można, wszak nie zawsze jest wszystko super, a i żadne z nas nie jest wolne od przywar. Samo życie. Ale przyznam, że nie mam pomysłu ((przynajmniej na ten moment), jak nie dać się wampirom i jak nie wciągać się w niepotrzebne dyskusje, przez co odchodzą fajni ludzie. Początkowo myślałam, że ignorowanie coś da, ale guzik, nie zawsze dociera... Jeśli coś nam się nie podoba, trzeba pisać, jeśli mamy inne zdanie, też. Chociaz przyznam, że nie zawsze mi się to udaje I tym bardziej cenię tych z was, którzy potrafią i mają odwagę napisać Czasami się zastanawiam, czy w niektórych sytuacjach nie walić z tzw. grubej rury... prosto z mostu... Może dzięki temu niektórzy zrozumieją? Ale z drugiej strony.... no też nie do końca mi się to podoba Hmmm.... chyba dzisiaj niczego konstruktywnego nie wymyślę. Wybaczcie, jeśli namieszałam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
renia79 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Mar 26, 2014 8:55 pm Temat postu: |
|
|
szczerze chyba się już zagubiłam w tym wszystkim, mój rozum nie ogarnia tego
Poniekąd domyslam się o co chodzi, ale nie do końca
Co do Kawiarenki - jak mamy dołka łatwiej tam napisać niż biegać po forum i tworzyć kolejny wątek, z resztą chyba nie powinnam się wypowiadać, bo ja tu gościnnie, i jakoś zostałam.
Co do walenia prosto z mostu - tu sprawa jest trudniejsza, ale....
czasem wolałoby się napisać coś dobitniej, ale kultura osobista nie pozwala, a nie zawsze można chować głowę w piasek.
Dalej się nie wypowiadam, jestem tu krótko, więc i moje prawo głosu jest mniejsze |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Mar 26, 2014 11:24 pm Temat postu: |
|
|
Renia jakie krótko ?
jestes tu wystarczająco długo żeby wyrobić sobie swoje zdanie i własny pogląd na wszystko .
Jesli uwazcie ze jesteśmy czasem niesprawiedliwe warto to napisać . Jak ktoś woli to może być na pm.
Pamiętajcie ze modowie tez mają lepsze lub gorsze dni. Jesteśmy ludzmi i tez popełniamy błedy .Też chorujemuy
czasem warto zwrócić uwagę , napisać co się nie podoba.
Nie chcę ani siebie ani nikogo tłumaczyć , bo nie o to chodzi.
Dla wspólnego dobra warto reagowac . Nie ma się kogo bać.
Forum to My wszyscy . Jakie jest zalezy od nas. _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|