Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
domi1_23 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Wrz 26, 2005 7:28 pm Temat postu: |
|
|
Dzis dzwonilam do laboratorium, pytalam o KOMURKI LE, powiedzieli, ze to LATEKS. Czy to prawda Prosze o odpowiedz. _________________ Co cię nie zabije, to cię wzmocni.
-------
Więcej szczęścia wynika z dawania, niż z otrzymywania.
GG: 2103244 |
|
Powrót do góry |
|
 |
gusia_92 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Wrz 26, 2005 9:14 pm Temat postu: |
|
|
kobieto nie chce byc zlosliwa i hamska ale jak powiedzieli ci to w laboratorium i moze nawet lekarze to dlaczego nas sie pytasz. to chyba sa kompetentne osoby by cos takiego mowi. my swoja droga wiemy duzo ale bardziej powinnas wezyc lekarza niz nam. i prosze nie zadawaj glupich pytan. sory za hamstwo ale musialm to wyzucic z siebie _________________ .:Hoy se que tu ya no me quieres y eso es lo que mas me hiere:. |
|
Powrót do góry |
|
 |
domi1_23 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Wto Wrz 27, 2005 7:20 am Temat postu: Toczeń |
|
|
Pytam kulturalnie, a ty mi takie coś piszesz To nie są głupie pytania. Pytam, bo być może się nie znają. A Wy tu dobrze wiecie. _________________ Co cię nie zabije, to cię wzmocni.
-------
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Wto Wrz 27, 2005 7:46 am Temat postu: |
|
|
Cytat: |
pytalam o KOMURKI LE, powiedzieli, ze to LATEKS. |
chyba nie zrozumiałaś prawidłowo, albo odpowiedź nie była całkiem jasna.
w każdym razie -
lateks - to nazwa zwyczajowa na badanie zwane odczynem lateksowym, będacym wskaźnikiem m.in. w chorobach reaumatycznych, świadczącym o odczynie zapalnym.
lateks - jest też po prostu zwyczajnym odczynnikiem stosowanym w badaniach laboratoryjnych do wykonywania wielu oznaczeń np. ASO, CRP, WR i wielu innych, technika ta jest zgrubna, o małej precyzji.
W twoim przypadku chodziło zapewne o to drugie, czyli zastosowanie lateksu do wykrycia komórek LE w surowicy.
Musisz wiedzieć, że komórki LE nie są specyficzne dla tocznia i praktycznie nikt ich już nie oznacza przy diagnostyce:
Komórki LE to leukocyty segmentowane, zawierające pochłonięte komórki z jądrami pokrytymi warstwą przeciwciał przeciwjądrowych. W dzisiejszych czasach testy laboratoryjne wykrywające komórki LE wykonuje się rzadko, ponieważ nie zawsze można je znaleźć we krwi chorych na toczeń, a ich brak nie wyklucza rozpoznania tej choroby |
Najczęściej diagnoze rozpoczyna się od badań na obecność przeciwciał ANA, anty–DNA i anty–Sm bo to są pciała najczęściej w toczniu obecne i najbardziej dla niego charakterystyczne.
polecam: Przeciwciała - mini przewodnik
i do znudzenia będę pisać, że SAMA sobie diagnozy nie postawisz, wydasz kupę kasy na niepotrzebne badania. Znajdź lekarza, niech ci powie co i gdzie masz badać.
Ostatnio zmieniony przez nenya dnia Wto Wrz 27, 2005 7:50 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
domi1_23 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Wto Wrz 27, 2005 7:50 am Temat postu: Toczeń |
|
|
nenya, bardzo Ci dziękuję, pomogłaś mi. _________________ Co cię nie zabije, to cię wzmocni.
-------
|
Powrót do góry |
|
 |
domi1_23 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Wto Wrz 27, 2005 8:24 am Temat postu: Re: Toczeń |
|
|
domi1_23 napisał: |
nenya, bardzo Ci dziękuję, pomogłaś mi. |
nenya, ja podejrzewam nie SLE, tylko TRU. Jakie są najczęstrze badania w TRU
Masz PW ode mnie. _________________ Co cię nie zabije, to cię wzmocni.
-------
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Wto Wrz 27, 2005 8:32 am Temat postu: |
|
|
toczeń rumianiowaty układowy to po łacinie systemic lupus erythematosus
czyli TRU = SLE |
|
Powrót do góry |
|
 |
domi1_23 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Wto Wrz 27, 2005 8:35 am Temat postu: Toczeń |
|
|
Czytałam w Internecie, że objawy w TRU, a SLE są trochę odróżniające  _________________ Co cię nie zabije, to cię wzmocni.
-------
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Wrz 27, 2005 9:31 am Temat postu: |
|
|
nie no zaraz najnormalniej w swiecie sie posikam ze smiechu nenya tlumaczysz jej o co chodzi a ona dalej swoje nie wytrzymam i teraz wlasnie wychodzi ze nic nie czyta tylko wymysla bezsensowne i bezmyslne pytania pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Wto Wrz 27, 2005 10:00 am Temat postu: |
|
|
gdzie tak czytałaś? podaj źródło.
wg mnie to jest TO SAMO
po prostu synonim. |
|
Powrót do góry |
|
 |
gusia_92 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Wrz 27, 2005 11:09 am Temat postu: |
|
|
sa odrozniajace bo kazy przypadek jest inny. nie ma na calym swiecie dwuch takich samych przypadkow. tru a sle tak jak powiedziala nenya to to samo tylko ma inna nazwe. _________________ .:Hoy se que tu ya no me quieres y eso es lo que mas me hiere:. |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Wrz 27, 2005 1:46 pm Temat postu: |
|
|
wiem zeto co teraz na pisze bedzie chamskie no ale trudno musze to naisac: wydaje mi sie ze tobie zalezy zeby miec tocznia z nieznanych mi dotad przyczyn |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Wrz 27, 2005 1:48 pm Temat postu: |
|
|
TRU........jest nazwa polska ...czyli Toczen Rumieniowaty Ukladowy
.... SLE .......masz napisane po lacinie..... nazwa po lacinie najczesciej wpisywana...jest .do wypisu szpitalnego.......
Pod naszym WWW.TOCZEN.PL...........masz Systemic Lupus Erythematosus.......Wlasnie pierwsze litery tworza......SLE
Monika |
|
Powrót do góry |
|
 |
paulina_87 Gość
|
Wysłany: Wto Wrz 27, 2005 2:49 pm Temat postu: |
|
|
no ja nie wiem ..... tłumaczyć jak chłop krowie na miedzy i dalej nic ... swoją drogą to gratuluję wszystkim cierpliwości ... ja owej nie posiadam pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Sro Wrz 28, 2005 9:13 am Temat postu: |
|
|
och rzesz...
Dzie-Wczę-Ta uprasza się o spokój i powstrzymywanie negatywnych emocji!
Wszystkich obowiązuje netykieta - i starych i nowych:
Szczególnie w tej chwili aktualne pkty:
13. Staraj się doradzać innym, a nie bagatelizować ich problemy lub je wyśmiewać - każdy był kiedyś początkujący, zdezorientowany, sfrustrowany, niepewny i zagubiony.
14. Szanuj poglądy innych. Nie każdy musi się z Tobą zgadzać i mieć taki sam pogląd na różne sprawy. Nie daj się sprowokować. Bądź wyrozumiały i panuj nad emocjami. Czasem lepiej coś przemilczeć niż niepotrzebnie wdawać się w nic nie wnoszącą dyskusję. Nie gorączkuj się, gdy nikt natychmiast nie odpowiada na Twoje listy – cierpliwości. |
Na pewno ani wy ani ja nie mamy zamiaru odstraszać nowych forumowiczy, nieprawdaż? Nawet "trudnych"
Z pokojowym pozdrowieniem - mod. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|