|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Wrz 12, 2015 7:20 pm Temat postu: |
|
|
choroby z autoagresji same w sobie nie są wskazaniem do brania leków na osteoporozę
Czy Ty aklepka masz osteopenię ? osteoporozę ? lub niedobór D3? _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Liluu Master butterfly

|
Wysłany: Sob Wrz 12, 2015 7:26 pm Temat postu: |
|
|
Aklepka sama na razie nic nie zmieniam, w październiku idę do szpitala, zrobią mi badania i będę dyskutować z lekarzem, może w ogóle nastąpi jakaś zmiana leczenia?
Książka Zięby wpadła mi w ręce ze względu na szwagra zielarza, on mi ją polecił do przejrzenia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
aklepka Master butterfly

|
Wysłany: Sob Wrz 12, 2015 9:31 pm Temat postu: |
|
|
Monika B, nigdy badań w kierunku osteoporozy, osteopenii nie miałam, od wrzesnia do maja d3 kaze mi brać reumatolog, latem korzystałam ze słońca, przed suplementacja miałam poziom w dolnej granicy normy 31,4 , a teraz nie badałam, miałam zamiar zrobić to w sierpniu, po przerwie w suplementacji, ale oczywiscie nie zrobiłam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Arlifly Junior

|
|
Powrót do góry |
|
 |
ewela.t Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lut 03, 2016 11:30 am Temat postu: |
|
|
Ciekawy link. Chyba zerkne do źródła.
Ja nie przyjmowalam i nie przyjmuje zadnych suplementow jedynie kwas foliowy, przepisany przez lekarza ze wzgledu na leki jakie przyjmuje.
Co ciekawe, od czasu do czasu, podczas wizyty u specjalisty oddaje specjalna "krople" na badanie wartosci witaminy D.
Jakby sie nad tym zastanowic to kiedys ludzie wierzyli w zbawienna moc wielu trucizn.
Coz, caly czas sie uczymy.
Czytajac ten artykuł pojawil sie usmiech na moim licu gdyz przypomnialam sobie niedawno widziana reklame kolejnego suplementu, ktory ma "dopilnować" aby wapn docieral do kosci a nie odkladal sie z naczyniach krwionosnych.
Potrzeba matka wynalazku! Ten przemysl jest zbyt duzy, za bardzo dochodowy, aby nagle zaprzestac produkcji miliona "uzdrawiajacych" specyfikow na wspomozenie niemalże kazdej, pojedynczej komorki.
Wystarczy wkaczyc tv.... _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Mar 09, 2016 3:48 pm Temat postu: |
|
|
Monia musisz kupić wapno 1000
np Calperos,
moja lekarka naciska żeby brać jednak Calperos 1000
ja lata brałam Vitrum calcium 1000 Osteovit 1000
jest tego trochę na rynku popytaj co u Was mają _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Mar 09, 2016 3:51 pm Temat postu: |
|
|
Znalazłam w aptece internetowej Calperos 1000. A ile kapsułek dziennie bierzesz? _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Mar 09, 2016 4:12 pm Temat postu: |
|
|
ja biorę jedną czyli 1000 wapna + jedną D3 2000 j _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
katarzynadudek7 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Mar 09, 2016 8:02 pm Temat postu: |
|
|
Monia, w ja zawsze miałam przepisywane vigantoletten zarówno przez reuma jak i neurologa. Teraz bez recepty chyba są. |
|
Powrót do góry |
|
 |
iwus Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 21, 2016 11:02 am Temat postu: |
|
|
Też mam zażywać stałe Calperos 1000 i Vigantoletten, moja endo na razie na tym każe poprzestać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Liluu Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 21, 2016 11:13 am Temat postu: |
|
|
Dziewczyny ja tez na początku brałam Calperos 1000 i Vigantoletten, ale po ostatniej wizycie w IR Vigantoletten zamienili mi na D3 w kropelkach Devikap, mam brać 5 kropli dziennie no i Calperos bez zmian. _________________ "Czytanie książek to najpiękniejsza zabawa, jaką sobie ludzkość wymyśliła" Wisława Szymborska |
|
Powrót do góry |
|
 |
AsiaSu Super senior

|
Wysłany: Sob Sty 14, 2017 12:26 am Temat postu: |
|
|
a nie bierzecie do tego magnezu? jesli jest niska wit d3 to znaczy ze jestza malo magnezu, one sa od siebie zalezne, magnez pilnuje zeby wapn wchlanial sie do kosci a gdy go jest za malo to wapn tworzy guzki, zapycha stawy nerki.
cyt z http://www.ptmag.pl/pl/32073/0/Magnez-krol_zycia.html
Na rynku mamy dziś wiele preparatów z magnezem. Trzeba jednak wiedzieć jak ich używać. W przypadku pacjentów, którzy mają niski poziom magnezu i wapnia, lekarz zaleca zwykle uzupełnianie w pierwszej kolejności wapnia. Otóż nic bardziej błędnego. Uzupełnianie trzeba zacząć od zażywania magnezu, przez pierwsze dwa czy trzy miesiące, ponieważ wapń przy niskim poziomie magnezu źle się przyswaja ze względu na niski poziom witaminy D3, która w organizmie powstaje z udziałem magnezu. Podawanie wapnia w pierwszej fazie uzupełniania niedoborów powoduje, że połączy się on z fosforanami, szczawianami i powstaną kamienie wapniowe osadzające się w nerkach. Jeśli więc zaczniemy uzupełnianie niedoborów od magnezu, to po pierwsze, wapń będzie się lepiej przyswajał i „budował“ kości, a po drugie - nie wytworzą się sole nierozpuszczalne typu szczawiany czy fosforany (powstaną natomiast tzw. jony zespolone, które są rozpuszczalnie w wodzie).
Magnez ma tez ochronne dzialanie na serce, w Angli byly badania, ze na terenach gdzie nie wystepowal magnez w wodzie pitnej zawalow serca bylo 2 ryzy wiecej niz na terenach gdzie magnezu bylo duzo. serce to miesien czasem sie skurczy i nie moze rozkurczyc i zawal gotowy, a na skurcze najlepszy magnez...
czytalam artykul o tym ze osteoporoza nie wystepuje u eskisomosow, chociaz spozywaja dziennie tylko okolo 300 mg wapnia, ale wit D3 maja duzo magnezu i wapnia wiecej im nie trzeba...napisalam to, nie zeby was namowic do nie brania wapnia, ale zeby dorzucic do niego magnez, bo jest waznym lacznikiem i wyciagnie wapno ze stawow i zyl a zaprowadzi do kosci... |
|
Powrót do góry |
|
 |
alawa Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lut 19, 2017 10:35 pm Temat postu: |
|
|
Mnie lekarkabporadzila zamiast vitrium calcium brac vitrium osteo-wlasnie ze wzgledu na dodatek magnezu.
Reumatolog zas kaze przez caly rok brac 2000 j. Witaminy D3.
Sprawdzam poziom i mimo brania jestem w dolnej granicy normy, wiec spokojnie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
alawa Master butterfly

|
Wysłany: Nie Sty 14, 2018 10:11 pm Temat postu: |
|
|
Ja biorę wit d3 1800 jednostek(800 z wapniem i 1000 kapsułka)
Mój reumatolog. Powiedział aby brać cały rok w naszym obszarze klimatycznym. Przy dużych dawkach można trochę odpuścić.
W ciagu roku brania wit d3 z 34,4 "skoczyła" raptem na 41, wiec spokojnie, do górnej granicy jeszcze daleko. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|