|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Chilled Kadet

|
Wysłany: Czw Sty 23, 2020 10:20 am Temat postu: |
|
|
C-4 składowa dopełniacza 0,25 g/l Norma 0,1 - 0,4
C-3c składowa dopełniacza 0,82 g/l Norma 0,9 - 1,8
No cóż .. kolejna cegiełka do całokształtu .. chyba już nie mam wątpliwości  |
|
Powrót do góry |
|
 |
doktorowa Stary wyjadacz

|
Wysłany: Czw Cze 18, 2020 8:55 pm Temat postu: |
|
|
U mnie też nieciekawe wyniki dopełniacza wyszły:
- C3 sporo poniżej normy
- C4 na dolnej granicy normy (12, a norma jest od 12)
Chyba nie ma się co łudzić?
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pusia18 Junior

|
Wysłany: Sob Lip 18, 2020 8:34 am Temat postu: Same wyniki brak objawow |
|
|
Czesc,
U mnie po pierwszym porodzie okazało się ze mam mało białych krwinek, leukopenie... lekarze nie potrafili znaleźć przyczyny w końcu zdecydowali się zrobić badanie ANA - wynik wyszedł dodatni tryb świecenia homogenny i ziarnisty miano 1:10 000 , dodatnie wyszło również dsDNA ... w mianie 1:160.. słabo dodatnie wyszły p/c kardiolipinowe, dodatni wyszedł antykoagulant tocznia ... poza tymi wynikami i leukopenia która utrzymuje się pomiędzy 2-3 od dwóch lat nie mam żadnych innych objawów.. chodzę od lekarza do lekarza i tylko się martwię .. teraz okazało się, ze zaszłam w kolejna ciąże .. nie wiem co robić ... czy ktoś z was miał taka sytuacje - brak objawów klinicznych a tylko dodatnie wyniki?
Czy ktoś z was wie, czy przy dodatnim antykoagulancie tocznia powinnam brać heparynę ?
Czy komuś nasilił się toczeń w trakcie ciąży lub po porodzie ? Mam pełno obaw .. nie wiem co robić !
Z góry dziekuje |
|
Powrót do góry |
|
 |
doktorowa Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sob Paź 31, 2020 8:04 pm Temat postu: |
|
|
U mnie wyniki gorsze, kilkukrotnie wyszła leukopenia i neutropenia. W dodatku pojawiły mi się niebolesne ranki w ustach, które przypadkiem zauważyłam. Niestety, obawiam się, że potwierdzą się podejrzenia lekarzy... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Natalijka Junior

|
Wysłany: Sro Lut 10, 2021 8:36 am Temat postu: mam się martwić?? |
|
|
Hej wszystkim.
Dawno mnie u was nie było ale miałam spore problemy techniczne więc może pokrótce napiszę że od grudnia 2017 choroba jest w remisji od połowy 2018 nie biorę żadnych steryd ani Arechinu
Ale ! w 06.2020
Wyszło :Test przesiewowy ANA: dodatni STWIERDZONO obecność przeciwciał przeciwjądrowych o typie świecenia ziarnistym, w mianie 1:640, a także przeciwciał przeciw cytoplazmie o typie świecenia ziarnistym, w mianie 1:100.
Weryfikacja Immunoblot: dodatni
Metoda IMMUNOBLOT STWIERDZONO obecność przeciwciał przeciwmitochondrialnych AMA-M2.
A teraz :
STWIERDZONO obecność przeciwciał przeciwjądrowych o
typie świecenia ziarnistym, z pozytywnymi chromosomami w komórkach podziałowych, w mianie 1:640, a tak¿e przeciwciał przeciw cytoplazmie o typie świecenia ziarnistym w mianie 1:320.
Weryfikacja Immunoblot: dodatni
Metoda IMMUNOBLOT STWIERDZONO obecność przeciwciał przeciwmitochondrialnych AMA-M2.
Czy ktoś się może orientuję czy mam się martwic czy umawiać się na wizytę do lekarza czy po prostu powtórzyć badania za 6 mc?  _________________ Żyj każdym dniem, jakby miał być ostatnim, a nigdy nie zaznasz żalu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Chilled Kadet

|
Wysłany: Sro Lut 10, 2021 12:18 pm Temat postu: Re: mam się martwić?? |
|
|
Natalijka napisał: |
STWIERDZONO obecność przeciwciał przeciwmitochondrialnych AMA-M2.
Czy ktoś się może orientuję czy mam się martwic czy umawiać się na wizytę do lekarza czy po prostu powtórzyć badania za 6 mc?  |
Cześć. Pewnie dostaniesz skierowanie do hepatologa na kontrolę wątroby. Ja też mam te p-ciała, na szczęście wszystkie badania wątroby (poza LDL) w normie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Natalijka Junior

|
Wysłany: Sro Lut 10, 2021 12:33 pm Temat postu: |
|
|
Mój lekarz się skontaktował ze mną i mówił żebym poszła do gastrologa?? _________________ Żyj każdym dniem, jakby miał być ostatnim, a nigdy nie zaznasz żalu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|