|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
megi Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sob Gru 10, 2005 12:56 pm Temat postu: zespół Burnetta |
|
|
kochani bardzo proszę o informacje na temat zespołu Burnetta (= zespół mleczno-alkaliczny) i na temat hipercalciuri (jakie są objawy, jakie robi się badania i jakie są normy i ich przekroczenia itd.), gdzie mogę znaleźć coś na ten temat. bo nie udało mi się nic konkretnego znaleźć |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Sob Gru 10, 2005 1:27 pm Temat postu: |
|
|
nie ma jak google
oto co znalazłam:
Cytat: |
Zespół mleczno-alkaliczny (zespół Burnetta). W obrazie klinicznym tego zespołu dominują takie objawy, jak ogólne osłabienie, senność, ból głowy, zaburzenia psychiczne, nudności, wymioty. Przyczyną tych objawów jest zasadowica metaboliczna. Zespołowi mleczno-alkalicznemu mogą towarzyszyć zaburzenia w składzie elektrolitów we krwi (zwiększenie zasobu zasad, hiperkalcemia) oraz upośledzenie czynności nerek. Następstwem hiperkalcurii może być nawet powstanie kamicy nerkowej.
Aktualnie, z uwagi na mniejszą rolę leków alkalizujących w terapii i obowiązujące przeciwwskazania, zespół ten praktycznie nie jest już spotykany |
źródło
o hipercalciurii do poczytania:
Samoistna hiperkalciuria
Kamica wapniowa układu moczowego i jej związek z zaburzeniami przemiany materii |
|
Powrót do góry |
|
 |
martek Master butterfly

|
Wysłany: Nie Gru 11, 2005 11:30 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Megi
Nie odpisałam zaraz na Twojego posta . Cos mi chodziło po głowie, że gdzieś czytałam i skleroza nie mogłam sobie przypomnieć. Dzisiaj wzięłąm ulotkę leku alfadiol -cos chciałam sprawdzić (lekarz zwiększyl dawkę a Marta cos nie bardzo sie czuje i szukałam przyczyny).Otóż alfadiol podwyższając stężenia wapnia w surowicy krwi nasila tokyczność glikozydów nasercowych i zwiększa ryzyko ich przedawkowania. Moczopędne leki tiazydowe a takze preparaty zawierajace wapn przyjmowaner w dawce dobowej powyzej 1,5g nasilaja ryzyko hiperkalcemi
Antacida oraz regularne spozywanie duzej ilosci produktow mlecznych moze doprowadxzic do powstania zespolu mleczno-alkalicznego a w polaczeniu a alfakalcydolem do hiperkalcemi.
Tego na ulotce jest wiecej. Czy Ty też bierzesz alfadiol? _________________ Martek |
|
Powrót do góry |
|
 |
megi Stary wyjadacz

|
Wysłany: Wto Gru 13, 2005 11:41 pm Temat postu: |
|
|
Tak też biorę alfadiol |
|
Powrót do góry |