Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"
 
 Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pomocne warzywa
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aniusia
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 23 Wrz 2006
Posty: 774
Skąd: Łódź

PostWysłany: Wto Kwi 15, 2008 9:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli chodzi o mnie to same ogórki może nie koniecznie, ale w połączeniu np. z pomidorkiem i rzodkiewką i szczypiorkiem, czemu nie -super!
Szpinak też uwielbiam- na masełku z jajeczkiem paluszki lizać Very Happy Laughing
_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Itunia
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 10 Lis 2005
Posty: 3664

PostWysłany: Sob Kwi 19, 2008 10:25 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ostatnio mówili w telewizji, że trzeba jeść dużo buraków, jeżeli ktoś chce 'podreperować' morfologię. Wzięłam to sobie do serca i zamierzam dziś pochłonąć do obiadku cały słoiczek (mimo że moja morfologia jest w najlepszym porządku, ale strzeżonego Pan Bóg strzeże Wink) Twisted Evil
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14280

PostWysłany: Sob Kwi 19, 2008 10:46 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

surówka z buraczków, bądź świeży sok buraczkowy
natka pietruszki także zawiera sporo żelaza, co pozytywnie wpływa na morfologię
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Itunia
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 10 Lis 2005
Posty: 3664

PostWysłany: Sob Kwi 19, 2008 11:40 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hehehe, tylko że natki (szczególnie samej Laughing) dużo się nie zje, a buraczków - i owszem Slina
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 21 Lis 2007
Posty: 3621

PostWysłany: Sob Kwi 19, 2008 11:43 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dobrze ,że już wiosna i natka rośnie w ogródku, szczypiorek i kiełki
rzodkiewek
na buraczki trzeba troszkę poczekać, ale już jest botwinka w sprzedaży tyle że mocno chemiczna Wink Crying or Very sad
_________________
W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
Ziarenko
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 10 Wrz 2005
Posty: 2042

PostWysłany: Sob Kwi 19, 2008 6:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ituniu, potwierdzam Twoje słowa. Mój znajomy doktor, tuż przed habilitacją zajmuje się owym burakiem i jego pozytywnymi właściwościami.
_________________

rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 21 Lis 2007
Posty: 3621

PostWysłany: Nie Kwi 20, 2008 10:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przepis na danie ze szpinakiem

szpinak mrożony, 25 dkg
masło, 2 łyżki
serek turek naturalny, 1 małe opakowanie
czosnek, 2 ząbki
jajko, 3 szt
gorąca woda, niecala szklanka
mąka tortowa, około 1/2 kg
sól, pieprz, do smaku

Dwa jajka gotujemy na twardo. Do garnka wrzucamy łyżkę masła, 2 ząbki zmiażdżonego czosnku, zmrożony szpinak, sól i pieprz. Dusimy na wolnym ogniu do odparowania wody z roztopionego szpinaku. Jak już konsystencja będzie bardzo gęsta dodajemy serek turek, mieszamy dokładnie i chwile jeszcze trzymamy na ogniu, aż konsystencja będzie jednolita i mniej więcej gęsta. Dodajemy 2 zmiażdżone jajka na twardo i mieszamy . Zostawiamy do ostygnięcia. Do mąki dodajemy gorącej wody i szybko zagniatamy - jak będzie jednolita, dodajemy jajko i jeszcze raz zagniatamy. Odstawiamy na około 15 minut pod miskę, żeby się zaparzyło ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części (zależy od wielkości pierogów - te mają być maxi). rozwałkujemy osobno każdą porcję ciasta osobno na okrąg. Nakładamy 1/4 porcji szpinaku, na pół koła. Drugą połową przykrywamy i zaklejami jak pieroga. Gotujemy pojedynczo w dużej ilości osolonej wody.
kolejna wersja może być z gotowym ciastem francuskim , wtedy trzeba upiec, albo dobrze smakuje z omletem

Smacznego
_________________
W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall


Ostatnio zmieniony przez ludmila_07 dnia Pią Kwi 25, 2008 9:53 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
Lidia
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 2511
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Pon Kwi 21, 2008 6:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jaki ten serek Camember czy topiony. W czytaniu apetyczne i chcę zrobić
Lidka
_________________
"uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"

"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 21 Lis 2007
Posty: 3621

PostWysłany: Pon Kwi 21, 2008 9:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lidia robiłam z obu , z topionym wychodzi nadzionko jak masełko, to drugie jest ściślejsze , lepsze np. do ciasta francuskiego

bardzo smakuje mojej rodzince
_________________
W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
Robert
Moderator
Moderator


Dołączył: 02 Lut 2006
Posty: 6881
Skąd: Toruń / Warszawa

PostWysłany: Sob Cze 28, 2008 11:36 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kartofle dla pacjentów z chorobami nerek

Odpowiednie przygotowanie pozwala usunąć z kartofli nadmiar potasu, który mógłby zaszkodzić osobom z chorobami nerek - informuje "Journal of Food Science".

Zawarty w ziemniaczanych bulwach potas to cenny składnik mineralny, ale jego nadmiar może być śmiertelnie niebezpieczny dla osób, które z powodu niewydolności nerek muszą być poddawane dializie. Jak jednak wykazały badania przeprowadzone przez naukowców z US Department of Agriculture, gotowanie kartofli pokrojonych w centymetrową kostkę lub poszatkowanych pozwala zmniejszyć zawartość potasu odpowiednio o 50 i 75 procent. Jednocześnie o połowę spadła zawartość cynku, manganu, magnezu i siarki - gotowane ziemniaczane kostki straciły 35 procent magnezu.
W przeciwieństwie do gotowania, płukanie kartofli w wodzie przed gotowaniem miało niewielki wpływ na zawartość substancji mineralnych. Jak się wydaje, najlepszym sposobem na niskopotasowe kartofle jest gotowanie ich w postaci cienkich plasterków z szatkownicy.

źródło
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14280

PostWysłany: Sob Cze 28, 2008 1:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja tylko dodam, że nie trzeba aż tak kroić w kostkę, można normalnie przekroić jak do normalnego gotowania
kartofelki można zalać pierw wrzątkiem, potrzymać je w wodzie, odlać
potem nalać nową, zagotować i znów odlać
no i potem nalać raz jeszcze i zagotować, ugotować i jeść
Razz
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Itunia
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 10 Lis 2005
Posty: 3664

PostWysłany: Pon Cze 30, 2008 9:40 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hmmmmmmmmmmm, ja ostatnio słyszałam, że trzeba gotować ziemniaczki od razu we wrzątku, bo wtedy nie uciekają z nich jakieś enzymy czy cuś Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14280

PostWysłany: Pon Cze 30, 2008 9:47 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ale tu chodzi o to, żeby odpotasować ziemniaki
bo osoby dializowane i niektóre z chorymi nerkami muszą bardzo uważać na wysoki potas, bo jest on zabójczy
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Itunia
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 10 Lis 2005
Posty: 3664

PostWysłany: Pon Cze 30, 2008 9:48 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Aaaaaaaaaaa, rozumiem, rozumiem Very Happy

Ale jakby ktoś chciał zatrzymać wszystkie substancje ziemniakowe i nie pozwolić im uciec do wody, to tylko wrzątek Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
misio
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz


Dołączył: 04 Lip 2008
Posty: 183
Skąd: sierpc

PostWysłany: Sro Lip 16, 2008 12:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Powrót do kapusty,kalafiora,brokuły itp. mniam, mniam. Wszystkie je bardzo lubię , nieważne w jakiej są postaci. Piszecie że wskazane przy toczniu , super . Tylko że pan doktor od zespołu antyfosfolipidowego powiedział że te frykasy owszem , ale w bardzo małych ilościach ze względu na witaminę K . To co ja mam zrobić. Jesteście w tym wszystkim oblatani ,tak że mała głowa , popatrzcie za wiadomościami w tym temacie. Czyli, warzywa zielone a zespół antyfosfolipidowy. Pozdrawiam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group