|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
XXX Senior

Dołączył: 17 Lis 2008 Posty: 69 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Pon Gru 08, 2008 2:32 pm Temat postu: Chleb |
|
|
Witam!
Mam pytanko, czy ktoś może mi podać przepis na jakiś chlebek, który mozna samemu upiec ale są produkty ograniczone czyli bez proszku do pieczenia i bez drożdży ,może byc soda, bez jajek kurzych, mąka tylko ryżowa,amarantusowa, gryczana,ziemniaczana, sojowa.
Może ktoś mi pomoże bo jak na razie to tylko dostępny jest chlebek ryżowy, a chciałoby się go już czymś innym zastapić
Pozdrawiam Ewa
----------------------------------
"Człowiek jest wielki nie przez to, co ma,
nie przez to, kim jest,
lecz przez to,
czym dzieli się z innymi." ( Jan Paweł II ) |
|
Powrót do góry |
|
 |
jagula Master butterfly


Dołączył: 20 Lut 2007 Posty: 2287
|
Wysłany: Pon Gru 08, 2008 9:16 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: |
Chleb gryczano - ryżowy
Składniki : ( na małą keksówkę )
1 szkl. mąki gryczanej ( kasza gryczana niepalona zmielona )
1szkl. mąki ryżowej ( ryż naturalny zmielony )
1 szkl. zakwasu gryczanego i ryżowego ( w sumie )
4 łyżki siemienia lnianego
1 płaska łyżeczka soli kamiennej lub morskiej
1 łyżeczka zmielonego kminku
3 - 4 łyżki oleju
3 łyżki tapioki
Wykonanie:
Do mąki gryczanej i ryżowej dodaję zakwas, sól, olej, kminek oraz tapiokę. Z każego słoika zakwasu zostawiam 1 łyżeczkę na następny chleb - ważne ! Siemię lniane mielę w młynku, zalewam dwiema szklankami wrzącej wody, zostawiam do ostygnięcia, ubijam ręcznym blenderem. Dodaję do mąki i wyrabiam ciasto. Przekładam do foremki posmarowanej olejem i wysypanej mąką gryczaną. Trzymam w cieple ok. 3 - 4 godzin. Piekę początkowo w 220 stopniach przez 10 minut , następne 35 minut w 180 stopniach ( piekę z termoobiegiem ).
Ostatnia modyfikacja to dodanie tapioki, moim zdaniem chleb robi się bardziej miękki i nie wysycha tak szybko, oprócz tego można zostawić chlebek na noc, urośnie sobie ładnie ok. 1- 1,5 cm ....wczesnym rankiem wstawić do piekarnika...aby zjeść sobie na śniadanko.
|
Cytat: |
Chleb gryczano - jaglany z kminkiem | Drukuj |
Na wstępie chcę podziękować Margot bo to właśnie ona pierwsza u nas na forum zaczęła piec chleby na zakwasach bezglutenowych...
Margot jesteś wielka
Składniki : ( na małą keksówkę )
1 szkl. mąki gryczanej ( kasza gryczana niepalona zmielona )
1szkl. mąki jaglanej ( kasza jaglana zmielona )
1 szkl. zakwasu gryczanego i jaglanego ( w sumie )
4 łyżki siemienia lnianego
1 płaska łyżeczka soli kamiennej lub morskiej
1 łyżeczka zmielonego kminku
3 - 4 łyżki oleju
Wykonanie:
Do mąki gryczanej i jaglanej dodaję zakwas, sól, olej, kminek. Z każego słoika zakwasu zostawiam 1 łyżeczkę na następny chleb - ważne ! Siemię lniane mielę w młynku, zalewam dwiema szklankami wrzącej wody, zostawiam do ostygnięcia, ubijam ręcznym blenderem. Dodaję do mąki i wyrabiam ciasto. Przekładam do foremki posmarowanej olejem i wysypanej mąką gryczaną. Trzymam w cieple ok. 3 - 4 godzin. Piekę początkowo w 220 stopniach przez 10 minut , następne 35 minut w 180 stopniach ( piekę z termoobiegiem ).
|
źródło przepisy bajaderki _________________ Fenomen czeskich psów- kundle wyglądają jak rasowce a rasowce przypominają kundle  |
|
Powrót do góry |
|
 |
XXX Senior

Dołączył: 17 Lis 2008 Posty: 69 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Wto Gru 09, 2008 12:17 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki jesteś wielka
Szukam już od tak dawna ,że myslałam ,że nic z tego nie będzię a tu niespodzianka
Będę próbować tylko jeszcze jedno pytanie czy ten zakwas dostanę w sklepie ze zdrową żywnością?
Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
jagula Master butterfly


Dołączył: 20 Lut 2007 Posty: 2287
|
Wysłany: Wto Gru 09, 2008 3:53 pm Temat postu: |
|
|
Nie wiem- nigdy nie próbowałam od tej strony- na stronie źródłowej jest też przepis na zakwas bezglutenowy.Można spróbować  _________________ Fenomen czeskich psów- kundle wyglądają jak rasowce a rasowce przypominają kundle  |
|
Powrót do góry |
|
 |
agatka03 Master butterfly


Dołączył: 29 Lis 2004 Posty: 3264 Skąd: z Polski jestem...:)
|
Wysłany: Pią Wrz 18, 2009 2:21 pm Temat postu: |
|
|
Prawdy i mity na temat chleba:
http://polki.pl/odzywianie_artykul,10015421.html _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
 |
XXX Senior

Dołączył: 17 Lis 2008 Posty: 69 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Sro Paź 06, 2010 10:58 am Temat postu: |
|
|
Witam
Mam do Jaguli pytanie ,jak zrobić ten zakwas? do chleba? |
|
Powrót do góry |
|
 |
ludmila_07 Master butterfly

Dołączył: 21 Lis 2007 Posty: 3621
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Margaret74 Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008 Posty: 5531 Skąd: Puszcza Notecka
|
Wysłany: Czw Sty 20, 2011 7:43 pm Temat postu: |
|
|
czyli nie dość,że na wszystkich ,to i na wszystko trzeba mieć ...poprawkę
jak zawsze najważniejsza jest jakość -chlebek im cięższy tym lepiej;
ja,byle mieć swój ulubiony,ze sprawdzonej piekarni-zamawiam wcześniej ,jeśli nie ma mnie być w mieście  _________________ "Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
jagula Master butterfly


Dołączył: 20 Lut 2007 Posty: 2287
|
Wysłany: Sro Mar 09, 2011 10:05 pm Temat postu: |
|
|
XXX napisał: |
Witam
Mam do Jaguli pytanie ,jak zrobić ten zakwas? do chleba? |
ojej trochę ze spóźnieniem ....
generalnie najlepiej zrobić zakwas na mące pszenicznej albo żytniej, z tego co pasuje Tobie najłatwiej będzie z mąki gryczanej.
Zalewamy 2-4 łyżki mąki letnią wodą ( niektórzy zakwaszają sokiem z cytryny ) - konsystencja powinna być taka jak ciasta naleśnikowego lub trochę gęstsza.Zostawiamy go w cieplejszym miejscu. Mieszamy 1-2 razy dziennie i co ok. 2 dni dokarmiamy ( czyli dodajemy odrobinę świeżej mąki rozprowadzonej w wodzie ).
Zakwas powinien lekko buzować i mieć kwaskowaty zapach. _________________ Fenomen czeskich psów- kundle wyglądają jak rasowce a rasowce przypominają kundle  |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Pon Kwi 23, 2012 9:45 am Temat postu: |
|
|
CHLEB
1 kg mąki pszennej tortowej (lub 0,5 kg pszennej i 0,5 kg razowej)
3/4 szklanki pszennych otrębów
3/4 szklanki owsianych otrębów
1/2 szklanki siemienia lnianego
3/4 szklanki pestek słonecznika
1/2 szklanki pestek dyni
3 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
Wszystko wymieszać. Dodać 1/2 litra wody gazowanej, 1/2 litra wody niegazowanej ciepłej + zaczyn. Wyronić. Odstawić na 2 h.
Po 2 h odłożyć do słoiczka 3 łyżki zaczynu. Zaczyn trzymać w lodówce max. 2 tyg.
Ciasto włożyć do formy posmarowanej olejem i posypanej tartą bułką lub sezamem. Odstawić na 12 h (łącznie) przykrywając lnianą ściereczką.
Przed pieczeniem posmarować wierzch olejem. Piec w temp. 180 C, 1,5 h. Wstawiamy do zimnego piekarnika. _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Sro Wrz 05, 2012 2:22 pm Temat postu: |
|
|
CHLEB ORKISZOWY
na 2 chleby (ja zrobiłam jeden większy):
500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
7g drożdży suchych instant
łyżeczka soli
łyżka fruktozy
400ml cieplej wody
łyżka oliwy z oliwek
Mąkę wymieszać w misce z solą i drożdżami. Fruktozę rozpuścić w wodzie, dodać do suchych składników, wymieszać szybko łyżką. Dodać oliwę , zagnieść.
Wyrabiać ciasta przez ok. 10 min, można dodać trochę więcej mąki, jeżeli się strasznie lepi. Ciasto powinno odchodzić od blatu, ale ma prawo przylepiać się do ciepłych rąk.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 min.
Już nie ugniatając uformować w 2 chlebki lub włożyć do natłuszczonych keksówek.
Odstawić na kolejne 15 min.
Piec w piekarniku ok. 30 min. w temp. 220 C do suchego patyczka. Aby sprawdzić, że chleb na pewno jest upieczony należy popukać w spód. Jeżeli dźwięk jest 'pusty', znaczy, że chleb jest gotowy.
WAŻNE: DO PIEKARNIKA NALEŻY WŁOŻYĆ ŻAROODPORNE NACZYNIE Z WODĄ. Para sprawi, że skorka nie będzie tak wysuszona.
 _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
katarzynadudek7 Master butterfly

Dołączył: 17 Mar 2011 Posty: 2293
|
Wysłany: Sro Wrz 05, 2012 8:25 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję
A czy w pierwszej fazie dozwolony ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
monia85 Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7066 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Sro Wrz 05, 2012 8:54 pm Temat postu: |
|
|
Jak najbardziej dozwolony  _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Pią Lis 15, 2013 6:49 pm Temat postu: |
|
|
chleb bezglutenowy
500g mąki bezglutenowej (ja mieszam w równych częściach mąkę gryczaną, ryżową i ziemniaczaną)
po kilka łyżek ziaren słonecznika, siemienia lnianego, sezamu (oczywiście jak ktoś nie lubi czegoś, to nie trzeba)
łyżka soli
łyżka cukru
600ml lekko ciepłej wody
14g drożdży suchych
przyprawy: tymianek, oregano, majeranek, cząber, lubczyk - wg uznania
3 łyżki oliwy
przygotowanie
wszystkie składniki dokładnie zmieszać razem
pozostawić w cieple na ok 20-30 minut
wpakować do formy, form wyłożonych papierem do pieczenia
pozostawić ponownie na jakieś 20-30 minut
i do piekarnika
temperatura ok 200-230 stopni
czas pieczenia ok 50-60 minut
po upieczeniu wyjąć z form, wyjąć z papieru i ostudzić na kratce
 _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Ostatnio zmieniony przez kinga dnia Pią Gru 13, 2013 12:13 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group
|