Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kkk13 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Paź 13, 2014 7:11 pm Temat postu: Interakcje leków |
|
|
Pomyślałam, że może się przydać taki temat (jeżeli gdzieś jest to przepraszam).
Już kilka razy natknęłam się na sytuację, że nie wiedziałam czy mogę brać jakieś tabletki razem, albo czy silniejsze leki, które przepisali mi specjaliści (oddzielnie) nie wejdą w jakąś interakcję.
Dlatego polecam Wam stronkę Ministerstwa Zdrowia BIL - Interakcje leków - wpisuje się nazwę leku, wybiera firmę, dawkę i wyskakuje bardzo czytelne zestawienie.
http://bil.aptek.pl/servlet/interakcje/list?who=doctor
Zaznaczam, że nie chodzi mi o wyręczanie lekarzy ale sama wielokrotnie miałam leki i zapomniałam lekarzowi powiedzieć o innych, albo zastanawiałam się czy mogę zwykły Ibuprom wziąć (o dziwo często wchodzi w interakcje). Ostatnio nie zaczęłam brać leku właśnie dlatego, że zapomniałam powiedzieć lekarzowi o innym (takim słabym) więc sprawdziłam a tu wyskoczyła mi "interakcja bardzo istotna". Więc czekam na wizytę
Może komuś się przyda  _________________ „Bądź zmianą, którą pragniesz ujrzeć w świecie" Mahatma Gandhi |
|
Powrót do góry |
|
 |
joe alex Master butterfly

|
Wysłany: Pon Paź 13, 2014 7:40 pm Temat postu: Re: Interakcje leków |
|
|
Fajna strona. Już sprawdziłam swoje... _________________ Jeśli kochasz, czas zawsze odnajdziesz nie mając ani jednej chwili. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Liluu Master butterfly

|
Wysłany: Pon Paź 13, 2014 7:43 pm Temat postu: |
|
|
Fajny pomysł z ta stronką.
Dzięki Kkk  |
|
Powrót do góry |
|
 |
denim85 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Paź 13, 2014 8:10 pm Temat postu: |
|
|
A ja powiem tak jak masz na rp 4 leki to co najmniej 2 wchodzą ze soba w interakcje Jak w aptece mają właczone wykrywanie interakcji to prawie przy każdej rp im wyskakuje interakcja . Czasami sa to interakcje specjalnie utworzona np w celu wywołania wiekszego działania p/nadcisnieniowego. A czasami po prostu się inaczej nie da. _________________ My kobiety jesteśmy aniołami, a gdy się nam podetnie skrzydła, lecimy dalej na miotle! |
|
Powrót do góry |
|
 |
kkk13 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pon Paź 13, 2014 8:32 pm Temat postu: |
|
|
usunięte _________________ „Bądź zmianą, którą pragniesz ujrzeć w świecie" Mahatma Gandhi
Ostatnio zmieniony przez kkk13 dnia Wto Paź 14, 2014 1:39 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Wto Paź 14, 2014 9:58 am Temat postu: |
|
|
Cytat: |
wystarczyło zamienić substancje czynną z paracetamolu na ibuprofen |
nie wiem, czy wiesz, ale...
osoby z SLE nie powinny używać ibuprofenu
a osoby z problemami nerkowymi nie mogą stosować wszystkich NLPZ _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
denim85 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Paź 14, 2014 10:14 am Temat postu: |
|
|
kkk13 napisał: |
Ja od pół roku sprawdzam i nawet jak miałam 10 leków to mi nie wyskakiwały interakcje. |
To prosze wymień kilka z tych leków. Bo wszystkie kombinacje jakie wpisuję w stronę przez ciebie podaną to zawsze jest interakcja. Np metformax, bisokard, indapen czy metex, encorton oczywiscie mam na mysli interakcje (bez wnikania czy to zwiąkszenie działania, czy zwiększenie toksycznosci)
Kinga w sumie to by wyjaśniało dlaczego ja od 2 lat mam objawy zatrucia po każdym NLPZ (jedna dział. nerka) a lekarze mówią że to niemożliwe hihi
A mnie sie przypomniało że jak ktoś nieże 75 np acard albo polocard to nie powinien brać ibuprofenu , ostatnie badania wskazują że najlepiej diclofenac, _________________ My kobiety jesteśmy aniołami, a gdy się nam podetnie skrzydła, lecimy dalej na miotle!
Ostatnio zmieniony przez denim85 dnia Wto Paź 14, 2014 10:27 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Wto Paź 14, 2014 10:20 am Temat postu: |
|
|
kkk13 no dokładnie jak pisze demin85 - jakie te leki brałaś (10), że nie wyskakiwała żadna interakcja? _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ri Master butterfly

|
Wysłany: Wto Paź 14, 2014 10:50 am Temat postu: |
|
|
denim85 napisał: |
A mnie sie przypomniało że jak ktoś nieże 75 np acard albo polocard to nie powinien brać ibuprofenu , ostatnie badania wskazują że najlepiej diclofenac, |
Dokładnie, zauważyłam w ulotce, że nie można łączyć substancji z tych leków. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kkk13 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Wto Paź 14, 2014 10:57 am Temat postu: |
|
|
Napisałam, wyjaśniłam - tyle w tym temacie, jak ktoś ma problem to zawsze będzie miał. O moim leczeniu decydują lekarze. Ja tylko poleciłam stronkę. Nie chcecie to nie zaglądajcie. Ale ta dyskusja jest całkowicie jałowa[/i] _________________ „Bądź zmianą, którą pragniesz ujrzeć w świecie" Mahatma Gandhi
Ostatnio zmieniony przez kkk13 dnia Wto Paź 14, 2014 1:37 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
denim85 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Paź 14, 2014 12:58 pm Temat postu: |
|
|
Wpisałam twoje leki i paracetamol i ibuprofen nie wchodzi z nimi w żadną interakcje za to atarax i diphergan mają istotną interakcje.
To jest opis do ostatniego cytatu bo z niego wynikało przynajmniej dla mnie że paracetamol jest metabolizowany w wątrobie a ibuprofen nie.
-Ibuprofen jest metabolizowany w wątrobie do 2 metabolitów. I wydalany w postaci nie zmienione lub w postaci nieczynnych metabolitów z moczem.
-Paracetamol metabolizowany w wątrobie głownie w 2 szlakach metabolicznych oraz przez cytochrom P450 (ok 4% leku) i tą drogą powstaje hepatotoksyczny metabolit który przy braniu dawek terapeutycznych szybko przestaje być toksyczny ale przy znacznym przedawkowaniu moze to być szkodliwe.jest wydalnny przez nerki. _________________ My kobiety jesteśmy aniołami, a gdy się nam podetnie skrzydła, lecimy dalej na miotle! |
|
Powrót do góry |
|
 |
sewa Kadet

|
Wysłany: Sro Paź 15, 2014 5:42 pm Temat postu: |
|
|
kinga napisał: |
Cytat: |
wystarczyło zamienić substancje czynną z paracetamolu na ibuprofen |
nie wiem, czy wiesz, ale...
osoby z SLE nie powinny używać ibuprofenu
a osoby z problemami nerkowymi nie mogą stosować wszystkich NLPZ |
Hm, to dziwne, choruję na tocznia od 11 lat i zawsze jako lek przeciwbólowy zalecano mi właśnie Ibuprom... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Paź 15, 2014 6:03 pm Temat postu: |
|
|
Wez sobie przeczytaj to
http://bazalekow.mp.pl/leki/item.html?id=21512
szczegolnie częśc Kiedy zachować szczególną ostrożność- co dla mnie równa się z przeciwwskazaniem
Mnie lekarze od początku zabraniali brania tego leku. _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
sewa Kadet

|
Wysłany: Sro Paź 15, 2014 6:12 pm Temat postu: |
|
|
Monika B napisał: |
Wez sobie przeczytaj to
http://bazalekow.mp.pl/leki/item.html?id=21512
szczegolnie częśc Kiedy zachować szczególną ostrożność- co dla mnie równa się z przeciwwskazaniem
Mnie lekarze od początku zabraniali brania tego leku. |
Dzięki, spytam o to reumatologa przy okazji następnej wizyty. Już głupieję trochę od tego wszystkiego... Na razie więc Ibuprom pójdzie w odstawkę.
A Voltaren w tabletkach (diklofenak) ktoś z was brał jako lek przeciwbólowy ? Bo to też mi zalecano i ciekawa jestem w takim razie, czy też jest bezpieczny przy toczniu... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Paź 15, 2014 6:30 pm Temat postu: |
|
|
Z tego co wiem , to sporo osob ten lek brało. Lub okresowo bierze.
Moja reumatolog poleca Opokan , ale ten na receptę , on ma podwójną dawkę.
Szczerze mówiąc każdy z NLPZ nie jest na dłuższą metę dobry.
Czymś jednak trzeba ból łagodzić . _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|