Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"
 
 Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

propozycje przepisów
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4 ... 14, 15, 16  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
agatka03
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 3264
Skąd: z Polski jestem...:)

PostWysłany: Pią Gru 28, 2007 9:57 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ludmiło- nie kuś....Kusisz, kusisz, oj, kaczka z wiśniami...mniam...Czernina to już nie, krew, te sprawy, ale kaczuszka...
Chyba podpowiedziałas mi czym zaskoczyć najbliższych, Mama "ze sto lat" nie jadła kaczki...Może z jabłkami zrobię?
Pozdrawiam. Smile
_________________
..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 21 Lis 2007
Posty: 3621

PostWysłany: Pią Gru 28, 2007 11:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Agatko robię i z jabłkami , ale namawiam na tę drugąSmile
to nadzienie robi się z kaszy i wiśni , doprawia na pikantno ,( kasza może być perłowa, mazurska albo nawet pęczak)
ja wogóle uwielbiam kasze- sałatkę z pęczaku też mogę zaproponwać
_________________
W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
DorciaR
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 06 Cze 2006
Posty: 1599
Skąd: pomorskie obecnie Wielka Brytania

PostWysłany: Czw Sty 01, 2009 7:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Znalazłam na necie fajne stronki z przepisami, może ktoś skorzyta

http://www.smakimprezy.pl/
http://mistrzkuchni.pl/
_________________
"Byłoby szczęściem móc uszy i inne zmysły zamykać jak oczy" Georg Christoph Lichtenberg
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Iwonkahaha
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 1162
Skąd: Białystok :)

PostWysłany: Sro Lis 25, 2009 2:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

PLACUSZKI A LA PZZA

9 ŁYŻEK MĄKI PRZENNEJ
2 JAJKA
3 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
0,25 SZKLANKI WODY PRZEGOTOWANEJ
20 DKG WĘDLINY(POKROJONEJ W KOSTKĘ)
15 DKG ŻÓŁTEGO SERA(STARTEGO NA JARZYNOWEJ TARCE)
1 ŚREDNIA MARCHEWKA(ZETRZEĆ NA JARZYNOWEJ TARCE)
1 CEBULA(POKROJONA W KOSTKĘ)
TROCHĘ ZIELONEJ PIETRUSZKI
kAWAŁEK PAPRYKI(POKROIĆ W KOSTKĘ)

WSZYSTKIE SKŁADNIKI WYMIESZAĆ NA KOŃCU DODAJĄC WODĘ I SMAŻYĆ JAK PLACKI ZIEMNIACZANE

DANIE PODAWAĆ POLANE KECZUPEM LUB INNYM SOSEM WG.UZNANIA.



SCHAB NA SUROWO

1-1,3 KG SCHABU
4 ŁYŻKI SOLI
1 ŁYŻECZKA NATURALNEGO PIEPRZU
1 ŁYŻECZKA PIEPRZU ZIOŁOWEGO
1 DUŻA GŁÓWKA CZOSNKU
GARŚĆ MAJERANKU
NA CZUBKU NOŻA SALETRY
(MOŻNA DODAĆ 4-5 ZIARENEK ROZGNIECIONEGO JAŁOWCA)
SZCZYPTĘ ROZMARYNU I KOLENDRY.

Czosnek przepuścić przez praskę,
wszystkie składniki razem wymieszać
natrzeć schab,włożyć do naczynia i do lodówki.
Przez 4-5 dni obracać 2 razy dziennie(rano i wieczorem)
Po 5 dniach owinąć w gazę,osznurować i powiesić w ciepłe miejsce na 5 do 7 dni

kroić cienko już gotowy schab[/b]
_________________
Kogo Pan Bóg kocha,temu krzyżyk daje,kto w nieszczęściu wytrzyma,ten szczęśliwym zostaje

Ogólnopolskie Forum Twardziny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 21 Lis 2007
Posty: 3621

PostWysłany: Nie Gru 06, 2009 5:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Udka kurczaka
przyprawy
1/2 słoika majonezu , dopełnić keczupem

mięso drobiowe
przyprawić wg. uznania
ułożyć na blasze, każdą porację polać masą majonezowo-keczupową
posypać płatkami kukurydzianymi
upiec


II wersja
mięsko drobiowe, mogą być różne porcje kurczaka
przyprawić, piec , na pół godziny przed końcem pieczenia wrzucić marchew pokrojoną dowolnie( talarki , słupki....)
wszystko zalać puszką kukurydzy razem z zalewą
_________________
W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
paproshka
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 08 Lis 2008
Posty: 6425

PostWysłany: Wto Wrz 21, 2010 8:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Meksykański kociołek

Składniki:
50 dkg mięsa mielonego
1 duża cebula
2 puszki fasoli czerwonej
1 puszka pomidorów całych w zalewie
1 papryka
1 papryczka chili
koncentrat pomidorowy
bazylia
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Cebule podsmażyć, dodać mięso. Smażyć i mieszając ( można ulepić w mięso w małe kuleczki)aż straci różowy kolor. Podlać wodą i dusić mięso. Dodać pomidory w puszce. Dalej dusić. Pokroić w kostkę paprykę słodką i dodać do mięsa. Papryczkę pokroić w cienkie paski i dodać do mięsa również. I dusić aż papryka zmięknie. Kiedy mięso jest miękkie dodać fasolę czerwoną. Oraz koncentrat pomidorowy dla smaku i koloru. Chwile poddusić jeśli potrawa nie jest zbyt ostra można dodać oprócz pieprzu szczyptę ostrej papryki w proszku. Przyprawić bazylią, solą i pieprzem. Można dodać również czosnek dla podkreślenia smaku i zapachu potrawy.

Jak widzicie, danie proste, co najważniejsze- jednogarnkowe- no i na ostro Very Happy
_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14280

PostWysłany: Wto Wrz 21, 2010 8:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja bym dodała jeszcze kukurydzę Very Happy Very Happy Very Happy
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
paproshka
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 08 Lis 2008
Posty: 6425

PostWysłany: Wto Wrz 21, 2010 8:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Problem w tym, że mój Czarek nie ruszy niczego z kukurydzą, ale oczywiście dowolność produktów jest wielka Wink

Podałam najbardziej klasyczny przepis, który ja stosuję, właśnie z racji na męża Smile
_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
awania
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 14 Kwi 2010
Posty: 1119
Skąd: polska

PostWysłany: Nie Gru 19, 2010 11:26 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A to i ja jak nigdy dorzucęSmile Wczoraj zrobiłam i wyszło super:

Gulasz piwny
Mięso wieprzowe z łopatki - 1kg
1 piwo jasne
2 łyżeczki kminku
2 łyżeczki papryki czerwonej, ostrej
2 cebule
olej
2 kromki chleba razowego (prawdziwego a nie karmelowego;)

Mięso pokroić i dokładnie oprószyć papryką.
Cebulę p[okroić na grubą kostkę, zrumienić na oleju.
Dorzucić mięso i smażyć 10 min. stale mieszając
Po 10 min dorzucić kminek, dokładnie wymieszać, chwilkę jeszcze podsmażać.
Dolać pół piwa, przykryć, gotować na wolnym ogniu przez 45 min.
Po 45 min. dolać resztę piwa, dorzucić dokładnie pokruszony chleb, doprawić solą i pieprzem.
Gotować odkryte jeszcze 15 min.
Zjadać z knedlem bułczanym - mniam:)
smacznego:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Lidia
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 22 Sty 2005
Posty: 2511
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Wto Gru 21, 2010 7:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ludmiłko ja poprosze o przepis na ten farsz z wiśniami do kaczuszki.
Może gdzieś jest a ja nie dopatrzyłam. Gapa
Brzmi przebojowo
Lidka
_________________
"uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"

"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
veg8
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 31 Mar 2005
Posty: 1631

PostWysłany: Pon Mar 28, 2011 5:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Omlet po hiszpańsku


1) 2 DUŻE ziemniaki
2) 5 jajek
3) 1 ogórek konserwowy

Ziemniaki po obraniu jak na czipsy i umyciu należy przesmażać na patelce aby zmiękły (można na oleju i na oliwie). Przedstawię przepis na dużą patelnie bo na takiej robie:) . Daje 4 - 5 łyżek oliwy tak aby patelnia była wysmarowana. Patelnie przykrywam pokrywką i ustawiam malutki ogień co trochę mieszając. Aha ziemniaki doprawiam odrobiną przyprawy do grila. Jajka wbijam do osobnego naczynia w którym delikatnie mieszając łącze zółtko z białkiem. Następnie kroimy ogórka w kostkę. Tak pokrojonego ogórka wrzucam do naczynia z jajkami. Na koniec kiedy ziemniaki są już miękkie cały tłuszcz (olej/oliwa) wylewam odstawiając ponownie na ogień patelnie. Teraz wlewam wcześniej wymieszone jajka na patelnie mieszając aby dobrze połączyły się z ziemniakami, następnie odwracam go i smażę górę. W razie problemów z odwróceniem przekroić na pół lub 4 części, łatwiej wtedy obrócić.

Efekt końcowy:


podawać z ketchupem:)
_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7065
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Nie Lip 17, 2011 5:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

LASAGNE ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI

Składniki na dużą blachę:
- 1 opakowanie lasagne (ja miałam Primo Gusto)
- szpinak mrożony, 2 opakowania, czyli ok. 900 g
- pieczarki - ok. 900 g (ja dałam mniej, ale było za mało)
- czosnek - ile kto lubi, kilka ząbków
- do smaku sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- utarty żółty ser do posypywania
- na beszamel - mąka, masło, mleko, ja zrobiłam z 1l mleka beszamelu

Dużą blachę smarujemy tłuszczem, coby nam lasagne się nie przypaliła Wink
Na spód układamy płaty makaronu. Ja makaronu nie obgotowywałam przedtem, ładnie się zapiecze jak będzie porządnie nawilżony, toteż beszamelu nie żałujemy. Makaron smarujemy hojnie beszamelem.
Następnie układamy warstwę z podduszonych na masełku pieczarek, można odlać powstały sosik, coby nie było zbyt tłuste. I posypujemy startym żółtym serem.
Kolejna warstwa makaronu, na to beszamel, potem szpinak. W garnku trzeba go rozmrozić, zredukować, by woda odparowała i lekko podgotować z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem. Na szpinak idzie starty ser.
Na wierzch kładziemy warstwę płatów makaronowych, i wylewamy resztę beszamelu. Pieczemy w 180 C ok. 45 minut.
Na ok. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy startym serem, po roztopieniu się sera - można jeść Wink
Danie, mimo, iż bez mięsa, niesamowicie sycące! Szkoda, że wymiennych żołądków nie mamy Wink
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Monika B
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 17307

PostWysłany: Nie Lip 17, 2011 9:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mniam mniam Slina Slina Slina
_________________
Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7065
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Pon Sie 15, 2011 8:38 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Danie obiadowe babci Lawson vel Wielki Pieróg Wink

Składniki na 6 porcji.

Na ciasto:
250 g mąki pszennej
50 g margaryny
75 g zimnego masła
ok. 4 łyżki (60 ml) zimnej, osolonej wody
1 jajko ubite z solą, do posmarowania

Na farsz:
325 g pomidorów z puszki lub 2-3 pomidory całe, posiekane
200 g cebuli
2 ugotowane jajka na twardo
2 łyżki oliwy
250 g mielonej wołowiny
duża szczypta mielonego ziela angielskiego
sól i pieprz

Wsypać mąkę do naczynia, które zmieści się w lodówce. Dodać posiekane (w 1 cm kostkę) masło i margarynę. Chłodzić przez 10 minut.
Miksować aż otrzyma się grudki przypominające okruchy chleba. Nie przerywając miksowania, powoli dodawać schłodzoną wodę, aż ciasto prawie zacznie się łączyć. Rękami zagnieść w lepką kulę. Jeśli trzeba, dodawać wody. Podzielić na 2 równe części i każdą rozgnieść na grube placki. Nakryć folią i wstawić do lodówki na 20 minut.
Pomidory włożyć do miski i zalać wrzątkiem, sparzyć i zdjąć skórę, pozbawić gniazd nasiennych. Lub użyć pomidorów z puszki, gotowych. Obrać i posiekać cebulę, jajka na twardo.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę, aż zmięknie i zmieni kolor. Wrzucić pomidory i smażyć ok. 1 minutę. Dodać wołowinę. Mieszać. Gdy wołowina zbrązowieje, dodać posiekane jajka, ziele angielskie, sól i pieprz. Smażyć ok. 20 minut.
Posypać blachę mąką. Ciasto z lodówki rozwałkować cienko i ułożyć na blachę. Nałożyć farsz, zostawiając ok. 3 cm pasek wokół brzegów. Zwilżyć ten rant zimną wodą. Położyć na wierzch drugi kawałek ciasta, zwinąć brzegi, docisnąć. Nakłuć wierzch ciasta i posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną soli.
Piec w 200C - ok. 20 minut.

W oryginalnym przepisie były jeszcze dodane do farszu czarne oliwki. Ja nie dałam, bo u mnie w rodzinie prawie nikt nie lubi.
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Margaret74
Moderator
Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 5531
Skąd: Puszcza Notecka

PostWysłany: Sro Wrz 28, 2011 3:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sajgonki

Składniki:
-opakowanie papieru ryżowego
- 200g mięsa mielonego
- 50 g makaronu chińskiego
- 10 kiełków fasoli Mung
- 5 grzybów Mun
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 cebula
- 1 średnia marchew
- 3 liście kapusty pekińskiej
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Farsz:
5 grzybów Mun namoczyć 20 min. w gorącej wodzie. Odcedzić, odkroić nóżki a kapelusze pokroić w paski.
50 g makaronu chińskiego wrzucić do wrzątku i zostawić na 3 min. pod przykryciem.
Odcedzić, pokroić na paski o długości około 5 cm.
Marchew, cebulę i kapustę pekińska drobno pokroić.
Całość wymieszać i dodać do mięsa mielonego.
Następnie dodać jajko, 10 kiełków fasoli Mung, 2 łyżki sosu sojowego. Przyprawić solą i pieprzem i wymieszać.
Papier ryżowy:
Pojedyńcze placki zanurzać na moment w letniej wodzie i położyć na desce.
Na każdy placek nakładać farsz i zawijać jak gołąbki.
Sajgonki smażyć w rozgrzanym głębokim oleju do osiągnięcia złotego koloru.

Z przepisu wychodzi około 8-10 sajgonek.
Podawać ciepłe z sosem słodko-pikantnym chilli.
Smacznego!
źródło
_________________
"Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4 ... 14, 15, 16  Następny
Strona 3 z 16

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group