Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"
 
 Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

propozycje przepisów
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 14, 15, 16  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
folka
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 06 Cze 2012
Posty: 1465

PostWysłany: Czw Lut 04, 2016 9:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kotleciki mielone z cukinią - dziś robiłam i wyszły bardzo dobre Smile
Tylko ja ich nie formowałam, łyżką nakładałam na patelnię, tak jak i placuszki z cukinii, bo konsystencja mi wyszła podobna.
http://hpba.pl/kotleciki-z-indyka/
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 17165

PostWysłany: Czw Lut 18, 2016 5:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pojedyncza piers z kurczaka
niewielka cukina .

robimy marynatę
do miski wędruje-
jajko
łyżka mąki
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka majonezu.
przyprawy jakie się lubi , dodaję sól, pieprz, zioła prowansalskie,
bazylię,
wszystko mieszamy widelcem( to chwila)

pierś kurczaka kroimy w niewielką kostkę
cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach.( zamiast cukini może być inne warzywo korzenne ,pieczarki świeże , często daję szpinak)
wszystko wrzucamy do marynaty, odstawiamy na godzinę - ja robię to wieczorem i wstawiam do lodówki.
na rozgrzaną patelnię nakładamy masę łyżką - smazymy na odrobinie oleju ,
Robi się to bardzo szybko , jest pyszne.

niech nikgo nie przeraża ta łyżka majonezu, bo wychodzi tego tyle ze wystarczy dla 3 - 4 osobowej rodziny,
sama mam na 2 dni + zanoszę mamie .
smacznego
_________________
Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
meguchna
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 25 Maj 2013
Posty: 4348

PostWysłany: Czw Lut 18, 2016 6:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Robię takie kotleciki są pyszne Very Happy
Ja dodaję jeszcze czosnek granulowany.
_________________
Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 17165

PostWysłany: Czw Lut 18, 2016 6:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

meguchna to zależy co kto lubi- czosnek może też być.
modyfikuję je często.
Uwielbiam je Very Happy
własnie kupiłam cukinię , będą znowu. Wink
_________________
Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mmm...
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 11 Paź 2010
Posty: 2756
Skąd: Lublin

PostWysłany: Czw Lut 18, 2016 7:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A cukinia ze skórką czy obrana?
narobiłyście mi smaka i i tak muszę iść do sklepu po majonez do sałatki pieczarkowej i śmietanę do żurku to może bym zakupiła pierś i zrobiła? Wink
_________________
"To właśnie jest celem istnienia – po prostu żyć i cieszyć się samym życiem"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 17165

PostWysłany: Czw Lut 18, 2016 7:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Asia ja daję ze skórką , teraz jest ona miękka , szkoda jej obierać.
zrób zobaczysz jakie to dobre Very Happy
_________________
Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
meguchna
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 25 Maj 2013
Posty: 4348

PostWysłany: Czw Lut 18, 2016 7:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Naszą cukinie młodą daję ze skórką
a obecną importowaną to bez skórki.
_________________
Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7053
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Sob Mar 19, 2016 11:51 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kluski ziemniaczane

- ziemniaki
- mąka pszenna
- sól do smaku

Proporcje na oko, ale mniej więcej na 1,5 kg ziemniaków daje się ok. 300 g mąki. Można to regulować wg gustu.

Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce lub maszynką. Odsączamy z nich wodę. Wodę pozostawiamy, by osad opadł. Odlewamy tę wodę, a pozostały krochmal dodajemy do odsączonych ziemniaków. Do ziemniaków dodajemy mąkę i sól do smaku.
Na wrzącą osoloną wodę kładziemy np. łyżką kluski. Można je też robić rękawem cukierniczym, jak komu wygodnie. Gotujemy ok. 15 minut (lub więcej, w zależności od wielkości klusek). Wyławiamy na durszlak.
Na patelni smażymy odrobinę drobno pokrojonego boczku i cebuli. Można zamiast boczku dać skwarki. Polewamy tym kluski już na półmisku lub talerzu.
Można też wymieszać na talerzu z rozkruszonym twarogiem, jak kto woli.

Smacznego Smile
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
paulina_87
Gość





PostWysłany: Czw Maj 12, 2016 3:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wczoraj smaka zlapalam na zapiekankę, którą akurat robiła moja cioteczka.
Właśnie jestem w trakcie konsumpcji własnego wyrobu i tak mi smakuje, że chętne się z Wami podzielę tym ekstralatwym przepisem.

Składniki:
Ugotowane ziemniaki (osolone)
Ugotowane na twardo jaja
Śmietana lub jogurt naturalny
Woda
Przyprawy dowolne (ja dodalam mieszanki takiej do ziemniakow, sól, pieprz, można czosnek lub według uznania)

Ugotowane ziemniaki i jajka kroimi w plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym najpierw ziemniaki, potem jajka.
Zalewamy wymieszaną śmietaną z wodą (proporcja na oko, powinno być rzadsze od konsystencji samej śmietany) i z przyprawami.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180° na ok 40min. Można dodać jakieś warzywa wedle uznania, np brokuł itp.

Smacznego Smile
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 17165

PostWysłany: Sro Lip 27, 2016 8:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zupa krem z cukinii

1 średnia cukinia ,
1 duża marchewka. pietruszka i kawałek selera.
2 ziemniaki.
cebula
2 ząbki czosnku
.Cebulę, ziemniaki, pietruszkę i seler obierz, pokrój w dużą kostkę i wrzuć do garnka na rozgrzany tłuszcz. Dodaj obrany i drobno posiekany czosnek, chwilę podsmażaj. Następnie dodajemy umytą i pokrojoną w cząstki cukinię (jeśli skóra cukinii jest twarda – obieramy skórkę), podsmażamy wszystko razem, mieszając od czasu do czasu, aż cukinia nieco zmięknie.

zawsze robię zupy krem na lekkim bulionie , warzywa z rondla przekładam do bulionu moment razem gotuję miksuję i dopiero potem przyprawiam.
sół , pieprz , zawsze do zup kremów dodaję gałkę muszkatałową .
na końcu dodaję kilka łyżeczek gęstego jogurtu naturalnego i reszta zależy od pomysłowości czy ochoty. Albo dodaję prażone pestki dyni , kilka gałązek pietruszki do dekoracji.
Można zamiast pestek dodać groszek ptysiowy , lub grzanki , ja cżesto posypuję też koperkiem
Zawsze trzeba pilnowac żeby cukina się nie przegotowała , bo wtedy straci swój lekko słodki smak .
_________________
Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
meguchna
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 25 Maj 2013
Posty: 4348

PostWysłany: Czw Lip 28, 2016 4:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Slina
_________________
Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7053
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Wto Sie 09, 2016 7:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wątróbka drobiowa z jabłkiem

*** 0,5 kg wątróbki kurzej
*** 0,5 cebuli
*** 1 jabłko
*** 1 łyżka suszonego majeranku
*** 1 łyżka masła
*** sól
*** pieprz

Na dużej patelni rozgrzać masło i wrzucić oczyszczoną wątróbkę. Obsmażyć na ostrym ogniu ze wszystkich stron, zmniejszyć płomień, dodać półplasterki cebuli, krótko podsmażyć, dorzucić jabłko pokrojone w ósemki. Doprawić roztartym w dłoniach majerankiem, solą i pieprzem. Dusić jeszcze przez chwilę - aż wątróbka będzie usmażona, a jabłko miękkie.

Przepis pochodzi z książki "Ewa gotuje" Ewy Wachowicz
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
zawer22
Junior
Junior


Dołączył: 10 Sie 2016
Posty: 3
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Sro Sie 10, 2016 5:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No niezle. Tyle fajnych przepisów. Chętnie wiele z nich wypróbuję Smile Super ten wątek! Smile
_________________
Pozdro,Paweł
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Monika B
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 17165

PostWysłany: Sro Sie 10, 2016 6:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Monia do wątrównki z jabłkiem idealnie pasują też połówki śliwek węgierek. Wtedy dopiero wątróbka nabiera smaku Wink
na taką ilość wystarczy 4 - 5 śliwek ., jebłko + śliwki to dopiero smak
_________________
Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7053
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Sro Sie 10, 2016 6:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję za sugestię Smile W temacie wątróbki raczkuję, bo nigdy jej wcześniej nie przyrządzałam. Następnym razem dodam śliwki Smile
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 14, 15, 16  Następny
Strona 15 z 16

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group