|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
folka Master butterfly
Dołączył: 06 Cze 2012 Posty: 1458
|
Wysłany: Czw Lut 04, 2016 9:01 pm Temat postu: |
|
|
Kotleciki mielone z cukinią - dziś robiłam i wyszły bardzo dobre
Tylko ja ich nie formowałam, łyżką nakładałam na patelnię, tak jak i placuszki z cukinii, bo konsystencja mi wyszła podobna.
http://hpba.pl/kotleciki-z-indyka/ |
|
Powrót do góry |
|
|
Monika B Moderator
Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 17307
|
Wysłany: Czw Lut 18, 2016 5:40 pm Temat postu: |
|
|
pojedyncza piers z kurczaka
niewielka cukina .
robimy marynatę
do miski wędruje-
jajko
łyżka mąki
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka majonezu.
przyprawy jakie się lubi , dodaję sól, pieprz, zioła prowansalskie,
bazylię,
wszystko mieszamy widelcem( to chwila)
pierś kurczaka kroimy w niewielką kostkę
cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach.( zamiast cukini może być inne warzywo korzenne ,pieczarki świeże , często daję szpinak)
wszystko wrzucamy do marynaty, odstawiamy na godzinę - ja robię to wieczorem i wstawiam do lodówki.
na rozgrzaną patelnię nakładamy masę łyżką - smazymy na odrobinie oleju ,
Robi się to bardzo szybko , jest pyszne.
niech nikgo nie przeraża ta łyżka majonezu, bo wychodzi tego tyle ze wystarczy dla 3 - 4 osobowej rodziny,
sama mam na 2 dni + zanoszę mamie .
smacznego _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
|
|
Powrót do góry |
|
|
meguchna Master butterfly
Dołączył: 25 Maj 2013 Posty: 4371
|
Wysłany: Czw Lut 18, 2016 6:17 pm Temat postu: |
|
|
Robię takie kotleciki są pyszne
Ja dodaję jeszcze czosnek granulowany. _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Monika B Moderator
Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 17307
|
Wysłany: Czw Lut 18, 2016 6:32 pm Temat postu: |
|
|
meguchna to zależy co kto lubi- czosnek może też być.
modyfikuję je często.
Uwielbiam je
własnie kupiłam cukinię , będą znowu. _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
|
|
Powrót do góry |
|
|
mmm... Master butterfly
Dołączył: 11 Paź 2010 Posty: 2766 Skąd: Lublin
|
Wysłany: Czw Lut 18, 2016 7:00 pm Temat postu: |
|
|
A cukinia ze skórką czy obrana?
narobiłyście mi smaka i i tak muszę iść do sklepu po majonez do sałatki pieczarkowej i śmietanę do żurku to może bym zakupiła pierś i zrobiła? _________________ "To właśnie jest celem istnienia – po prostu żyć i cieszyć się samym życiem" |
|
Powrót do góry |
|
|
Monika B Moderator
Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 17307
|
Wysłany: Czw Lut 18, 2016 7:11 pm Temat postu: |
|
|
Asia ja daję ze skórką , teraz jest ona miękka , szkoda jej obierać.
zrób zobaczysz jakie to dobre _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
|
|
Powrót do góry |
|
|
meguchna Master butterfly
Dołączył: 25 Maj 2013 Posty: 4371
|
Wysłany: Czw Lut 18, 2016 7:11 pm Temat postu: |
|
|
Naszą cukinie młodą daję ze skórką
a obecną importowaną to bez skórki. _________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
|
|
Powrót do góry |
|
|
monia85 Master butterfly
Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7065 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Sob Mar 19, 2016 11:51 am Temat postu: |
|
|
Kluski ziemniaczane
- ziemniaki
- mąka pszenna
- sól do smaku
Proporcje na oko, ale mniej więcej na 1,5 kg ziemniaków daje się ok. 300 g mąki. Można to regulować wg gustu.
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce lub maszynką. Odsączamy z nich wodę. Wodę pozostawiamy, by osad opadł. Odlewamy tę wodę, a pozostały krochmal dodajemy do odsączonych ziemniaków. Do ziemniaków dodajemy mąkę i sól do smaku.
Na wrzącą osoloną wodę kładziemy np. łyżką kluski. Można je też robić rękawem cukierniczym, jak komu wygodnie. Gotujemy ok. 15 minut (lub więcej, w zależności od wielkości klusek). Wyławiamy na durszlak.
Na patelni smażymy odrobinę drobno pokrojonego boczku i cebuli. Można zamiast boczku dać skwarki. Polewamy tym kluski już na półmisku lub talerzu.
Można też wymieszać na talerzu z rozkruszonym twarogiem, jak kto woli.
Smacznego _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
|
paulina_87 Gość
|
Wysłany: Czw Maj 12, 2016 3:36 pm Temat postu: |
|
|
Wczoraj smaka zlapalam na zapiekankę, którą akurat robiła moja cioteczka.
Właśnie jestem w trakcie konsumpcji własnego wyrobu i tak mi smakuje, że chętne się z Wami podzielę tym ekstralatwym przepisem.
Składniki:
Ugotowane ziemniaki (osolone)
Ugotowane na twardo jaja
Śmietana lub jogurt naturalny
Woda
Przyprawy dowolne (ja dodalam mieszanki takiej do ziemniakow, sól, pieprz, można czosnek lub według uznania)
Ugotowane ziemniaki i jajka kroimi w plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym najpierw ziemniaki, potem jajka.
Zalewamy wymieszaną śmietaną z wodą (proporcja na oko, powinno być rzadsze od konsystencji samej śmietany) i z przyprawami.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180° na ok 40min. Można dodać jakieś warzywa wedle uznania, np brokuł itp.
Smacznego |
|
Powrót do góry |
|
|
Monika B Moderator
Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 17307
|
Wysłany: Sro Lip 27, 2016 8:52 pm Temat postu: |
|
|
Zupa krem z cukinii
1 średnia cukinia ,
1 duża marchewka. pietruszka i kawałek selera.
2 ziemniaki.
cebula
2 ząbki czosnku
.Cebulę, ziemniaki, pietruszkę i seler obierz, pokrój w dużą kostkę i wrzuć do garnka na rozgrzany tłuszcz. Dodaj obrany i drobno posiekany czosnek, chwilę podsmażaj. Następnie dodajemy umytą i pokrojoną w cząstki cukinię (jeśli skóra cukinii jest twarda – obieramy skórkę), podsmażamy wszystko razem, mieszając od czasu do czasu, aż cukinia nieco zmięknie.
zawsze robię zupy krem na lekkim bulionie , warzywa z rondla przekładam do bulionu moment razem gotuję miksuję i dopiero potem przyprawiam.
sół , pieprz , zawsze do zup kremów dodaję gałkę muszkatałową .
na końcu dodaję kilka łyżeczek gęstego jogurtu naturalnego i reszta zależy od pomysłowości czy ochoty. Albo dodaję prażone pestki dyni , kilka gałązek pietruszki do dekoracji.
Można zamiast pestek dodać groszek ptysiowy , lub grzanki , ja cżesto posypuję też koperkiem
Zawsze trzeba pilnowac żeby cukina się nie przegotowała , bo wtedy straci swój lekko słodki smak . _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
|
|
Powrót do góry |
|
|
meguchna Master butterfly
Dołączył: 25 Maj 2013 Posty: 4371
|
Wysłany: Czw Lip 28, 2016 4:39 am Temat postu: |
|
|
_________________ Każdy z nas ma dwie rzeczy do wyboru:
jesteśmy albo pełni miłości...albo pełni lęku.
|
|
Powrót do góry |
|
|
monia85 Master butterfly
Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7065 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Wto Sie 09, 2016 7:19 pm Temat postu: |
|
|
Wątróbka drobiowa z jabłkiem
*** 0,5 kg wątróbki kurzej
*** 0,5 cebuli
*** 1 jabłko
*** 1 łyżka suszonego majeranku
*** 1 łyżka masła
*** sól
*** pieprz
Na dużej patelni rozgrzać masło i wrzucić oczyszczoną wątróbkę. Obsmażyć na ostrym ogniu ze wszystkich stron, zmniejszyć płomień, dodać półplasterki cebuli, krótko podsmażyć, dorzucić jabłko pokrojone w ósemki. Doprawić roztartym w dłoniach majerankiem, solą i pieprzem. Dusić jeszcze przez chwilę - aż wątróbka będzie usmażona, a jabłko miękkie.
Przepis pochodzi z książki "Ewa gotuje" Ewy Wachowicz _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
|
zawer22 Junior
Dołączył: 10 Sie 2016 Posty: 3 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Sro Sie 10, 2016 5:42 pm Temat postu: |
|
|
No niezle. Tyle fajnych przepisów. Chętnie wiele z nich wypróbuję Super ten wątek! _________________ Pozdro,Paweł |
|
Powrót do góry |
|
|
Monika B Moderator
Dołączył: 14 Lis 2004 Posty: 17307
|
Wysłany: Sro Sie 10, 2016 6:49 pm Temat postu: |
|
|
Monia do wątrównki z jabłkiem idealnie pasują też połówki śliwek węgierek. Wtedy dopiero wątróbka nabiera smaku
na taką ilość wystarczy 4 - 5 śliwek ., jebłko + śliwki to dopiero smak _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
|
|
Powrót do góry |
|
|
monia85 Master butterfly
Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 7065 Skąd: okolice Wyszogrodu
|
Wysłany: Sro Sie 10, 2016 6:55 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję za sugestię W temacie wątróbki raczkuję, bo nigdy jej wcześniej nie przyrządzałam. Następnym razem dodam śliwki _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group
|