|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ewelina Master butterfly

|
Wysłany: Wto Gru 20, 2005 1:08 pm Temat postu: Świdrowania |
|
|
Hm..tak długo mnie tu nie było, że zapomniałam, jak tu trzeba sie poruszać, ale chyba dam radę. Temat już wpisałam, więc dalej już chyba będzie ok. No właśnie temat... Wiecie co? Od jakiegoś czasu mam takie świdrowania w brzuchu, to tak jabym wiecznie miała mieć rozwolnienie. Bardzo nieprzyjemne uczucie. Tylko, że tego rozwolnienie nie ma, wręcz przeciwnie, raczej mam problem z oddawaniem stolca. Nie zwracałabym specjalnie na to uwagi, no bo co tam stolec, prawda? Tylko, że to trwa już ze 2 tyg, myślę. Poza tym zauważyłam, że ten stolec też nie ma fajnego koloru, tzn jakis taki ciemny jest. Myślicie, że powinam się tym bardziej zainteresować? _________________ Z każdej ciemnej doliny jest jakieś wyjście, jakiś tęczowy szlak  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Gru 20, 2005 3:09 pm Temat postu: |
|
|
Czy zażywasz może zelazo lub witaminy w skład których wchodzi żelazo?
To własnie powoduje zmiany koloru na ciemny....Także te jak piszesz świdrowania moga być tego skutkiem.....Na poczatku spróbuj espumiasan.
Byc moze masz za bardzo zagazowane jelita . Bardzo czesto mam takie uczucie. Mozesz jeszce sprobować Debridat...lub nospe...
Jezeli nia minie powiedz lekarce.......może coś przepisze.......jest sporo lekow na recepte na takie właśnie dolegliwości.
Monika |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ewelina Master butterfly

|
Wysłany: Wto Gru 20, 2005 3:36 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki, niestety nie biorę tego typu leków, więc nie mogę tego z tym skojarzyć, ale skorzystam z Twoich rad i zobaczymy  _________________ Z każdej ciemnej doliny jest jakieś wyjście, jakiś tęczowy szlak  |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Wto Gru 20, 2005 4:38 pm Temat postu: |
|
|
Ewelina, takie bulgotanie to kiedyś była moja codziennośc, ale ja mam zapalenie jelita grubego, więc norma...
Głośne objawy trawienia, czy też uczucie przelewania się, mogą być spowodowane jakimiś problemami w przewodzie pokarmowym w dolnej jego części, czyli w jelitach, oczywiście warto wspomnieć o tym lekarzowi jeśli samo wkrótce nie minie, a teraz spróbuj skojarzyć czy nie miałaś ostatnio jakiś zmian w diecie, nie miałaś jakiejś infekcji, nie brałaś antybiotyków?
może wystarczy unormować trudności trawienne przez uzupełnienie flory bakteryjnej (trilac, lub inne zestawy w kapsułkach), może coś zaburzyło naturalną równowagę w jelitach - takie moje pierwsze skojarzenie...
poważnie zacząć się martwić możesz, jeśli będzie się pogarszało, zauważysz, śluz lub krew w stolcu, albo jakieś radykalne jego odbarwienia (smolisty, lub wręcz przeciwnie, b. jasny), zmiany kształtu (ołówkowy) - to sygnały że trzeba się wybrać do gastroenterologa i poszukać przyczyn takich zmian.
może to niezbyt wdzięczny temat do rozmowy, ale w końcu nic co ludzkie...
czyli obserwacja to podstawa, bo barwa, konsystencja, częstotliwość stolców to b. istotne wskazniki zdrowia (nie tylko funkcji jelit, ale i wątroby na przykład), od tego za kazdym razem rozpoczyna ze mną wywiad mój lekarz, gastroenterolodzy tak mają  |
|
Powrót do góry |
|
 |
paulina_87 Gość
|
Wysłany: Wto Gru 20, 2005 5:58 pm Temat postu: |
|
|
kurcze tak czytam o tych świdrowaniach .....
ja mam ciągle takie uczucie bulgotania, przelewania w dolnej części brzucha
do tego czasem zdarzają się bardzo bolesne skurcze całego brzucha
wtedy sie wyprostować nie moge nawet .........
to już mam od dawna ........
Debridat biore stale 1 tabl na dobe
Biprazol to wogóle odstawiłam 8)
chyba musze zwiększyć dawke jednego i znowu brać ten drugi
co ciekawsze to zauważyłam albo raczej poczułam że jak noszę dziecko na rękach (nie moje oczywiście ) tzn kiedy tak jakby opieram na brzuchu to wtedy odczuwam straszny ból i musze natychmiast usiąść
i to się dzieje zawsze kiedy coś muszę oprzeć na brzuchu ........
nie wiem czy dobrze wytłumaczyłam o co mi chodzi ale mam nadzieje że tak
te bulgotki itd to bardzo dokuczliwe dolegliwości |
|
Powrót do góry |
|
 |
gusia_92 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Gru 20, 2005 11:24 pm Temat postu: |
|
|
ja od czasu do czasu mam wlasnie takie glosne bulgotanie. a pro po stolca to co mozna zrobic ze by miec lepsza przemiane matreri. w toalecie nie bylam chyba ze2 dni i caly czas nic. niewiem czym moze to byc spowodowane. jablka, jogurty naturalne, kefiry i rozne pierdoly nie pomagaja wic nie wiem co jest grane _________________ .:Hoy se que tu ya no me quieres y eso es lo que mas me hiere:. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Asia Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sro Gru 21, 2005 11:35 am Temat postu: |
|
|
Ja tez u siebie zauważyłam bulgotania a raczej gazy, a stolca brak. Niewdzięczny temat jak najbardziej ale cóż! Miałam juz kiedyś podobne problemy, myslałam że to od zilonej herbaty ale po jej odstawieniu nadal gazy były. Jakiś czas miałam spokój , samo się uspokoiło ale teraz znów od kilku dni problemy. I do tego śluzu troche w kale. Ciekawe że tyle z nas ma problemy żoładkowe. ja powiem jeszcze że często mam bóle. |
|
Powrót do góry |
|
 |
agatka03 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Gru 21, 2005 12:50 pm Temat postu: |
|
|
Mnie też ten problem dotyczy, niestety. Teraz własnie ratuje się Espumisanem i No-Spą. Ale to bardzo dokuczliwa sprawa,bardzo... _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mella Master butterfly

|
Wysłany: Sro Gru 21, 2005 1:39 pm Temat postu: |
|
|
Niestety to jest też mój problem, ostatnio nawet bardzo się nasilił. Męczyłam się strasznie, zmieniałam dietę, próbowałam ustalić przyczynę, a wczoraj kupiłam Espumisan, zobaczę czy pomoże? To jest bardzo krępująca przypadłość  _________________ "Wszyscy jesteśmy zdolni do wielkich rzeczy, jeśli nie pozwolimy, by pokonał nas strach przed własną słabością."
Jan Paweł II |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Gru 21, 2005 2:11 pm Temat postu: |
|
|
Ja mam to na codzien .tak jak Nenya.ale to jest zwiazane u nas z chorobą jelit ....Tak wiec mowcie swoim lekarzom o tym co sie dzieje ..może wystarczy jakiś lek rozkurczowy .lub zmiana diety.
Monika |
|
Powrót do góry |
|
 |
mamuśka Senior

|
Wysłany: Sro Gru 21, 2005 3:33 pm Temat postu: |
|
|
Oj,dziewczyny,współczuję,bo cierpię na to samo ale z powodu przepukliny rdzeniowo - oponowej,więc unerwienie jelit,zwieraczy,perystaltyka-wszystko szwankuje,a odkąd siadłam na wózek jeszcze się pogorszyło,tym bardziej,że biorę leki z kodeiną.Sposoby naturalne działają tylko jeden dzień a czasami używam Lactulosum lub Prolaxatan.Nie mam po nich rozwolnienia a w moim przypadku to wielki +/wózek/.Może wyprobujecie?Powodzenia! _________________ niepoprawna optymistka |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|