Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Agnieszka14 Master butterfly

|
Wysłany: Sob Gru 17, 2005 3:01 pm Temat postu: hormon wzrostu?? |
|
|
Słyszałam, że u dzieci z chorobami reumatologicznymi, które źle rosną z powodu dużych dawek strydów, podaje się hormon wzrostu. I że ten hormon jest refundowany przez NFZ. Czy może spotkaliście się z tym? Nie wiem, czy mam prawdziwe informacje...
Ostatnio zmieniony przez Agnieszka14 dnia Sob Sie 21, 2010 12:49 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
gusia_92 Master butterfly

|
Wysłany: Sob Gru 17, 2005 6:24 pm Temat postu: |
|
|
ja na szczecie z wzrostem nie mam problemow bo zawsze bylam wysoka. mam 13 lat i wzrostu ok 170 tak ze ok _________________ .:Hoy se que tu ya no me quieres y eso es lo que mas me hiere:. |
|
Powrót do góry |
|
 |
martek Master butterfly

|
Wysłany: Nie Gru 18, 2005 12:11 am Temat postu: |
|
|
Witaj Agnieszko
Mnie ten temat też bardzo interesuje .
Jestem na etapie badań w Klinice. Nie mam jeszcze wszystkich wyników.
Moja Martusia jest pod opieką nefrologa. W zeszłym roku zadałam pytanie : czy wg niego Marta kwalifukuje sie na podanie hormonu wzrostu. Odpowiedział tak ale wg niego należy jeszcze poczekać.
Oprócz zahamowania wzrostu doszła jeszcze zaawansowana osteoporoza. Zobaczę co przyniesie nowy rok. _________________ Martek |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Nie Gru 18, 2005 10:59 am Temat postu: |
|
|
agnieszka dlatego jestes taka niska ze dlugo bierszesz sterydy i wzrost ci sie zahamowal? sorry ze tak pytam ale ciekawa jestem gusia z naszym wzrostem jest ok bo my nie bierzemy dlugo sterydow... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agnieszka14 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Gru 18, 2005 4:09 pm Temat postu: |
|
|
...
Ostatnio zmieniony przez Agnieszka14 dnia Sob Sie 21, 2010 12:50 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
gusia_92 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Gru 18, 2005 7:44 pm Temat postu: |
|
|
moja mama miala badania na osteoporoze i doktorka kazala lykac victrumcalcium podobno chamuje i zapobiega osteoporozie _________________ .:Hoy se que tu ya no me quieres y eso es lo que mas me hiere:. |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Nie Gru 18, 2005 7:50 pm Temat postu: |
|
|
ja tez lykam vitrum calcium... a na tej zwiekszonej dawce encortonu to czuje sie wrecz idealnie bardzo rzadko kiedy mnie cos zaboli itp no teraz procz tych wlosow a tak to zyc nie umierac  |
|
Powrót do góry |
|
 |
angela Master butterfly

|
Wysłany: Pon Gru 19, 2005 2:48 pm Temat postu: |
|
|
Didulko chciałam się spytać czy Ty też po zwiększonej dawce encortonu wyglądasz jak chomik?? tzn. wiesz ja brałam już 9 mg. co drugi dzień calcortu, a teraz od 2 miesięcy biorę encorton w dawce 60 mg.codziennie i odrazu policzki mi się powiększyły, u wszystkich jest taki objaw? a i czy bierzesz je codziennie bo słyszałam, że co drugi dzień jest lepiej ponieważ nerki w dzień w którym nie bierzemy encortonu same wytwarzają steroidy, a gdy codziennie się bierze przez dłuższy czas to po pewnym czasie gruczoły nadnerczy tracą zdolność wytwarzania steroidów i ulegają zmniejszeniu się lub zanikowi. Zobaczymy może nadejdzie niedłlugo czas,że wezme wreszcie puls z endoxanu i zaczne brać sterydy co drugi dzień schodząc z tej dawki-mam nadzieje...
pozdrawiam ciepło-angela |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Gru 19, 2005 3:02 pm Temat postu: |
|
|
niestety po takiej dawce sterydów rosna tzw. chomiki a potem przybaywa wszedzie ...jak zaczniesz schodzic w dol cześc z tego zejdzie.
Ja rowniez bralam po 60 mg codziennie.....przez dlugi czas...
Najgorzej wygladałam chyba po pulsach z Solumedrolu .przez 3 dni po 500 mg. Następnego dnia endoxan 5 dawek ....i tak bylo przez poltora roku....
Z tego co wiem niewiele osob bierze sterydy co drugi dzien...większośc łyka je codziennie.....
Monika |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Pon Gru 19, 2005 3:28 pm Temat postu: |
|
|
księżycowa buzia, a być może nawet efekt Cushinga to przy średnich i wysokich dawkach sterydów zjawisko powszechne, nie do uniknięcia.
pocieszające, że to tylko faza przejściowa, mnij sterydów, mniejsze "bucoły"
sporo informacji o działaniu sterydów oraz ich skutkach ubocznych, a także sposobach radzenia sobie z groźbą przyrostu wagi znajdziesz tu:
http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=856
zresztą wątków o sterydach mamy tu masę, proponuje odszukać jakiś stary i tam kontynuować, wszak to miejsce na rozmowy o -hormonie wzrostu-  |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Gru 19, 2005 6:29 pm Temat postu: |
|
|
o ja nigdy nie bralam 60mg najwieksza moja dawka to bylo 50mg bylam juz na 2,5mg co drugi dzien teraz codziennie lykam 20mg wiec w porownaniu z toba to bardzo malutko ale i tak policzki juz mam troszke chomikowate choc nie tak bardzo jak zaczelam lykac na samym poczatku encorton na szczescie nigdzie indziej narazie mi nie przybylo  |
|
Powrót do góry |
|
 |
angela Master butterfly

|
Wysłany: Pon Gru 19, 2005 6:54 pm Temat postu: |
|
|
No ja też jak łykałam przez 3 lata co drugi dzień 9 mg. calcortu to wyglądałam normalnie, a teraz to tylko ten chomik na buzi mnie dobija, nigdzie indziej też mi nie przybyło i naszczęście nie chce mi się więcej jeść... ufff
Przepraszam, ale znów zboczyłam z tematu .... to ostatnio moje utrapienie, jeszcze raz przepraszam...
pozdrawiam ciepło-angela |
|
Powrót do góry |
|
 |
|