Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"
 
 Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Mleko
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zuzka
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 05 Cze 2005
Posty: 893

PostWysłany: Sro Sty 18, 2006 4:39 pm    Temat postu: Mleko Odpowiedz z cytatem

Podaję linki do trzech artykułów - kontrowersyjne?

http://integra.xtr.pl/teksty/Reid_cukier.htm
http://integra.xtr.pl/teksty/PijMleko.htm
http://integra.xtr.pl/teksty/Reid_mleko.htm

I co wy na to? Ciekawe? Jak sie ma udział mleka i cukru w waszych dietach?
Ja kiedyś tu na forum zastanawiałam sie głośno, czy moje perypetie skórne nie były związane ze zmianą diety od maja ub r - przejście na MM - tylko ja przypuszczałam że wyeliminowanie cukru mogło spowodować wyginięcie i w związku z tym rozkład drożdży i wypychanie na zewnątrz ich toksyn. Nenya trochę moje "teorie" wtedy ostudziła, ale teraz po tych artykułach zastanawiam sie, czy to nie nadmiar nabiału był wyzwalaczem zmian skórnych. Wtedy dopasowałam sobie zasady MM do upodobań - wprowadziłam dużo mleka, jogurtów naturalnych, sera białego - i to wszystko odtłuszczone- nie wiem na 100 % od dłuższego czasu mleko dodaję tylko do kawy, jogurt sporadycznie sery też - z diety stosuje tylko zasadę niełączenia pewnych produktów ze sobą, ale bez tej wielkiej ilości białka.
Ja bardzo lubię mleko i białe sery. Ale od dziś wyeliminuję wszystki krowi nabiał, poza śmietaną i masłem. I poobserwuję swoją skórę.
_________________
Walcz o swoje do szczęścia prawa
Niech świat się wali - Ty się nie poddawaj


Ostatnio zmieniony przez zuzka dnia Sro Sty 18, 2006 6:06 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Mella
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 31 Paź 2005
Posty: 996

PostWysłany: Sro Sty 18, 2006 5:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak szczerze mówiąc, to o tym, że produkty mleczne wcale nie są zdrowe wiem już od dawna, bo od dawna mój organizm nie tolerował tego. Swego czasu miałam też zalecenie diety bezmlecznej, co mnie bardzo ucieszyło i utwierdziło w tym, do czego sama doszłam. Mój mąż, który wręcz opijał się mlekiem (i to gotowanym, którego nawet zapachu nie mogłam znieść !) i cierpiał na straszną zgagę, także przekonał się, że nie jest oseskiem, gdy po odstwieniu mleka wszystko przeszło. Wink
_________________
"Wszyscy jesteśmy zdolni do wielkich rzeczy, jeśli nie pozwolimy, by pokonał nas strach przed własną słabością."
Jan Paweł II
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
nenya
SuperMOD
SuperMOD


Dołączył: 04 Lip 2004
Posty: 6896
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Sro Sty 18, 2006 6:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kontrowersyjne? owszem zużko, owszem Laughing
nietolerancja laktozy nie podlega dyskusji, ale żeby aż 80% społeczeństwa "nie trawiło mleka"?
mleko jako straszna trucizna?
bez przesady...

a w odpowiedzi na te kontrowersyjne wywody pana Siwika, które przytaczasz, coś z drugiej strony barykady Very Happy

KOMU ZALEŻY NA SZKALOWANIU MLEKA W POLSCE?
doc. dr hab. Mirosław Jarosz
Kierownik
Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie

Artykuł "Pij mleko będziesz kaleką" jaki ukazał się w Kulisach w dniu 17 października br wzbudził poczucie ogromnego dyskomfortu w środowisku naukowym Instytutu z powodu niewiarygodnych stwierdzeń i braku naukowych dowodów uzasadniających zawarte w artykule negatywne opinie o wartości żywieniowej mleka.

Mleko od początku historii gatunku ludzkiego stanowi w większości regionów świata jeden z podstawowych produktów żywnościowych. Sama natura obdarzyła człowieka tym pokarmem aby zachował pełnię zdrowia dla jego dobra, aktywności fizycznej i psychicznej, a nie dla samozniszczenia.

Już tytuł artykułu "Pij mleko będziesz kaleką" jest zaprzeczeniem podstawowych faktów fizjologicznych. Zarówno mleko kobiece, jak i mleko różnych gatunków zwierząt posiadają niezaprzeczalne zalety. Mleko kobiece spełnia podstawową rolę w zachowaniu zdrowia i prawidłowego rozwoju u niemowląt. Natomiast mleko różnych gatunków zwierząt posiada, dla decydującej części populacji dzieci powyżej pierwszego roku życia i osób dorosłych niezmiernie duże znaczenie dla utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia. Gdyby było inaczej, mleko i jego przetwory nie stanowiłyby jednego z najważniejszych sektorów gospodarki żywnościowej i żywieniowej w Polsce i UE .

Szereg stwierdzeń w omawianym artykule jest po prostu nieprawdziwych. Oto najważniejsze z nich:
- "Białko zawarte w mleku wypłukuje wapń"
Spożywanie mleka i jego przetworów już od najwcześniejszych lat stanowi podstawowy warunek prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci i młodzieży. Białko mleka należy do białek pełnowartościowych o wysokiej wartości biologicznej, zawiera bowiem wszystkie niezbędne aminokwasy odpowiadające zapotrzebowaniu człowieka. Jest najtańsze, a jednocześnie podobnie wartościowe jak białko mięsa. Ze względu na wysoką zawartość lizyny, białko mleka dobrze uzupełnia wszystkie mniej wartościowe białka zawarte w produktach roślinnych. Nadmiernie wysokie spożycie białka może wiązać się ze wzrostem stężenia w moczu markerów obrotu kostnego wskazującego na wzrost resorpcji, jednak nie dotyczy to osób młodych w okresie budowy i konsolidacji tkanki kostnej. Nie stwierdzono jednak efektu resorpcji tkanki kostnej, kiedy białko diety pochodziło z żywności takiej jak np. mięso lub mleko.
Należy podkreślić, iż każde nadmierne podanie z pożywieniem zarówno energii, jak i większości składników odżywczych jest niekorzystne dla zdrowia.

- Kolejnym nieprawdziwym stwierdzeniem jest, że " Mleko nie wzmacnia kości"
W Polsce mleko stanowi najlepsze i najlepiej przyswajalne źródło wapnia. Wapń wraz z mlekiem lub przetworami mlecznymi powinien być dostarczany organizmowi przez całe życie, aby nie zużywał on wcześniej zmagazynowanych ilości tego składnika i stanowił skuteczne zabezpieczenie przed wystąpieniem przedwcześnie osteoporozy w wieku starszym. W żadnych innych produktach wapń nie występuje w tak dużych ilościach i w tak dobrze przyswajalnej postaci.

Wiele międzynarodowych autorytetów, biorąc pod uwagę duże zagrożenie społeczne wynikające z osteoporozy, wypowiada się o potrzebie zwiększenia dotychczasowych norm spożycia wapnia, ze względu na jego profilaktyczną rolę zwłaszcza w populacji młodzieży w okresie pokwitania. Osteoporoza, zgodnie z raportem ekspertów / World Congress on Osteoporosis, 1996/ została uznana za jedną z najważniejszych chorób wywołanych nieodpowiednim żywieniem. Najnowsze badania oparte o radiogramy kręgosłupa wykazały, ze w Polsce występuje ona u 25% populacji kobiet w wieku powyżej 50 lat. U nich również 6-8 razy częściej niż u mężczyzn dochodzi do złamań. Wprawdzie osteoporoza nie jest bezpośrednią przyczyną zgonów, ale śmiertelność związana z leczeniem jej powikłań, wynikająca z niewydolności układu krążenia lub chorób układu oddechowego, a dotykająca osoby unieruchomione na skutek złamań kości, szacowana jest w świecie na 12-20%.

Na podstawie obecnego stanu wiedzy uważa się za udowodniony pogląd, iż odpowiednie żywienie, a szczególnie dostateczna zawartość wapnia w posiłkach, w okresie rozwoju organizmu warunkuje optymalny wzrost i rozwój kośćca, co jest równoznaczne z uzyskaniem maksymalnej (uwarunkowanej genetycznie) masy kości osiąganej w drugiej lub na przełomie drugiej i trzeciej dekady życia. W życiu człowieka wyróżniane są dwa okresy szczególnie intensywnego rozwoju i wzrostu - jest to okres niemowlęcy i okres dojrzewania fizjologicznego. W obu tych okresach dostarczanie organizmowi odpowiednio dużej ilości składników odżywczych może mieć decydujące znaczenie dla stanu zdrowia dorosłego człowieka.
Zaobserwowano, że gęstość mineralna kości kobiet w wieku pomenopauzalnym była powiązana z wielkością spożycia mleka w okresie dzieciństwa i dojrzewania.

Wiadomo, że długo utrzymujące się w okresie dzieciństwa niedożywienie energetyczno-białkowe prowadzi do czasowego zahamowania wzrostu i ewentualnej niskorosłości. Takie ograniczone spożycie łączy się ze zmniejszonym spożyciem wapnia.
Długotrwała niska zawartość wapnia w diecie jest przyczyną obniżenia poziomu wapnia w surowicy krwi, co stanowi bodziec do wydzielania parathormonu, który powoduje zwiększoną resorpcję kości, dążąc do wyrównania poziomu wapnia w surowicy krwi. W ten sposób obniża się stopień uwapnienia kości i pogorszenie jej mikroarchitektury.

Jak wynika z badań, wapń zawarty w mleku ułatwia utrzymanie ciśnienia tętniczego u osób zdrowych na prawidłowym poziomie, a u chorych na nadciśnienie sprzyja jego normalizacji. Dostatecznie duża podaż wapnia zwiększa możliwość poprawy struktury lipidów w surowicy krwi podnosząc poziom ochronnego cholesterolu HDL i równocześnie obniżając poziom szkodliwego cholesterolu LDL, co zmniejsza zagrożenie chorobami układu krążenia od 20 do 30%.

Foliany zawarte w mleku i jego przetworach obniżają poziom homocysteiny wpływając tą drogą na obniżenie ryzyka chorób układu krążenia.
W mleku a szczególnie w serach, jest zawarty CLA (koniugowany kwas linolowy) - jeden z najsilniej działających związków o właściwościach przewciwnowotworowych zawartych w pożywieniu. Ważne znaczenie prozdrowotne ma flora bakteryjna występująca w napojach mlecznych fermentowanych np. jogurtach, które produkowane są z mleka pasteryzowanego. Aktywność drobnoustrojów w czasie fermentacji jogurtów powoduje częściowy rozkład laktozy, wzrost strawności białka, przyswajalności wapnia i żelaza, zawartości niektórych witamin a zwłaszcza folianów i witaminy B12 oraz wytworzenie substancji o właściwościach antybakteryjnych.

- " Nietolerancja laktozy"
Faktem jest, ze część ludności charakteryzuje się upośledzonym trawieniem i wchłanianiem cukru mlecznego nazywanego laktozą, Wynika to z częściowego lub całkowitego zaniku u części populacji zdolności nabłonka jelitowego do syntezy enzymu laktazy. Mimo częściowego braku enzymu laktazy lub obniżenia jej aktywności jest możliwe spożywanie mleka w umiarkowanych ilościach. Nie ma natomiast przeciwskazań co do spożywania fermentowanych napojów mlecznych i innych przetworów.

- " Mleko jest jednym z najsilniejszych alergenów pokarmowych"
0,2 - 3% dzieci jest uczulonych na białka mleka różnych gatunków zwierząt. U większości z nich ( w 3 na 4 przypadki) alergia ta ustępuje samoistnie między 2 a 3 rokiem życia, co wynika z dojrzewania układu pokarmowego. Niemniej znaczącymi jak mleko alergenami dla niewielkiej części populacji są owoce cytrusowe, jagodowe, truskawki, jaja. Jednak nikt nie usiłuje wyeliminować tych produktów z jadłospisów ludzi zdrowych, nie cierpiących na alergię na dany produkt. Należy pamiętać, że w wyniku takich procesów technologicznych jak obróbka termiczna (pasteryzowanie) oraz poddawanie mleka działaniu wysokiego ciśnienia lub hydrolizie enzymatycznej uzyskuje się mleko lub produkty mleczne o obniżonym działaniu alergizującym.

Generalnie nie ma produktu spożywczego, który nie mógłby być potencjalnym alergenem.
- " Mleko UHT"
Wpływ obróbki termicznej na zawartość witamin w mleku UHT jest podobny jak podczas pasteryzacji. Straty witamin pozostają w zakresie zmienności zawartości witamin w mleku pasteryzowanym. Mogą nastąpić niewielkie straty niektórych aminokwasów bez istotnego, wpływu na skład białek mleka. Stwierdzono również brak niekorzystnego wpływu procesu UHT na przyswajalność składników mleka. Do produkcji mleka UHT wymagana jest wysoka jakość i bezpieczeństwo mikrobiologiczne surowca ( mleka surowego).

Na zakończenie należy stwierdzić, iż przemysł mleczarski w Polsce i UE należy do najbardziej znaczących ekonomicznie i społecznie gałęzi przemysłu i gospodarki żywnościowej, a mleko i jego przetwory są źródłem w przeciętnej diecie około 1/4 - 1/3 energii i wielu składników odżywczych.

Upowszechnianie nieprawdziwych poglądów zawartych w artykule "Pij mleko będziesz kaleką" autorstwa Pani Anny Szulc opublikowanego w Kulisach nr 42 z dn. 16. 10. 03. przynosi wielkie szkody. Może wpłynąć na obniżenie spożycia tych produktów, co może przynieść wymierne szkody zdrowotne polskiemu społeczeństwu. Nieodpowiednia w treści publikacja tego rodzaju artykułu w okresie akcesji, kiedy podnoszone są kwestie kwot mlecznych jest również wysoce niekorzystna i przynosi szkodę interesom narodowym Kraju.

artykuł pochodzi ze strony Instytutu Żywności i Żywienia: http://www.izz.waw.pl/wwzz/opinie.html
[/quote]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Monika B
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 17141

PostWysłany: Sro Sty 18, 2006 8:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zgadzam się z Nenya.........wiem że mleko szkodzi co nietórymm mnie tez.....ale naprawde nie znaczy to ze go nie piję ....owszem w kawie .serach ...jogurtach ...mój syn także od małego dzieciaka ..jest uczulony na mleko.....ale produkty przetwożone mu nie szkodzą...
Natomiast moja siostrzenica teraz lat.17 jest alergikiem wlasciwie od urodzenia.....ona nie toleruje kazeniy .zawartej w mleku i przetworach mlecznych.....od zawsze mleka nie pije ani przetworow mlecznych nie je.Efektem tego jest osteoporoza.....tak poważna ,że grozi jej życiu . właściwie.. w okresie dojrzewania zaczeła podjadać jogurty ...serki.....efekty byly natychmiastowe...( my narzekamy na sóre....trzeba by było ją zobaczyć).no cóz zdarzają sie tacy ludzie...ale...
dziewczyna jest uczulona .....także na ....żiemniaki ... bialko jaja kurzego , owoce .....konserwanty..... więc wszysko .życie takie jest właściwie nie do zniesienia...więc nie tylko mlekojej przeszkadza .
Wzrasta ilośc ludzi uczulonych na mlako...ale wzrasta także ilośc ludzi uczulonych na np. metal...czego kiedyś nie było...moj syn .....bratanica i sporo młodzieży jest uczulonych np. na nikiel....i nie każdy zdaje sobie sprawę ze to jest własnie metal..najłatwiej wykluczyć ,mleko i jako winowajcę wskazać własnie mleko...bo powszechnie nie jest lubiane.
Więc najlepiej może zrobic testy .....a nie szukać winowajcy w mleku...
MoZe popatrzmy co jemy .wszędzie pełno konserwantów...i to uczula najbardziej ...a nie mleko..
Tak dla wskazania .nie każde E w zywnosci jest szkodliwe....produkty z dlugą data wąznosci maja ich najwięcej...nam sie wydaje że jemy zdrowo ...nic z tego .......jesli bedziemy mieli produkty z wlasnego gospodarstwa hodowane bez nawozów mięso bez pasz ...to może tak.....
Uważajmy na to co jemy .a nie szukajmy winowajcy wśród przetworów mlecznych i mleka.
Monika
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
zuzka
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 05 Cze 2005
Posty: 893

PostWysłany: Czw Sty 19, 2006 12:00 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Myślicie że taki artytkuł może spowodować zaniechanie konsumpcji mleka i jego przetworów na większą skalę? Osoby które mają alergie - nie piją mleka, te osoby / jak np ja / które szukają przyczyn choroby - mogą dla rozpoznania i diagnozy ograniczyć spożycie nabiału na pewien czas i potem wrócić.
Przecież przeciętny człowiek po przeczytaniu takich artykułów w gazecie pewnie się wystraszy.
A wogóle to powiedzcie, jak to możliwe, żeby publikować takie informacje, czy taki dr nie ponosi żadnej odpowiedzialności cywilnej?
_________________
Walcz o swoje do szczęścia prawa
Niech świat się wali - Ty się nie poddawaj
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Mella
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 31 Paź 2005
Posty: 996

PostWysłany: Czw Sty 19, 2006 11:29 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wielokrotnie spotykam się ze skrajnie różniącymi się opiniami na temat szkodliwości, bądź nie tych samych produktów i tak naprawdę przeważnie chodzi tu o kasę. Za każdą ze sprzecznych opini stoją jacyś, często utytułowani naukowcy, którzy ją popierają. Raz masło jest szkodliwe, drugi raz margaryna, mleko jest lekiem na całe zło, innym razem - mleka nie ruszać bo szkodzi itd. Najlepiej w tym wszytkim zachować zdrowy rozsądek i zaufać swojemu organizmowi. Czasem organizm daje wyraźne sygnały, gdy z obrzydzeniem wręcz do czegos podchodzimy, a innym razem czegoś się domaga (nawet jeżeli chodzi o czekoladę)
Monika napisała:
Cytat:
najłatwiej wykluczyć ,mleko i jako winowajcę wskazać własnie mleko...bo powszechnie nie jest lubiane.

moze być nie lubiane, bo może nie do końca służy danej osobie. Ja pamiętam, w którym momencie dzieciństwa przestałam pić mleko i odtąd żadna siła nie mogła mnie do tego zmusić i nie dlatego, że nie lubiłam, a że po nim wymiotowałam. Czasem zmuszam sie do wypicia kefiru, albo zjedzenia twarożku i to najczęściej po takich artykułach jak zacytowała Nenya, ale szybko rezygnuję, i szczerze mówiąc do końca, o tym że jest to niezbędne, nie jestem przekonana. Wapń też jest w innych produktach, nie tylko w mleku. Zresztą jest to temat na dużo dłuższą dyskusję. Wink
_________________
"Wszyscy jesteśmy zdolni do wielkich rzeczy, jeśli nie pozwolimy, by pokonał nas strach przed własną słabością."
Jan Paweł II
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
monika.kala
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 08 Wrz 2005
Posty: 448

PostWysłany: Czw Sty 19, 2006 11:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kontrowersyjne artykuly.Co do mleka mam mieszane uczucia.Ja bardzo lubie mleko.Lubie i bede pila.
Co do cukru to sie zgadzam.Zauwazylam u siebie duze zmniany skorne gdy zaczelam slodzic i gdy jem duzo slodyczy.
Moze w powiedzeniu "wszystko jest dla ludzi tylko z umiarem"cos jest.
Monika Kala
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 17141

PostWysłany: Czw Sty 19, 2006 1:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja trzymam sie teorii .może glupiej .jak czgoś bardzo chce...to organizm sie tego domaga....niektore rzeczy sie sprawdzaja....np.bardzo chce mi sie wątrobki ....i jadlabym na okrągło...mało zelaza....wcinam ....morele..soki pomidorowe..leci w dól potas mam potworną ochote na słodycze okazuje sie brak w organizmie cukru..czasami jakos kojarzy mi sie po badaniach .tydzien wczesniej jadlam bardzo duzo produktow .....ktore dostarczają nam zelaza... a w ynikach okazalo sie .anemia z niedoborem zelaza.?
Jedzmy to na co mamy ochote .i czego domaga sie organizm..popatrzmy z przymruzeniem oka....na artykuly w gazetach jedzmy to co nam osobiście nie szkodzi ....a nie to co wedlug doniesien prasowych jest dobre .czy zle.
Monika
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Ewelina
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 12 Maj 2005
Posty: 579
Skąd: pomorskie

PostWysłany: Czw Sty 19, 2006 1:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie, nie to nie jest głupie. Ja też tak uwarzam, że organizm sam sie domaga, jak mu czegoś brakuje
_________________
Z każdej ciemnej doliny jest jakieś wyjście, jakiś tęczowy szlak Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
zuzka
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 05 Cze 2005
Posty: 893

PostWysłany: Czw Sty 19, 2006 2:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jakieś 12 lat temu miałam książkę podręcznik dla młodej mamy -nie pamiętam jak sie nazywał ten amer.dr / Spott?/ świetny podręcznik polecam - on z jeszcze jedną lekarką prowadzili badania nad niemowlakami w kierunku pielegnacji żywienia itp.
Jedno z badań polegało na tym, że na stole poustawiali pożywienie dla chyba 0,5 rocznych maluchów i pogrupowane było kolorami - marchew, buraczki itp - i co sie okazało , że maluchy sięgaly akurat po te produkty których składników ich organizm w danym momencie potrzebował.... Rolling Eyes
_________________
Walcz o swoje do szczęścia prawa
Niech świat się wali - Ty się nie poddawaj
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
agnieszka29
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 20 Cze 2005
Posty: 6432
Skąd: Opolskie

PostWysłany: Czw Sty 19, 2006 3:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mleko .....moj ulubiony produkt...a synek tez uwielbia i jak jedzie do babci na wieś pija takie prosto od krówki....hmmm.. córka mniej pija mleka ... i tak jak dziewczyny mówia jedzmy to czego organizm sie domaga...wiec wcale to niejest głupie Moniko.....
Na zdrowie..!!!
_________________
Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Itunia
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 10 Lis 2005
Posty: 3664

PostWysłany: Czw Sty 19, 2006 5:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ewelina napisał:
nie, nie to nie jest głupie. Ja też tak uwarzam, że organizm sam sie domaga, jak mu czegoś brakuje


Święta prawda. Dlatego właśnie jak 'chodzi' za mną czekolada, wolę zjeść kawałek od razu, bo potem i tak zjem i to duuuużo więcej Rolling Eyes

A moja glukoza jest w granicach 60 Very Happy Żeby jeszcze słodkości nie szły w biodra...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
martek
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 20 Wrz 2003
Posty: 553

PostWysłany: Czw Sty 19, 2006 11:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kontrowersyjnych artykułów sporo czytałam i nie tylko o mleku czy cukrze, soli czy margarynie .
Nie ulega wątpliwości, że mleko pasteryzowane, kupowane w sklepie jest nie jest dobrodziejstwem. Mleko ze wsi też nie jesli nie wiemy czym krowy są karmione Ale gdy sie zastanowić to wszystko jest teraz szkodliwe bo zanieczyszczone nawet powietrze i woda. Mamy nic nie jeść , nie pić i nie oddychać to już nie żyjemy. Laughing
Płacimy wszyscy za skutki postępu i cywilizacji.
Porównuję swój organizm do moich rodziców i niestety mój jest o wiele słabszy a gdybym porównała zdrowie moich dzieci i dziadków -nawet nie da sie porównać taka szalona różnica.
Lekarz mówi proszę siezdrowo odżywiać a ja w duch sie tylko uśmiecham : już nie w tej epoce Wink
Wszystko jem ale z umiarem no chyba , że czegoś wybitnie nie znoszę ale to już inny temat.
Pozdrawiam
_________________
Martek
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 17141

PostWysłany: Pią Sty 20, 2006 9:35 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Martek masz racje....zdowo odzywiac....no coż wczoraj znalazłam sklep ze zdrową zywnościa.az oczy wyszly mi na wierzch....tam rzeczywiście można sie zdrowo odzywiać....tam bylo wszystko.....soki wyciskane.prawie z kazdego owocu.pare dni ważnosci .chleb wypiekany na recepurach naszych babac...sery wędzone w domu przyprawy ..Lacznie z wodorostami..nasiona .wszelkie jadalne.....nawet sok z brzozy ...w 2 i 5 litrowych butlach..Ja kupilam tyko ser.i nasiona .,,
zaplacilam 3 krotnie iwęcej niz normalnie..dzieczyny .można by było sie tam odzywiać...ale kurcze kazda z nas musiałaby mniec dochod z 3000 na osobe w rodzine.....coż porozglądałm sie .i wyszłam .......ale po raz pierwszy zobaczyłam na własne oczy .ze mozna .tylko niestety...
To nie bylo to co gdzies .2 polki ze zrowa zywnościa z niesmiertelnym tofu
soją i ryżowymi heratnikami..tam mozna ulozyc jadlospis na caly tydzien....że jest tego az tyle nawet bym sie nie domyslala.....
Monika
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
angela
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 18 Gru 2004
Posty: 746
Skąd: Białystok

PostWysłany: Sob Sty 21, 2006 11:05 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja osobiście pije mleko od dziecka i przetwory mleczne też wcinam z chęcią i dzięki temu nie mam większych powikłań z kośćmi<osteoporozą>... moim zdaniem... Smile Co do zdrowej żywności to chętnie bym widziała taki sklep u siebie... może bym się nie zaopatrywała codziennie w nim, ale chociaż od czasu do czasu Very Happy sok z brzozy jest przepyszny<niam> ale też odpowiednio kosztuje Rolling Eyes teraz musimy płacić za ,,powroty do przeszłości" kiedyś nie było tyle chemii we wszystkim, a teraz? aż szkoda słów... najlepiej samemu produkować to co się je Very Happy
_________________
Szczęście nie jest dziełem przypadku, ani darem bogów. Szczęście to coś, co każdy z nas musi wypracować dla siebie samego.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group