Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
aldona Junior

|
Wysłany: Sro Maj 30, 2007 9:06 pm Temat postu: Wybroczyny kto ma ? |
|
|
Choruję na toczeń układowy od siedmiu lat.DO życia z toczniem już nauczyłam sie.Nadal mnie bolą stawy ,głowa itp.Moim problem od 3 lat są właśnie śiniaki które zostają na zawsze,one nie schodzą .Smaruję obecnie maścią arnikową bo inne np.z heparyną nic nie pomagały.Moje nogi są sine.pCzy ktoż z was ma taki problem?Może mi coś doradzi jak z nimi walczyć?Jaką maść stosować?
korzystaj z naszej wyszukiwarki , temat ten był wiele razy poruszany moderator |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Maj 31, 2007 7:11 am Temat postu: |
|
|
Witaj Aldona... na poczatek poczytaj sobie Tutajto o siniakach...
Ja osobiscie nie mam problemu z tym bo jak juz się pojawi znika po kilku dniach..
polecam takze nasza wspaniałą
Wyszukiwarke wpiszesz szukane słowo badz kilka i odrazu masz mnustwo odpowiedzi..a i w tym watku możesz zadawac pytania jak czegos nie bedzie!
a jak masz ochote na luźne pogaduchy zapraszam do Kawiarni
Pozdrawiam zyczac duzo zdrówka do usłyszenia Hej _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Asia Stary wyjadacz

|
Wysłany: Czw Maj 31, 2007 9:27 am Temat postu: |
|
|
Siniaki to dla mnie chleb powszedni. Ciągle gdzies się uderzam i od razu sianiaki. Ostatnio nie wiedzac czemu wpadłam na róg stou, siniak na pół uda od tygodnia, smaruje sobie (Arcelan) i czekam az zniknie. Teraz latem trudniej bo ręce na wierzchu i wyglądam trochę jak z patologicznej rodziny. Ale przy steryadch to podbno normalne, więc smaruje i czekam az znikną. |
|
Powrót do góry |
|
 |
aldona Junior

|
Wysłany: Sro Cze 06, 2007 9:55 am Temat postu: |
|
|
Hallo ! Moje siniaki zostają na zawsze i z koloru fioletowego przechodzą w sino-szary. Moje nogi są okropne żaden lekarz nie potrafi mi pomóc.TO jest podobno skrzepnięta hemoglobina.Mój reumatolog jest bez radny bo takich okazów nie widział.Myślałam że chociaż tu ktoś ma podobny problem i wymienimy się doświadczeniami.pozdrawiam wszystkich!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Cze 06, 2007 9:59 am Temat postu: |
|
|
ja nie musze sie uderzyc aby wyszły siniaki ot tak sobie bez przyczyny potrafie rano wstać z kolekcją nowych siniakow , kiedys były tylko na nogach teraz juz i innych miejscach także , na poczatku brałam rutynę ona uszczelnia naczynka ale to nic nie dawało, sa okresy kiedy jest ich mniej od czego to zalezy nie wiem ? _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
jagula Master butterfly

|
Wysłany: Sob Cze 16, 2007 6:49 pm Temat postu: |
|
|
Przeszukałam właśnie porady i doświadczenia i właściwie nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie: na wew.części przedramion mam od jakiegoś czasu mikro wybroczynki, w sumie do SCLE nie pasuje, choć znalazłam wątek,że tak może wyglądać najwcześniejsza faza...nie są wypukłe, nie swędzą...po prostu się pojawiły...nigdy czegoś takiego nie miałam...część odnośników w wątku o SCLE jest nieaktualna...
Jak wygląda zapalenie drobnych naczyń krwionośnych jak malutkie żylaki?. |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
|
Powrót do góry |
|
 |
jagula Master butterfly

|
Wysłany: Sob Cze 16, 2007 7:57 pm Temat postu: |
|
|
dzięki nenya, najpierw dziękuję a potem będę oglądać bo mam wielkie problemy z kompem...chyba wiry...części zdjęć już mi się dziś nie udało otworzyć bo były już nieaktualne- mam nadzieję,że teraz coś zobaczę....
PS widziałam...w sumie dalej nie wiem ...choć najbardziej pasuje do SCLE...postaram się przeżyć spokojnie jeszcze 5 dni do wizyty lekarskiej... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Cze 16, 2007 8:14 pm Temat postu: |
|
|
mnie pojawiły się ostatnio w duzej ilości wybroczyny ale wielkości kolorowej głowki szpilki, jest tego ogrom, niektore krwawia, nie miałam czegos takiego wygląda to na Vasculitis, musze to pokazac pani doktor ale wizyta za 3 tygodnie ,
wczesniej były siniaki , ktore ostatnio jakby dały spokoj było ich o wiele mniej i masz znowu cos takiego pięknego
zwrociałam uwage na skore na dłoniach i nogachna zdjęciach , toz to okropne potwornie zniszczona , nie wiem czy ktos nie uzywał balsamów czy chociazby olejku do kapieli aby skorę natłuścic ,wszystko jest brzydkie a razem wygląda to parszywie , fuj _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
jagula Master butterfly

|
Wysłany: Sob Cze 16, 2007 8:19 pm Temat postu: |
|
|
Monika...mam bardzo suchą skórę i zawsze polecam oliwkowanie się na mokro a dopiero potem delikatne osuszanie nadmiaru... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Cze 16, 2007 8:32 pm Temat postu: |
|
|
ja tak samo ale staram robic wszystko aby jednak wyglądała lepiej niz na fotografiach, od lat to moja zmora , bardzo dbam o skore bo trochę nieuwagi i wygląda fatalnie i długo czasu musi upłynąc aby wrociła do jako takiej formy , pozatym nienatłuszczana boli, jak komus mówie ze skora boli to puka sie w czółko a tak jest strasznie sciąga az powoduje bol _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Sob Cze 16, 2007 8:38 pm Temat postu: |
|
|
Należy uważać, żeby nie przesadzić w drugą stronę. Nie wiadomo jaka jest przyczyna - wewnętrzna lub zewnętrzna - takich zmian i ocena należy do lekarza. Nie zawsze też polecane specyfiki spełniają swoją rolę, a można narobić sobie więcej problemu niż korzyści.
To, o czym mowa, to raczej "głębsza" sprawa, a nie "zwykły" częsty problem suchej skóry.
Warto odwiedzać dermatologa co jakiś czas. Polecam. Z problemami skórnymi żartów nie ma. I bynajmniej nie mówię tutaj o wrażeniach wizualnych, żeby jasne było.
PS. Mnie tam pobyt na oddziale derm. oswoił z podobnymi widokami.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Cze 16, 2007 9:04 pm Temat postu: |
|
|
mnie nie chodzilo o zmiany ale o zmiany i sucha skore przy tym , pomarszczona jak cytryna, wiem ze przyczyna to nie tylko choroba ale i zaniedbanie bo my mamy skore cienka skłonną do marszczenia i suchą ona musi byc nawilazana, tutaj zmainy typu Vasculitis nie maja nic do rzeczy,
jest ro paskudne ale nie ma to zwiazku ze sucha skora to zmiany chorobowe ,
nie jest to choroba przy ktorej nie mozna skory natłuszczac a wręcz trzeba bo sa takie choroby gdzie nie wolno tego robic, cos niecos na ten temat wiem i tez widziałam co nieco na dermalologii az czasmi niedobrze się robilo , ale jak jest taki wymog to juz trudno przy vaculitis nie ma wiec mozna dbac o siebie w miare mozliwości
zreszta widac na stopie na palcach nog ( jeden paznokiec pomalowany reszta zadarta hmmm to jest tylko zaniedbanie trochę wstyd by mi bylo pokazac cos takiego lekrzowi ( chodzi o paznokie ) tak i skora tez nie jest zadbana _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
jagula Master butterfly

|
Wysłany: Sob Cze 16, 2007 10:05 pm Temat postu: |
|
|
Zauważyłam,że to cos mam też na brzuchu...ledwo to widać między rozstępami...mam tylko nadzieję,że nie zniknie mi złośliwie w środę przed wizytą lekarską...no ale skoro i tak jest od kilku dni  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ewela1 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Cze 17, 2007 11:44 am Temat postu: |
|
|
nenya.. dzięki twoim zdjęciom wkońcu wiem co mi się pojawiało na nogach.. dziwie się ,ze jak byłam u lekarza to nie wiedział co to moze być....
ewidentnie to było zapalenia naczyń... ale po jakim czasie siniały i bledły.. i znikały.... na szczescie..
juzdawno tego niemiałam.. i dobrze.. jakos nie tęsknie...
jagula kiedy idziesz do lekarza?? pokaz mu !
pozdrawiam-ewela |
|
Powrót do góry |
|
 |
|