Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

toczen ukladowy - panniculitis
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
fishu
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Lut 12, 2006 12:26 pm    Temat postu: toczen ukladowy - panniculitis Odpowiedz z cytatem

witam wczoraj zglosil sie do mnie znajomy moich rodzicow ktorego syn jest chory na ta chorobe z prosba czy moglbym znalesc w internecie informacji nt. tej choroby .
Jest on leczony juz dosc dlugi czas czesto miewa goraczki siegajace 42 stopni. Lezal bardzo dlugi czas w szpitalu jednakze efekty leczenia sa bardzo slabe. W zwiazku z tym mam pytanie do uzytkownikow czy znacie lub moze slyszeliscie o jakichs bardzo dobrych specjalistach w tej dziedzinie czy mozecie mi podac do nich namiary i czy ta choroba jest uleczalna? bardzo prosze o jaknajszybsza odpowiedz
dziekuje i pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
didulka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Lut 12, 2006 12:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nenya wklejam to z esculapu jesli nie mam prawa tego zrobic to daj znac to usune ten post Wink

Podskórna (głęboka) postać tocznia rumieniowatego (Lupus erythematosus profundus. Lupus panniculitis)

Postać głęboka jest bardzo rzadko występującą odmianą tocznia rumieniowatego. Zapalne guzy, które są głęboko usadowione w tkance podskórnej często towarzyszą DLE lub SLE. Konieczne jest przeprowadzenie pełnej diagnostyki w kierunku SLE (2,4-6).

Często guzy zapalne są rozpoznawane i leczone jako proces nowotworowy.

Leczenie ogólne

Najczęściej zalecane są leki przeciwmalaryczne. W przypadkach nie poddających się leczeniu środkami przeciwzimniczymi nieraz bardzo skuteczny może być talidomid (patrz: postać ogniskowa tocznia rumieniowatego). Jeżeli nie następuje poprawa lub rozpoznano SLE należy prowadzić leczenie jak w postaci układowej tocznia (patrz: układowy toczeń rumieniowaty).

Leczenie miejscowe

Należy stosować kortykosteroidy o dużej sile działania - klobetazol pod opatrunkiem okluzyjnym lub doogniskowo wstrzykiwać 0,05-0,3 ml 0,5-1,0% roztworu triamcinolonu co 6 tygodni (2,4-6).

zrodlo: http://www.esculap.pl/DER/pub.html?pub=1757
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Nie Lut 12, 2006 12:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Toczeń w każdej swojej odmianie jest niestety chorobą nieuleczalną, to choroba przewlekła, której przebieg można kontrolować przy pomocy odpowiedniego leczenia, a w efekcie doprowadzić do remsji czyli wygaszenia dolegliwości i objawów chorobowych.

Jeśli szukasz namiarów na specjalistów to powinni to być reumatolodzy specjalizujący się w chorobach tkanki łącznej, możesz przejrzeć ten wątek:
http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=853
Albo daj znać skąd jesteś, to może ktoś poleci swojego lekarza.

Więcej o odmianie -pannicullitis- (profundus) znajdziesz np. tu:
Lupus erythmatosus profundus
Komplikacje z Profundusem
Profundusik i efekt zabiegu
Profundus

Może odezwie się Dorota, bo z tego co wiem tylko ona walczy z tą odmianą tocznia.

Dagmara - dzięki Very Happy

Ostatnio zmieniony przez nenya dnia Nie Lut 12, 2006 12:49 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Lidia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Lut 12, 2006 12:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj fishu
W dziale w którym jesteś poszukaj odpowiednich tytułów i tam znajdziesz odpowiedź na większość pytań odnośnie lekarz i lekarstw.Wiadomości od innych chorych znajdziesz przez wyszukiwarkę forum.
pozdrawiam
Lidka

"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
fishu
Junior
Junior

PostWysłany: Nie Lut 12, 2006 8:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przegladalem juz forum i niestety ciezko mi jest cokolwiek wywnioskowac
jestem z ostroleki woj. mazowieckie co do miejsca lekarza to jezeli jest gdzies w polsce jakis super spejalista to nie ma ono znaczenia
moze ktos z was moze polecic jakiegos specjaliste z tej listy bardzo mi zalezy na szybkiej odpowiedzi
pozdrawiam i dziekuje za dotychczasowe odpowiedzi
Powrót do góry
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Nie Lut 12, 2006 8:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

fishu, ale o czym ci trudno wywnioskować? o paniculitusie czy o lekarzach?

ważną jednostką na mapie reumatologicznej kraju jest Instytut Reumatologii na Spartańskiej w W-wie, szczególnie że istnieje tam cały osobny Oddział Chorób Tkanki Łącznej, namiary:
http://ir.esculap.pl/

trudno się dostać, ale tamtejsi lekarze przyjmują też prywatnie, przejrzyj np. ten wątek:
reumatolog z warszawy

ale są też inne dobre szpitale w kraju, ja osobiście znam tylko ten...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
didulka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Lut 13, 2006 5:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja osobiscie moge ci polecic prof hrycka i monika pewnie tez go poleci Wink super specjalista i zajmuje sie czlowiekiem ale tak dokladnie jaka caloscia Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
narcyzia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Lip 08, 2008 3:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a teraz ja dołączam do Doroty Ka. wyszłam ze szpitala z taka diagnozą, gdyby ktos potrzebował porady służę pomocą
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sro Lip 09, 2008 5:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

podpisuje sie pod opinia Dagmary , namiary jesli się zdecydujesz podamy na priv.
czaja
Kadet
Kadet

PostWysłany: Wto Lip 15, 2008 4:55 pm    Temat postu: toczeń układowy panniculitisl Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich i jak zawsze mam pytanie :czy można mieć tocznia i jednocześnie wszystkie markery [ANCA,ANNA2]ujemne i jednocześnie panniculitis-takie mam rozpoznanie .Moze ktoś tak ma ,bo już sam nie wiem co jest prawdą .Jak stwierdzono tą chorobę .
Powrót do góry
narcyzia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Lip 16, 2008 10:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

moim zdaniem jest to możliwe, poniewaz panniculitis nie musi miec podłoża toczniowego, moze byc wynikiem np. silnego urazu, złej pracy trzystki itp. u mnie tez do konca nie maja lekarze nie mieli pewnosci czy to lupus profundus(panniculitis). Zaproponowali leczenie sterydami i pomogło i na tej podstawie stwierdzili rzut choroby. ja mam dodatnie ANA i dsDNA
narcyzia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Wrz 15, 2008 2:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kochani, tak sobie pisze znowu o moim lupusiku głębokim bo...niestety wszystko wróciłoSad
zeszłam z 40 mg entka do 10 i niestety pojawiły sie nowe zmiany, wczesniej były na nogach teraz zaatakowało ramiona....jestem przerazona, jade za 2 dni na koszykową moze mi znów pomogą...tak sie boje ze nastepna bedzie twarz
Nogi niestety zostały bardzo oszpecone, jesli przezuci sie to na policzki to moja deprecha siegnie dna....Nienawidze tego choróbska naszego!!!!
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Wrz 15, 2008 2:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

trzymaj się Narcyzia Exclamation Very Happy i nie daj się Exclamation Rozwal gnoja Rakieta pogoń wilka

Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Wrz 15, 2008 5:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Narcyzia , mam nadziję ze w tym złym chociaz twoja twarz zostanie w porzadku
przykre to ale na szczescie dostaniesz pomoc- chyba zbyt szybko zeszłas z duzej dawki trzeba by ustalic taka ktora bedzie dosyc niska ale stabilna i tego ci zycze
trzymam kciuki
Mella
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Wrz 15, 2008 5:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cóż można powiedzieć? Współczuję Ci bardzo i trzymam kciuki za szybką poprawę Buziak
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

Skocz do: