Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"
 
 Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

ciasteczka
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Margaret74
Moderator
Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 5531
Skąd: Puszcza Notecka

PostWysłany: Pon Sty 31, 2011 4:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bezy

- 5 białek,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
-szczypta soli;

Piekarnik zacząć nagrzewać do 140 stopni.

Białka ubijać-w trakcie dodać cukier puder.
Jeśli chcecie z syropem malinowym,to na koniec ubijania,ręcznie go odrobinę wymieszać-tak by powstały smużki.
Nakładać na pergamin stołową łyżką-na przykład.

Piec 30-40 min.,po czym uchylić piecyk na pół godziny,tak,by bezy mogły wyschnąć. Ponoć nie wskazany jest pośpiech przy odrywaniu z pergaminu-bezy muszą solidnie wyschnąć.

Dajcie znać jak wyszły Wink
_________________
"Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
veg8
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 31 Mar 2005
Posty: 1628

PostWysłany: Sro Lut 23, 2011 7:27 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ostatnio pisząc prace dyp. w wolnym czasie zabawiam sie za kucharza Smile

Jednym z moich dopiero niewielu wypieków są ciasteczka ryżowe

Składniki:
1 opakowanie kleiku ryżowego
1 margaryna
3 jajka
4 łyżeczki wiórek kokosowych
1 opakowanie cukru waniliowego


To wszystko ugniatam na stolnicy aż powstanie ciasto!
Z ciasta należy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego lekko je później ugniatam tworząc gruby placek lecz mały i w nim robie palcem wgłębienie. Ciasteczka rozłożyć na blaszce wyścielanej papierem do pieczenia może być folia aluminiowa. Aha odstęp między ciasteczkami powiem tak zostawcie 2 cm-wy bo w piekarniku będą rosły. Piec w temperaturze 150* na obie grzałki + termoobieg. W zależności jakie grube ciasteczka uformowaliśmy pieczemy je od 12 do 20 min. Ciasteczka wyjmujemy kiedy zaczynają sie lekko rumienić wtedy smakują najlepiej:). Po dwóch dniach od ich zrobienia smakują jeszcze lepiej. Aha po ich upieczeniu czekamy aż ostygną. Wiem ,że już by sie jadło ale nie! Musimy poczekać! Czekamy aż wystygną. Można je jeść same można z cukrem pudrem, ewentualnie z cukrem pudrem + dżem jak na zdjęciu.

Z przepisu powinno ich być coś w granicach 40.
Ja osobiście pomnożyłem składniki x3 i wypiekłem 154 ciasteczka Smile
(tak jak mówie w zależności od ich grubości tyle wyjdzie ciasteczek osobiście polecam robić te grubsze)
ktoś może powiedzieć ,ze jest ich dużo otóż nie bo znikają w zaskakującym tępie co świadczy ,ze jest ich mało! heh Wink



Ale ten czas goni, muszę wychodzić ale jak tylko znajdę jeszcze chwilę podzielę się resztąSmile

SMACZNEGO
_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Margaret74
Moderator
Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 5531
Skąd: Puszcza Notecka

PostWysłany: Sro Lut 23, 2011 8:59 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ciekawy przepis Wink
aha-ja mam nadzieję,że skrobniesz co u ciebie,jeśli tego nie zrobiłeś Cool
_________________
"Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14247

PostWysłany: Sro Lut 23, 2011 9:20 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hmmm spróbuję Smile i tak robię imbirowe, więc przy okazji szybko machnę te Very Happy
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
agnieszka29
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 20 Cze 2005
Posty: 6461
Skąd: Opolskie

PostWysłany: Sro Lut 23, 2011 9:29 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mniam pycha.. te ciasteczka trza do kawiarenki przenieś i po proszę jeszcze Kawę Veguś ..zaniedbujesz nas jak serowac to na całego.. Pozdrawiam ..czekamy na resztęWink.. Very Happy
_________________
Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14247

PostWysłany: Pią Lut 25, 2011 9:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Very Happy mi z tej ilości wyszło 92 ciasteczka Very Happy
jak dla mnie za dużo margaryny, poza tym jak najbardziej ok Razz

EDIT
potwierdzam, że następnego dnia są o NIEBO LEPSZE niż świeże Razz
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14247

PostWysłany: Sro Mar 02, 2011 9:40 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

robiłam po raz drugi: dałam niecałe 3/4 kostki margaryny i są o niebo lepsze Very Happy
+ więcej wiórek kokosowych
+na wierzchu dżemik albo konfitura truskawkowa

Slina Slina Slina
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Margaret74
Moderator
Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 5531
Skąd: Puszcza Notecka

PostWysłany: Sro Mar 02, 2011 10:00 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no to zrobię na weekend Cool
_________________
"Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
veg8
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 31 Mar 2005
Posty: 1628

PostWysłany: Wto Lis 15, 2011 12:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kruche ciasteczka

kilo mąki tortowej
2 kostki masła lub margaryny
30 dag cukru pudru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml śmietany,
szczypta soli

Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą i zagnieść na jednolitą masę. Następnie cienko rozwałkować (coś jak na pierogi). Z takiego ciasta wycinać dowolne kształty, później posypać grubszym cukrem. Ciasteczka piec około 15-20min. w temp.180*C na złoty kolor. Aha blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wystudzone ciasteczka przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, następnego dnia będą lepsze:)



_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14247

PostWysłany: Wto Lis 15, 2011 2:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Paweł ale fajne wzorki ciasteczek Exclamation
sam je wykrawałeś, czy masz takie foremki? Razz
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
veg8
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 31 Mar 2005
Posty: 1628

PostWysłany: Wto Lis 15, 2011 6:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Użyłem foremek do ciasteczek
choć było też kilka robionych własnoręcznie:)

Ciasteczka przed wsadem:


_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14247

PostWysłany: Pią Gru 16, 2011 9:20 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pierniczki czekoladowe

Very Happy Very Happy Very Happy

3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki kakao
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika
1 pakowanie cynamonu
szczypta soli
skórka otarta z 1 pomarańczy lub olejek pomarańczowy
180 g masła
1 jajko
3/4 szklanki sztucznego miodu
100 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej - połamać jak najdrobniej)

Mąkę pszenną, kakao, cukier puder, sodę, przyprawę korzenną i sól - wymieszać.
Masło, melasę, czekoladę - Podgrzewać, mieszając, aż się rozpuści. ostudzić

Do suchych składników wbić jajko, dodać rozpuszczoną, lekko ciepłą mieszankę, skórkę z pomarańczy i zmiksować. Powstałą masę (może być na tym etapie klejąca) przełożyć do naczynia, zawinąć szczelnie folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 1 - 2 godziny (lub dłużej). Pobyt w lodówce powinien sprawić że masa stężeje i nie będzie się kleiła.
Po schłodzeniu ciasto partiami wyjmować z lodówki i wałkować na grubość około 3 mm lub grubsze. Wykrawać dowolne kształty (u mnie były to serca).
Piec w temperaturze 180ºC przez 10 - 12 minut
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7053
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Sob Sie 11, 2012 9:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kinga napisał:
PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE
smacznego Very Happy


O, tego szukałam Smile Wiem, że jest bardzo wcześnie Wink jeszcze, ale mam niecny plan w tym roku na święta trochę... popierniczyć Laughing
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14247

PostWysłany: Sro Lis 21, 2012 8:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

oto nowy przepis Very Happy
PIERNICZKI PIERNICZKI PIERNICZKI

1,5kg mąki
40dag cukru
1/3 kostki margaryny
1/2 kg miodu
4 jajka
4 łyżki kawy
4 łyżki kakao
2 sztuki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki amoniaku

robimy tak

wlać do garnka ok 150 ml wody, do tego lać kawę, cukier, miód margaryną - podgrzać na jednolitą masę

krok 2.

mąką, kakao, przyprawę do piernika sodę amoniak wymieszać; dodać jajak, a potem ostudzonę masę.

wyrobić ciasto. włożyć na kiolka godzin do lodówki

rozwałkować na góra 0.5 cm (ja robiłąm ciensze)

wykrawać i piec

ja piekłam ok 15 minut w piekarniku nagrzanym na 165-170 z termoobiegiem Smile
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14247

PostWysłany: Wto Lis 27, 2012 9:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pierniczki miękkie
1kg mąki pszennej
50dkg cukru
20dkg margaryny
4 łyżki miodu
4 jajka
2 łyżki kawy
2 szt przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
2 łyżki rumu

robimy jak poprzednim przepisie Razz
tylko do masy dodajemy ok. 30ml wody
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 3 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group