|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Wto Lut 21, 2006 6:19 pm Temat postu: Apel moderatora |
|
|
Mam komunikat specjalny –
jako moderator tego forum, w ostatnim okresie mam bardzo dużo pracy spowodowanej wzmożonym ruchem i masowym postowaniem. Dziennie powstaje kilkaset wiadomości, które muszę przeczytać. Obok radości z faktu, że nasze forum jest żywe i rozwija się bardzo intensywnie, rośnie we mnie jednak poczucie irytacji i zniechęcenia.
Przykro mi to pisać, ale wiele osób ciągle nie stosuje się do Netykiety, uporczywie łamiąc zasady tam spisane. Mam po prostu tego dość.
Staram się dbać o porządek i czytelność naszego forum, ci którzy nigdy nie doświadczyli chaosu i negatywnych emocji jakie towarzyszyły nam na poprzednim forum, mogą tego nie rozumieć.
Dlatego jeszcze raz proszę o stosowanie zasad, by forum zostało miejscem przyjaznym i informatywnym, łatwym w nawigacji i szukaniu informacji.
W tej chwili najbardziej szkodliwym i męczącym mnie zjawiskiem na forum, jest to że stało się ono jednym wielkim Czatem! To jest forum dyskusyjne – do wymiany opinii, doświadczeń i myśli, nie do luźnych pogawędek do tego służy Czat, który jest po to właśnie stworzony a świeci pustkami.
Lupus Chat
„Pogawędki” to nawet czasami za dużo powiedziane! Widzę posty składające się wyłącznie z jednego słowa, bądź tylko z emotek – to jest na FORUM niedopuszczalne.
Od dziś posty takie będą bez ostrzeżenia kasowane.
Kasowane będą posty nie na temat danego wątku, lub w inny sposób łamiące zasady np. dublowane jednego autora.
Najwięcej swobody jest w dziale Rozmowy Niekontrolowane, ale nawet tutaj obowiązują zasady Etykiety. Pomyślcie przed umieszczeniem materiału, czy nie jest on wulgarny, obraźliwy bądź obsceniczny – mamy tu nieletnich użytkowników, ja nie wprowadzam cenzury obyczajowej, pozostawiam to waszemu wyczuciu taktu i dobrego smaku…
Nie znoszę odgórnych decyzji i ograniczenia wolności – bo tak możecie odebrać ten apel, gdyż to absolutnie wbrew sensowi Internetu, dlatego proszę wszystkich o zwykłą ludzką wyrozumiałość i współpracę nad tworzeniem wspólnoty którą tu mamy i dbałość o sprawne funkcjonowanie naszego forum. Nie niszczmy tego co mamy, w tej chwili mam bowiem wrażenie, że to miejsce zmienia się coś co przestaje mi się podobać, czuję niepokój i roczarowanie...
nenya
Ostatnio zmieniony przez nenya dnia Czw Lut 23, 2006 3:33 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lut 21, 2006 6:38 pm Temat postu: |
|
|
obiecuje poprawe  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Wto Lut 21, 2006 7:12 pm Temat postu: |
|
|
Nenya! Popieram, wspieram i ... na mnie możesz liczyć, choć jestem tu stosunkowo "świeży"! |
|
Powrót do góry |
|
 |
domi1_23 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Wto Lut 21, 2006 7:46 pm Temat postu: |
|
|
Poprawię się. Obiecuję. Postaram się trzymać netykiety. Właśnie, zaglądajmy na chat. _________________ Co cię nie zabije, to cię wzmocni.
-------
Więcej szczęścia wynika z dawania, niż z otrzymywania.
GG: 2103244 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Lut 21, 2006 9:31 pm Temat postu: |
|
|
Wchodziłam w ubiegłym tygodniu pare razy na chat , przywitala mnie pustka.nikogo .....nikogo....no więc jak .....pare razy .przyznaje w nieodpowiednim miejscu...sorry.....rzuciłam hasełka ......dziewczyny na chat...
a potem siedziałam sobie .....sama ........
wychodzice tam .......pilsssss...
Za łamanie regulaminu .......
Monika |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Wto Lut 21, 2006 9:47 pm Temat postu: |
|
|
rozumiem, że czasami trudno powstrzymać się od zmiany tematu i nie napisać jakiegoś komantarza, który potem kieruje rozmowę na zupełnie inne tory - to jest trudne do przewidzenia i chyba niemożliwe do opanowania, zdarza się każdemu - nie chodzi o to żeby kontrolować każde słowo i usztywnić na maxa wspólne rozmowy!
co innego zejść z tematu i toczyć potem ciekawą rozbudowaną rozmowę na temat poboczny, a co innego zejść z temu i stukać po dwa słowa a b s o l u t n i e nie wnoszące nic, po prostu typowe "czatowanie" - to jest wk* i tyle.
tak samo jak emotki służą do podkreślania emocji, nie zastępują jednak całkwiecie słów, jaką treść do rozmowy wnoszą trzy uśmiechnięte buźki i NIC oprócz nich? owszem fajna wymiana emocji ----> tyle że na Czacie a nie na Forum.
Na prawdę ostatnią rzeczą jakiej chce to odstraszenie użytkowników i zniechęcenie ich do pisania, ale bez reguł pochłonie nas chaos - uwierzcie mi że szukając potem informacji a mając do przelecenia przez kilka taki pustych w treść stron w temacie, którego tytuł bardzo was zaniteresował, dostaniecie apopleksji.
ja tak mam. więc wy miejcie litość.
Kolejna próba uparządkowania rozgardiaszu będzie polegała na stopniowym wykasowywaniu wątków z działu Rozmowy Niekontrolowane, oczywiście dotyczy to najstarszych wątków, w kórych w większości i tak są już nie aktywne linki do śmiesznych obrazków, itp.
Robi się powoli tutaj śmietnik, więc moja propozycja jest taka, od tej pory wszystkie wasze nowe pomysły i znaleziska sieciowe - dowcipy, filmiki, testy, i co tam was jeszcze bawi proszę umieszczać w stałych dużych i już obecnych wątkach tematycznych np.
Kawały )) - dowcipy, żarty słowne
Fotki śmieszne zdjęcia, obrazki, gify, itp.
Trochę humorku? filmiki, animacje, gierki, itp.
JAsne o co chodzi?
Jeśli znaleźliście coś smiesznego nie trzeba od razu zakładać osobnego wątku - robi się bałagan i zajmujecie dużo miejsca. Dołączcie swoją zdobycz do już istniejącego wątku o podobnej tematyce lub formie.
Od jutra zaczynam kasowanie!
Ostatnio zmieniony przez nenya dnia Wto Lut 21, 2006 10:38 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
gusia_92 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lut 21, 2006 10:34 pm Temat postu: |
|
|
ja mijam bardzo duzo bo hie mam czasu a chciala bym to jakosc ogarbnac. czytam tylko tematy ktroe naprawde mnie ciekawia i przyzanm ze faktyczni ejest to wkurzajace jak jest fajna dyskusja tylko potem nie wiadomo gdzie
przepraszam jak kiedys cos krotkiego napisalam _________________ .:Hoy se que tu ya no me quieres y eso es lo que mas me hiere:. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lut 22, 2006 7:40 am Temat postu: |
|
|
po czesci nenya ma racje tych krotkich zdawkowych slowek jest sporo ale przecież z pewnościa wiekszość sie do tych propozycji dostosuje to w końcu nic trudnego....  _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lut 22, 2006 8:13 am Temat postu: |
|
|
tak zgadzam się ...powtórze jak małpka..za łamanie regulaminu ...sorki .wczoraj siedziałąm na czacie godzine..i posiedziałam poklikałam ....ale sama ze soba a szkoda ..kiedys z pawełkiem vegusiem rozkręcilismy całkiem miłą imprezke na czaciku naszym...i było fajnie... _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Lut 22, 2006 11:02 am Temat postu: |
|
|
dokładnie .ja tez posiedzialam pare razy na chcaie .sama....a jeszcze niedawno był wręcz oblegany........chyba łatwiej jest nam dogadac sie na chatcie.niz pisac posty....
Monika |
|
Powrót do góry |
|
 |
veg8 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lut 22, 2006 3:06 pm Temat postu: Re: Apel moderatora |
|
|
Zgadzam sie z G.U.R.U .. chat rulezz  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
veg8 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lut 26, 2006 12:03 pm Temat postu: |
|
|
Nenya to może Ci się przydać  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Nie Lut 26, 2006 1:26 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki Paweł,
Chociaż już chyba zakończyłam wiosenne porządki na forum, ale masz rację odpowiedni transparencik raz na jakiś czas może zdziałać cuda, tak samo jak mała awantura
zatem:
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
slodka_istota Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lut 27, 2006 4:06 pm Temat postu: |
|
|
oj nenua rozumiem cie i postaram sie nad tym a raczej soba ponowac - ale obawiam sie ze z czasme znow taki balaganik sie zrobi - tak to jzu jest -- jezeli gdzies zaczynaja sie nawiazywac wieksze znajomosci i bliskosc pomiedzy forumowiczami to tak sie dzieje ze zapomina sie o natykiecie --- ale zawsze muisi byc ktos kto naprowadzi wsyzstkich na wlasciwy tor --- i uwazam ze super ci to wychodzi -- tak wirec kochana niezniechecaj sie bo nikt nie robi tego zlosliwie ani specjalnie - po prostu zrobilismy sie jedna wielka rodzina - co uwazam ze jest fantastyczne - ze kazdy czuje sie tu dobrze i moze liczyc na wszystkich --- i chyba dzieki temu to forum jest na prawde wyjatkowe bo nei jest takie sztuczne sztywne -- tylko prawdziwe
ale faktycznie przydaloby sie takie pogaduszki przeniesc na chata przeciez tam tez sa prv a pozatym tez mozna powysylac wiadomosci prywatne czy tez na gg czy slkype --- tak wiec przepraszam za robienei balaganu i jak sie zapomne to prosze upominaj mnei -- ale mysle ze nie bedzie takiej potreby
Pozdrawiam
slodka
P.S. a tak wogole to czemu na chata tylko poznym wieczorem maja ludiz ewchodzic?? to nalezaly by zmienic - przeciez sporo osob po poludniami tez tu bywa wierc mozna by i wowczas wchodzic na chata  _________________ Kochaj i szalej i nie pytaj co dalej ) |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Pon Lut 27, 2006 4:20 pm Temat postu: |
|
|
slodka, czat jest czynny całą dobę, nikt nigdy nie narzucał ani nie normował czasu jego aktywności, to zależy tylko i wyłącznie od użytkowników!
kiedy chcą tam wejśc i pogadać, wtedy wchodzą bez problemu, inna sprawa czy kogoś tam wtedy spotkają czy nie. to już jest indywidualny tryb korzystania z netu, co poradzisz że nie wszyscy mają czas i dostęp do sieci non stop...
ja też uważam, że nie ma sensu narzucać forumowiczom o czym, jak i kiedy mają rozmawiać. nikt nie ma do tego prawa, ani mod, ani admin. możemy tylko prosić o przestrzeganie pewnych reguł.
uważam że nie można się wtrącać do treści postów, mogę natomist interweniować w kwestii ich formy i miejsca.
stąd ten apel i awantura o przesunięcie części pogawędek na czat.
a poza tym wiosną ogrania mnie zapał do porządkowania...
Przy okazji - wielkie dzięki, że nie olaliscie tego apelu, ja widzę znaczną poprawę, mam nadzieję, że takie drobne zabiegi i upomnienia ze strony moda, przyczynią się tylko i wyłącznie do poprawy jakości naszego forum.
bo o to właśnie chodziło.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|