Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
anetka75 Junior
|
Wysłany: Wto Paź 17, 2006 9:00 pm Temat postu: Pierwsze kroki - anetka75 |
|
|
Witam.Chciałam się przywitać,bo mam okazję po raz pierwszy pisać w forum.Mam na imę Aneta.W marcu dowiedziałam się w końcu co mi dolega- kolagenoza z zapaleniem naczyń krwionośnych.Bardzo bym chciała dowiedzieć się coś więcej na temat choroby. Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
Robert Moderator
|
Wysłany: Wto Paź 17, 2006 9:11 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Aneta!
Na początku, choć pewnie już zauważyłaś - lektura obowiązkowa każdego nowicjusza jest tutaj:
Wątek Specjalny
Netykieta oraz Instrukcja obsługi forum. Gdyby pojawiły się jakiekolwiek problemy odsyłam właśnie tam, albo po prostu pytaj.
Po drugie, równie istotne - kolagenoza to pojęcie szerokie i w zasadzie nie jest używane dla określenia danej jednostki chorobowej tylko grupy chorób, więc tu musiałabyś sprecyzować co dokładnie zdiagnozowano. O zapaleniu naczyń trochę u nas było. Problem przewijał się bardzo często przy różnych okazjach. Możesz na początek przejrzeć ten temat: Vasculitis - ukł. zapalenie naczyń
Jakby coś, poszukamy więcej informacji. Jak zwykle zresztą.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez Robert dnia Wto Paź 17, 2006 9:19 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
nenya SuperMOD
|
Wysłany: Wto Paź 17, 2006 9:17 pm Temat postu: |
|
|
witaj anetka,
musisz sprecyzować o jaką "kolagenozę" chodzi dokładnie. ten termin praktycznie wyszedł już z użycia, mówimy o grupie chorób tkanki łącznej, jest wśród nich wiele różnych jednostek chorobowych, które różnią się od siebie bardzo.
co konkretnie powiedzieli lekarze?
zapalenie naczyń to tylko "dodatek" do choroby podstawowej czy też choroba główna?
bo vasculitis (czyli potoczne określenie układowych zapaleń naczyń) to samo w sobie bardzo pojemne określenie, więcej o odmianach zapaeń naczyń znajdziesz tu:
Centrum Układowych Zapaleń Naczyń
Postępy w leczeniu zapaleń naczyń
ale pamietaj, że to tylko teoria, nie bierz wszystkiego do siebie, na piśmie, szczególnie naukowym, może brzmieć to mało optymistycznie, a nie musi pokrywać się z tym co dzieje się u ciebie!
pozdrawiam i witaj jeszcze raz, jesteś wśród swoich, więc pytaj o wszystko, korzystaj z wyszukiwarki, mamy tu spory zbiór informacji,
musisz się tylko zorientować czego szukać (kolagenozę można rozumieć na szereg całkowicie róznych sposobów).
|
|
Powrót do góry |
|
|
Itunia Master butterfly
|
Wysłany: Wto Paź 17, 2006 9:23 pm Temat postu: |
|
|
Witam nową koleżankę |
|
Powrót do góry |
|
|
Ewela1 Master butterfly
|
Wysłany: Wto Paź 17, 2006 10:39 pm Temat postu: |
|
|
witam anetko jestem pewna,że znajdziesz tu wszystkie interesujące cię informacje..no i pogadać jest z kim..
pozdrawiam-ewela |
|
Powrót do góry |
|
|
kicia Master butterfly
|
Wysłany: Wto Paź 17, 2006 10:40 pm Temat postu: |
|
|
Witam i ja gorąco pozdro Kicia _________________ De gustibus non est disputandum... |
|
Powrót do góry |
|
|
kasiakuc Master butterfly
|
Wysłany: Sro Paź 18, 2006 8:28 am Temat postu: |
|
|
witaj Anetko...tak jak inni serdecznie Cię witam...miło że nasze grono sie tak rozrasta..dobrze byś jeszcze brała czynny udział na forum....pozdrawiam z czasem nauczysz sie gdzie co pisać i bedzie Ci łatwiej.. _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
|
agnieszka29 Master butterfly
|
Wysłany: Sro Paź 18, 2006 10:47 am Temat postu: |
|
|
Witaj Aneto...Pozdrawiam Cię serdecznie zycząc dużo zdrówka dziel się swoimi radami...z nami
Ja na wypisie mam napisane colagenoza mixta...ale to już dawno było gdy mnie diagnozowali teraz wszedzie na skierowaniach mam
MCTD ( SLE ,RZS ,zapalenie wielomięśniowe, )czyli tzw "mieszaniec" 3m sie i do miłego..* _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
|
Wysłany: Sro Paź 18, 2006 12:56 pm Temat postu: |
|
|
witam i ja bardzo cieplutko i serdecznie _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
patrycja2000 Senior
|
Wysłany: Sro Paź 18, 2006 1:20 pm Temat postu: |
|
|
I ja cie rowniez witam goraco |
|
Powrót do góry |
|
|
Lidia Master butterfly
|
Wysłany: Sro Paź 18, 2006 4:33 pm Temat postu: |
|
|
Witam bardzo serdecznie i pozdrawiam cieplutko.
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
|
Natka Master butterfly
|
Wysłany: Sro Paź 18, 2006 5:05 pm Temat postu: |
|
|
Witam cieplo i serdecznie _________________
Kochać i być kochanym to tak,
jakby z obu stron grzało nas słońce.
[ Dr Davis Viscott ] |
|
Powrót do góry |
|
|
Agnieszka14 Master butterfly
|
Wysłany: Pią Paź 20, 2006 7:07 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Anetko, czuj się jak u siebie zapraszamy! |
|
Powrót do góry |
|
|
Margo Stary wyjadacz
|
Wysłany: Sob Paź 21, 2006 10:23 am Temat postu: |
|
|
I aj witam równie serdecznie _________________ "Często pragnienie tego,czego nie masz,nie pozwala Ci się cieszyć tym,co masz"John Brown |
|
Powrót do góry |
|
|
gevalia Senior
|
Wysłany: Nie Paź 22, 2006 5:43 pm Temat postu: |
|
|
witam i pozdrawiam serdecznie:) |
|
Powrót do góry |