| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat | 

| Autor | Wiadomość | 

| bazylia Kadet

| 

|  Wysłany: Wto Sty 03, 2006 6:16 pm    Temat postu: poradżcie-pominięta dawka |   |  
				| 
 |  
				| Kurczę, choruję już ładnych parę lat a zdażyło mi się to piwerwszy raz. Nie pamiętam czy wziełam rano metypred(biorę 12 mg).
 I co teraz? Wziąć ryzykując podwójną dawkę czy czekać do jutra i łyknąć rano jakby nigdy nic? Zdażyło wam się co  takiego?
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Monika B Moderator

| 

|  Wysłany: Wto Sty 03, 2006 6:24 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Nigdy nie ryzykuj drugiej dawki....może okaże sie ..że jednak brałaś...nic sie nie stanie jak ją opuściłas. Wez dopiero jutro. Mnie też sie tak zdarzało.ale poradziłam sobie z tym.......zawsze wieczorem układam sobie leki ...na wieczór i rano....zostawiam w kieliszku
 lub w innym pojemniczku....W ten sposób pamiętam....
 Monika
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| nenya SuperMOD

| 

|  Wysłany: Wto Sty 03, 2006 6:27 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| nie bierz. nawet jeśli na pewno opuściłaś dawkę. weź następną dopiero rano zupełnie normalnie, nie podwajaj.
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| agatka03 Master butterfly

| 

|  Wysłany: Wto Sty 03, 2006 7:07 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Kazdemu z nas to sie zdarzyło! Powiem tak,jak dziewczyny-nie ryzykuj! Pominięcie dawki jest mniej szkodliwe,niż nadmiar leku w organiżmie.Pozdrawiam serdecznie _________________
 ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green)
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| bazylia Kadet

| 

|  Wysłany: Wto Sty 03, 2006 7:16 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Chyba naprawdę mam brak sterydu w organiźmie- zdarzenie napisać przez ż..... |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Róża Stary wyjadacz

| 

|  Wysłany: Wto Sty 03, 2006 7:40 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| e tam, ja jak jestem zdenerwowana to piękne błędy produkuję, ale się nie przejmuję, dysleksja też choroba  |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Itunia Master butterfly

| 

|  Wysłany: Wto Sty 03, 2006 8:08 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Kochana, ja raz 2 dni pod rząd nie wzięłam leków (zdolniacha  ). To była Wielkanoc i po powrocie od babci po prostu zapomniałam. Przypomniałam sobie w nocy... 8) |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Mella Master butterfly

| 

|  Wysłany: Wto Sty 03, 2006 8:23 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| niestety ja często mam odwrotnie, bo w ogóle zapominam o lekach,  szczególnie o Xartanie, miałam go brać przy drugim śniadaniu, a to wypada w pracy i najczęściej zapominałam, teraz mam napisane na lodówce, że mam go wziąć i biorę tuż przed wyjściem z domu, a na wszelki wypadek noszę też ze sobą do pracy. Zdarzyło mi się też pobylić leki i zjadłam 2 tabletki Medrolu zamiast 1 Medrolu i 1 Xartanu  , a one naprawdę się różnią. _________________
 "Wszyscy jesteśmy zdolni do wielkich rzeczy, jeśli nie pozwolimy, by pokonał nas strach przed własną słabością."
 Jan Paweł II
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Marta Master butterfly

| 

|  Wysłany: Wto Sty 03, 2006 8:35 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Ja myslę, ze jak to się zdarza sporadycznie to nie ma co panikować. Mnie tez sie kiedys zdarzyło nie wziąc leków nawet przez 2 dni, bo np. zapomniałam wziąć je jak jechałam na weekend. Skonczyło sie troche gorszym samopoczuciem i przeważnie bólem stawów, ale juz po wzięciu dawki przechodziło. Szczerze mówiąc to bardziej się bałam, jak mój pies wciął tabletkę azathipriny, kiedy mi spadła. Ale nic mu nie było
  |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Itunia Master butterfly

| 

|  Wysłany: Wto Sty 03, 2006 8:37 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Mi raz w szpitalu kochany pan dokror zapomniał - powtarzam - zapomniał - zapisać Metypred w zleceniach i nie dostawałam NIC przez 4 dni  - a on był sobie na urlopie  |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| gusia_92 Master butterfly

| 

|  Wysłany: Wto Sty 03, 2006 9:24 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| mi tosie zdaza niebrac wieczornych lekow ale poprostu nie chce misie. na kolacje mam tylko calperos i czasami sylimarol wiec ... jakos tak zawsze cos robie i zapominam potem jak sobie przpomne to ktos mnie zawola albo nie che mi sie zejsc pietro nizej po tabletki ?ciezka choroba lenistwa  / _________________
 .:Hoy se que tu ya no me quieres y eso es lo que mas me hiere:.
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Monika B Moderator

| 

|  Wysłany: Sro Sty 04, 2006 11:41 am    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Chyba to problem kazdej z nas, zapomniało sie .lub pomyliło dawki...alatego polecam mój sposob...wiem .ze musze wieczorem wziaść leki ...a że jest ich duzo to troche trwa..zawsze szykując tabletki na wieczór.stawiam obok kieliszek , i od razu dziele je na rano.......od tamtej pory nie zdarzyło mi się zapomniec..Zdarzyło mi sie także pomylic leki..to jest niebezpieczne..dlatego uważam ....ale np. bioxetin i Biosotal są prawie identyczne.wiec dziecląc leki nie odkładam opakowania .az dana tabl . nie znajdzie sie w kieliszku. Sprawdzone .działa bezbłednie...... ja mam 12 tabl wieczorem.na rano jeszcze więcej ........więc troche to zajmuje....tak ze rytuał rozkładania
  lekow....troche trwa. Guzia a tobie sie należy upomnienie...co innego zapomniec .a co innego nie wżiąśc lekow celowo. Masz szczescie ze nie bierzesz nic takiego , bez czego cos może sie stać .ale sa leki takie ,że kazda nie wzieta tabl. moze spowodować poważne komplikacje.
 Monika
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| Lidia Master butterfly

| 

|  Wysłany: Sro Sty 04, 2006 12:44 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				|  Witam.Robie tak jak Monika .wieczorny rytuał szykowania dawek w pudełeczku na następny dzień.Są takie specjalne ABS w aptekach.Można zapomiec ale napewno się nie pomyli.Sprawdzone juz od lat. zapomianą kolejke trzeba pominąć.Jest to najlepsze wyjście żeby nie namieszac

Lidka

"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
 Seneka
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| monika.kala Master butterfly

| 

|  Wysłany: Sro Sty 04, 2006 1:36 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| Popieram pomysl Moniki i Lidii.Sama go stosuje.Dziala nie zawodnie. Nasawiam sobie tez budziek w moim telefonie,zebym nie zapomniala wziasc lekow.
 Monika k.
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| veg8 Master butterfly

| 

|  Wysłany: Sro Sty 04, 2006 5:17 pm    Temat postu: |   |  
				| 
 |  
				| W aptece można dostać " kaseta do dziennego dawkowania leków doustnych" Kiedy bralem leki nosilem ją zawsze ze sobą
   fotka1
 fotka2

|  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

|  |