|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
maladama Junior
|
Wysłany: Czw Mar 27, 2014 7:11 pm Temat postu: |
|
|
OK DZIEKI |
|
Powrót do góry |
|
|
Ri Master butterfly
|
Wysłany: Pią Mar 28, 2014 9:51 am Temat postu: |
|
|
basia20101984 napisał: |
Ri powodzenia ! |
dziękuję |
|
Powrót do góry |
|
|
abisynka Master butterfly
|
Wysłany: Pią Mar 28, 2014 5:18 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: |
wydaje mi się, że można uszkodzić tętnice/ inne naczynia krwionośne
czy nawet dojść do martwicy
no ale mogę się mylić |
Kinga nie mylisz się, masz rację,
Dziewczyny jeżeli sinieją wam ręce, dajcie sobie spokój z krio póki nie wykluczycie renka
moja reumatolog od razu powiedziała mi czym grozi narażanie na zimno, i że mam pamiętać, że nie wolno mi żadnej krio, zabawy w morsa itd bo dochodzi do zwężenia naczyń, braku dopływu krwi i narażanie się na konsekwencje z tym związane, włącznie z martwicą miejscową
to nie tylko problem dłoni i stóp, lecz one są najbardziej narażone na zimno i na nich widać kolorki
mnie od zimna sinieją dłonie, paznkokcie, ale nie robią się białawe
sine mam całe nogi prócz stóp, ból taki że nie da się stąpać, uczucie rozsadzania żył. Może u mnie nachodzi to z problemami ortostatycznymi gdzie większość krwi zalega mi w nogach podczas pionizacji. i niebiesko-fioletowe paznokcie u stóp
dodatkowo rozsadza mi klatę z zimna, każdy oddech to silny ból
mam super bordową buzię, nos, brodę i usta sine ale to nie boli tylko lekko odrętwiałe
do smarowania dostałam żel, ale nie pamiętam nazwy, zgubiłam kartkę a żelu nie kupiłam, jak zjadę podam wam nazwę, nie wiem czy działa, staram się ciepło ubierać, w domu to zawsze można termofor, specjalne skarpetki do grzania w mikrofalówce i inne gadżety ale na zew? ciężko . planuję zakupić bieliznę termiczną w przyszłości _________________ "wiedzieć to znać swoje przeznaczenie" |
|
Powrót do góry |
|
|
Liluu Master butterfly
|
Wysłany: Pią Mar 28, 2014 6:28 pm Temat postu: |
|
|
moja reumatolog tak samo jak Abisynki, powiedziała żebym nigdy w życiu nie zgadzała się na żadne krio i tego typu zabiegi, bo może się to bardzo źle skończyć jeśli ma się Raynould |
|
Powrót do góry |
|
|
meguchna Master butterfly
|
Wysłany: Pią Mar 28, 2014 7:30 pm Temat postu: |
|
|
Jak tak czytam Wasze objawy to tak teraz do mnie dociera,że w zimie palce mam czerwone i bolące,sine usta a nos też jak zimno zawsze siny z czego się śmieją moi bliscy ale nigdy nie zwracałam na to uwagi myślałam,że po prostu tak ma być, uda tez mi sinieją.Mam mieszana chorobę czyli wszystkiego po trochu i pewnie Rayno też |
|
Powrót do góry |
|
|
Małgosia1 Master butterfly
|
Wysłany: Sob Mar 29, 2014 12:35 am Temat postu: |
|
|
Dziewczynki same wiecie jak reagujecie na zimno. Nigdy sama już lodu do twarzy nie przykładam bo ciarki od razu. Krio tym bardziej. |
|
Powrót do góry |
|
|
karolinaaa Junior
|
Wysłany: Sob Maj 31, 2014 12:04 am Temat postu: |
|
|
Kochani, spotkaliście się kiedyś z objawem Raynauda występującym bez zblednięcia palców, tj. po prostu jako mrowienie/ pieczenie/ drętwienie ?Od jakiegoś czasu zdarza mi się to, zdecydowanie częściej w przypadku stóp niż dłoni, z tym, że ból nie obejmuje samych palców, ale też "poduszek" znajdujących się pod nimi, jeszcze w obrębie śródstopia. W czerwcu postaram się dostać na kapilaroskopię, ale nie daje mi to spokoju... |
|
Powrót do góry |
|
|
kinga Moderator
|
Wysłany: Sob Maj 31, 2014 9:55 am Temat postu: |
|
|
karolinaaa napisał: |
Kochani, spotkaliście się kiedyś z objawem Raynauda występującym bez zblednięcia palców, tj. po prostu jako mrowienie/ pieczenie/ drętwienie ?Od jakiegoś czasu zdarza mi się to, zdecydowanie częściej w przypadku stóp niż dłoni |
A skąd wiesz, że to objaw Raynauda?
Poczytaj ten temat Pieczenie stóp _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
karolinaaa Junior
|
Wysłany: Sob Maj 31, 2014 12:44 pm Temat postu: |
|
|
kinga, no właśnie nie wiem, dlatego pytam czy to może być Raynaud. dzięki za link, trochę rozjaśnił |
|
Powrót do góry |
|
|
ewela.t Master butterfly
|
Wysłany: Nie Wrz 20, 2015 3:41 pm Temat postu: |
|
|
Jesien idzie..
Chcialam podzielic sie swoim odkryciem.
Dostalam dzis cudowny prezent!
Podgrzewacz do dloni.
Mialam juz kilka np. takiego, ktory podgrzewa sie w mikrofali-wszystko raczej dzialalo slabo.
Posiadam specjalne rekawiczki, ktore sa nieco pomocne ale nie sprawdza sie w kazdej sytuacji.
Do rzeczy-dzis dostalam od PrawieMeza podgrzewacz benzynowy firmy "h"ippo ( reklama zabroniona wiec naprowadze jeszcze zdradzajac, ze firma znana jest z wyrobu niesmiertelnych zapalniczek).
Grzeje niesamowicie! W zależności od "zaladunku" grzeje od 6 do 12 godzin!
Chyba, w tym roku lapki bede miala cieple.
Polecam.
He he he... GORĄCO polecam. _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia.. |
|
Powrót do góry |
|
|
monia85 Master butterfly
|
Wysłany: Nie Wrz 20, 2015 4:08 pm Temat postu: |
|
|
Nooo jeśli myślimy o tej samej marce, to chyba powinno się sprawdzić
Miłego użytkowania _________________
Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey |
|
Powrót do góry |
|
|
ewela.t Master butterfly
|
Wysłany: Nie Wrz 20, 2015 4:59 pm Temat postu: |
|
|
Juz sprawdzone.
Nie polecalabym gdybym nie byla pewna.
Co do firmy to chyba nie mozna pomyskec o innej. _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia.. |
|
Powrót do góry |
|
|
mag Stary wyjadacz
|
Wysłany: Pon Lis 09, 2015 10:29 am Temat postu: |
|
|
Ewelko jak tam Twoje ippo sprawdza się? _________________ http://www.poomoc.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
|
ewela.t Master butterfly
|
Wysłany: Pon Lis 09, 2015 11:11 am Temat postu: |
|
|
Mag, jest rewelacyjne!
Trzeba zakupic sobie tez taka zapalniczke jesli chce sie sprzet "odpalic" na dworku (zwykle maja zbyt maly plomien) ale ja odpalam od kuchenki gazowej przed wyjsciem.
Polecam bo sprawdza sie w 100%! _________________ Gubie sie po kawalku kazdego zwyklego dnia.. |
|
Powrót do góry |
|
|
ania_75 Master butterfly
|
Wysłany: Wto Sty 19, 2016 3:50 pm Temat postu: |
|
|
moi drodzy - piszę tutaj, bo tu dużo o marznących dłoniach, a nie chciałam specjalnie nowego wątku zakładać. Sama nie mam tego zespołu Raynauda (w każdym razie nic mi o tym nie wiadomo), ale marznięcie dłoni jak najbardziej. W sumie odkąd pamiętam miałam prawie zawsze lodowate łapki - ponoć krążenie słabe itp. Natomiast od jakiegoś czasu (roku..?) zauważyłam, że to marznięcie jest inne - nierównomierne. Tak jakby dłonie były podzielone na pół - wzdłuż - linia między palcem serdecznym i środkowym w dół do nadgarstka. "Połówka" z małym palcem i serdecznym i ten bok dłoni - lodowaty; druga część zimna, ale tak "normalnie". Różnica wyraźnie odczuwalna.
Czy ktoś coś tak miał i dlaczemu tak się robi? _________________ Przyjaciel to ktoś kto mnie dobrze zna, a mimo to mnie lubi |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|