Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ewek Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sro Lut 01, 2006 6:40 pm Temat postu: Tarczyca, USG, hormony |
|
|
otwiram ten wątek , bo chociaż szukałam na forum i na googlach to nie znalazlam ( widzisz nenya probowałam sama) , znależć odpowiedż na pytanie jaki wymiar mają prawidłowe platy tarczycy, cieśń itp.
Jestem świeżo po USG no i lekarz rzekł do mnie że z wynikami do prowadzącego, bo on to zaanalizuje razem z wynikami hormonów / hormoy do odbioru za 8 dni/ _________________ ewek |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lut 01, 2006 6:49 pm Temat postu: Re: Tarczyca, USG, hormony |
|
|
ewek napisał: |
hormoy do odbioru za 8 dni/ |
cos dlugo musisz na te hormony czekac jak lezalam ostatnio w szpitalu to wynik byl na drugi dzien choc wiadomo ze w szpitalu szybciej sa wyniki ale i tak troszke dlugo musisz czekac jak robilam normalnie w przychodni to bodajrze juz za 3 dni mialam do odbioru... wiem tylko jaki jest przedzial jesli chodzi o hormon ale z tarczycy wiec jesli chcesz to moge podac bo o calej reszcie to bladego pojecia nie mam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ewek Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sro Lut 01, 2006 7:28 pm Temat postu: |
|
|
dzięki Didulka , na hormony to czekać mam 14 dni tylko , że 6 już upłynęło. Badania robię w przychodni przyszpitalnej/tam jest moj lekarz rodzinny/, USG w tym samym budynku i bez kolejki , Mam tylko wynik USG: płat prawy: 20x16x55 płat lewy: 15x16x60.
Cieśń 5 mm. Echo gruczołu jednorodne, prawidłowe, obrysy gładkie.
I to by było na tyle. Niecierpliwa jestem i chciałabym wiedzieć już czy to prawidłowe.A do ekarza rodzinnego mam się udać z kompletem badań. _________________ ewek |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Sro Lut 01, 2006 7:31 pm Temat postu: |
|
|
w zeszlym roku mialam usg tarczycy i bylo prawidlowe mam ich wymiar ale na wiele by ci sie to nie zdalo bo to jest zalezne od wieku.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lut 07, 2006 3:04 pm Temat postu: |
|
|
ewek ja tez mam nierówne paty prawy wiekszy 23x17x52 lewy 18x15x45 cieśń 4mm a hormony tarczycy w normie to co czytalam to do 60 mm paty tarczycy sa w normie ale to musi zobaczyć lekarz i porownać z wynikami wazne tez że echo jest jednorodne bez węzełków i tym podobnych nie martw się będzie dobrze  _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lut 07, 2006 4:52 pm Temat postu: |
|
|
w piatek ide zrobic tsh... mam nadzieje ze cos drgnelo bo ostatni wynik byl dosc tragiczny 0.004 gdzie norma jest 0,456-4,680 [ulU/ml]  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Dota Super senior

|
Wysłany: Wto Lut 07, 2006 9:49 pm Temat postu: |
|
|
Ja mam wycięte guzy i po operacji mam niedoczynnośc pooperacyjną biore hormony już 7 lat /Letrox 75 mg./ pozdrawiam Dota |
|
Powrót do góry |
|
 |
małgorzatka Master butterfly

|
Wysłany: Sob Lut 18, 2006 2:35 pm Temat postu: |
|
|
Moja tarczyca ma wymiary, płat prawy: 28x14x13mm, lewy: 32x13x14 cieśń 4mm i ojętość 5,4cm3 (płat prawy 2,5 a lewy 2,9 cm3). ale dopóki sobie radzę, to podobno jest ok. Problemy się zaczną po 40-tce prawdopodobnie..? _________________ małgorzatka |
|
Powrót do góry |
|
 |
klasyka Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lut 19, 2006 11:51 am Temat postu: |
|
|
po 40-tce i na emeryturze to ja dopiero mysle zycia zasmakowac
mowie powaznie, teraz na rozne egzotyczne eskapady nie mam ani czasu, ani pieniedzy, ale po 40-tce to sie zmieni, zapewniam...
i kompletnie nie wiem ile ma moja tarczyca, nawet nie wiedzialam, ze takie pomiary sie wykonuje  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mella Master butterfly

|
Wysłany: Nie Lut 19, 2006 12:51 pm Temat postu: |
|
|
Klasyka, ja jestem po 40-tce i nic się nie zmieniło, nadal mam za mało czasu i pieniędzy, a doszły tylko problemy z hormonami , może na emeryturze?  _________________ "Wszyscy jesteśmy zdolni do wielkich rzeczy, jeśli nie pozwolimy, by pokonał nas strach przed własną słabością."
Jan Paweł II |
|
Powrót do góry |
|
 |
martek Master butterfly

|
|
Powrót do góry |
|
 |
gusia_92 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Mar 26, 2006 11:27 am Temat postu: |
|
|
moja mama wczoraj sie dowiedziala ze ma niedoczynnosc taryczy. lyka leki ale ma jakos tak dziwnie bo od poniedzialku do piatku cala tabletke a w sobote i niedziele po pol. czemu tak jest? _________________ .:Hoy se que tu ya no me quieres y eso es lo que mas me hiere:. |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Nie Mar 26, 2006 1:17 pm Temat postu: |
|
|
nie mam pojecia... moja mama tez tak bierze ma chorobe hashimoto... ja mam z kolei nadczynnosc i bede miec ja naswietlana radioaktywnym jodem zebym ja zniszczyc.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
martek Master butterfly

|
Wysłany: Nie Mar 26, 2006 11:25 pm Temat postu: |
|
|
Sposób dawkowania leków na tarczycę zależy jak ja to nazywam od szkoły . Jedni lekarze preferują własnie taki sposob podawania leku jak u Twojej Mamy Gusiu. Jedni zaczynają od małej dawki i potem zwiększaja. Najważniejsze to kontrola TSH i Ft3 i FT4 w czasie dawkowania leków no i oczywiście USG.
Ja na razie nie przyjmuje żadnych lekow mimo , że mam Hashimoto
Kiedyś lekarka z oddziału dziecięcego powiedziała mi tak: dzieciom podaje sie od razu duże dawki i jest dobra tolerancja leku natomiast u ludzi starszych trudno jest ustalic dawkę i w zasadzie powinno zaczynać sie od małej dawki.
Ale to trzeba zdac sie na lekarza no i najpierw trafic na dobrego specjalistę.
Macie same doświadczenie w dawkowaniu sterydów, wiemy , że sterydy powinny byc podawane tylko rano .
Znam kliniki gdzie podaja sterydy jak inne leki czyli np. 30mg dziela na 2 dawki lub 3 ( rano, wieczór , w poludnie lub rano i w południe).
Pozdrawiam _________________ Martek |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pon Mar 27, 2006 10:48 am Temat postu: |
|
|
Martek według farmakologów mozna podawac sterydy 2 razy....jesli sa to duże dawki lepiej je podzielic , jest jednak jedna zasada.rano wieksza częśc a druga musi byc podana do godziny 16....wiec tak tez jest prawidłowo , jasne jak ktos bierze 20 mg to sie tego nie dzieli ale jak jest 40 i więcej to przyjmuje sie 2 dawki..
Monika |
|
Powrót do góry |
|
 |
|