|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
aska Junior

Dołączył: 07 Lip 2007 Posty: 14 Skąd: Wieliszew (okolice Warszawy)
|
Wysłany: Sro Sie 08, 2007 10:15 pm Temat postu: nadpotliwość? |
|
|
Czy w zwiazku z tym, ze przyjmujecie sterydy macie problem nadmiernej potliwosci? Własnie strasznie sie z tym męcze... moze ktos z Was ma jakies doswiadoczone metodu zwalczania przykrego zapachu ? zadne antyperspiranty juz nie skutkują...
z góry dziękuje _________________ Aska |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sie 09, 2007 8:32 am Temat postu: |
|
|
Jesli chodzi o pocenie sie to niestety ja Ci nie pomoge gdyz jestem zmarzluchem i aby się spocic potrzebny mi jest spory wysiłek badź temp. powyzej 40 stopni .. niemam z tym problemu skoro antypespiranty nie działaja to może warto pomyslec o jakiejs diecie...
tu wyczytałam http://www.zadajpytanie.pl/pytanie/2484 _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ani Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sie 09, 2007 8:59 am Temat postu: |
|
|
Hmmm, ja sterydów nie biorę, a nadmierne pocenie zawsze było moją zmorą...Wystarczy niewielki nawet wysiłek i to niezależnie od temperatury i się pocę I wcale nie jest to związane ze zmęczeniem. Mogę miec nie wiem, jaką kondycję, a pocic i tak się będę...Chyba to w genach odziedziczyłam... _________________ Wspomnienia są jak światła i barwy - podświetlają i retuszują przykrości naszego życia.
Joseph Wittig |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sie 09, 2007 9:05 am Temat postu: |
|
|
ja tez mam ten problem i dobrze robi ANTIDRAL można go kupić w kazdej aptece zatrzymuje wydzielanie potu a kosztuje nieco ponad 10 zł mozna spróbować mnie pomół i córce tez choc ona nie bierze zadnych leków..  _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ani Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sie 09, 2007 9:08 am Temat postu: |
|
|
O, Kasiu, a co to jest Jakieś tabletki  _________________ Wspomnienia są jak światła i barwy - podświetlają i retuszują przykrości naszego życia.
Joseph Wittig |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Czw Sie 09, 2007 9:11 am Temat postu: |
|
|
Diety to mi się już źle kojarzą
Ja bym zagadał z lekarzem. Może coś wspólnie ustalicie, jeśli rzeczywiście ma to związek z przyjmowanymi lekami (a niekoniecznie musi mieć).
Na własną rękę to raczej proste i powszechne metody:
Cytat: |
-Noś przewiewne ubrania. Naturalne włókna są przewiewne, jednak wchłaniają pot i pozostają wilgotne. Z kolei, niektóre syntetyczne włókna, pomimo, że sa raczej ciepłe i nieprzewiewne, skutecznie usuwają pot z powierzchni ciała i pozostają suche. Staraj się zapewniać sobie możliwość wymiany ubrania w ciągu dnia.
-Dbaj o to, żeby Twoje miejsce pracy było przyjemnie chłodne i dobrze wywietrzone.
-Unikaj potraw i napojów, które wyzwalają pocenie się. Nie u wszystkich przyczyną nadmiernej potliwości są te same produkty spożywcze, ale z pewnościa dobrze wiesz, czego powinnaś/powinieneś unikać.
-Zredukuj stres, napięcie i lęk. Są to częste zjawiska u każdego, jednak osoby z nadmierną potliwością borykają się z dodatkowym problemem, którym jest obfite wydzielanie potu. Pomyśl, co możesz zrobić, żeby ograniczyć stres w ciągu dnia, szczegółowo planuj swoje zajęcia i pamiętaj o czasie na relaks.
-Zwracaj uwagę na higienę osobistą. Przykry zapach można ograniczyć biorąc częste kąpiele. Z pewnością nie jest to idealne rozwiązanie dla osób, które stale się pocą, jednak warto je polecać z uwagi na skuteczność i prostotę. |
http://www.nadpotliwosc.pl/index.php?section=6
http://pl.wikipedia.org/wiki/Nadmierna_potliwość
http://zdrowie.flink.pl/nadmierne_pocenie.php
Oraz - http://www.nadpotliwosc.eu/pl/treatment.html - nawet polecają to, co Kasia.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Czw Sie 09, 2007 9:23 am Temat postu: |
|
|
wzmożona potliwośc to klasyczny skutek uboczny sterydów, ostrzegają przed nim na kazdej ulotce, mnie również dotyczył, ale dość specyficznie, bo lała mi się woda z głowy stopień "wzmożony" to był, owszem
przeszło samo wraz z odstawieniem sterydów, żadnych pomagaczy nie stosowałam, bo jak?
antidral na czoło?
aska, pamiętaj o piciu dużej ilości wody i wcinaniu pomidorów, albo suplementacji Na i K - trzeba uzupełniac straty! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ani Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sie 09, 2007 9:23 am Temat postu: |
|
|
Robert, jestem wegetarianką i produkty, które na co dzień spożywam raczej nie powodują nadmiernego wydzielania potu. NIgdy także nie wkładam na siebie odzieży wyprodukowanej z materiałów syntetycznych, nawet w pracy łamię zasady Zaraz sobie przejrzę linki, które podałeś, ale dotąd nic nie było skuteczne, nawet najlepsze antyperspiranty Przynajmniej tyle dobrego w tym wszystkim, że nie mogę narzekac na niemiły zapach. Rzeczywiście, bardzo duże znaczenie ma kąpiel, ale równie duże właśnie dieta, to od niej w dużym stopniu zależy zapach potu... Tak powiedział mi kiedyś dermatolog i miał w zupełności rację.
U Aski rzeczywiście ma to pewnie związek ze sterydami, ale co z osobami,które ich nie biorą To nieprzyjemny problem, szczególnie, gdy ciurkiem po skroniach leci czy po plecach. PO treningu moje podkoszulki wyglądają tak jakby je ktoś zanurzył w wodzie. Poziom elektrolitów we krwi po kilku treningach często bardzo mocno mi się obniża i nie ma na to rady, trzeba pic płyny izotoniczne i uzupełniające jony - to z kolei rada mojego trenera jeszcze z czasów karate i jak zwykle bardzo dobra... _________________ Wspomnienia są jak światła i barwy - podświetlają i retuszują przykrości naszego życia.
Joseph Wittig |
|
Powrót do góry |
|
 |
Róża Stary wyjadacz

|
Wysłany: Czw Sie 09, 2007 9:45 am Temat postu: |
|
|
Ani napisał: |
Chyba to w genach odziedziczyłam... |
Ja na pewno odziedziczyłam, ale zdecydowanie nie po mamie .
Nie polecam oczywiście tzw. antyperspirantów dostępnych w drogeriach - ich działanie jest tak słabe, że skutkują tylko w przypadku osób, które mało się pocą.
Mnie pomógł Etiaxil. Używam od ponad roku i jestem bardzo zadowolona. To miłe, kiedy nie trzeba wyrzucać ulubione koszulki zaledwie po kilku tygodniach używania  _________________ What goes around comes back around... |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sie 09, 2007 10:01 am Temat postu: |
|
|
ANTIDRAL to dezodorant w płynie stosuje się go po myciu na noc ..na etykiecie pisze jak zapytasz to Ci powiedzą w aptece...  _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sie 09, 2007 3:11 pm Temat postu: |
|
|
Na mnie działają zwykłe antyperspiranty. Używam od dłuższego czasu Rexony Teens (mimo, że od ponad 4 miesięcy nie jestem już nastolatką ).
Co do potliwości, to miewam dni, że mogę biegać, ćwiczyć i nic - ani kropli potu. Bywa też tak, że wejdę po schodach i jestem cała mokra. Nie ma to nic wspólnego z kondycją, bo mam świetną. Może jest to warunkowane cyklem miesiączkowym? Sama nie wiem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agnieszka14 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Sie 09, 2007 3:13 pm Temat postu: |
|
|
...
Ostatnio zmieniony przez Agnieszka14 dnia Nie Sie 29, 2010 2:34 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
aska Junior

|
Wysłany: Czw Sie 09, 2007 4:13 pm Temat postu: |
|
|
dziekuje za tyle odpowiedzi ale moja nadpotlowosc jest naprawde powazna, czeste mycie i przewiewne ubrania, dieta nic nie zmieniają, dlatego tez poruszyłam ten problem dzisiaj u mojego lekarza, przepisał mi "Ditropan", a z tego co przeczytalam na ulotce to on jest na problemy z układem moczowym, ?? Czy skutkiem ubocznym jego działania jest ograniczenie wydzielania potu?
P.S na pewno nie pomliłam nazwy;) _________________ Aska |
|
Powrót do góry |
|
 |
aska Junior

|
Wysłany: Czw Sie 09, 2007 4:17 pm Temat postu: |
|
|
kasiakuc napisał: |
ANTIDRAL to dezodorant w płynie stosuje się go po myciu na noc ..na etykiecie pisze jak zapytasz to Ci powiedzą w aptece...  |
przepraszam, ze się dubluję, ale nie sposób na raz ogarnąc tych wszystkich postów
a czy ten antidral ma jakies powazne skutki uboczne? _________________ Aska |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Czw Sie 09, 2007 4:46 pm Temat postu: |
|
|
ostatnio poruszałam ten problem na wizycie, jestem zamarzuchem , ale jak tylko trochę wysiłku to i tak sie pocę ze szok, troche wysokiej temperatrtury to samo moze mi być zimno , a ja się pocę , poci mi sie najbardziej głowa, tak mozno ze krople potu płyna struzką, wystarczy ze się schyle to kapią na ziemie,ciekna po twarzy , włosy mam mokre jakbym wyszła spod prysznica, kapie , mi z nich, trzeba je wcierac,pot jest bezwonny , u mnie oczywsicie prysznic, i dezodorant oraz czestsze mycie włosów
moja pani doktor stwierdziła ze to działanie sterydow, pocenie się pod pachami , to co innego, ale takie gdzie pot płynie to sterydy, trzeba tez uwazac na pocenie nocne, to moze byc oznaka, np. gruzlicy, zlewne poty nocne zawsze wymagaja konsultacji lekarskiej , u mnie wyklucza się gruzlice a wiec zostały sterydy, następny objaw uboczny sterydoterapii _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|