Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Lidia Master butterfly


Dołączył: 22 Sty 2005 Posty: 2511 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: Nie Lip 09, 2006 8:20 pm Temat postu: Gril |
|
|
sos
serek ostrawia ziołowy
mała smietana luksusowa 18% firmy Zott/najlepsza sprawdzone/
sredni ząbek czosnku/jeżeli ktoś lubi ostry może dać dwa/
sól,pieprz do smaku.
kurczak z maurytiusa
4 filety z kurczaka
1 mała cebula pokrojona w piórka
2 zmiażdżone ząbki czosnku
3/4 małego jogurtu naturalnego/Danon/tlustego
3 krople tabasko
sok z 2 cytryn
1łyzeczka posiekanej kolendry lub 1/2 łyzeczki kolendry w proszku
1 łyżeczka kminku w proszku
1 łyzeczka garam masala lub przyprawy do potraw kuchni chińskiej firmy Kotanyi
sól
świerzo zmielony pieprz /ja używam biały/
zaprawa musi byc dość slona
Włożyc kawałki kurczaka do marynaty dokładnie wymieszac i odstawić do lodówki na conajmniej 5 godzin/mozna na dłużej/
mozna smażyć na patelni lub piec
smacznego
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly


Dołączył: 20 Maj 2005 Posty: 2900 Skąd: Świętochłowice
|
Wysłany: Nie Lip 09, 2006 8:42 pm Temat postu: |
|
|
wielkie dzieki
a mozna jeszcze prosic przepis na seler  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

Dołączył: 10 Lis 2005 Posty: 3664
|
Wysłany: Pon Lip 10, 2006 9:00 am Temat postu: |
|
|
Polecam wszystkim ananasa z grilla - świeży ananas pokrojony w spore kawałki trzeba nabić na patyczki do szaszłyków, skropić cytryną i natrzeć cukrem waniliowym, trzcinowum lub miodem. Najlepiej pasuje do tego jakiś jasny sos, np. cytrynowy (może być kupny). |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mella Master butterfly


Dołączył: 31 Paź 2005 Posty: 996
|
Wysłany: Pon Lip 10, 2006 10:20 am Temat postu: |
|
|
Lidka, wielkie dzięki za przepis już zadziałała moja wyobraźnia smakowa
Na grila polecam banany pieczone w folii z kremem np. gotową Smakiją waniliową lub czekoladową (my zawsze kupujemy obie). _________________ "Wszyscy jesteśmy zdolni do wielkich rzeczy, jeśli nie pozwolimy, by pokonał nas strach przed własną słabością."
Jan Paweł II |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly


Dołączył: 22 Sty 2005 Posty: 2511 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: Pon Lip 10, 2006 7:27 pm Temat postu: |
|
|
sałatka z selera
Słoiczek selera wybornego firmy Rolnik dokładnie odsączyć z zalewy
dodac 4 łyzki majonezu Hellmans babuni dokładnie wymieszac i odstawić na 2 godziny do lodówki
Smacznego
Kurczak
Filety z kurczaka posolić opruszyć pieprzem.Wymieszać 4 łyżki soku z cytryny z odrobiną soli żeby sół się rozpuściła .Dodać dwa ząbki zmiazdzonego czosnku i 8 łyżek oliwy.wymieszac i dokładnie posmarować filety.resztą sosu zalac filety ułożone w naczyniu.Przykryc szczelnie i na 5 godzin do lodówki.
Smacznego.
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agnesis Master butterfly


Dołączył: 23 Sty 2006 Posty: 227 Skąd: wyspa Man
|
Wysłany: Sro Lip 12, 2006 9:31 am Temat postu: |
|
|
Lidia, a ja jeszcze poproszę o przepis na chrzan z porzeczką. W ogóle nigdy nie robiłam sama żadnego chrzanu.... A ten jest super! Pora się nauczyć... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly


Dołączył: 22 Sty 2005 Posty: 2511 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: Sro Lip 12, 2006 11:08 pm Temat postu: |
|
|
Porzeczki do mięs i serów
1 kg czerwonech porzeczek smażyc często mieszając aż zmniejszą obiętość o połowę.Dodać 1/3 małej łyzeczki sol,1/8 łyżeczki pieprzu,4 łyżki cukru posmazyc jeszcze trochę i gorące nakładać do małych sloiczków.
Tak przygotowane porzeczki są swietne do drobiu, cielęciny i serów.
Można wymieszać z chrzanem że słoiczka dodając porzeczek do uzyskania porzadanego smaku.
Najlepiej smażyć porzeczki po przemrozeniu.
smacznego
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agnesis Master butterfly


Dołączył: 23 Sty 2006 Posty: 227 Skąd: wyspa Man
|
Wysłany: Pią Lip 14, 2006 9:19 am Temat postu: |
|
|
Dzięki  |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly


Dołączył: 20 Maj 2005 Posty: 2900 Skąd: Świętochłowice
|
Wysłany: Nie Lip 16, 2006 10:30 am Temat postu: |
|
|
hehe nie chwalac sie dzis mam na obiad mieso w tym zoltym sosie a wczoraj wcinalam salatke z selera 8)
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
agatka03 Master butterfly


Dołączył: 29 Lis 2004 Posty: 3264 Skąd: z Polski jestem...:)
|
Wysłany: Sob Lip 22, 2006 10:01 pm Temat postu: |
|
|
jadłam ostatnio pyszną salatkę z .... zupki wietnamskiej,czy chińskiej.
- makaron z zupki chińskiej drobno pokruszyć,
dodać: pokrojonego w kostke pomidora /bez skórki/,ogórka,paprykę,
i puszkę kukurydzy.
posypać przyprawami z paczuszki,polać olejem dołączonym do zupki i dodać dowolna ilość jogurtu naturalnego albo majonezu.
Pycha! Nie mogłam uwierzyć,że takie dobre,z takiej zupki...
P.S. Zapomnialam napisać,ze ta zupka to rosół łagodny!!!  _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly


Dołączył: 22 Sty 2005 Posty: 2511 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: Czw Sie 17, 2006 8:06 am Temat postu: |
|
|
ja do tej sałatki dodaję szynkę pokrojoną w makaroniki,Najłatwiej kupjoną w plasterkach pokroić w niezbyt dlugie i cieniutkie paseczki.Pycha .
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
gusia_92 Master butterfly


Dołączył: 10 Lip 2005 Posty: 1076 Skąd: Skoczów
|
Wysłany: Sob Wrz 16, 2006 5:43 pm Temat postu: |
|
|
ostatnio rodzice zorganizowali ognisko dla pracownikow.
mama zrobila kurczaka w zalewie, ja zrobilam sos i salatke z zupki chinskiej. sos i salatka tak wszystkim smakowala ze prosili o przepis.
najlepsze z tego wszystkiego jest to ze na poczatku nikt nie wiedzial z czego jest ta salatka. dopiero jak ktos sie nmnie zapytal o przepis i powiedzial ze byla pyszna to powiedzialam ze to z zupki. _________________ .:Hoy se que tu ya no me quieres y eso es lo que mas me hiere:. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 14280
|
Wysłany: Nie Wrz 17, 2006 7:14 am Temat postu: |
|
|
ta sałatka jest przepyszna - jadłam ją kiedyś była najbardziej oblegana - a na stole stały jeszcze 3 inne  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
veg8 Master butterfly


Dołączył: 31 Mar 2005 Posty: 1631
|
Wysłany: Wto Sie 14, 2007 5:56 pm Temat postu: |
|
|
znalazłem
...krojona marchewka hihih ..
 _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
jagula Master butterfly


Dołączył: 20 Lut 2007 Posty: 2287
|
Wysłany: Wto Sie 14, 2007 6:25 pm Temat postu: |
|
|
Pomyślałam,że mogę Wam podpowiedzieć co można przygotować na gril jeśli spodziewacie się wegetarian
Wege szaszłyki:
Marynata:Oliwa/olej z cytryną i ziołami- majeranek,papryka ostra, pieprz i co kto lubi
Do marynaty wrzucamy:
pokrojoną w kostki paprykę, cebulę(tak aby się dało nabić na patyczki) czosnek, namoczoną wcześniej kostkę sojową(wg przepisu na opakowaniu), podgotowaną lekko marchewkę w talarkach, tofu pokrojone w kostkę, oliwki
Składniki powinna się jakiś czas przegryzać w lodówce- mogą stać nawet cała noc
Na drugi dzień nabijamy naprzemiennie na patyczki wraz z pokrojonymi puszkowymi brzoskwiniami (można dodać świeże jabłko), na koniec zawijamy po kilka patyczków w folię aluminiową i układamy na grillu.
Gotowe po 15-25 minutach |
|
Powrót do góry |
|
 |
|