Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"
 
 Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kuchnie świata - Włochy!
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Itunia
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 10 Lis 2005
Posty: 3664

PostWysłany: Wto Lip 11, 2006 10:26 am    Temat postu: Kuchnie świata - Włochy! Odpowiedz z cytatem

Jestem wielką entyzjastką kuchni włoskiej. Macie może jakieś dobre przepisy? Ja umieszczam przepis na przysmak, który niedawno wypróbowałam.

Włoska zapiekanka ziemniaczana:


Składniki:
-ziemniaki
-pomidory
-cebula
-czarne oliwki
-kapary
-jajka
-parmezan tarty
-oliwa z oliwek
-ser żółty tarty
-pieprz i sól (jeżeli ktoś chce)

UWAGA Exclamation Proporcje zależą od wielkości brytfanki i Waszych upodobań. Niektórzy wolą więcej ziemniaków, inni - więcej farszu warzywnego. Ja robiłam tak:

Ciasto:
1,8kg ziemniaków ugotować i wystudzić. Zmielić przez maszynkę do mięsa lub jak ktoś woli - potłuc. Na każde 60dag ziemniaków dodać 1 jajko i 3dag tartego parmezanu. Wyrobić ciasto rękami.

Farsz:
8 sporych pomidorów sparzyć, obrać za skórki, usunąć gniazda i pokroić w kostkę. Obrać 4-5 cebul i pokroić w drobną kostkę. Oliwki (może być nawet cały słoiczek) pokroić w plasterki. Odcedzić kapary (też może być cały słoiczek, jak ktoś lubi). Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć cebulkę do miękkości (ale nie na złoto!), dodać pomidory, oliwki i kapary. Można doprawić. Dusić na małym ogniu ok. 15-20 minut.

Wykończenie:
Brytfankę wysmarować oliwą. Wyłożyć połowę ciasta, farsz, przykryć resztą ciasta. Posypać startym serem. Piec w temteraturze 200 stopni ok. godziny.

Smacznego Exclamation Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14280

PostWysłany: Czw Lip 19, 2007 12:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

PIZZA
Ciasto
1 kg mąki chlebowej
0,5l letniej wody
21 g suchych drożdży
kilka szczypt soli
1 łyżeczka cukru
oliwa

Sos
pomidory
sól i pieprz
kilka ząbków czosnku
oliwa
oregano

Dodatki - według uznania, np. mozzarella i liście bazylii

Przygotowanie
Przygotować sos: z pomidorów dookoła odciąć plastry, pozbywając się wodnistego środka. Usunąć pestki i posiekać miąższ. Garść pomidorów wyłożyć na papierowy ręcznik kuchenny. Odcisnąć nadmiar płynu. Dosypać solidną szczyptę soli i pieprzu. Wrzucić kilka posiekanych ząbków czosnku. Skropić oliwą, dodać nieco oregano, wymieszać.
Wyrobić ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę i pośrodku zrobić wgłębienie. Wlać do niego letnią wodę, wsypać drożdże, kilka szczypt soli i cukier. Mieszać powoli widelcem, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Gdy masa zacznie przypominać ciasto, dokończyć wyrabianie rękami. Jeśli ciasto jest za suche, dolać wody. Jeśli zbyt wilgotne - dosypać mąki. Wyrabiać kilka minut. Z ciasta uformować wałek i podzielić na 10 porcji. Przygotować 10 kwadratowych kawałków folii aluminiowej. Na każdy kwadrat folii wylać nieco oliwy i rozsmarować. Kawałki ciasta obficie posypać mąką. Rozwałkować na grubość dwóch podstawek pod piwo. Układać placki na posmarowanej folii. Przed upieczeniem strzepnąć nadmiar mąki. Wyłożyć sos pomidorowy, rozprowadzić dłonią. Nałożyć nieco mozzarelli i porwanych liści bazylii.
Wkładać na folii prosto do piekarnika rozgrzanego do najwyższej temperatury. Kłaść na górnej półce, piec około 4 minut.

mniam mniam
szybko, łatwo i jak smacznie Very Happy

PS. zamiast świeżych pomidorów można oczywiście użyć pomidorków z puszki lub kartonika
a do sosu ja dodałam posiekane listki świeżej bazylii Very Happy
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 21 Lis 2007
Posty: 3621

PostWysłany: Czw Sty 17, 2008 10:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bardzo lubię włoską kuchnie , oprócz proponowanych przez was potraw uwielbiam lazanię no i wszystkie i pod każdą postacią makarony.
najbardziej spagetti ale z tuńczykiem, i makaron na gorąco z jajkiem , tuńczykiem warzywami i sosem whisky
( moja produkcjo-kombinacja) ale super Exclamation
_________________
W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
monia n
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 05 Gru 2007
Posty: 364

PostWysłany: Czw Sty 17, 2008 10:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja to myśle jak schudnąć a tu takie przepisy...... Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed

mniam mniam Razz
_________________
monia
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 21 Lis 2007
Posty: 3621

PostWysłany: Pią Sty 18, 2008 11:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

monia włosi przecież są szczupli
przyprawy oliwa, warzywa i makaron al dente to dobry zestaw i nie tuczy
_________________
W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
Itunia
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 10 Lis 2005
Posty: 3664

PostWysłany: Wto Lut 05, 2008 8:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja tam spożywam oliwię z oliwek litrami i jest bossssssko Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 21 Lis 2007
Posty: 3621

PostWysłany: Sro Lut 06, 2008 3:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

na pewno , ja podobnie uzywamy właściwie tylko oliwy
rzadko czegos innego
_________________
W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
Ziarenko
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 10 Wrz 2005
Posty: 2042

PostWysłany: Sro Paź 21, 2009 6:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przepis Agnieszki Kręglickiej. Poniższy pochodzi z Wysokich Obcasów. Nieco odmienna, moim zdaniem lepsza wersja tegoż przepisu jest zamieszczona w książce Agnieszki i Marcina Kręglickich W kuchni u Kręglickich ( nota bene książka bardzo inspirująca... ).


Bakłażany z mozzarellą i parmezanem

1-2 bakłażany, 3 pomidory, 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine, pół szklanki sosu pomidorowego (lub: 2 pomidory, ząbek czosnku, pół kieliszka białego wytrawnego wina, sól, pieprz, cukier, liście bazylii), 50 g świeżo startego parmezanu, 2-3 kulki mozzarelli pokrojonej w plastry, sól, pieprz

• Bakłażana razem ze skórką pokroić w okrągłe plastry grubości ok. 8 mm. Posolić je delikatnie i odstawić na 25 min. Opłukać i wytrzeć do sucha. Posmarować z obu stron każdy plaster oliwą i ułożyć na pergaminie na blasze do pieczenia. Wstawić do gorącego piekarnika (180°C) i piec, aż będą miękkie. Wyjąć.

• Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w poziome, dość grube plastry.

• Na dno naczynia żaroodpornego wlać sos pomidorowy. Jeżeli nie mamy gotowego, można go szybko przygotować na patelni: zeszklić na oliwie posiekany ząbek czosnku, dodać posiekane dwa pomidory bez skórki, pół kieliszka białego wytrawnego wina, sól, cukier i pieprz, zagotować. Kiedy sos jest płynny, dodać posiekane liście bazylii.
( do sosu zgodnie z przepisem z książki należy dodać także ocet winny, chilii i czerwoną cebulę )

• Na sosie ułożyć stabilną piramidkę: plaster bakłażana, na to plaster pomidora, sól, pieprz, plaster mozzarelli i sporo parmezanu, znów plaster bakłażana, pomidora, sól, pieprz, mozzarella oraz parmezan.
( inne ułożenie warstw: bakłażan, sos, parmezan, pomidor, mozzarella, parmezan )

• Wstawić na 10-15 minut do gorącego piekarnika, aż ser się rozpuści i przypiecze. Podawać gorące.

• Danie można przygotować wcześniej: zrobić piramidki, schować do lodówki, a zapiec tuż przed posiłkiem.


Nota bene
Kuchnia włoska jest niezwykle prosta. Pomidory. Oliwa. Makarony. Parmezan. Zioła. Balsamico. Wino... Dlatego też ważna jest jakość każdego składnika. Im lepsza oliwa czy parmezan, tym lepsze będzie nasze danie.
Sos w powyższym daniu odgrywa zasadniczą rolę, koniecznie trzeba dodać do niego wino.
_________________

rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
ludmila_07
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 21 Lis 2007
Posty: 3621

PostWysłany: Sro Paź 21, 2009 11:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

smakowicie
o tej porze żarełko na forum Wink
ja uwielbiam oliwę choć czasem urozmaicam sobie jedzonko olejem z pestek winogron
_________________
W swojej walce z życiem stań po stronie życia - Franz Kafka

W naszym życiu jak na palecie artysty jest jeden jedyny kolor, który nadaje znaczenie życiu i sztuce - kolor miłości
Mark Chagall
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG Tlen
Margaret74
Moderator
Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 5531
Skąd: Puszcza Notecka

PostWysłany: Czw Paź 22, 2009 8:25 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bo dobry jest Smile Ja ostatnio wypróbowałam olej ryżowy-ma neutralny smak i zapach.Nasz rzepakowy jest troche po macoszemu traktowany,a znawcy nazywaja go "wschodnią oliwą z oliwek" Wink
Ziarenko-pychotki,dziękuję.W sobote targ,to poszukam bakłazanów Cool
_________________
"Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Ziarenko
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 10 Wrz 2005
Posty: 2042

PostWysłany: Sob Lis 07, 2009 4:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cannelloni z ricottą i szpinakiem

Przepis na 4 porcje :

Cannelloni (ok. 16 rurek) albo tyleż samo płatów lasagne
( Nazwa dania niejako sama wskazuje jakiego rodzaju pasty należałoby użyć, jednakże w większości włoskich restauracji do tegoż dania stosuje się płaty lasagne)

Oliwa z oliwek

2 ząbki czosnku

Szpinak baby ok. 300 g ( można dodać mrożony, ale ja nie lubię tej bezkształtnej bezsmakowej zielonej mazi )

Ricotta jedno opakowanie ok. 300 g

Parmezan

Sól

Pieprz


SOS BIAŁY:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
200 ml białego wytrawnego wina
250 ml mleka
sól
biały pieprz

Albo

SOS POMIDOROWY z przepisu Agnieszki Kręglickiej na bakłażany z mozzarellą i parmezanem
( sos powinien być jednak nieco mniej zredukowany niż przy bakłażanach, a gdy używamy surowej pasty nawet płynny, by mogła ona wchłonąć wodę )


1. Na oliwie z oliwek krótko podsmażyć czosnek, dodać szpinak. Pozostawić do ostygnięcia.

2. Do przestudzonego szpinaku dodać 4 łyżki startego parmezanu oraz ricottę. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Farszem napełnić rurki (w niektórych przepisach pisze, iż cannelleoni mają być surowe, ja zawsze je gotuję al dente) albo płaty lasagne ( je trzeba ugotować al dente, by można je było zwinąć).

3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. W międzyczasie przygotować sos.
Sos biały: W rondelku na małym ogniu rozpuścić masło z mąką, cały czas mieszając, aż do powstania jednolitej masy. Zaczynając od wina, na przemian wlewać niewielkie ilości wina i mleka, cały czas mieszając do czasu, aż skończą nam się składniki, a masa lekko zgęstnieje. Doprawić szczyptą soli i białym pieprzem.
Albo sos pomidorowy.

4. Na dno żaroodpornego naczynia wlać połowę sosu, ułożyć napełnione farszem cannelloni, polać pozostałym sosem, posypać resztą parmezanu. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez ok. 20 minut.
_________________

rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Monika B
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 17307

PostWysłany: Czw Sie 12, 2010 10:27 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dopisuje tu z przepisu podanego przez monie zupe czosnkowa po hiszpansku

Cytat:
składniki na 4 porcje:
duża główka czosnku, 2 kromki czerstwego chleba, 5 szklanek bulionu warzywnego, 2 jajka, 1/3 szklanki oliwy, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, łyżka gęstego przecieru pomidorowego, posiekana natka pietruszki, sól

Czosnek obrać, drobno posiekać. Chleb jak najdrobniej pokruszyć. W sporym rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić na niej czosnek. Wsypać pokruszony chleb i cały czas mieszając lekko zrumienić. Wsypać słodką paprykę, wlać gorący bulion i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Pod koniec gotowania wlać przecier pomidorowy. Jajka starannie roztrzepać, rozprowadzić niewielką ilością zupy i wlać do garnka, wymieszać. Zdjąć z ognia, zanim zupa się zagotuje, przyprawić solą i ostrą papryką. Posypać natką i od razu podawać

_________________
Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
monia85
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 7065
Skąd: okolice Wyszogrodu

PostWysłany: Czw Cze 28, 2012 11:05 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to wstawiam na życzenie Kasi, przepis na ciasto do pizzy wg mojego szwagra Wink

CIASTO DO PIZZY
na 1 pizzę

1,5 szklanki mąki (zwykłej, ale ja daję pełnoziarnistą, wychodzi pycha, tylko trzeba dłużej piec)
3 łyżki oleju (lub oliwy)
1/2 łyżeczki soli
1/3 szklanki wody ciepłej, ale nie gorącej, bo drożdże ukatrupimy Wink
ok. 1 łyżeczka drożdży z kostki

Trzeba wymieszać wszystko, wyrobić ciasto. Potem ciasto musi rosnąć, by mniej więcej podwoić swoją objętość, ale szwagier mówi, że 10-15 minut wystarczy. Dalej postępujemy jak przy pizzy, dodajemy składniki, jakie lubimy i pieczemy w 250*C aż pizza się zrumieni. Tak jak pisałam, pizza na spodzie z mąki pełnoziarnistej piekła nam się nieco dłużej. Trzeba po prostu obserwować.
_________________


Dusza nie znałaby tęczy, gdyby oczy nie znały łez. / J.V. Chevey
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
iwus
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 22 Cze 2012
Posty: 2560
Skąd: Dolny Śląsk

PostWysłany: Czw Cze 28, 2012 5:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mniammm.... Z ochotą i lubością przyłączam się do klubu miłośników kuchni włoskiej Very Happy Jak się trochę ogarnę i pozbieram, to postaram się dorzucić co nieco. I niebawem powyciągam jakieś nowe przepisy od mojej siostruni, która jest spec od włoskich potraw (od prawie 30 lat terminuje u źródeł i robi to lepiej niż niektóre Włoszki Laughing )

Pozdrawiam
iwus
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
iwus
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 22 Cze 2012
Posty: 2560
Skąd: Dolny Śląsk

PostWysłany: Sro Lip 18, 2012 9:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to może tym razem lasagna?
Podaję przepis wg mojej siostry.

1 cebula pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku (można podać zgnieciony lub w całości i później wyrzucić)
ok. 30-40 dag mięska wołowego mielonego
puszka pomidorów lub pulpy pomidorowej, ja używam Mutti
sól, pieprz, cukier, ewentualnie odrobina Vegety natur, oliwa
2-3 listki bazylii, oregano suszone (mam stałe dostawy sycylijskiego)
starta mozzarella
tarty parmezan

Na oliwie podsmażamy cebulkę i czosnek, dodajemy mielone mięso, przyprawy (bez cukru), smażymy razem. W międzyczasie w garnku podgrzewamy pomidory lub pulpę pomidorową, dodajemy trochę cukru, przekładamy z patelni podsmażone mięso z cebulą i czosnkiem (jak ktoś go nie lubi, może po obsmażeniu wyrzucić). Dusimy to razem przez ok. godzinkę, można dłużej, ale wtedy podlewamy trochę wodą, by nie było za suche. Można teraz doprawić wg uznania, ja dodaję kostkę Soffritto (produkt Knorra, u nas, niestety, niedostępny), ok. łyżeczki oregano i oczywiście, już na sam koniec, listki bazylii. Gotować jeszcze przez chwilkę. Powinno być raczej gęste.

Sos beszamelowy:
50 g masła
50 g mąki
0,5 l mleka
odrobina soli
odrobina gałki muszkatołowej ,świeżo startej

Stopić w rondlu masło, dodać mąkę, cały czas mieszając trzepaczką, żeby nie porobiły się grudki, stopniowo dodawać mleko, cały czas mieszając, dodać sól, gałkę. Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć.

Wcześniej obgotować przez ok. 3 min. płaty lasagnii w osolonej wodzie. Wyłożyć pierwszą warstwę w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, dodać mięso, na to sos beszamelowy, sypnąć mozzarellą i znów płaty ciasta itd. Na koniec na wierzchu kładę płaty ciasta, polewam sosem beszamelowym, sypię mozzarellą i parmezanem. Przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika (ok. 180 st. C) i piec ok. 30-40 min. Trzeba zwrócić uwagę, żeby wierzch nie zrobił się zbyt brązowy, w trakcie pieczenia można obniżyć temperaturę.

Najlepsze jest na drugi dzień Smile
Na potrzeby mojej rodziny robię zdecydowanie więcej sosu beszamelowego, wtedy nie jest to zbyt suche.

Życzę smacznego Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group