| 

WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"   

| 

| 

| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat   | 

| Autor | 
		Wiadomość | 

tibia Kadet

| 

Wysłany: Sob Lis 05, 2016 5:48 pm    Temat postu: Azatiopryna - ciąża, karmienie | 
				     | 

| 

Moi Drodzy:)

Choruję od 9 lat. Po 5 ciu latach brania MTX i Encortonu udało się uzyskać remisję i urodzić synka. Ma obecnie 2,5 roku:) Rok po porodzie choroba powróciła, nie był to jakis ogromny rzut, ale jednak trzeba było znów brać leki. I tak jeszcze 4-5 lat. Ja marze o kolejnym dziecku, perspektywa tak długiego oczekiwania, trochę mnie przeraża...zwłaszcza że lata lecą. 

Dowiedziałam się, że możliwe jest zajście w ciążę wcześniej przy modyfikacji leczenia - zwłaszcza, że mój stan obecnie jest dobry.

Byłam na wizycie w Instytucie Reumatologii i po zrobieniu badań w grudniu będzie decyzja o tej ewentualnej modyfikacji leków (Będzie to najprawdopodobniej azatiopryna).

Mam w związku z tym kilka pytań. Czy któraś z Was brała ten lek podczas ciąży? Jak wygląda zmiana MTX na azatiopryne - tak po prostu z dnia na dzień? Po jakim czasie od zmiany leku można zacząć się starać o dziecko? Co oprócz azatiopryny się bierze (podobno sterydy  jakie to są dawki)?

Czy można karmić piersią biorąc te leki?

Bardzo bardzo proszę o odpowiedź 

Pozdrawiam:) | 

| 

| Powrót do góry | 
		 | 

| 

| 

|