Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Prof. Chwalińska-Sadowska a dr Piotrowski??

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
merra
Kadet
Kadet

PostWysłany: Nie Sie 27, 2006 9:12 am    Temat postu: Prof. Chwalińska-Sadowska a dr Piotrowski?? Odpowiedz z cytatem

Witam,

Czy mozliwa jest taka niezgodnośc diagnoz lekarskich?
Lubelski lekarz dr Piotrowski stwierdził u mnie tocznia w 80%, natomiast prof. Chwalińska- Sadowska nie zdiagnozowała niczego niepokojącego.
Więc się zastanawiam- kto ma rację, a może należy wypośrodkować i stwierdzić że jednak coś mi jest w 40%.
Może ktoś ma podobne doświadczenia
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Nie Sie 27, 2006 9:35 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

po to są konsultacje z innym lekarzem, żeby zobaczyć czy są niezgodności.
nie znam dr Piotrkowskiego, znam prof Chwalińską.
Stawiam na prof. Chwalińską Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Sie 27, 2006 9:46 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No właśnie. Swoją drogą, jak ktoś mógł stwierdzić toczeń w 80%? Confused Klucz jest w wynikach zleconych koniecznych badaniach i kryteriach diagnostycznych.
Każdy przypadek jest jednak "inny". Są "łatwiejsze" i te bardziej tajemnicze. Powodzenia!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Nie Sie 27, 2006 10:09 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie da się postawić diagnozy w % Rolling Eyes
konieczne jest spełnienie ściśle określonych kryteriów!
dlatego "stawiam na" panią prof., wiem że musiała stawiać rozpoznanie na podstawie kryteriów ARA, o których kiedyś pisała w swoim artykule na temat tocznia:
http://free.of.pl/z/zzsk/art/reum-art-1/Art6.htm
Powrót do góry
merra
Kadet
Kadet

PostWysłany: Nie Sie 27, 2006 11:09 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzięki,
w takim razie zaufam pani prof.
Powrót do góry
Itunia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Sie 27, 2006 7:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja też stawiałabym na prof. Chwalińską, którą serdecznie pozdrawiam Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
paulina_87
Gość

PostWysłany: Nie Sie 27, 2006 10:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a ja nie znam tej Pani profesor ale znam dr Piotrowskiego któy jest moim lekarzem prowadzącym i serdecznie mu dziękuję że zrobił mi wszystkie badania szczegolowe od ręki
kazdy ma swoje zdanie
zycze Ci zdrowka
Powrót do góry
merra
Kadet
Kadet

PostWysłany: Pon Sie 28, 2006 9:32 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Paulino,

Właśnie tego nie mogę pojąc dlaczego na podstawie wyników badań, które mieszczą się w normach Piotrowski uparł się na tego tocznia w 80%, kiedy nalegałam na bardziej skomplikowane badania powiedział, że nie widzi sensu. Sama musiałam szukać jakie badania wykonac i dzięki temu forum, znalazłam że np. antykoagulant toczniowy jest nizbędny ( a o nim piotrowski nawet nie wspomniał). Nie mówiąc o tym że zdaniem prof. Chwalinskiej przeciwciała ANA z LUxmedu są nic nie warte, więc mam je zrobić na Wilczej w W-wie.
Powrót do góry
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Pon Sie 28, 2006 10:08 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ano, "Nadzieja" podobno robi to najlepiej,
i naprawdę diagnoze mozna postawić w oparciu o wyniki badań spełniających określone kryteria, nie można być pewnym w 80 %, a pozostałe 20 % to jaka inna choroba?
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Sie 28, 2006 10:28 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

być może wziął pod uwagę objawy i róznego rodzaju dolegliwość a sama choroba w wnikach moze dać znać póżniej czasami tez tak bywa . tak to juz jest , jedni chwalą jednego lekarza drudzy innego i czasmi zupełnie nie ma to wpływu na kompetencje danego lekarza ,
moim zdaniem powinnać powtórzyć badnia za jakiś być moze coś się zmieni w wynikach , kto lepszy nie wiem ? nie zanam ich więc nie mogę się wypowiedzieć
paulina_87
Gość

PostWysłany: Pon Sie 28, 2006 11:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie mam pojęcia dlaczego nie dał skierowań na badania jeśli jakieś wątpliwości miał... ja na to nie mogę narzekać bo mi zrobił od ręki wszystkie badania na pobycie dziennym w szpitalu
Powrót do góry
merra
Kadet
Kadet

PostWysłany: Pon Sie 28, 2006 1:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to szczęsciara z ciebie Paulino,

Zdaniem profesor przez rok niepotrzebnie faszerowałam się sterydami i na dzień dzisiejszy jestem zdrowa. Oczywiscie zdaję sobie sprawę że nikt nie jest nieomylny, przeciwciała są więc cos tam się moze z tego w przyszłości wykluje. Narazie odpoczywam i żadnych lekarzy przez najblizszy czas.
Powrót do góry
paulina_87
Gość

PostWysłany: Pon Sie 28, 2006 1:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przykro mi, że masz takie doświadczenia i życzę Ci żebyś była zdrowa jak ryba Smile
Powrót do góry
misia
Junior
Junior

PostWysłany: Pon Sie 28, 2006 4:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja jestem w podobnej sytuacji... Moja diagnoza brzmiała: toczeń rumienowaty układowy z towarzyszącym zapaleniem naczyń. Moim zdaniem była zbyt pochopna, leżałam w Klinice w Katowicach na Ochojcu i chyba byłam zbyt dociekliwym pacjentem, dlatego chcieli mnie jak najszybciej wypisać. Faszerowano mnie sterydami i immunosupresją, jak zaczęła wysiadac mi wątroba podano mi Neoral, który nie wiem w jakim celu miał mi pomóc, wrecz przeciwnie zaszkodził mi bardzo. A warto dodać że nie miałam żadnych fizycznych objawów choroby, przez cały czas czułam się dobrze, gdyby nie przypadek pewnie do dzisiaj bym nie wiedziała. Wtedy zdecydowałam sie na konsultację u prof. Chwalińskiej i wkońcu po 6 miesiacach beznadziejności, złego samopoczucia dostrzegłam światełko w tunelu. Odstawiła mi natychmiast immunosupresję i w ciagu 3 miesięcy zeszła ze mną z 24 mg na 3 mg sterydu. Jako jedyna potrafiła przyznać, że nie wie dokładnie co mi jest ale istnieje duże prawdopodobieństwo że to nie jest toczeń. Jeszcze w marcu brałam codziennie 17 najróżniejszych tabletek, dzisiaj juz tylko pół tabletki. Za to jej bardzo dziękuję i pozdrawiam.

Może jest coś w tym , że każdy chwali lekarza który jemu pomógł. Ale wiem że pani profesor pomaga nie tylko mnie... po całej serii konsultacji które przeszłam stawiam na prof. Chwalińską.

Pozdrawiam
8)
Powrót do góry
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Pon Sie 28, 2006 5:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

może nie warto z tego robić plebiscytu - który lepszy, który ma rację- ani pojedynku kompetencyjnego, bo nie jesteśmy w stanie dać żadnej obiektywnej oceny...
rozbieżności w podejściu do naszych chorób są przecież częste. jedni leczą praktycznie bez pełnej diagnozy, na wyczucie (?), i patrzą czy "pomaga" (oszczędzając czasami męki pacjentowi, a czasami mu szkodząc), a inni żeby nie zaciemnić obrazu, dążą do jednoznacznego rozpoznania i nie podają nic każąc czekać (wywołując frustrację i nieufnośc pacjenta)...
rozumiem chęć rozwiązania "zagadki" i jak najszybsze "wejście na drogę do zdrowienia" to oczywiste, że każdy chce mieć już całe to piekło za sobą, ale z drugiej strony są ścisłe wytyczne i kryteria ustalone przez międzynarodowe autorytety, właśnie po to by usunąć element subiektywnego "widzi mi się" być może i popartego latami praktyki, ale jednak nie spełniającego podstawowych standardów sztuki medycznej...

trudna sprawa, szczególnie u nas, gdzie "wykluwanie się" choroby i diagnozy może trwać latami.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: