|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
narcyzia Master butterfly

|
Wysłany: Czw Wrz 21, 2006 4:27 pm Temat postu: Moczany |
|
|
o czym swiadczy bardzo duza ilość moczanów bezpostaciowych w moczu? w badaniu ogólnym 2 razy wyszło równiez 25 mg białka, zamierzam zrobić badanie dobowe i dopiero wtedy iść do nefrologa, ale zastanawiam sie skąd te moczany _________________ Kasia |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Pią Wrz 22, 2006 8:33 pm Temat postu: |
|
|
O kurczę, przeoczyliśmy temat Wybacz Narcyzia!
Z tego, co ja się orientuję - kwas moczowy występuje w organizmie głównie w postaci słabo rozpuszczalnych w wodzie soli (moczany). W stanach patologicznych może odkładać się w nerkach i przewodach moczowych (kamica moczowa) oraz stawach (dna moczanowa). Wytrącanie się osadu mineralnego (moczany, fosforany) związane jest z problemami z przemianą materii i dietą, może także świadczyć o skłonności właśnie do kamicy nerkowej (moczowej). Ale nie musi! Dalsze badania powinny pokazać co i jak. Pozdrawiam!
PS. Chyba nic nie namieszałem mimo późnej pory
PPS. Pij również ostatnio obgadany przez nas sok z żurawiny  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Wrz 22, 2006 8:59 pm Temat postu: |
|
|
może boli cię np, duzy palec u nogi, to tam odkładają się moczany, w stawie przy paluchu ,
moczany mogą także występować przy stosowaniu niewłasciwej diety, zbyt duzo mleka i soków moze spowodować występownie moczanów
chyba na początek spójrz na dietę, jesli odżywiasz się tak jak zawsze to potrzebna bedzie dobowa zbiórka moczu a potem konsultacja z lekarzem, nie powinno ich być jesli juz , to niewiele, być może jak pisze Robert tworzy się piasek w nerkach , _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
narcyzia Master butterfly

|
Wysłany: Pon Wrz 25, 2006 6:16 am Temat postu: |
|
|
dzieki za odpowiedź
od miesiaca jestem na diecie, jem bardzo duzo warzyw udało i sie zgupic ponad 5 kilo, morze dlatego takla ilośc tych moczanów??
paluch mnie nie boli, na poczatku tez pomyslalam o dnie, ale nic mi takiego nie dolega. uzbierałam co mialam uzbierac i dzis do analizy, jutro sie odezwe co wyszło buziaki i dzieki
jejuuuu a co to za błędy
sorki spiesze sie
paaaa _________________ Kasia |
|
Powrót do góry |
|
 |
dominika Master butterfly

|
Wysłany: Pon Wrz 25, 2006 12:33 pm Temat postu: |
|
|
gdzieś czytałam, że właśnie dieta warzywna może powodować wzrost moczanów - oby to było tylko to  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|