Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Moczany

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
narcyzia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Wrz 21, 2006 4:27 pm    Temat postu: Moczany Odpowiedz z cytatem

o czym swiadczy bardzo duza ilość moczanów bezpostaciowych w moczu? w badaniu ogólnym 2 razy wyszło równiez 25 mg białka, zamierzam zrobić badanie dobowe i dopiero wtedy iść do nefrologa, ale zastanawiam sie skąd te moczany
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Wrz 22, 2006 8:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O kurczę, przeoczyliśmy temat Embarassed Wybacz Narcyzia!

Z tego, co ja się orientuję - kwas moczowy występuje w organizmie głównie w postaci słabo rozpuszczalnych w wodzie soli (moczany). W stanach patologicznych może odkładać się w nerkach i przewodach moczowych (kamica moczowa) oraz stawach (dna moczanowa). Wytrącanie się osadu mineralnego (moczany, fosforany) związane jest z problemami z przemianą materii i dietą, może także świadczyć o skłonności właśnie do kamicy nerkowej (moczowej). Ale nie musi! Dalsze badania powinny pokazać co i jak. Pozdrawiam!

PS. Chyba nic nie namieszałem mimo późnej pory Embarassed

PPS. Pij również ostatnio obgadany przez nas sok z żurawiny Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Wrz 22, 2006 8:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

może boli cię np, duzy palec u nogi, to tam odkładają się moczany, w stawie przy paluchu ,
moczany mogą także występować przy stosowaniu niewłasciwej diety, zbyt duzo mleka i soków moze spowodować występownie moczanów
chyba na początek spójrz na dietę, jesli odżywiasz się tak jak zawsze to potrzebna bedzie dobowa zbiórka moczu a potem konsultacja z lekarzem, nie powinno ich być jesli juz , to niewiele, być może jak pisze Robert tworzy się piasek w nerkach ,
narcyzia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Wrz 25, 2006 6:16 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzieki za odpowiedźSmile

od miesiaca jestem na diecie, jem bardzo duzo warzyw udało i sie zgupic ponad 5 kilo, morze dlatego takla ilośc tych moczanów??
paluch mnie nie boli, na poczatku tez pomyslalam o dnie, ale nic mi takiego nie dolega. uzbierałam co mialam uzbierac i dzis do analizy, jutro sie odezwe co wyszłoSmile buziaki i dzieki

jejuuuu a co to za błędy
sorki spiesze sie
paaaa
dominika
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pon Wrz 25, 2006 12:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gdzieś czytałam, że właśnie dieta warzywna może powodować wzrost moczanów - oby to było tylko to Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: