|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Wiktoria Kadet

|
Wysłany: Czw Paź 26, 2006 4:21 pm Temat postu: Witam serdecznie - Wiktoria |
|
|
Witam serdecznie, dzisiaj jest mój pierwszy dzień na forum!
Mam taki problem, może ktoś miał podobne objawy?!
Od 22 roku życia zaczęłam się zle czuć:byłam blada, miałam podwyższone ciśnienie, przyśpieszoną akcję serca i na początku stany podgorączkowe, pózniej stany podgorączkowe minęły ale złe samopoczucie dalej się utrzymywało i jeszcze dodatkowo dołączyły się mdłości ,bóle i pieczenie w okolicach czołowych głowy.Trafiłam do szpitala ale po tygodniowym pobycie nic nie stwierdzono i wypuszczono mnie do domu. W trakcie tych lat trwania choroby, jedynie co mi wyszło w odchyleniach od normy, to nieznacznie przesunięty proteinogram, przelotne białko w moczu, mało krwinek czerwonych ale też nie zawsze, w badaniu eeg głowy zmiany ogniskowe w okolicach czołowych, natomiast rezonans bez zmian, następnie niedawno zrobiłam składowe dopełniacza C3 C4, ktore są trochę obniżone i p-ciała przeciw natywnemu nDNA-dodatnie ale w bardzo małym mianie -20, aspat i alat podwyższone- teraz czekam na wyniki dsDNa, SSA i SSB, a także ASM, czy ktoś może mi doradzić , co jeszcze powinnam zrobić, bo każdy lekarz inaczej mówi, jeden,że podejrzewa tocznia , a drugi , że to jakaś nieswoista reakcja autoimmunologiczna, przy czym ANCA mam ujemne i p/ciw jądrowe podobno też.Pozdrawiam Wszystkich i proszę o radę, ewentualnie polecenie mi dobrego lekarza w Gdańsku! _________________ Wiktoria |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Czw Paź 26, 2006 5:12 pm Temat postu: |
|
|
Hej!
Skoro to Twój pierwszy dzień, to podobnie jak inną dzisiejszą nowicjuszkę - Dorotę - odesłać muszę do Netykiety, Wątku Specjalnego i ewentualnie Instrukcji obsługi forum.
Teraz do rzeczy. Wyniki i samopoczucie de facto wskazują na jakąś "awarię" ukłądu immunologicznego, ale też nie muszą. Ja nie wiem. Takie objawy, choć nie zawsze, mogą występować w przypadku naszych chorób. Mówię naszych, bo tu piszą osoby nie tylko z toczniem. Ponadto, nie jesteś osamotniona jeśli chodzi o upolowanie właściwego lekarza. Jeśli chodzi o Gdańsk, polecana była tutaj niejaka dr n. med. ZENOBIA CZUSZYŃSKA. Namiary pozwolę sobie zacytować z wątku "Lekarze specjaliści"
Cytat: |
dr n. med. ZENOBIA CZUSZYŃSKA
pracuje w Gdańskiej Akademii Medycznej w Katedrze Medycyny Rodzinnej, a przyjmuje także prywatnie jako:
specjalista chorób wewnętrznych i reumatologii
e-mail : zczusz@amg.gda.pl
choroby tkanki łącznej
stany zapalne, zwyrodnieniowe stawów i kręgosłupa
kolagenozy
osteoporoza
Godziny przyjęć : Czwartek 16.00-18.00 |
Nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć powodzenia i miłego pobytu na forum To tak ogólnie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
anetka75 Junior

|
Wysłany: Czw Paź 26, 2006 5:27 pm Temat postu: Witaj Wiktoria |
|
|
Pozdrawiam. Życzę cierpliwości w poszukiwaniach i leczeniu.Też jestem w miarę nowa na forum,ale myślę że razem jest o wiele łatwiej walczyć z naszymi dolegliwościami i dlatego się zapisałam.Podobnie jak i Ty nie mogę trafić na normalnego lekarza,może w końcu  |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Czw Paź 26, 2006 5:32 pm Temat postu: |
|
|
witaj Wiktoria,
wg mnie masz chyba wszystkie potrzebne badania, tocznia diagnozuje sie wg kryteriów ARA, trzeba spełniać 4 z 11 - koniecznie te immunologiczne, przeciwciała masz oznaczone bądź w trakcie oznaczenia, to ważne.
Morfologia, proteinogram zrobione, wydaje się, że teraz to tylko kwestia interpretacji i oceny tego materiału przez dobrego specjalistę. Oczywiście na tle całej historii twojej choroby, dolegliwości, objawów, itp.
Powodzenia w dotarciu do lekarza, któremu "zechce się" poskładać wszytko w spójny obraz,
namiary na lekarzy, tak jak wspomniał już Robert znajdziesz w wątku Lekarze specjaliści
http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=853
Ostatnio zmieniony przez nenya dnia Czw Paź 26, 2006 5:56 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Czw Paź 26, 2006 5:50 pm Temat postu: |
|
|
witam cieplutko
serdecznie pozdrawiam i życzę dużo zdrówka i optymizmu  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Natka Master butterfly

|
Wysłany: Czw Paź 26, 2006 9:02 pm Temat postu: |
|
|
witam cieplutko  _________________
Kochać i być kochanym to tak,
jakby z obu stron grzało nas słońce.
[ Dr Davis Viscott ] |
|
Powrót do góry |
|
 |
patrycja2000 Senior

|
Wysłany: Czw Paź 26, 2006 9:06 pm Temat postu: |
|
|
Witam Cie Wiktorio i pozdrawiam serdecznie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
aniusia Master butterfly

|
Wysłany: Czw Paź 26, 2006 9:12 pm Temat postu: |
|
|
witam Cię Wiktorio !
Zdecydowanie coś dzieje się w Twoim układzie imunologicznym, ale bądz dobrej mysli. Napewno wkrótce wszystko się wyjaśni. Dobry lekarz to połowa sukcesu myślę, ze do takiego trafisz, a on sobie z tym poradzi.
Życzę Ci cierpliwości i wiary w to, że będzie dobrze.
Trzymaj się !!  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Paź 27, 2006 8:01 am Temat postu: |
|
|
witaj u nas, jesetś wśród osób miłych wię nie boj sie pytac , postaramy się pomóc i rozwiać twoje obawy , za niedługo zajdzies sama to czego szukasz a wątpliwości byc może uda ci się pozbyć _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
dorka1 Stary wyjadacz

|
Wysłany: Pią Paź 27, 2006 9:44 am Temat postu: |
|
|
Witam Wiktorio też jestem tu nowa jak Ty-nie martw sie,napewno doczekasz się diagnozy,co do badań niewiele Ci doradzę,bo sama jestem jeszcze niedouczona,za mało wiem,ale inni doświadczeni forumowicze już Ci podpowiadaja-pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Pią Paź 27, 2006 9:52 am Temat postu: |
|
|
Wiktorio witam bardzo serdecznie.Czuj się u siebie.
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
agatka03 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Paź 27, 2006 11:07 am Temat postu: |
|
|
Dzień dobry,Wiktorio !
Masz takie piękne i wymowne imię,ze na 100% zwyciężysz chorobe!
Powodzenia.  _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agnieszka14 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Paź 27, 2006 10:59 pm Temat postu: |
|
|
Czołem Wiktoria!! czuj się jak u siebie!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Sob Paź 28, 2006 8:55 am Temat postu: |
|
|
Witamy, witamy w naszym gronie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Margo Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sob Paź 28, 2006 9:29 am Temat postu: |
|
|
Witam i ja bardzo serdecznie Wiktorio!!  _________________ "Często pragnienie tego,czego nie masz,nie pozwala Ci się cieszyć tym,co masz"John Brown |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|