Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

test Schirmera oraz sjalometria - jak to wygląda?
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Agnes
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Pią Sie 31, 2007 4:37 pm    Temat postu: test Schirmera oraz sjalometria - jak to wygląda? Odpowiedz z cytatem

Mam pytanie do osób, które przechodziły diagnostykę zespołu Sjogrena: jak wyglądają w/w testy? Czy paski bibułki w teście Schrimera są zakladane pod dolną powiekę? Co czuliście, gdy byly założone? Czy drażniło Wam to oczy i powodowalo silne łzawienie?
A zbieranie śliny przez 15 minut, polega na - przepraszam za dosadność - wypluwaniu śliny do jakiegoś pojemniczka i pomiarze objętości?
Czy mieliście wykonane USG ślinianek? Czy można je zrobić prywatnie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Sie 31, 2007 5:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie powiem nic z doświadczenia, jedynie to co się wygooglowało Wink

Cytat:
Test Schirmera
To podstawowy test w przypadku podejrzenia o zespół suchego oka. Można dzięki niemu ocenić ilość łez wyprodukowanych w ciągu 5 minut.

Lekarz okulista umieszcza pod dolną powieką w oku prawym i lewym pasek bibuły o standardowej szerokości i długości, znakowany podziałką co 5 mm. Po odczekaniu 5 minut bibuła nasiąka łzami. Długość mokrej bibuły świadczy o ilości łez. Wynik przekraczający 15 mm jest prawidłowy. Wynik pomiędzy 5 a 10 mm pozostaje na granicy normy i w przyszłości pacjent może wymagać powtórzenia testu. Wynik poniżej 5 mm jest nieprawidłowy. Świadczy on o zbyt małej ilości produkowanych łez.
--------------------------------------------------

Test stabilności łez

Jest drugim, obok testu Schirmera badaniem, pozwalającym zdiagnozować zespół suchego oka.

Jego celem jest określenie, jak długo łza pozostaje na powierzchni oka. Pacjent jest sadzany przed biomikroskopem. Do worka spojówkowego okulista wkrapla kroplę barwnika (fluoresceina). Oświetlając oko wiązką światła niebieskiego, prosi o mrugnięcie. Od tego momentu pacjent nie może mrugać. Lekarz mierzy czas między mrugnięciem a pojawieniem się na powierzchni oka miejsc pozbawionych barwnika. Jeżeli barwnik spływa z oka zbyt szybko, świadczy to o nieprawidłowo krótkim czasie pozostawania łez na gałce ocznej. Prawidłowy wynik testu osiąga się wtedy, gdy zmierzony czas jest dłuższy niż 10 sekund. Nieprawidłowy wynik testu jest spowodowany zwykle złą produkcją tej części łez, która składa się z tłuszczów lub śluzu (mucyna).

źródło1
źródło2
Powrót do góry
Agnes
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Pią Sie 31, 2007 5:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki za linki, choć właśnie chcialabym, by ktoś to opisal swoimi słowami Smile Aha, i nie wiem, jaka to jest standardowa szerokość tych pasków bibułki...

Chodzi mi o to, czy umieszczenie tych pasków powodowało, ze sobie spokojnie siedzieliscie i nic się wielkiego nie działo, czy przeciwnie - odczuwaliscie podrażnienie oka, wzmożone łzawienie itd. Bo ciekawe jest to, ze u mnie założenie takich pasków praktycznie nie wywołuje żadnych przykrych odczuć, co najwyżej po ich wyjęciu odczuwam nadmierne wysuszenie oka i dyskomfort. Tak jakbym miala znieczuloną rogówkę... Shocked
Powrót do góry
jagula
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Sie 31, 2007 5:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Agnes...jeśli myślisz o prywatnym zrobieniu usg to wypytaj sie dokładnie o jakiś dobry i sprawdzony gabinet (i lekarza znającego się na śliniankach).
Przy teście Schirmera oberwało mi się za makijaż Wink więc radzę nie mieć...trochę kłopotliwe (niewygodne)ale nic strasznego...drażni oko no i powinno łzawić...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Pią Sie 31, 2007 5:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

miałam tylko test Schrimera,
nie mam pojęcia jakiej szerokości są paski (to bardzo istotne? Confused ), kojarzyły mi się ze starymi papierkami lakmusowymi do pomiaru pH, w więc obstawiałabym jakieś 5 do 7 mm szerokości Laughing
tak pod dolną powiekę,
tak było to drażniące,
tak oczy łzawiły,
lekarz ciągle mnie opieprzał że mam nie mrugać Laughing łatwo powiedzieć Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
jagula
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Sie 31, 2007 5:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja sobie właściwie wyobrażałam coś strasznego wkładanego do oka a papierki nie były wielkie- coś jak lakmusowe- to fakt
Powrót do góry
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Pią Sie 31, 2007 5:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co do sialometrii to znalazłam bardzo rózne opisy, widze przynajmniej trzy metody na zbieranie śliny, a żaden nie polega na pluciu Wink
a) specjalny wacik przykładany do ślinianek - nasącza się śliną potem się go waży
b) naczynka zainstalowane w jamie ustnej - Lashley cups <- zdjęcia.
c) syringe aspiration - to by chyba były strzykawki odsysające Confused

Sialometry

Sjögren's syndrome Sialometry and sialochemistry: diagnostic tools for Sjogren Syndrom
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Ziarenko
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Sie 31, 2007 8:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Miałam robiony Test Schirmera, czułam cały czas jak ów papierek (szerokość 5 mm ) drażni moje oko... Nie pamiętam czy oczy mi łzawiały.

Który wynik testu jest prawidowy pozytywny czy negatywny?

rozjaśnia się we mnie
wyjaśnia jaśniej
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Agnes
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Pią Sie 31, 2007 9:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Negatywny test jest prawidlowy.

słuchajcie,a czy ktoś z was miał biopsje gruczołu ślinowego?Czy odbywa się ona w gabinecie zabiegowym, czy na sali operacyjnej? To samo pytanie, jeśli chodzi o biopsję cienkoiglową wezla chłonnego. Czy da sie to wykonać ambulatoryjnie, albo spędzając dzien w szpitalu?
Powrót do góry
jagula
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Sie 31, 2007 9:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pci węzłów miałam robione ambulatoryjnie...nawiasem mówiąc było nieprzyjemnie...może to wina studentki, na która miałam nieszczęście trafić(on tylko kłuła) albo tego ,że z kilku , bo wcześniej miałam kilkakrotnie pci ślinianek i było znośnie
Agnes- jesteś z Łodzi o ile pamiętam ...trochę to daleko ale mogę polecić Instytut Onkologii w Gliwicach
Powrót do góry
Agnes
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Pią Sie 31, 2007 9:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jagula, mialaś biopsję ślinianek ambulatoryjnie? Długo trwa taki zabieg?
Powrót do góry
agatka03
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Sie 31, 2007 9:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przy teście Szrimera moje oczy nic, a nic nie łzawiły...Ale paski - owszem - uwierały...
Pozdrawiam. Smile
Agnes
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Pią Sie 31, 2007 9:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Agatka, ale jeśli np. jest Ci smutno, to możesz normalnie plakać? Dlaczego jak mi źle na duszy, to zalewam się lzami, a w teście nie łzawię? nie rozumiem... Sad
Powrót do góry
agatka03
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Sie 31, 2007 9:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O,o...Nie, u mnie niestety - zero łez! Płaczę "na sucho" i bardzo, bardzo czerwone mam przy tym, albo raczej po tym, oczy...
jagula
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Sie 31, 2007 9:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bo to chyba chodzi o inne gruczoły...ale nie wiem...

a biobpsja- zadziwiająco krótko , choć ze zrozumiałych względów myślałam,że to wieki. Wydaje mi się ,że to jakieś 10-15 minut (z powycieraniem tych wszystkich mazideł potrzebnych do usg Wink )
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

Skocz do: