Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
myzia Junior

|
Wysłany: Pon Mar 05, 2007 10:50 am Temat postu: jestem tu pierwszy raz -mam zespół Sjogrena - myzia |
|
|
Witam jakieś 2miesiące temu zdiagnowano moją przypadłość. Nie mam typowych obiawów, a wszystko zaczęło się od ciągłych dolegliwości bólowych wszystkich stawów. Ból wędruje po mnie, coś w rodzaju uporczywego bólu zęba, który jest raz w kostce, raz w biodrze, to w nadgarsku. Przyzwyczaiłam sie to tego. Lekarz szukał przyczyny różnymi badaniami, aż wysłał na USG ślinianek i na badanie ANA1, teraz czekam na wyniki RO i LA. Mam nadzieję, że niedługo przyjdą i zacznie mnie w końcu leczyć. Oczy mam bz, teraz jeszcze skunsultuję się z laryngologiem. Jestem na etapie poznawania choroby, własnie pomyślałam, że może są jakieś specjalne wymagania żywieniowe.
Trochę już poczytałam na forum, ale strasznie tego dużo i nie mogę sie
połapać.
Za wszelkie rady i uwagi z gory dziękuję |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Pon Mar 05, 2007 11:03 am Temat postu: |
|
|
Witaj!
Kolejny sjogrenowiec w ostatnich dniach Miło, że wpadłaś. Grupa osób z zespołem SJogrena jest całkiem pokaźna, więc z pewnością będziesz miała okazję ich poznać. Na razie spokojnie, nie wszystko na raz. Na początek powinien wystarczyć wątek Zespół Sjogrena, szczególnie pierwszy post w którym w zasadzie wyjaśniona jest cała istota choroby wraz ze wskazówkami.
Jakby coś, pytaj. Zapraszam również do korzystania z forumowej wyszukiwarki
Życzę powodzenia w procesie diagnozy, łagodnych mimo wszystko objawów, skutecznej terapii i... przyjemnego pobytu w naszym gronie!
Pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mella Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 05, 2007 11:19 am Temat postu: |
|
|
Witaj myzia , dobrze trafiłaś, bo z pewnością uzyskasz tutaj odpowiedzi na wiele pytań i wątpliwości. Jak Robert zaznaczył jest tu sporo osób z podobnymi dolegliwościami i na pewno wkrótce odezwą się. Już niedługo będziesz swobodnie poruszać się po forum, a jakbyś miała jakieś wątpliwości to na górze tej strony jest Instrukcja obsługi forum . Powodzenia.
Serdecznie pozdrawiam  _________________ "Wszyscy jesteśmy zdolni do wielkich rzeczy, jeśli nie pozwolimy, by pokonał nas strach przed własną słabością."
Jan Paweł II |
|
Powrót do góry |
|
 |
myzia Junior

|
Wysłany: Pon Mar 05, 2007 11:30 am Temat postu: jestem tu pierwszy raz -mam zespół Sjogrena |
|
|
Dzięki za odpowiedzi. Artykuł już przeczytałam wcześniej i już wiem, że przy kolejnej wizycie u ginekologa muszę mu o tym powiedzieć. mam pytznie co z dentysta, generalnie nie mam kłopotów z zębami, byłam w ubiegłym tygodniu bo mi sie plomba wypłukała. Mam w prawej sliniance podżuchwowej miąższ niejednorodny echogenicznie |
|
Powrót do góry |
|
 |
jagula Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 05, 2007 1:18 pm Temat postu: |
|
|
Witaj!Dobrze trafiłaś, jestem również "świeżym" sjogrenowcem i odkąd trafiłam na to forum i spotkałam tylu mądrych i dobrych ludzi śpię spokojnie:)A dentysta nie zaszkodzi... |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiulka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 05, 2007 2:53 pm Temat postu: |
|
|
Witam cie serdecznie i zdrowia przede wszystkim życzę
kasia _________________ "Życia nie można wybrać, ale można z niego coś zrobić" <Peter Lippert> |
|
Powrót do góry |
|
 |
Ani Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 05, 2007 4:03 pm Temat postu: |
|
|
Ciepłe powitanko!  |
|
Powrót do góry |
|
 |
janet Kadet

|
Wysłany: Pon Mar 05, 2007 4:58 pm Temat postu: |
|
|
Witam Cię myzia
Ja mam stwierdzonego sjogrena od ok. 5 lat na razie jedyne objawy jakie mam to suchość skury, brak łez oraz wielkie pragnienie
Miło mnie Cię poznać _________________ Serdecznie zapraszam: http://www.3majmysierazem.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 05, 2007 5:47 pm Temat postu: |
|
|
witaj w naszych skromnych progach  |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Pon Mar 05, 2007 6:46 pm Temat postu: |
|
|
Dzień Dobry,
poczytaj spokojnie, oczywiste, że nie wszystko ogarniesz od razu, daj sobie czas, wszystko ułoży co się w spójną całość, a na razie nie przejmuj sie na wyrost i nie spodziewaj najgorszego
z tego co wiem, nie ma żadnych zaleceń żywieniowych, oczywiście dietę można by zmodyfikowac w trakcie leczenia np. sterydami, czy tez w okresie zaostrzenia choroby, ale to e nie dotyczy, więc po prostu odżywiaj się zdrowo dieta zbilansowana jest dobra dla każdego  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 05, 2007 7:39 pm Temat postu: |
|
|
witaj w klubie i owocnej lektury
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
agatka03 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 05, 2007 8:08 pm Temat postu: |
|
|
Witaj myziu!!! Też jestem Sjogrenowcem i to starym na dodatek - borykam sie z ta chorobą juz tak długo...
Gdybym mogła w czymś pomóc - pytaj po prostu.
Powodzenia. _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasia 72 Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 05, 2007 8:53 pm Temat postu: |
|
|
Ja też serdcznie Cię witam. Jest tu nas "sjogrenowatych" mała gromadka...więc super,że do nas trafiłaś.
Pozdrawiam serdecznie. Kasia. _________________ (...)"Gdziekolwiek ziemia jest snem nie przebudzonym jeszcze,
uwierzyć trzeba w kształt i kochać senny pozór,
na wietrze budować mgłę i w pół nie urywać snu.
Gdziekolwiek ziemia jest snem,tam trzeba dośnić do końca." |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Mar 06, 2007 1:15 pm Temat postu: |
|
|
Witam i Ja cieplutko i serdecznie tu znajdziesz wiele cennych informacji..witamy zatem w skromnych progach..Pozdrawiam Aga _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Elka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Mar 06, 2007 1:52 pm Temat postu: |
|
|
witaj. na pewno poczujesz się jak w domu _________________ ....bo po zimie zawsze jest wiosna |
|
Powrót do góry |
|
 |
|