Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
rajka Junior

|
Wysłany: Sob Mar 10, 2007 12:32 pm Temat postu: SLEDAI - tłumaczenie |
|
|
Mam ogromna prośbę do wszystkich którzy tworzą to forum...Potrzebna jest mi do mojej pracy skala SLEDAI ale w wersji polskiej gdyż wszystkie które znalazłam sa po angielsku a przeciez musi byc po polsku tak?! Błagam po,móżcie mi ja przeciez sama nie przetłumacze tego jezyka naukowego! prosze..  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Szemek Master butterfly

|
Wysłany: Sob Mar 10, 2007 1:36 pm Temat postu: |
|
|
rajka, wstaw tu w wątku tekst (tabelę) z tą skalą do przetłumaczenia |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Sob Mar 10, 2007 1:45 pm Temat postu: |
|
|
SLEDAI - nie znalazłam nic po polsku, od czasu jak szukałam juz dla ciebie wtedy, chyba nie zostaje nic innego niż tłumaczenie, bo w polskiej sieci będzie krucho...
chyba, że dopadniesz gdzies rematologa z papierami  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Szemek Master butterfly

|
Wysłany: Sob Mar 10, 2007 3:14 pm Temat postu: |
|
|
ja zacznę tłumaczenie tego pliku pdf od najniżej punktowanych zjawisk do najwyżej
1pkt:
- leukopenia - poniżej 3,000 białych komórek krwi (białych krwinek, leukocytów)/mm3; wykluczając wpływ leków
-małopłytkowość (thrombocytopenia) - poniżej 100,000 płytek krwi/mm3
-gorączka - powyżej 38°C; wykluczając stany infekcji
2pkt:
-podwyższone ds DNA
-alopecja, utrata włosów, łysienie (alopecia) - nowa lub powracająca nienormalna, nieregularna lub rozproszona utrata włosów
-zapalenie opłucnej (pleurisy) - ból klatki piersiowej ze szmerem tarcia opłucnowego lub wysiękem do opłucnej albo zagęszczenie w opłucnej ? (pleural thickening)
-zapalenie osierdzia (pericarditis) - ból osierdziowy z przynajmniej jednym z następujących objawów: tarcie osierdziowe, wysięk osierdziowy (płyn w worku osierdziowym) lub potwierdzony badaniem EKG
-afty, owrzodzenia śluzówki (mucosal ulcers) - nowe lub powracające owrzodzenia wokół nosa i ust
-wysypka - nowa lub powracająca o typie zapalnym wysypka
4pkt:
-obecność białych krwinek w moczu, leukocyturia (pyuria) (termin pyuria odnosi się do moczu zawierające ropę)- powyżej 5 białych krwinek w w polu widzenia (high-power field), wykluczając infekcje
-białkomocz (proteinuria) - powyżej 0,5gm/24h
-krwiomocz (hematuria) - powyżej 5 krwinek w polu widzenia, wykluczając kamienie nerkowe, infekcje i inne przyczyny
-zapalenie stawów (arthritis) - więcej niż 2 stawy z bólem lub oznakami zapalenia (tj. wrażliwość, opuchlizna, wysięk)
-obecność wałeczków w moczu (urinary casts)
-zapalenie mięśni (myositis) - słabość/ból mięśni związany z podnoszącym się poziomem kinazy fosfokreatyny (creatine phosphokinase)/adolazy lub zmiany na elektromiogramie (EMG) albo potwierdzenie zapalenia mięśni biopsją
8pkt:
-zapalenie naczyń (vasculitis)
-udar mózgu (lub epizod naczyniowo-mózgowy) (cerebrovascular accident)
-drgawki, atak ? (seizure) (psychogenic non-epileptic seizures) prawdopodobnie chodzi o napady niedrgawkowe uogólnione tzn. napady małe (petit mal, absence) absencyjne lub nieświadomości.
-psychozy - Zaburzenia normalnego funkcjonowania z powodu poważnego zakłócenia w wyobrażeniu o rzeczywistości. Zaburzenia te obejmują: halucynacje, niespójność, zaznaczone luźne asocjacje, zubożałą zawartość myśli, niedorzeczne myślenie, dziwaczne, zdezorganizowane albo katatoniczne zachowanie. Wykluczona jest uremia (mocznica) i wpływ leków.
Zakłócenia normalnego funkcjonowania z powodu poważnych zaburzeń czynności poznawczych. Zaburzenia te obejmują: halucynacje (omamy), niespójne lub luźno powiązane asocjacje (prawdopodobnie w tym kontekście chodzi o urojenia), zubożenie myślenia...
-toczniowy ból głowy? (Lupus Headache)
-zaburzenia nerwu czaszkowego ? (Cranial Nerve Disorder)
-zaburzenia widzenia (visual disturbance) - Zmiany siatkówkowe w SLE. Obejmują ciała cytoidalne, krwotoki siatkówkowe, zapalenie nerwu wzrokowego. Wyklucza się nadciśnienie, infekcje, wpływ leków.
-zespół psychoorganiczny, Organic Brain Syndrome - Zaburzenia orientacji, pamięciowe. Objawy kliniczne obejmują także utraty świadomości i ograniczoną zdolność postrzegania, oraz przynajmniej dwie z wymienionych: zakłócenia percepcji, chaotyczna mowa, bezsenność albo senność w ciągu dnia, albo większa lub mniejsza aktywność psychomotoryczna (wzmożenie lub obniżenie aktywności psychomotorycznej) . Wyklucza się czynniki metaboliczne, zakaźne albo farmaceutyczne.
proszę moderatorów o poprawę, jeżeli źle coś napisałem, bo to tylko moje własne tłumaczenie
Ostatnio zmieniony przez Szemek dnia Pon Mar 12, 2007 2:21 pm, w całości zmieniany 6 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Sob Mar 10, 2007 6:06 pm Temat postu: |
|
|
Coś pomóc w tłumaczeniu, czy wyrabiasz ze wszystkim? Co nieco przewinęło mi się kiedyś. W razie czego zostaje www.ling.pl - terminy medyczne też mają. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Szemek Master butterfly

|
Wysłany: Sob Mar 10, 2007 6:16 pm Temat postu: |
|
|
Robercie, najtrudniej chyba będzie mi przetłumaczyć opisy do objawów 8pkt, jeśli mógłbyś to dopisz te opisy w moim poście.
PS: z ling.pl korzystam i z innych znanych mi źródeł |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Sob Mar 10, 2007 6:20 pm Temat postu: |
|
|
OK, zatem potłumaczone. Autorce życzymy powodzenia.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
sawona Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sob Mar 10, 2007 10:59 pm Temat postu: |
|
|
Co za niezwykła i ekspresowa ekipa tłumaczy . Jestem pod wrażeniem Waszych efektów i wzajemnej współpracy . Dorzucę kilka moich propozycji:
1pkt białych komórek krwi - krwinek białych
2pkt alopecja - łysienie
wysięk opłucnowy - wysiek do opłucnej
wysięk osierdziowy - płyn w worku osierdziowym
afta - afty
wrzody śluzówkowe - owrzodzenia śluzówki
4pkt
obecność białych krwinek w moczu - leukocyturia
powyżej 5 białych krwinek w polu widzenia (w.p.w), wykluczajac...
wałeczki moczowe - obecność wałeczków w moczu
8pkt
udar naczyniowy mózgu - udar mózgu (lub epizod naczyniowo-mózgowy)
uremia - mocznica
Organic Brain Syndrome - zespół psychoorganiczny
senność dzienna - senność w ciągu dnia
większa lub mniejsza aktywność psychomotoryczna - wzmożenie lub obniżenie aktywności psychomotorycznej
Co do drgawek sama miałam wątpliwości, prawdopodobnie chodzi o napady niedrgawkowe uogólnione tzn. napady małe (petit mal, absence) absencyjne lub nieświadomości. _________________ Wszystko to, co miłość dotyka staje się nieśmiertelne.
(Romain Rolland) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Szemek Master butterfly

|
Wysłany: Sob Mar 10, 2007 11:38 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki sawona, jestem początkującym tłumaczem, "zielonym" zupełnie w niektórych pojęciach medycznych, ale kocham angielski i chcę się jak najlepiej tego języka nauczyć, dlatego lubię wyzwania do tłumaczenia. Robert trochę pomógł i gra muzyka
Pozwolisz, że Twoje korekty wprowadzę do "wspólnego" tłumaczenia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
sawona Stary wyjadacz

|
Wysłany: Nie Mar 11, 2007 1:11 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Szemku , naprawdę świetnie sobie poradziliście z gąszczem słownictwa medycznego . Aż miło patrzeć na poszerzające się grono naszych bezcennych tłumaczy. Cieszę się, że w ten sposób rozwijasz swój talent i pasję. Myślę, że to Forum jest dla każdego pełne nieoczekiwanych wyzwań .
P.S. Dzięki za umieszczenie ikonki pm pod ostatnim Twoim postem, w ten sposób nie muszę edytować moich propozycji na Forum. Bo przecież nie jest obligatoryjne ich wykorzystanie. To tylko moje sugestie wynikające z częstszego kontaktu z terminami medycznymi, które przybierają różne formy i znaczenie w określonym kontekście. _________________ Wszystko to, co miłość dotyka staje się nieśmiertelne.
(Romain Rolland) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Agnieszka14 Master butterfly

|
Wysłany: Nie Mar 11, 2007 4:13 pm Temat postu: |
|
|
Hej Rajka, dotarłam do informacji, że skala SLEDAI jest po polsku w książce "Choroby wewnętrzne" prof. Szczeklika, w wersji elektronicznej, na płytce dołączonej do książki. Choć widzę tutaj, że Szemek i Sawona świetnie Ci już tu przełożyli  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 12, 2007 9:42 am Temat postu: |
|
|
tak na marginesie do czego jest potrzebna ta skala SLEDAI i co ona miałaby oznaczać..? pytam tak z ciekawości bo zainteresowały mnie te punkty..czy one sa jakimś miernikiem  _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
Szemek Master butterfly

|
Wysłany: Pon Mar 12, 2007 10:31 am Temat postu: |
|
|
SYSTEMIC LUPUS ERYTHEMATOSUS DISEASE ACTIVITY INDEX - ocena aktywności tocznia
-------------------------
Ostatnio zmieniony przez Szemek dnia Pon Mar 12, 2007 10:51 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Pon Mar 12, 2007 10:49 am Temat postu: |
|
|
Trochę inaczej: na podstawie przeprowadzonych badań dokonuje się oceny już występującej choroby wg właśnie wspomnianej skali - SLEDAI.
Na marginesie - dla twardziny układowej określona została skala Rodnana. Dla oceny aktywności klinicznej zajęcia stawów - wskaźnik DAS 28 (Disease Activity Score). To tak, gdyby ktoś był zainteresowany...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Szemek Master butterfly

|
|
Powrót do góry |
|
 |
|