Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Zapomniana dawka sterydów

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
barbara
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Czw Kwi 12, 2007 11:28 am    Temat postu: Zapomniana dawka sterydów Odpowiedz z cytatem

Pewnego razu zdarzylo mi sie nie wziac metypredu (4 mg)poprostu zapomnialam Mad i pozniej niewiem czemu lamalo mnie w kosciach tak jak bym byla powaznie chora na reumatyzm. W nocy tego samego dnia co nie wzielam metypredu mialam silne bole pod kolanem, bolaly mnie miesnie a rano nawet z bolu nie moglam sie uczesac. mimo ze jest to mala dawka a dala mi bardzo po kosciach. Caly dzien pozniej chodzilam polamana ciezko mi bylo wejsc nawet po schodach bo mnie pieta bolala choc stawy mam jak najbardziej w porzadku. Zupelnie niewiem dlaczego tak sie dzieje. Pozniej kapnelam sie ze to od zapomnianej dziennej dawki metypredu. Taka sama sytuacja zdarzyla mi sie w zeszlym roku. Pozniej jak bralam metypred to bylo tak jakby niby nic.....to dziwne zjawisko......
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Kwi 12, 2007 12:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A widzisz, za szybko żyjesz najwyraźniej Wink Tu potrzeba samodyscypliny. Polecam lekturkę http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=856 Leku nie wolno odstawiać ot tak po prostu. Rozchodzi się o regularne schodzenie pod kontrolą lekarza.
Pozdr.
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Kwi 12, 2007 2:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

o zapomnianych dawkach leków byla juz mowa, mnie zreszta tez sie to zdarza, rzadko , ale sie zdarza, i reaguje tak samo, ,
nie tak dawno z przyczyn niezaleznych odemnie nie mogłam przez kilka dni brac leków ,- grypa zołądkowa nie pozwalała, czułam się wtedy strasznie,
nie jest w tym nic dziwnego, tak ogranizm reaguje na odstawienie leku, i raczej nie jest to tylko jak pisze Robert szok po odstawienu , bo masz 4 mg a lekrze decyduja o odstawienu czasmi po 5 mg encortonu- czyli 4 mg metypredu wiec tutaj raczej nic takiego sie nie stało ale widocznie organizm potrzebuje dalej sterydów, choroba nie ustąpila , wiec i dolegliwości pojawiają się zaraz jak tylko zabraknie leku
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Czw Kwi 12, 2007 2:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to może być reakcja na odstawienie, bo sterydy naturalnie produkowane są przez korę nadnerczy, zatem:

Cytat:
Jeżeli GK są stosowane dłużej niż jeden miesiąc, niemożliwe jest nagle przerwanie leczenia. Występują objawy niedostatecznej produkcji własnych hormonów przez organizm, w wyniku jej zahamowania podawaniem hormonów syntetycznych.

organizm nie dostał swojej dawki, bo nie łyknęłaś syntetyku, a nadnercza nie ruszyły z własną produkcją i jest problem. choć jednorazowy epizod nie powinien byc tak dramatyczny i groźny, różnie to bywa, bo każdy organizm jest inny.
inne wytłumacznie nie przychodzi mi do głowy...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
barbara
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Czw Kwi 12, 2007 8:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to wyglada zupelnie jak lekowa narkomania. Raz nie wezmiesz a pozniej trzeba za to placic zlym samopoczuciem i bolami stawow i miesni-tak bylo w moim wypadku. ze tez czlowiek musi byc uzalezniony od tego swinstwa..........
Powrót do góry
agnieszka29
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Kwi 13, 2007 8:46 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dokładnie uzalezniamy się od leków.. choć ja ostatni zeszłam z 10 na 5 mg entka i niepoczułam złego samopoczucia ... nawet gdy czasem zapomne wziąść leku też jest oki..i czasem się zastanawiam po co mi one Rolling Eyes ale jak niewezme długo leku wtedy to juz inna sprawa..wiem dawno temu próbowałam Embarassed
narcyzia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Kwi 24, 2007 5:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

myślałam, ze tylko mi sie to zdaza, zawsze kiedy zapomne a zdaza mi sie najczesciej w niedzilę bo jakoś sie z rytmu wybijam przez rozleniwiony poranek, zawsze mnie łamie, strasznie....mysle ze juz sie z ty lekiem nigdy nie rozstane i to jest najsmutniejsze
marko123
Junior
Junior

PostWysłany: Sro Kwi 25, 2007 8:36 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

na początku przyjmowałem dawkę 32mg metypredu i stopniowo ta dawka została mi zmniejszana aż został on całkowicie odstawiony(jak ja się cieszyłem z powrotu do normalnej wagi) obecnie przyjmuje 16 mg z powodu zaostrzenia choroby w zeszłym roku, myśle że nie trzeba przyjmować cały czas sterydów, oczywiście jężeli lekarz tak zadecyduje:) ja mam wielką nadzieje że moje dawki bedą coraz mniejsze a wyniki coraz leprze:) Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: