Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
barbara Stary wyjadacz

|
Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 11:28 am Temat postu: Zapomniana dawka sterydów |
|
|
Pewnego razu zdarzylo mi sie nie wziac metypredu (4 mg)poprostu zapomnialam i pozniej niewiem czemu lamalo mnie w kosciach tak jak bym byla powaznie chora na reumatyzm. W nocy tego samego dnia co nie wzielam metypredu mialam silne bole pod kolanem, bolaly mnie miesnie a rano nawet z bolu nie moglam sie uczesac. mimo ze jest to mala dawka a dala mi bardzo po kosciach. Caly dzien pozniej chodzilam polamana ciezko mi bylo wejsc nawet po schodach bo mnie pieta bolala choc stawy mam jak najbardziej w porzadku. Zupelnie niewiem dlaczego tak sie dzieje. Pozniej kapnelam sie ze to od zapomnianej dziennej dawki metypredu. Taka sama sytuacja zdarzyla mi sie w zeszlym roku. Pozniej jak bralam metypred to bylo tak jakby niby nic.....to dziwne zjawisko...... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 12:59 pm Temat postu: |
|
|
A widzisz, za szybko żyjesz najwyraźniej Tu potrzeba samodyscypliny. Polecam lekturkę http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=856 Leku nie wolno odstawiać ot tak po prostu. Rozchodzi się o regularne schodzenie pod kontrolą lekarza.
Pozdr. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 2:41 pm Temat postu: |
|
|
o zapomnianych dawkach leków byla juz mowa, mnie zreszta tez sie to zdarza, rzadko , ale sie zdarza, i reaguje tak samo, ,
nie tak dawno z przyczyn niezaleznych odemnie nie mogłam przez kilka dni brac leków ,- grypa zołądkowa nie pozwalała, czułam się wtedy strasznie,
nie jest w tym nic dziwnego, tak ogranizm reaguje na odstawienie leku, i raczej nie jest to tylko jak pisze Robert szok po odstawienu , bo masz 4 mg a lekrze decyduja o odstawienu czasmi po 5 mg encortonu- czyli 4 mg metypredu wiec tutaj raczej nic takiego sie nie stało ale widocznie organizm potrzebuje dalej sterydów, choroba nie ustąpila , wiec i dolegliwości pojawiają się zaraz jak tylko zabraknie leku _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 2:59 pm Temat postu: |
|
|
to może być reakcja na odstawienie, bo sterydy naturalnie produkowane są przez korę nadnerczy, zatem:
Cytat: |
Jeżeli GK są stosowane dłużej niż jeden miesiąc, niemożliwe jest nagle przerwanie leczenia. Występują objawy niedostatecznej produkcji własnych hormonów przez organizm, w wyniku jej zahamowania podawaniem hormonów syntetycznych. |
organizm nie dostał swojej dawki, bo nie łyknęłaś syntetyku, a nadnercza nie ruszyły z własną produkcją i jest problem. choć jednorazowy epizod nie powinien byc tak dramatyczny i groźny, różnie to bywa, bo każdy organizm jest inny.
inne wytłumacznie nie przychodzi mi do głowy... |
|
Powrót do góry |
|
 |
barbara Stary wyjadacz

|
Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 8:11 pm Temat postu: |
|
|
to wyglada zupelnie jak lekowa narkomania. Raz nie wezmiesz a pozniej trzeba za to placic zlym samopoczuciem i bolami stawow i miesni-tak bylo w moim wypadku. ze tez czlowiek musi byc uzalezniony od tego swinstwa.......... |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Pią Kwi 13, 2007 8:46 am Temat postu: |
|
|
dokładnie uzalezniamy się od leków.. choć ja ostatni zeszłam z 10 na 5 mg entka i niepoczułam złego samopoczucia ... nawet gdy czasem zapomne wziąść leku też jest oki..i czasem się zastanawiam po co mi one ale jak niewezme długo leku wtedy to juz inna sprawa..wiem dawno temu próbowałam  _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
narcyzia Master butterfly

|
Wysłany: Wto Kwi 24, 2007 5:11 pm Temat postu: |
|
|
myślałam, ze tylko mi sie to zdaza, zawsze kiedy zapomne a zdaza mi sie najczesciej w niedzilę bo jakoś sie z rytmu wybijam przez rozleniwiony poranek, zawsze mnie łamie, strasznie....mysle ze juz sie z ty lekiem nigdy nie rozstane i to jest najsmutniejsze _________________ Kasia |
|
Powrót do góry |
|
 |
marko123 Junior

|
Wysłany: Sro Kwi 25, 2007 8:36 am Temat postu: |
|
|
na początku przyjmowałem dawkę 32mg metypredu i stopniowo ta dawka została mi zmniejszana aż został on całkowicie odstawiony(jak ja się cieszyłem z powrotu do normalnej wagi) obecnie przyjmuje 16 mg z powodu zaostrzenia choroby w zeszłym roku, myśle że nie trzeba przyjmować cały czas sterydów, oczywiście jężeli lekarz tak zadecyduje:) ja mam wielką nadzieje że moje dawki bedą coraz mniejsze a wyniki coraz leprze:) Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|