|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Olga Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sro Cze 27, 2007 5:02 pm Temat postu: Fluor |
|
|
po artykułach
http://www.dilnet.wroc.pl/pliki/komisje/st...mz_20060818.pdf
http://arkadia-klinika.pl/artykuly/fluor.htm
"Fluor powoduje przedwczesne starzenie się tkanek, skóry i tętnic. W miastach niemieckich, gdzie fluoryzowano wodę, częściej występowały choroby takie jak stwardnienie tętnic, arterioskleroza. Ostatnio naukowcy amerykańscy zwrócili uwagę na fakt iż fluor powoduje zmiany genetyczne.
Uszkadza kod genetyczny ingerując w jądro komórkowe. Jest też przyczyną zablokowania funkcji wielu enzymów w organizmie, bez których organizm nie może prawidłowo funkcjonować. Ostatnie doniesienia naukowców wskazują na to, że fluor osłabia system obronny organizmu upośledzając funkcje białych ciałek krwi.
W publikacji naukowej doktora Johna Yiamoyiannisa, Amerykanina światowego autorytetu w badaniach nad skutkami działania fluoru, pod znamiennym tytułem "Fluor przyczyną wczesnej starości" znajduje się podtytuł "Nie pij wody z fluorem","Nie używaj pasty do zębów z fluorem", "Nie bierz tabletek lub witamin z dodatkiem fluoru".
Zastanawiam się nad tym artykułem i... ciekawa jestem Waszych opinii. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Cze 27, 2007 5:35 pm Temat postu: |
|
|
ja cztałam artykul o pastach z fluorem, tłumaczono w nim ze fulor nie jest tak zdrowy jak kiedys sądzono i powinnismy unikac past do zebów ktore zawieraja fluor , miały one odpowiadac za zaburzenia w układzie krwiotworczym czyli uszkadzać białe krwinki , zaznaczam ze to nie ten artykul ktory tutaj podałas to bylo o jakości past do zebow, czytałam tez jakis inny nie chodziło tutaj o pasy ale o sam fluor jako czynnik szkodliwy dla zdrowia zastanowilo mnie to , na wszleki wypadek patrzę na zawartośc tego składnika w pascie,
pamietam, ze kiedys masowo dzieciom kazano plukac zęby fluorem były akcje przeprowadzane w szkołach , potem to ustało , jakby poszło w zapomnienie i w sumie nie wiem co o tym sądzic,
czesto mamy bardzo rozne opinie na ten sam temat, tak było z kawa ktora kiedys uwazano za przyczyne wielu chorob a teraz okazuje się ze nie taki diabeł straszny,
mnie zastanowiło to ze co jakis czas słyszy się o szkodliwosci fluoru a potem sparwa przycicha na długo i nic z tego nie wynika
ile jeszcze jest takich rzeczy ktore nam podawano jako super zdrową rzecz a po latach okazuje sie ze to niedokładnie tak jest _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Sro Cze 27, 2007 5:39 pm Temat postu: |
|
|
W Stanach od lat toczą się spory w tej sprawie. Nic zatem nowego. Ba, stało się to nawet jednym z tematów politycznych debat.
nie sądzę, aby w chwili obecnej przy takim poziomie bądź co bądź wymogów (normy WHO) ktokolwiek ryzykował. Tak sądzę.
Tutaj art. ze strony med. alternatywnej - tylko z ciekawości, bo chronologicznie całkiem ciekawe info podają: http://www.bioter.pl/bioter_pl/prasa/fluor.htm
Natomiast z 2005 r. art. z Przekroju: Fluor niezgody
Ponadto fluor stosuje się w leczeniu osteoporozy - korzystnie wpływa na przebudowę tkanki łącznej.
Z tym, że wszystko w nadmiarze przecież szkodzi... witaminy też
Należy uważać, żeby plusy nie przesłoniły nam minusów. I odwrotnie.
Wskazówka:
Cytat: |
przetwory mleczne i bogate w witaminy C, D, (...) zmniejszają absorpcję fluoru w naszym organizmie |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jagula Master butterfly

|
Wysłany: Sro Cze 27, 2007 7:44 pm Temat postu: |
|
|
Nie pamiętam dokładnie gdzie i co wyczytałam- ale miałam takie wahania jak moje dziecię było całkiem małe-pamiętam,że nie należy przesadzać a fluor jest i tak potrzebny...pasta z fluorem na pewno nikomu nie zaszkodzi, zwłaszcza jak jej nie będziemy zjadać  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Olga Stary wyjadacz

|
Wysłany: Sro Cze 27, 2007 11:32 pm Temat postu: |
|
|
Monika B napisał: |
pamietam, ze kiedys masowo dzieciom kazano plukac zęby fluorem były akcje przeprowadzane w szkołach , |
to dzieje się dziś, teraz anno domini 2007- fluorkowanie grupowe w szkołach zakontraktowane i opłacane przez NFZ kto ma dziecko w podstawówce ten się styka.
Swoją drogą, może spanikowałam - bo doczytałam o tych starzejących się żyłach, oddziału toksykologicznego nie potrzebowałam od zatrucia oparami farby olejnej i oby ten stan pozostał, a wodę mam z ujecia własnego i chyba wolę mieć trzysta w kieszeni niż dać próbkę wody do wątpliwego wyniku jej badania. Córkom sprawdziłam pasty, obiecały ze nie zjedzą i cóż wiecej... fluoryzacji im nie przeprowadzę niech wcinają rybki, orzechy czy co tam wolą.
Zawsze mogę je postraszyć, ze cellulit powstaje w na skutek zjadania pasty do zębów
Z tymi przetworami mlecznymi we wskazówce Roberta- w sumie to absurd- na kolację płatki z mlekiem np. i szorowanie ząbków pastą z fluorkiem- na mój rozumek jesli się antagonizują to powstaje śmiecik chemiczny i jest wydalany z organizmu, więc fluorkowanie domowe bez przestrzegania diety to również strata czasu.
Może faktycznie w latach 80-tych z pastą Nivea było łatwiej, nawet jak się tubki pomyliło- troszkę plucia, troszkę piany i nie zabiło  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Cze 30, 2007 7:15 pm Temat postu: |
|
|
Olga oto co znalazłam na temat ktory poruszyłas
http://zdrowegotowanie.wordpress.com/2006/11/24/pasty-do-zebow-z-fluorem-niebezpieczny-dodatek
/
i jeszcze jedno syn opowiedział mi zdarzenie sprzed kilku lat na politechnice w Gliwicach, na zajęciach gdzie uzywano zwiazkow fluoru
j jedna ze studentek ostatniego roku ( młodsi nie mieli do tego dostępu ) tak nieuwaznie przechyliła naczynie z z zawratościa ze ciut wylało się na stól , starła to i poszła umyc ręce, po kilku dniach dziewczyna zmarła, długo nie wiedziano co było przyczyna az do momentu , kiedy ktos przypomniał sobie to wydarzenie wtedy wszystko stało się jasne ,
od tego czasu związki fluoru zostały wycofane ze stanu laboratoriow uczelnianych, teraz nie ma go wcale a studenci nie moga miec do niego dostępu, jak ktos pisze prace na temat , to związek jest komisyjnie dostarczony i pod nazorem uzyty a osoba ma na sobie kombinezon i maskę , taka jak znamy z fimów , z filtrami i dopływem tlenu , nikt nie moze tego nawet wdychac , co jest norma na chemii w labotaroriach gdzie wdycha się opary niejednego związku _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|