Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lut 27, 2006 4:27 pm Temat postu: czkawka |
|
|
odkad zaczely sie moje problemy z pamiecia i koncentracja codziennie po kilka razy mam okropna czkawke nie do wytrzymania... w szkole nauczyciele parza sie na mnie jak na debila... oczywiscie staram sie to tlumic w sobie ale i tak troszke slychac... nie pomaga nawet dlugie wstrzymanie oddechu.... slyszlam ze czkawka moze pojawiac sie gdy malo pijemy ale ja pije ponad 2 litry dziennie... maila ktos moze cos podobnego?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Pon Lut 27, 2006 8:54 pm Temat postu: |
|
|
didulka, przyczyn czkawki może być od cholery, tak samo jak "ludowych" na nią sposobów, ale jeśli są to zdarzenia uporczywie powracające to warto o tym powiedzić lekarzowi, bo oprócz błahych powodów wymienia się także trochę poważniejsze:
Cytat: |
Czkawka powstaje wskutek rytmicznie powtarzających się skurczów przepony oddzielającej jamę brzuszną od klatki piersiowej. Przy wdechu przepona kurczy się, ułatwiając przechodzenie powietrza do płuc, przy wydechu zaś rozluźnia się, ułatwiając wylatywanie powietrza. Jeśli zakończenia nerwowe, które kontrolują przeponę, są podrażnione, prowokują jej spazmatyczne skurcze. Jednocześnie szpara głośni nieoczekiwanie rozwiera się, wywołując charakterystyczny dźwięk, powstający wskutek nagłego przerwania dopływu powietrza.
Czkawkę może wywołać silne podniecenie emocjonalne albo stres, podrażnienie gardła czy żołądka, alkohol lub jedzenie "na sucho". Najczęściej ta przykra dolegliwość mija sama po kilku minutach. W rzadkich przypadkach, gdy czkawka utrzymuje się przez dłuższy czas (trwa godzinami, dniami albo gdy dokuczliwie powraca), może być objawem choroby jelit, płuc albo układu nerwowego
|
źródło
o innych hardcorowych przyczynach przeczytasz tu:
Czkawka
a jeszcze domowe sposoby na czkwkę:
Cytat: |
Akupresura:
Uciskaj punkty Z36 (na punkt trafimy odmierzając 3 cuny w dół od dolnej krawędzi rzepki i 1 cun na zewnątrz (zagłębienie u zbiegi kości piszczelowej i strzałkowej), GRP11 (3 cuny powyżej pępka)
obrazki
Inne:
- wstrzymaj oddech najdłużej, jak potrafisz
- pij zimną wodę powoli, małymi łykami
- wydychaj powietrze do papierowej torebki, a następnie wdychaj je z powrotem do płuc
- połknij "na sucho" łyżeczkę zwyczajnego cukru
- wypij łyżeczkę soku cytrynowego
- połóż na brzuchu worek z lodem
- poproś, by ktoś poklepał cię po plecach
- osobę z czkawką można wyleczyć przez nagłe odwrócenie jej uwagi (np. przestraszenie)
- skuteczne może być również łaskotanie nosa w celu wywołania kichania |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lut 27, 2006 9:46 pm Temat postu: |
|
|
dzieki nenya wlasnie cos mi tu nie gra bo i czkawka jak i preblemy z koncentracja i pamiecia maja zwiazek z ukladem nerwowym  |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Pon Lut 27, 2006 9:52 pm Temat postu: |
|
|
no właśnie chodzi o to, że może być to niepokojące z uwagi na przebieg choroby podstawowej i mieć z nią jakiś związek, albo być zupełnie "od czapy" np. przyczyną może być ciało obce lub obecność pasożytów w uchu (czkawka spowodowana jest wtedy przez podrażnienie nerwu błędnego).
czyli kompletny kosmos, dlatego zanotuj sobie, żeby niezapomnieć wyspowiadać się lekarzowi na kolejnej wizycie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Pon Lut 27, 2006 10:09 pm Temat postu: |
|
|
zebys wiedziala ja teraz wszystko notuje i chowam do spodni w ktorych ide na nastepny dzien gdzies zeby mawet tej gluiej kartki nie zapomniec  |
|
Powrót do góry |
|
 |
agnieszka29 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lut 28, 2006 8:05 am Temat postu: |
|
|
to moze ja cos na poprawienie humorku otóż moja córa kilka dni temu miała czkawke dałam jej soku do picia jak to zazwyczaj sie robi ... ...w pewnym momecie wchodze do pokoju patrze córa stoi ....na jednej nodze ...zamkniete oczy i lewa reka włozona do ucha i spiewa...... .... pytam co robisz a ona a w bajce leciało co trzeba zrobić aby pozbyć sie czkawki  _________________ Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem, nie trać nigdy światła nadziei. |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lut 28, 2006 1:47 pm Temat postu: |
|
|
a pomoglo chociaz?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
gusia_92 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lut 28, 2006 4:58 pm Temat postu: |
|
|
mi na czkawke pomaga uniesc rece tak jak do jogi sie trzyma w jedej rece i w drugiej zlaczone palce srodkowy i kciuk i zamnkac oczy pomyslec o czyms milym i przechodzi. powaznie _________________ .:Hoy se que tu ya no me quieres y eso es lo que mas me hiere:. |
|
Powrót do góry |
|
 |
didulka Master butterfly

|
Wysłany: Wto Lut 28, 2006 5:04 pm Temat postu: |
|
|
ja juz wszystkiego probowalam i nic.... teraz wlasnie znowu mnie wzielo.... a w sklepie dzisiaj z mama zaczelam piac jak kogut na szczescie do wczwartku juz niedaleko  |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Wto Lut 28, 2006 5:33 pm Temat postu: |
|
|
gusia, zapewne działa mechanizm odwrócenia uwagi...
czkawka to po prostu podrażnienie zakończeń nerwowych, które kontrolują przeponę, jednym ze sposobów pozbycia się czkawki jest skupienie się na innym bodźcu lub podrażnienie innych zakończeń działających antagonistycznie.
stąd np. mówi się o przetraszeniu kogoś z czkawką, albo jak w twoim przypadku jest to jeszcze inny sposób odwrócenia uwagi i rozluźnienie.
każdy sposób dobry, byle skuteczny. tylko na każdego działa coś innego, ale trzeba próbować.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Mar 03, 2006 9:09 am Temat postu: |
|
|
mnie najczesciej trzyma ładnych pare godzin i nic absolutnie nic nie pomaga,
próbowałam wszystkich sposobów .wody ....wstrzymywania powietrza.....cukier..........suchy chleb.......i sporo innych .ale nic .....po takim ataku czkawek jestem zmeczona i bola mnie wszystkie miesnie przepony.....a nawet żebra.nie wiem czemu.....potem zasypiam jak niemowlak.....
Monika |
|
Powrót do góry |
|
 |
kasiakuc Master butterfly

|
Wysłany: Pią Mar 03, 2006 12:14 pm Temat postu: |
|
|
jesli chodzi o czkawkę to miałam taki pronlem z córką ale byłam z nia wtedy jeszcze w ciązzy od 5 go miesiąca przez kilka tygodni z zegarkiem w reku o godzinie 17 ej lub w okolicy tej godziny/ dostawała czkawkę co doskonale bylo widać bo podskakiwał mi brzuch to zazwyczaj trwało kilka minut i przechodziło az do nastepnego dnia...i nikt na to nic nie mógł poradzic.... po około dwóch miesiącach przeszło.....u mnie czkawka wystepuje narazie niezbyt często...i dobrze bo nie jest to przyjemne...  _________________ cieszmy sie każdą chwilka bo życie tak krótkie jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
zuzka Master butterfly

|
Wysłany: Czw Lis 30, 2006 8:31 pm Temat postu: |
|
|
 _________________ Walcz o swoje do szczęścia prawa
Niech świat się wali - Ty się nie poddawaj
Ostatnio zmieniony przez zuzka dnia Czw Lis 30, 2006 9:30 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Pią Sie 03, 2007 4:56 pm Temat postu: |
|
|
nowy wynalazek!
samemu nie należy experymentować z prądem, ale...
Urządzenie na czkawkę |
|
Powrót do góry |
|
 |
|