Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"
 
 Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

dieta
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
teresa środa
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 11 Lis 2008
Posty: 1273
Skąd: lodz

PostWysłany: Wto Sty 19, 2010 8:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nigdy nie probowalam takiego cukru-ale do kawy sie nada?bo ja nic innego nie slodze,a z miodem kawy nie probowalam-a moze by byla dobra Wink
_________________
roza
Razem-lecz osobno....
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Margaret74
Moderator
Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 5531
Skąd: Puszcza Notecka

PostWysłany: Wto Sty 19, 2010 9:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A próbuj i z miodem ,byle by to nie był słodzik Wink
Brązowy jest extra-szczególnie ten ciemny,z melasy....Uwielbiam słodzic nim kawę ,bo zmienia jej smak.Jesli nie chcesz takich zmian-kup ten zwyklejszy Wink
_________________
"Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
teresa środa
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 11 Lis 2008
Posty: 1273
Skąd: lodz

PostWysłany: Czw Sty 21, 2010 10:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kupilam sobie cukier trzcinowy
http://edumed.com.pl/sklep.php/Cukier-trzcinowy.html

28.01.2010
Waga narazie ani drgnie Rolling Eyes jedynie troche w brzuchu lzej Confused

15.02.2010
stoje w miejscu z waga Sad

01.03.2010
1kg mniej Sad

co myslicie o tym;czy to mozliwe Exclamation Question Question

http://www.3minutoweodchudzanie.pl/index.php?utm_source=ppc&utm_medium=aob&utm_campaign=aob
_________________
roza
Razem-lecz osobno....
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14280

PostWysłany: Sro Mar 03, 2010 2:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak przyspieszyć metabolizm?
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kinga
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 14280

PostWysłany: Wto Mar 09, 2010 7:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dla naszego brzuszka (i wszystkiemu, co w nim się kryje-pominę nazwy anatomiczne) wspaniałe są otręby. Jedzenia ich na sucho raczej nie polecam. Można je natomiast dodawać do jogurtu, czy sałatek=surówek.
Świetnym pomysłem są też placki otrębowe.
Przepis wzięty z diety Dunkana

2 łyżki otrąb owsianych
1 łyżkę otrąb pszennych
1 jajko lub białko z jajka
1 łyżkę stołową jogurtu naturalnego/ serka homogenizowanego
wszystko zmieszać, doprawić jak, kto chce i piec na patelni beztłuszczowej lub na kropli oliwy roztartej ręcznikiem papierowym

ja mieszam różne otręby, również żytnie i granulowane Razz
można dodać troszkę mięska do tego, sera żółtego, pietruszki, korniszonka Razz co kto woli Very Happy
PS. oczywiście można zwiększyć proporcje, bo z tego wychodzi mało

Wasze brzuszki będą Wam dziękować Exclamation Exclamation Exclamation Very Happy
_________________
Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Monika B
Moderator
Moderator


Dołączył: 14 Lis 2004
Posty: 17307

PostWysłany: Wto Mar 09, 2010 8:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sek w tym ze ja nie mogę nic z tych rzeczy a szkoda bo sa pyszne i polecam tym ktorzy moga je jesc
takie rzeczy jak i wiele innych dla chorych jelit sa zabojcze
ale mi smaka narobiłas, najbardziej pożadane jest to co zabronione Crying or Very sad
_________________
Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
teresa środa
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 11 Lis 2008
Posty: 1273
Skąd: lodz

PostWysłany: Wto Mar 09, 2010 10:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wlasnie ja tez chyba nie moge Sad (przy wrzodach dwunastnicy)
_________________
roza
Razem-lecz osobno....
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Margaret74
Moderator
Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 5531
Skąd: Puszcza Notecka

PostWysłany: Pią Maj 28, 2010 10:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przetestowano diety Wink

DIETA ALBO CUD
_________________
"Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Margaret74
Moderator
Moderator


Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 5531
Skąd: Puszcza Notecka

PostWysłany: Nie Cze 06, 2010 9:15 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

PRAWIDŁOWE ŁĄCZENIE PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH

Generalnie w poniższym przykładzie chodzi o to ,by uniknąć przez złe zestawianie produktów-zakwaszenia organizmu,które,m.in.może być przyczyną otyłości,bólów mięśni i kręgosłupa,wypadania włosów,a nawet migreny i depresji.

Śniadanie

Bułka pszenna+kawa z mlekiem+ser biały+dżem
Chleb pszenny+polędwica+pomidor+kakao z mlekiem

Obiad

Ziemniaki+wołowina+buraczki+sok pomarańczowy
Makaron+wieprzowina+oliwa+sos pomidorowy+kapusta


Podwieczorek

Ryż+jabłko+gruszka+cynamon+jogurt
Sałatka owocowa:agrest+wiśnie+czereśnie+maliny+porzeczki

Kolacja

Bułka pszenna+jajo+ser feta+sałata+pomidor
Naleśnik+dowolne owoce+kompot


Jak przyspieszyć przeminę materii

Drakońska dieta bardzo często jest przyczyną niskiego tempa metabolizmu i niedoborów składników odżywczych.
W takiej sytuacji nie wolno rezygnować z węglowodanów,muszą one być tylko pełnoziarniste,gdyż ułatwiają spalanie tłuszczu.
Powinno się również jeść kolację na 2 godz.przed snem-najlepszą opcją sa produkty bogate w białko(ryby,mięso,drób) z warzywami!W ten sposób przyspieszymy metabolizm i spalimy więcej tłuszczu przez noc. Do tego koniecznością wręcz jest dużej ilości wody...

tutaj macie "wodny kalkulator",który wyliczy wam ile wody potrzebuje wasz organizm:

www.wodnykalkulator.pl

Źródło:Moda na Zdrowie
_________________
"Pieniądze szczęścia nie dają. Dopiero zakupy."Marlin Monroe

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
justyna1974
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 23 Lis 2009
Posty: 227
Skąd: KATOWICE

PostWysłany: Pią Sie 06, 2010 7:22 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dla zainteresowanych wklejam materiały które dostałam od dietetyka:

ZAPOTRZEBOWANIE ENERGETYCZNE
Założenia:
Pani podstawowa przemiana materii wynosi 1617 kcal/ dobę
Uwzględniając Pani wzrost, masę ciała, współczynnik aktywności fizycznej (współczynnik 1,2)
Pani indywidualne całkowite zapotrzebowanie energetyczne wynosi 1900 kcal/ dobę (dokładnie 1940,4 kcal/ dobę).

OCENA STANU ODŻYWIENIA
BMI - (Body Mass Index). Określa stosunek wagi do wzrostu oraz oznacza jego zakresy
BMI = masa ciała (kg) / wzrost (m) 2

ZAKRESY BMI
WARTOŚĆ BMI ZNACZENIE
↓ 18,5 NIEDOWAGA
18,5 – 24,9 PRAWIDŁOWA MASA CIAŁA
25 – 29,9 NADWAGA
30 – 34,9 OTYŁOŚĆ I STOPNIA
35 – 39,9 OTYŁOŚĆ II STOPNIA
↑ 40 OTYŁOŚĆ III STOPNIA – OTYŁOŚĆ OLBRZYMIA

OBWÓD TALII – WARTOŚCI PRAWIDŁOWE

♂ mężczyźni ↓ 102 cm
♀ kobiety ↓ 88 cm

WHR – (waist to hip ratio). Stosunek obwodu talii do obwodu bioder. Miarę obwodu talii odczytuje się z obwodu przechodzącego przez pępek.

WARTOŚĆ WHR – WARTOŚCI PRAWIDŁOWE
♂ mężczyźni ↓ 1
♀ kobiety ↓ 0,8

Podaż błonnika w diecie jest zależna od Pani tolerancji, przy czym powinno się dostarczać minimum 25 gram błonnika / dobę – przy diecie normokalorycznej. Frakcje błonnika ograniczają wchłanianie cholesterolu z pożywienia oraz wiążą kwasy żółciowe w jelicie cienkim, zwiększając ich wydalanie (frakcje rozpuszczalne, tj. pektyny i żywice). Poza spożywaniem produktów zbożowych z pełnego przemiału oraz brązowego ryżu, grubych kasz lub makaronów typu graham podaż błonnika w diecie można zwiększyć (o ile zachodzi taka potrzeba) stosując preparat nasion babki płesznik lub preparaty błonnikowe. Należy pamiętać, że poza uwzględnionymi w niżej podanej diecie płynami, należy dodatkowo, w przypadku zwiększonej podaży błonnika, pomiędzy posiłkami wypijać dodatkowe płyny- tak, aby ich całkowita pula wynosiła minimum 2,5 litra.
Dieta, którą Pani otrzymała jest dietą bardzo restrykcyją, ale dającą szybszy efekt. Jeśli byłaby dla Pani zbyt restrykcyjna- byłoby Pani słabo, czułaby się Pani źle, lub gdyby zaczęła Pani regularnie ćwiczyć - zwiększę wartość kaloryczną diety.

Zaleca się spożywanie o stałych porach 4 posiłków, niewielkich objętościowo. Ostatni posiłek powinien być spożyty 3 – 4 godziny przed snem.

W Pani diecie prawie całkowicie zostały wykluczone lub mocno ograniczone tłuszcze zwierzęce nasycone. Zwiększona została podaż tłuszczy jedno- i wielo- nienasyconych (ryby, oliwki). Przy w miarę niskiej kaloryczności diety starałam zwiększyć pulę witaminy C i B6 (ryby, mięso drobiowe, orzechy (z wykluczeniem laskowych), fasola, produkty zbożowe – pieczywo, muesli, szpinak, banany) oraz żelaza (głównie produkty pochodzenia zwierzęcego) i potasu (owoce i warzywa, szczególnie brokuły, pietruszka, szpinak, pomidory, banany, melon, pomarańcze oraz mleko i produkty mleczne). Posiłki, w których znajdują się produkty będące źródłem żelaza (mięso i jego przetwory, ryby, jajka), zawierają również produkty bogate w witaminę C, aby zwiększyć absorpcję żelaza z diety (pomarańcze, cytryna, brokuły, kalafior, kapusta kiszona, ogórki kiszone).
Proszę pamiętać o wypijaniu minimum 2 litrów płynów na dobę (woda mineralna, herbaty, produkty mleczne i mleko, ewentualnie soki owocowe rozcieńczone z wodą).

Wartość odżywcza diety została zsumowana z wartości odżywczej posiłków wchodzących w skład jednego dnia. Może Pani – w razie potrzeby – zmieniać kolejność posiłków w ciągu dnia, nie należy ich tylko „wymieniać” pomiędzy różnymi dniami.
W diecie znajdują się niewielkie ilości tłuszczu – jest to głównie tłuszcz „ukryty”, naturalnie występujący w produktach (mięso, wędliny, produkty mleczne, jajka). Sód wyliczony został tylko z produktów, bez uwzględnienia dodatku soli w procesie przygotowywania potraw. Aby urozmaicić lub zmienić smak posiłków, może Pani stosować wszystkie – poza cukrem i cukrem waniliowym oraz solą – przyprawy.

Ugotowany ryż w woreczku można podgrzać przelewając go wrząca wodą.

Mleko i produkty mleczne zostały wybrane „chude”, aby maksymalnie obniżyć zawartość tłuszczu w diecie, jednocześnie nie rezygnując z mięsa, wędlin oraz serów. Do pieczywa nie stosuje się żadnego tłuszczu do smarowania (masła, miękkiej margaryny, „mixów”).

W diecie istnieje całkowita „wolność” w wyborze przypraw – poza tymi, w których skład wchodzi sól kuchenna (np.Vegeta, Kucharek).

ZALECENIA DO DIETY NISKOENERGETYCZNEJ

 Pamiętaj o 4-5 posiłkach w ciągu dnia, staraj się nie opuszczać żadnego z nich;
 Ustal sobie własny (godzinowy) plan posiłków, najwygodniejszy dla twojego trybu życia (pracy) i przestrzegaj go;
 Przerwy pomiędzy posiłkami nie powinny być dłuższe niż 3 godziny;
 Pamiętaj, że 2 lub 3 posiłki powinny być spożywane w pierwszej połowie dnia;
 Wystrzegaj się pojadania pomiędzy posiłkami; Między nimi możesz jedynie pić bezkaloryczne napoje np. woda mineralna, herbata, napary ziołowe;
 Ogranicz spożycie jaj do trzech na tydzień (najlepiej w postaci gotowanej);
 Przynajmniej dwa razy w ciągu tygodnia powinna pojawić się twoim jadłospisie ryba, najlepiej gotowana, duszona lub pieczona w folii;
 Do każdego posiłku staraj się wprowadzić warzywa w postaci surowej lub gotowanej;
 Unikaj alkoholu (okazyjnie sięgaj po czerwone, wytrawne wino w umiarkowanych ilościach - kieliszek);
 Unikaj smażenia (jeżeli smażysz, to zrezygnuj z dodatku tłuszczu), stosuj gotowanie, duszenie oraz pieczenie w folii i grillowanie;
 Wybieraj produkty wymagające intensywnego żucia;
 Wszystko krój na cienkie plasterki - stwarza to pozory obfitości;
 Jedz na małych talerzykach, oszukasz wzrok. Po każdym kęsie odkładaj kanapkę na talerz. Sięgnij po nią gdy będziesz mieć puste usta;
 Jedz powoli i dokładnie przeżuwaj, gdy poczujesz się najedzona/y – zakończ posiłek;
 Wypij szklankę wody przed posiłkiem;
 Jadaj tylko przy stole; Nigdy nie jedz przy komputerze, podczas czytania czy oglądania telewizji;
 Nakładaj od razu całą porcję posiłku na talerz, nie dokładaj;
 Nigdy nie wychodź głodna/y na zakupy, sprawdzaj na etykiecie wartość energetyczną produktu oraz zawartość tłuszczu;
 Nie kupuj produktów, które są niedozwolone w diecie;
 Na przyjęcia chodź zawsze najedzona/y;
 Nie przejadaj się, jedz tylko do odczucia sytości;
 Ostatni posiłek spożywaj co najmniej na cztery godziny przed snem;
 Postaraj się regularnie uprawiać ulubiony sport, najlepiej taki jak: pływanie, jazda na rowerze, aerobik, lub marsz czy szybki spacer.

DZIEŃ 1

Śniadanie
Płatki - 4 płaskie łyżki płatków owsianych (40 g)
szklanka mleka 0,5% (pełna szklanka, 250 ml, 300 g)
kawa zbożowa z mlekiem (0,5%, 60 ml)

II śniadanie:
Średnia pomarańcza (ok.230 g)

Przekąska:
jogurt truskawkowy (małe opakowanie, 150 g)
4 łyżki muesli z suszonymi owocami (40 g)

Obiad:
Filet z kurczaka z kaszą i brokułami
2 łyżki kaszy gryczanej (25 g), filet z piersi kurczaka (120 g), (dozwolone zioła), olej rzepakowy (5 g, łyżeczka), brokuły (200 g), natka pietruszki (3 g, łyżka)
Pierś z kurczaka rozbij cienko, natrzyj ulubionymi przyprawami (np. papryką słodką, pieprzem ziołowym) i krótko obsmaż z obu stron na rozgrzanej łyżeczce oleju. Natkę z pietruszki proszę wymieszać z kaszą lub posypać brokuły. Brokuły powinny być wrzucone do gotującej się, lekko osolonej wody i ugotowane al dente (pół twardo)
Herbata z cytryną(5 g)

Kolacja:
Chleb mieszany (25 g, cienka kromka), średni pomidor (120 g), sałata lodowa (10 g, duży liść), plasterek szynki wołowej (20 g)
Herbata z cytryną (5 g)

DZIEŃ 2

Śniadanie:
Jajko na miękko (rozmiar M, 60 g), chleb graham (35 g), szczypta soli,
kawa zbożowa z mlekiem (60 ml, 0,5%)

II śniadanie:
Mała grahamka (50 g), sałata (10 g, duży liść), szynka wołowa (20 g, plasterek), 4 rzodkiewki (60 g)

Przekąska:
Średni banan (170 g)

Obiad:
Filet z dorsza z kaszą i sałatą (dorsz pieczony w folii)
2 łyżki kaszy gryczanej (25 g), filet z dorsza (130 g), zioła
sałatka: 5-6 dużych liści sałaty zielonej (60 g), sok z cytryny (do skropienia - 3 g), natka pietruszki (3 g)

Kolacja:
Twarożek z pomidorem i otrębami
opakowanie serka naturalnego granulowanego (180 g), mały pomidor (80 g), 2 łyżki otrębów pszennych (10 g), szczypiorek (łyżeczka, 5 g)
woda mineralna z cytryną (5 g)

DZIEŃ 3

Śniadanie:
Włoska kanapka
2 cienkie kromki pieczywa graham (50 g), 2 plasterki chudej szynki wołowej (40 g), papryka czerwona (45 g, ćwiartka średniej), 2 duże liście sałaty lodowej (20 g)
Herbata z cytryną (5 g)

II śniadanie:
Serek granulowany (180 g, opakowanie)

Przekąska:
Mała grahamka (50 g), plasterek sera żółtego (20 g), średni pomidor (130 g)

Obiad:
Makaron z tuńczykiem
przed ugotowaniem 25 g makaronu wstążki, ½ puszki tuńczyka w wodzie (60 g), pomidor (ok. 130 g), 15 zielonych lub czarnych oliwek (45 g), wybrane przyprawy.
Gorący makaron ugotowany al dente wymieszaj z tuńczykiem. Danie przypraw oliwkami, oregano, bazylią lub innymi przyprawami. Dodaj pomidora.
Woda mineralna z cytryną (5 g)

Kolacja:
Sałatka:
ćwiartka małej sałaty lodowej (75 g), papryka czerwona (ćwiartka średniej, pokrojona w paski, 45 g), pomidor (mały, 80 g), pierś z kurczaka (50g, bez skóry, pokrojona w drobną kostkę, podsmażona na patelni bez dodatku tłuszczu),
Sos: jogurt naturalny (75 g, pół małego opakowania), czosnek (6 g, 2 ząbki, zmiażdzony), szczypta soli, pieprz, chilli (w wersji pikantnej)
Woda mineralna z cytryną (5 g)

DZIEŃ 4

Śniadanie:
Kromka chleba graham (25 g), plasterek chudej szynki wołowej (20 g), 2 duże liście sałaty lodowej (20 g)
Kawa zbożowa z mlekiem (0,5% tł., 60 ml)


II śniadanie:
Jogurt naturalny bez cukru (150 g) z 2 łyżkami pestek z dyni (20 g)
Woda mineralna z cytryną lub herbata z cytryną (5 g)

Przekąska:
Kromka chleba graham (25 g), plasterek chudej szynki wołowej (20 g), papryka czerwona (45 g)

Obiad:
3 łyżki brązowego ryżu (35 g), plaster chudej wołowiny (150 g), czosnek (2 ząbki, 6 g), brokuł (150 g).
Plaster wołowiny pokrój w drobne paski, podduś na niewielkiej ilości wody na patelni, dodaj pokrojony drobno czosnek, odrobinę soli oraz wybrane przyprawy (np. gałka muszkatołowa, imbir) duś, aż będzie gotowy do spożycia. Brokuł ugotuj w niewielkiej ilości wody (wrzuć do gotującej się, lekko osolonej wody na 10-15 minut).
Woda mineralna z cytryną (5 g)

Kolacja:
Maślanka truskawkowa (kubek, 250 ml, 300 g), średnie jabłko (200 g)
Herbata

DZIEŃ 5

Śniadanie:
Kanapki z serem i pomidorem
2 cienkie kromki chleba graham (50 g), biały ser do smarowani pieczywa (np.”bieluch”, 2 czubate łyżki, 40 g), średni pomidor (100 g), wybrane przyprawy

II śniadanie:
Plaster białego sera półtłustego (50 g), mały ogórek zielony (50 g), pieprz, szczypta soli, chleb mieszany (25 g, kromka)
Herbata

Przekąska:
Jabłko (150 g, średnie)

Obiad:
Wołowina z kaszą gryczaną i kalafiorem
Plaster wołowiny (chuda, np.polędwica, 150 g), łyżeczka oleju (5 g), przyprawy
kalafior (150 g), kasza gryczana (25 g).
Plaster wołowiny rozbij cienko i podduś na oleju z dodatkiem wody (pół szklanki) i z wybranymi przyprawami. Kalafior ugotuj w niewielkiej ilości wody. Podawaj z kaszą ugotowaną na półtwardo.
Sok z czarnej porzeczki (100 ml soku + 100 ml wody mineralnej)

Kolacja:
Mała grahamka (50 g), makrela wędzona (100 g), ogórek kiszony (50 g, mały)
Herbata z cytryną (5 g)

DZIEŃ 6

Śniadanie:
pieczywo graham (2 cienkie kromki lub mała grahamka, 50 g), puszka tuńczyka w wodzie (120 g), herbata z cytryną (5 g)

II śniadanie:
Maślanka (owocowa, smak do wyboru, 300 ml)

Przekąska:
Mała grahamka (50 g), pomidor (100 g, średni), plasterek sera żółtego (20 g)
Herbata z cytryną (5 g)

Obiad:
2 średnie ziemniaki (140 g, ugotowane w mundurkach), koperek (3 g), fasolka szparagowa (200 g), filet z piersi kurczaka (120 g), olej (5 g), przyprawy, szpinak (150 g)
Filet z piersi kurczaka przekroić na pół (grubości), rozbić, natrzeć przyprawami i krótko obsmażyć.

Kolacja:
Warzywa „na patelnię”
Porcja 150 g – opakowanie ma zwykle 450 g, więc 1/3 opakowania
Plasterek sera żółtego (20 g, wkroić do warzyw), natka pietruszki (6 g, 2 łyżeczki)
Woda mineralna z cytryną (250 ml, plasterek, 5g)

DZIEŃ 7

Śniadanie:
Kanapka z polędwicą
Chleb graham (35 g), plasterek szynki wołowej gotowanej (20 g), sałata lodowa lub zwykła (20 g – 2 duże liście)
Woda mineralna z cytryną (5 g)

II śniadanie:
Średni banan (170 g)
Kawa zbożowa z mlekiem (60 ml, 0,5%)

Przekąska:
Chleb graham (35 g), plasterek szynki wołowej gotowanej (20 g), papryka zielona (45 g)

Obiad:
Penne
25 sztuk makaronu penne (ok. 30 g suchej masy), pieczarki (100 g), chuda wołowina (50 g), olej (5 g), średni pomidor (100 g), cebula (100 g), 2 ząbki czosnku (6 g), natka pietruszki (6 g, 2 łyżeczki)
Makaron ugotuj na półtwardo. Pokrojoną w drobną kostkę wołowinę podsmaż krótko na łyżeczce oleju, dodaj szklankę wody i wybrane przyprawy, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki oraz cebulę, dopraw. Duś parę minut. Dodaj pokrojony czosnek. Pomidora pokrój na cząstki. Wymieszaj wszystkie składniki, posyp natką pietruszki.
Woda mineralna z cytryną (5 g)

Kolacja:
Warzywa na patelnię (150 g), natka pietruszki (6 g), jajko (rozmiar M, 60 g)
Herbata z cytryną (5 g)

DZIEŃ 8:

Śniadanie:
Mleko (300 ml, 0,5%), muesli z suszonymi owocami (40 g)
kawa zbożowa z mlekiem (60 ml, 0,5%)

II śniadanie:
Mała grahamka (50 g), ser żółty (20 g, plaster), sałata (10 g, duży liść), 4 rzodkiewki (60 g)
Herbata z cytryną (5 g)

Przekąska:
Duże jabłko (200 g)

Obiad:
2 średnie ziemniaki (140g, w mundurkach), filet z dorsza (120 g), przyprawy, tarte buraczki (100 g, „słoik”)
Filet posyp wybranymi przyprawami, upiecz w folii.
Woda mineralna z cytryną (plasterek, 5 g).

Kolacja:
Sałatka warzywna
średni pomidor (130 g), 5 dużych liści sałaty lodowej (50 g), oliwki marynowane (zielone lub czarne, 15 sztuk, ok. 45 gram), łyżeczka szczypiorku (5 g), 2 łyżki jogurtu naturalnego (20 g), przyprawy
kromka chleba graham (30 g).
herbata

DZIEŃ 9

Śniadanie:
Chleb graham (35 g, kromka), serek biały do smarowania pieczywa (20 g, łyżka), mały ogórek zielony (50 g), herbata z cytryną (5 g)

II śniadanie:
Kanapka z polędwicą
Pół grahamki (25 g), plasterek sera żółtego (20 g), liść sałaty (10 g)
Woda mineralna z cytryną (5 g)

Przekąska:
Duże jabłko (200 g)

Obiad:
Filet z kurczaka z kaszą i warzywami
Filet z piersi kurczaka (130 g), przyprawy, 2 łyżki kaszy gryczanej (25 g)
Warzywa: buraczki tarte (100 g, ze słoika)
Pierś z kurczaka rozbij, posyp wybranymi przyprawami, zawiń w folię i piecz 15-20 minut.
Woda mineralna z cytryną (cytryna 5 g, 250 ml)

Kolacja:
Serek wiejski ziarnisty (opakowanie, 180 g), łyżeczka kakao odtłuszczonego (5 g), płatki owsiane (2 łyżki, 20 g) – kakao i płatki wymieszaj z serkiem

DZIEŃ 10:

Śniadanie:
Muesli z mlekiem
4 łyżki płatków owsianych (35 g), mleko (300 ml, 0,5%)
Kawa zbożowa z mlekiem (60 ml, 0,5%)

II śniadanie:
Mała grahamka (50 g), plasterek chudej szynki wołowej (20 g), papryka zielona (45)

Przekąska:
Jabłko (200 g)

Obiad:
Schab pieczony z surówką i brązowym ryżem
plaster schabu (130 g) upiecz w ulubionych przyprawach,
ryż brązowy (30 g, 3 łyżki)
surówka: mały seler (ok. 100g) utrzyj na tarce o drobnych oczkach, wymieszaj z połową opakowania jogurtu naturalnego bez cukru (75 g), dodaj 2 posiekane orzechy włoskie (10 g)
sok z czarnej porzeczki (100 ml) + woda mineralna (100 ml)


Kolacja:
Mały jogurtu naturalny (150 g, 2%), pół banana (80 g, wkrój do jogurtu), szczypta chilli i cynamonu, cienka kromka pieczywa mieszanego (25 g), herbata z cytryną (5 g)

DZIEŃ 11:

Śniadanie:
Mała grahamka (50 g), pół opakowania tuńczyka (60 g, mała puszka, tuńczyk z wody),
Herbata z cytryną (5 g)

II śniadanie:
Duże jabłko (250 g), kawa zbożowa z mlekiem (mleko 0,5%, 60 ml)

Przekąska:
Serek ziarnisty (granulowany, 180 g), pół grahamki (25 g)

Obiad:
Wołowina z warzywami
Chuda wołowina (120 g), warzywa „na patelnię” (150 g), fasolka szparagowa (150 g)
Herbata z cytryną (5 g)

Kolacja:
Kromka pieczywa graham (25 g), pół opakowania tuńczyka (60 g, tuńczyk z wody)
Herbata z cytryną (5 g)

DZIEŃ 12:

Śniadanie:
Płatki owsiane (40 g) z mlekiem (300 ml, 0,5%)

II śniadanie:
Chleb graham (35 g), 2 duże liście sałaty (20 g), ser żółty (20 g, plaster)
herbata

Przekąska:
Jogurt pitny (300 ml)

Obiad:
Zapiekane warzywa z mięsem
1 średni ziemniak (80 g), 4 średnie pieczarki (30 g), cukinia (200 g), natka pietruszki (łyżka, 5 g), przecier pomidorowy ( 1 czubata łyżka – 10 g), mielone mięso wołowe (80 g), 2 ząbki czosnku (6 g).
kapusta kiszona (50 g)
Woda mineralna z cytryną (5 g)
W naczyniu żaroodpornym poukładaj naprzemiennie warzywa pokrojone w plastry z mięsem mielonym. Przecier pomidorowy wymieszaj z połową szklanki wody, dodaj pokrojona natkę pietruszki i zalej warzywa. Piecz pod przykryciem przez 30 minut.


Kolacja:
Melon (330 g)

DZIEŃ 13

Śniadanie:
Mała grahamka (50 g), tuńczyk z wody (120 g, mała puszka)
Herbata z cytryną (5 g)

II Śniadanie:
Jogurt naturalny (150 g), 2 łyżki płatków owsianych (20 g, dodaj do jogurtu), kiwi (70 g, wkrój do jogurtu)

Przekąska:
Mała grahamka (50 g), szynka wołowa (20 g, plasterek), sałata (10 g, duży liść), 4 rzodkiewki (60 g)

Obiad:
Ryż z jabłkami i cynamonem
Ryż brązowy (25 g), 2 łyżki jogurtu naturalnego (30 g), szczypta cynamonu, łyżeczka cukru waniliowego (5 g), średnie jabłko (150 g)
Jabłko pokroić w drobną kostkę i poddusić z cukrem i cynamonem na patelni (z 2 łyżkami wody).
Woda mineralna

Kolacja:
Sałatka owocowa
cząstki mandarynki (1 mała mandarynka, 60 g), małe jabłko (100 g), pół opakowania jogurtu naturalnego bez cukru (75g), pestki z dyni ( 2 łyżki, 10 g)

DZIEŃ 14

Śniadanie:
Kanapki z serem, sałatą i pomidorem
Chleb graham (35 g), ser żółty (plasterek, 20 g), pomidor (80 g)
Herbata z cytryną (5 g)

II śniadanie:
Maślanka truskawkowa z otrębami
2 łyżki otrębów pszennych (20 g)
maślanka (szklanka, 250 ml, 300 g)

Przekąska:
Średnie jabłko (150 g)

Obiad:
Zupa pomidorowa z kurczakiem i ryżem
Małą pierś z kurczaka (100 g) pokrój w kostkę, w drobną kostkę pokrój pół średniej marchewki (80 g), pół małej pietruszki (30 g), kawałek pora (50 g) i plasterek selera (20 g). Mięso zagotuj w 1 litrze wody, gdy będzie podgotowane dodaj warzywa i wsyp 2 łyżki ryżu (20 g). Pod koniec gotowania dodaj 2 łyżeczki przecieru pomidorowego (20 g), pokrojonego w kostkę pomidora (średni, 130 g), przyprawy. Zupę podawaj z dodatkiem mleka (0,5%, 60 ml) i natką pietruszki (5 g).
Herbata bez cukru

Kolacja:
Jogurt naturalny (150 g), 2 łyżki pestek z dyni (20 g), kiwi (70 g, wkrój do jogurtu)
woda mineralna z cytryną (5 g)


PRZEPISY

Sałatka warzywna z serem
plasterek chudego białego sera (40 g), średni pomidor (120 g), papryka czerwona (45 g, ćwiartka), sałata lodowa (50g), przyprawy – 69 kcal

Twarożek z pomidorem i otrębami
opakowanie serka naturalnego granulowanego (180 g), mały pomidor (80 g), 2 łyżki otrębów pszennych (10 g), szczypiorek (łyżeczka, 5 g) – 192 kcal

Maślanka truskawkowa (300 g, duży kubek), kromka chleba graham (25 g) – 151 kcal

Sałatka:
ćwiartka małej sałaty lodowej (75 g), papryka czerwona (ćwiartka średniej, pokrojona w paski, 45 g), pomidor (mały, 50 g), pierś z kurczaka (50g, bez skóry, pokrojona w drobną kostkę, podsmażona na patelni bez dodatku tłuszczu),
Sos: jogurt naturalny (75 g, pół małego opakowania), czosnek (6 g, 2 ząbki, zmiażdżony), sól, pieprz, chilli (w wersji pikantnej) – 120 kcal

Plaster białego sera chudego (50 g), mały ogórek kiszony (100 g), pieprz, sól, chleb graham (25 g) – 105 kcal

Mała grahamka (50 g), plasterek żółtego sera (20 g), 2 duże liście sałaty (20 g) – 176 kcal

Serek z owocami
opakowanie serka granulowanego (180 g), połówka grejpfruta (60 g) – 183 kcal

Serek wiejski ziarnisty (opakowanie, 180 g), łyżeczka kakao odtłuszczonego (5 g), 2 łyżki płatków owsianych (15 g) – 233 kcal

Propozycje mniej kalorycznych przekąsek (kaloryczność po odjęciu 10% strat):

Produkt – waga 1 porcji – kaloryczność (kcal)

Gruszka – średnia, 150 g – 81 kcal
Jabłko – średnie, 150 g – 69 kcal
5 śliwek – 100 g – 45 kcal
banan – mały, 120 g – 114 kcal
banan - średni, 170 g – 145 kcal
3 średnie marchewki – 350 g – 95 kcal
serek wiejski – 180 g, opakowanie – 182 kcal
jogurt owocowy – 150 g, kubeczek – ok. 93 kcal
mała grahamka – 50 g – 129 kcal
mała kajzerka (bułka pszenna) – 50 g – 148 kcal
mandarynka – 100 g, średnia – 42 kcal
kiwi – średnie, 100 g – 50 kcal
arbuz – plaster, 400 g – 144 kcal
melon – plaster, 170 g – 61 kcal
kalafior – 150 g – 33 kcal
brokuł – 150 g – 41 kcal
brokuł – 200 g – 49 kcal
pomarańcza – 230 g, mała – 101 kcal
grejpfrut – 350 g, średni – 126 kcal
_________________
Jeśli się cofasz to tylko po to by wziąć rozbieg!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Ania M
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 02 Lut 2010
Posty: 682
Skąd: Małopolska

PostWysłany: Pią Sie 06, 2010 4:14 pm    Temat postu: -- Odpowiedz z cytatem

--

Ostatnio zmieniony przez Ania M dnia Sob Sie 18, 2018 6:14 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
justyna1974
Master butterfly
Master butterfly


Dołączył: 23 Lis 2009
Posty: 227
Skąd: KATOWICE

PostWysłany: Sob Sie 14, 2010 2:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Aniu kochana dziękuję bardzo za pocieszenie naprawdę na początku byłam przerażona, ale powiem że po tygodniu czuję się dużo lepiej tak lekka na "duszy" bo na wadze tylko 2 kg, ale to podobnie zdrowo tak 1-2 na tydzień. No i nie jestem już taka głodna - może mój żołądeczek sie obraził i zaczął się kurczyć z rozpaczy Razz
_________________
Jeśli się cofasz to tylko po to by wziąć rozbieg!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Izabela T
Super senior
Super senior


Dołączył: 25 Kwi 2012
Posty: 98
Skąd: Częstochowa

PostWysłany: Sro Maj 02, 2012 4:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja włączyłam do mojej diety Herbalife i jestem bardzo zadowolona.

1. Nie muszę się martwić o kaloryczność jedzenia
2. Nie muszę tracić czasu na przygotowywanie zbilansowanego posiłku
3. Prostota i wygoda zwyciężyła.

Jem 2 koktajle dziennie na śniadanie i na kolacje, obiad normalnie z ograniczeniem ziemniaków oczywiście, do tego dwie małe przekąski i jest ok.
Samopoczucie się polepszyło, energii dostałam, i wreszcie nie muszę pić tyyyyle kawy co kiedyś.

Pozdrawiam Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Wilkam
Junior
Junior


Dołączył: 13 Wrz 2012
Posty: 3

PostWysłany: Pią Wrz 14, 2012 2:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Trzymam kciuki za wszystkie osoby, które się odchudzają i sama robię dzielnie to samo od jakiegoś czasu.
Ja może nie tyle nie wierzę w żadne diety, co raczej w różne proszki, tabletki itp, które miały mi pomóc nie czuć głodu lub szybciej spalać kalorie. Kupowałam swego czasu to wszystko w drogerii w necie (jakoś wstydziłam się w realu), ale nic więcej oprócz rozczarowania z tego nie było.
Za to w dietę wierzęSmile Sama stosuję dietę wegańską od jakiegoś czasu i nie tylko kilogramy schodzą, ale też o wiele lepiej się czujęSmile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Odżywianie, Diety, Przepisy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Strona 7 z 7

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by PhPBB © 2001, 2002 phpBB Group