Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bazylia Kadet

|
Wysłany: Wto Sty 03, 2006 6:16 pm Temat postu: poradżcie-pominięta dawka |
|
|
Kurczę, choruję już ładnych parę lat a zdażyło mi się to piwerwszy raz.
Nie pamiętam czy wziełam rano metypred(biorę 12 mg).
I co teraz? Wziąć ryzykując podwójną dawkę czy czekać do jutra i łyknąć rano jakby nigdy nic? Zdażyło wam się co takiego? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Sty 03, 2006 6:24 pm Temat postu: |
|
|
Nigdy nie ryzykuj drugiej dawki....może okaże sie ..że jednak brałaś...nic sie nie stanie jak ją opuściłas. Wez dopiero jutro.
Mnie też sie tak zdarzało.ale poradziłam sobie z tym.......zawsze wieczorem układam sobie leki ...na wieczór i rano....zostawiam w kieliszku
lub w innym pojemniczku....W ten sposób pamiętam....
Monika |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Wto Sty 03, 2006 6:27 pm Temat postu: |
|
|
nie bierz.
nawet jeśli na pewno opuściłaś dawkę. weź następną dopiero rano zupełnie normalnie, nie podwajaj. |
|
Powrót do góry |
|
 |
agatka03 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sty 03, 2006 7:07 pm Temat postu: |
|
|
Kazdemu z nas to sie zdarzyło! Powiem tak,jak dziewczyny-nie ryzykuj! Pominięcie dawki jest mniej szkodliwe,niż nadmiar leku w organiżmie.Pozdrawiam serdecznie _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
 |
bazylia Kadet

|
Wysłany: Wto Sty 03, 2006 7:16 pm Temat postu: |
|
|
Chyba naprawdę mam brak sterydu w organiźmie- zdarzenie napisać przez ż..... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Róża Stary wyjadacz

|
Wysłany: Wto Sty 03, 2006 7:40 pm Temat postu: |
|
|
e tam, ja jak jestem zdenerwowana to piękne błędy produkuję, ale się nie przejmuję, dysleksja też choroba  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sty 03, 2006 8:08 pm Temat postu: |
|
|
Kochana, ja raz 2 dni pod rząd nie wzięłam leków (zdolniacha ). To była Wielkanoc i po powrocie od babci po prostu zapomniałam. Przypomniałam sobie w nocy... 8) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mella Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sty 03, 2006 8:23 pm Temat postu: |
|
|
niestety ja często mam odwrotnie, bo w ogóle zapominam o lekach, szczególnie o Xartanie, miałam go brać przy drugim śniadaniu, a to wypada w pracy i najczęściej zapominałam, teraz mam napisane na lodówce, że mam go wziąć i biorę tuż przed wyjściem z domu, a na wszelki wypadek noszę też ze sobą do pracy. Zdarzyło mi się też pobylić leki i zjadłam 2 tabletki Medrolu zamiast 1 Medrolu i 1 Xartanu , a one naprawdę się różnią. _________________ "Wszyscy jesteśmy zdolni do wielkich rzeczy, jeśli nie pozwolimy, by pokonał nas strach przed własną słabością."
Jan Paweł II |
|
Powrót do góry |
|
 |
Marta Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sty 03, 2006 8:35 pm Temat postu: |
|
|
Ja myslę, ze jak to się zdarza sporadycznie to nie ma co panikować. Mnie tez sie kiedys zdarzyło nie wziąc leków nawet przez 2 dni, bo np. zapomniałam wziąć je jak jechałam na weekend. Skonczyło sie troche gorszym samopoczuciem i przeważnie bólem stawów, ale juz po wzięciu dawki przechodziło.
Szczerze mówiąc to bardziej się bałam, jak mój pies wciął tabletkę azathipriny, kiedy mi spadła. Ale nic mu nie było  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sty 03, 2006 8:37 pm Temat postu: |
|
|
Mi raz w szpitalu kochany pan dokror zapomniał - powtarzam - zapomniał - zapisać Metypred w zleceniach i nie dostawałam NIC przez 4 dni - a on był sobie na urlopie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
gusia_92 Master butterfly

|
Wysłany: Wto Sty 03, 2006 9:24 pm Temat postu: |
|
|
mi tosie zdaza niebrac wieczornych lekow ale poprostu nie chce misie. na kolacje mam tylko calperos i czasami sylimarol wiec ... jakos tak zawsze cos robie i zapominam potem jak sobie przpomne to ktos mnie zawola albo nie che mi sie zejsc pietro nizej po tabletki ?ciezka choroba lenistwa / _________________ .:Hoy se que tu ya no me quieres y eso es lo que mas me hiere:. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Sty 04, 2006 11:41 am Temat postu: |
|
|
Chyba to problem kazdej z nas, zapomniało sie .lub pomyliło dawki...alatego polecam mój sposob...wiem .ze musze wieczorem wziaść leki ...a że jest ich duzo to troche trwa..zawsze szykując tabletki na wieczór.stawiam obok kieliszek , i od razu dziele je na rano.......od tamtej pory nie zdarzyło mi się zapomniec..Zdarzyło mi sie także pomylic leki..to jest niebezpieczne..dlatego uważam ....ale np. bioxetin i Biosotal są prawie identyczne.wiec dziecląc leki nie odkładam opakowania .az dana tabl . nie znajdzie sie w kieliszku. Sprawdzone .działa bezbłednie......
ja mam 12 tabl wieczorem.na rano jeszcze więcej ........więc troche to zajmuje....tak ze rytuał rozkładania lekow....troche trwa.
Guzia a tobie sie należy upomnienie...co innego zapomniec .a co innego nie wżiąśc lekow celowo. Masz szczescie ze nie bierzesz nic takiego , bez czego cos może sie stać .ale sa leki takie ,że kazda nie wzieta tabl. moze spowodować poważne komplikacje.
Monika |
|
Powrót do góry |
|
 |
Lidia Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sty 04, 2006 12:44 pm Temat postu: |
|
|
Witam.Robie tak jak Monika .wieczorny rytuał szykowania dawek w pudełeczku na następny dzień.Są takie specjalne ABS w aptekach.Można zapomiec ale napewno się nie pomyli.Sprawdzone juz od lat.
zapomianą kolejke trzeba pominąć.Jest to najlepsze wyjście żeby nie namieszac
Lidka _________________ "uśmiechaj się, do każdej chwili uśmiechaj"
"Nie chodzi o to że mamy zbyt mało czasu, ale że zbyt dużo go tracimy"
Seneka |
|
Powrót do góry |
|
 |
monika.kala Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sty 04, 2006 1:36 pm Temat postu: |
|
|
Popieram pomysl Moniki i Lidii.Sama go stosuje.Dziala nie zawodnie.
Nasawiam sobie tez budziek w moim telefonie,zebym nie zapomniala wziasc lekow.
Monika k. |
|
Powrót do góry |
|
 |
veg8 Master butterfly

|
Wysłany: Sro Sty 04, 2006 5:17 pm Temat postu: |
|
|
W aptece można dostać " kaseta do dziennego dawkowania leków doustnych"
Kiedy bralem leki nosilem ją zawsze ze sobą