|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mamagosia Junior

Dołączył: 25 Sie 2007 Posty: 26 Skąd: Lubraniec ( rodem z Zabrza)
|
Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 1:59 pm Temat postu: Twardzina - przeciwskazanie dla tańca? |
|
|
Dopiero co zdążyłam przyjechać ze szpitala od Dorotki. P. ordynator powiedziała mi dzisiaj że to na 100% twardzina, ale jaki rodzaj to się jeszcze okaże jak będą wszystkie wyniki badań (miedzy innymi , wycinka z histopatologii). Mam więć przed sobą ok. trzech tygodni niepewności. Dorotka nie załamuje się, ale jedno ją martwi to to, czy nadal będzie mogła tańczyc w grupie tańca nowoczesnego. Tańczy juz kila lat, jej grupa ma juz niezłe osiągnięcia, przed nimi turniej a potem zawody ogólnopolskie). Tylko zec treningi są " trochę wyczerpujące".
Więc , jak byłam w szpitalu , to Dorotka mnie prosi:" Mamo, wejdź na forum i zapytaj tego " Roberta" , czy będe mogła tańczyć. On też ma twardzinę i jest bardzo mądry- wszystko wie o tej chorobie".
Przyjechałam do domu, odgrzałam wcześniej przygotowany obiad w mikrofali i biegnę z talerzem do komputera. Szukam odpowiedniego działu , by zadać panu "Robertowi" pytanie i.... co widzę? GOŁĄ MĘSKĄ DUPĘ "ROBERTA". No.... z wrażeniawywaliłam kalafior z talerza na klawiaturkę ( mój syn się wścieknie). a ja... ja pomyslalam sobie ( lepiej nie napiszę co pomyślałam, bo 40 letnim babom , nie wypada tak myśleć, a co dopiero pisać). Pozdrawiam więc posiadacza jędrnej męskiej dupki i proszę o odpowiedź na temat tańca i treningu , ludzi chorych na twardzinę. _________________ " Kiedy się miało szczęście, które się nie trafia, czyjeś ciało i ziemię całą, a zostaje tylko fotografia , to jest... to jest bardzo mało"
Maria Pawlikowska-Jasnorzewska |
|
Powrót do góry |
|
 |
kinga Moderator

|
Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 2:33 pm Temat postu: |
|
|
hihihi szkoda tylko, ze ta dupka nie jest własnością Roberta
ale się usmiałam z tej dupy  _________________ Odkąd przestałam przejmować się rzeczami, na które nie mam wpływu, mam wpływ na więcej rzeczy.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Itunia Master butterfly

|
Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 2:35 pm Temat postu: |
|
|
Na początku nie skumałam, o co tu chodzi... |
|
Powrót do góry |
|
 |
agatka03 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 2:36 pm Temat postu: |
|
|
No, Kinga....Ty to masz znajomości.... Ja tam nie mam pojecia,czyja to część ciała,ha,ha....
A Robertowi proszę nie robic krzywdy.....  _________________ ..."W życiu nie chodzi o czekanie, aż burza minie... Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu..." (Vivian Green) |
|
Powrót do góry |
|
 |
veg8 Master butterfly

|
Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 4:28 pm Temat postu: Re: "Robert" , ja Ciebie zabiję! |
|
|
mamagosia napisał: |
co widzę? GOŁĄ MĘSKĄ DUPĘ "ROBERTA". No.... z wrażeniawywaliłam kalafior z talerza na klawiaturkę |
Dobrze ,ze się nie odwrócił .. bo.. co by się działo z kalafiorem
ahh lepiej nie wiedzieć  _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 4:53 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: |
jedno ją martwi to to, czy nadal będzie mogła tańczyc w grupie tańca nowoczesnego. Tańczy juz kila lat, jej grupa ma juz niezłe osiągnięcia, przed nimi turniej a potem zawody ogólnopolskie). Tylko zec treningi są " trochę wyczerpujące". |
Odpowiedź - tak. Jakichś specjalnych przeciwskazań nie ma, choć nie bardzo się orientuję jak wyglądają treningi tańca nowoczesnego...
Ruch jest nawet wskazany. Tak samo, jak nawilżenie skóry czy ciepły ubiór zimą. To ją uelastycznia i to tutaj chodzi. Chyba, że są też problemy ze stawami, to już należałoby się nieco oszczędzać, ale też bez przesady. Leżeć chyba nie będzie, co?
Hej, wszystkiego o chorobie to ja nie wiem. Jakby coś. Tylko tyle, ile wyczytam oraz ile wiem z doświadczeń własnych.
Rzuć okiem również tutaj:
http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1954
http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1993
i bez czarnych myśli, ok? To naprawdę nie koniec świata.
Miło, że avatarek się podoba (tylko klatki jakoś nie chcą przyspieszyć). Tył nie mój tylko Duchovnego. Przez v, żeby nie było. Póki co IV RP jeszcze trwa.
Pozdrawiam.
PS. To na Kujawach zabijają za.. kalafior? 
Ostatnio zmieniony przez Robert dnia Czw Wrz 13, 2007 5:12 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
jagula Master butterfly

|
Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 5:09 pm Temat postu: |
|
|
heheheh...ubawiłam sie nieźle...w pierwszym momencie pomyślałam ,że jakaś gruba afera się szykuje
Całe szczęście ,że to był kalafior a nie np. ryż z warzywami bo byłoby ciężko z klawiatury wyzbierać (chyba ,ze ma się znajomą chińską kurę )
Może następnym razem jakąś większą męską dupę ??, może być z obrotami bo chętnie bym coś wysypała na swoją klawiaturę  _________________ Fenomen czeskich psów- kundle wyglądają jak rasowce a rasowce przypominają kundle  |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 5:32 pm Temat postu: |
|
|
dawka ruchu i jego rodzaj będzie zależał wyłącznie od kondycji tancerki , jeśli to tylko zmiany skórne to kompletnie nie ma się czym przejmować, jeśli to twardzina układowa, to mogą pojawić się pewne przeszkody np. włóknienie płuc, czy zajęcie innych narządów - wtedy naturalnie trzeba będzie ograniczyć wysiłek, ale w tej chwili to kosmicznie odlelgł perspektywa, sytuacja czysto hipotetyczna, więc spokojnie
do oddzielonego wątku Avi na Gif |
|
Powrót do góry |
|
 |
Gabi Master butterfly

|
Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 8:34 pm Temat postu: |
|
|
ja tam chetnie dowiedziałabym sie co sobie pomyslałas
i ja ,jak na czterdziestoletnia babe ,uwielbiam tak myślec ( jeśli mamy to samo na myśli ) w temacie jedrnych meskich tyłeczków
przekaz prosze pozdrowienia Dorotce,miejmy nadzieje,ze to tylko postac skorna _________________ Czas istnieje po to,żeby wszystko nie działo się jednocześnie. A.Einstein |
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 9:04 pm Temat postu: |
|
|
Jeszcze dodam parę słów żeby mamusię uspokoić
Dawno nie zaglądałem na forum twardzinowców amerykańskich, zatem czas najwyższy. Świetnie zorganizowani, coś jak my tutaj
Są linki, źródła, doświadczenia własne. W necie trafić można na blogi osób z twardziną, których jednym z hobby jest taniec. I sclero w ogóle im w realizacji tej przyjemności nie przeszkadza. Co prawda wspomniane włóknienie płuc ogranicza ich wydolność oddechową, ale przy tw. ograniczonej nie ma się o co martwić. Chyba, że - jak wspomniałem - są jakieś dolegliwości mięśniowo-stawowe. Niekoniecznie też muszą występować. I u nas znajdziesz przykłady komfortowego lub w miarę komfortowego życia z tą chorobą.
Wczesna diagnoza i leczenie to klucz do sukcesu. To musisz przyjąc do wiadomości.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
mamagosia Junior

|
Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 9:52 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję Wam wszystkim za miłe odpowiedzi. Późnym wieczorem Dorotka wysłała mi SMska z wiadomością że zaczęto jej podawać jakiś antybiotyk ( ale nie wie dokładnie jaki). Jednak nie wiadomo czy ją jutro wypuszczą do domu Trudno- najważniejsze że zaczyna się jakieś leczenie.
A teraz ogłaszam że znalazłam sposób by dostać dużo odpowiedzi w krótkim czasie. Należy w tekście użyć wyrazu " dupka" itp.
A o czym pomyslałam widząc tę część ciała.... Jest chyba jakać magia w tej części ciała , bo po raz pierwszy odkąd dowiedzialam się o chorobie córki pomyslałam o .... no wiecie o czym. O odwrotnej stronie
Dobrej nocy wszystkim. Dzięki że tutaj jesteście ( w ubraniu czy bez, hahaha) Sorki, chyba już mi odbija od tego stresu. _________________ " Kiedy się miało szczęście, które się nie trafia, czyjeś ciało i ziemię całą, a zostaje tylko fotografia , to jest... to jest bardzo mało"
|
Powrót do góry |
|
 |
Robert Moderator

|
Wysłany: Pią Wrz 14, 2007 6:26 am Temat postu: |
|
|
Ja tam nie wiem o czym pomyślałaś. I nie wnikam.
Co do antybiotyku - to może o penicylinę chodzi? Jeśli tak - to przynajmniej do 2 tygodni powinna spędzić na oddziale. Chyba, że to jeszcze coś innego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Pią Wrz 14, 2007 4:11 pm Temat postu: |
|
|
penicylina lub pochodne penicyliny bo bierze się rozne antybiotyki, czyli standart
nie ma się co stresowac jesli będzie totwardzina ograniczona corka bedzie zyła tak jak dotąd,czyli tak samo , mam nadzije ze to będzie ta czyli najbardziej łagodna, _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
mamagosia Junior

|
Wysłany: Sob Wrz 15, 2007 7:43 am Temat postu: |
|
|
Dzięki Moniko. Na szczęście to tylko "ograniczona". To że " rozsiana" , to chyba dlatego że ma też drobne plamki prawie na całym ciele. Jednak tak zupełnie to uspokoję się jak przyjdzie wynik z histopatologii, bad. immunologicznego surowicy , oraz wynik badania w kierunku Borelia.
P. Ordynator powiedziała , ze dopiero wtedy powie mi na 100% że to tylko ten rodzaj twardziny. Samopoczucie jednak mi się poprawiło. Miłego weekendu wszystkim. _________________ " Kiedy się miało szczęście, które się nie trafia, czyjeś ciało i ziemię całą, a zostaje tylko fotografia , to jest... to jest bardzo mało"
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sob Wrz 15, 2007 6:18 pm Temat postu: |
|
|
od razu przyjemniej czytac cos takiego, na razie oddychaj spokojnie byc moze na tym pozostanie czego wam zyczę _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|