Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Twardzina - przeciwskazanie dla tańca?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mamagosia
Junior
Junior

PostWysłany: Czw Wrz 13, 2007 1:59 pm    Temat postu: Twardzina - przeciwskazanie dla tańca? Odpowiedz z cytatem

Dopiero co zdążyłam przyjechać ze szpitala od Dorotki. P. ordynator powiedziała mi dzisiaj że to na 100% twardzina, ale jaki rodzaj to się jeszcze okaże jak będą wszystkie wyniki badań (miedzy innymi , wycinka z histopatologii). Mam więć przed sobą ok. trzech tygodni niepewności. Dorotka nie załamuje się, ale jedno ją martwi to to, czy nadal będzie mogła tańczyc w grupie tańca nowoczesnego. Tańczy juz kila lat, jej grupa ma juz niezłe osiągnięcia, przed nimi turniej a potem zawody ogólnopolskie). Tylko zec treningi są " trochę wyczerpujące". Sad

Więc , jak byłam w szpitalu , to Dorotka mnie prosi:" Mamo, wejdź na forum i zapytaj tego " Roberta" , czy będe mogła tańczyć. On też ma twardzinę i jest bardzo mądry- wszystko wie o tej chorobie".
Przyjechałam do domu, odgrzałam wcześniej przygotowany obiad w mikrofali i biegnę z talerzem do komputera. Szukam odpowiedniego działu , by zadać panu "Robertowi" pytanie i.... co widzę? GOŁĄ MĘSKĄ DUPĘ "ROBERTA". Embarassed No.... z wrażeniawywaliłam kalafior z talerza na klawiaturkę ( mój syn się wścieknie). a ja... ja pomyslalam sobie ( lepiej nie napiszę co pomyślałam, bo 40 letnim babom , nie wypada tak myśleć, a co dopiero pisać). Pozdrawiam więc posiadacza jędrnej męskiej dupki i proszę o odpowiedź na temat tańca i treningu , ludzi chorych na twardzinę.

Maria Pawlikowska-Jasnorzewska
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
kinga
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Wrz 13, 2007 2:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hihihi Very Happy szkoda tylko, ze ta dupka nie jest własnością Roberta Sad Laughing Laughing Laughing
ale się usmiałam z tej dupy Laughing Wink

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Itunia
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Wrz 13, 2007 2:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na początku nie skumałam, o co tu chodzi...
Powrót do góry
agatka03
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Wrz 13, 2007 2:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No, Kinga....Ty to masz znajomości.... Laughing Laughing Laughing Ja tam nie mam pojecia,czyja to część ciała,ha,ha....
A Robertowi proszę nie robic krzywdy..... Wink Smile
veg8
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Wrz 13, 2007 4:28 pm    Temat postu: Re: "Robert" , ja Ciebie zabiję! Odpowiedz z cytatem

mamagosia napisał:
co widzę? GOŁĄ MĘSKĄ DUPĘ "ROBERTA". Embarassed No.... z wrażeniawywaliłam kalafior z talerza na klawiaturkę

Dobrze ,ze się nie odwrócił .. bo.. co by się działo z kalafiorem Question
ahh lepiej nie wiedzieć Wink
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Wrz 13, 2007 4:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
jedno ją martwi to to, czy nadal będzie mogła tańczyc w grupie tańca nowoczesnego. Tańczy juz kila lat, jej grupa ma juz niezłe osiągnięcia, przed nimi turniej a potem zawody ogólnopolskie). Tylko zec treningi są " trochę wyczerpujące".

Odpowiedź - tak. Jakichś specjalnych przeciwskazań nie ma, choć nie bardzo się orientuję jak wyglądają treningi tańca nowoczesnego... Confused
Ruch jest nawet wskazany. Tak samo, jak nawilżenie skóry czy ciepły ubiór zimą. To ją uelastycznia i to tutaj chodzi. Chyba, że są też problemy ze stawami, to już należałoby się nieco oszczędzać, ale też bez przesady. Leżeć chyba nie będzie, co? Wink
Hej, wszystkiego o chorobie to ja nie wiem. Jakby coś. Tylko tyle, ile wyczytam oraz ile wiem z doświadczeń własnych. Smile

Rzuć okiem również tutaj:
http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1954
http://toczen.pl/forum/viewtopic.php?t=1993
i bez czarnych myśli, ok? To naprawdę nie koniec świata. Wink

Miło, że avatarek się podoba (tylko klatki jakoś nie chcą przyspieszyć). Tył nie mój tylko Duchovnego. Przez v, żeby nie było. Póki co IV RP jeszcze trwa. Laughing

Pozdrawiam. Very Happy

PS. To na Kujawach zabijają za.. kalafior? Surprised Shocked

Ostatnio zmieniony przez Robert dnia Czw Wrz 13, 2007 5:12 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
jagula
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Wrz 13, 2007 5:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

heheheh...ubawiłam sie nieźle...w pierwszym momencie pomyślałam ,że jakaś gruba afera się szykuje Laughing Laughing

Całe szczęście ,że to był kalafior a nie np. ryż z warzywami bo byłoby ciężko z klawiatury wyzbierać (chyba ,ze ma się znajomą chińską kurę Wink )

Może następnym razem jakąś większą męską dupę Very Happy Very Happy ??, może być z obrotami bo chętnie bym coś wysypała na swoją klawiaturę Laughing
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Czw Wrz 13, 2007 5:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dawka ruchu i jego rodzaj będzie zależał wyłącznie od kondycji tancerki Very Happy , jeśli to tylko zmiany skórne to kompletnie nie ma się czym przejmować, jeśli to twardzina układowa, to mogą pojawić się pewne przeszkody np. włóknienie płuc, czy zajęcie innych narządów - wtedy naturalnie trzeba będzie ograniczyć wysiłek, ale w tej chwili to kosmicznie odlelgł perspektywa, sytuacja czysto hipotetyczna, więc spokojnie Cool

do oddzielonego wątku Arrow Avi na Gif
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Gabi
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Czw Wrz 13, 2007 8:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja tam chetnie dowiedziałabym sie co sobie pomyslałas Laughing

i ja ,jak na czterdziestoletnia babe ,uwielbiam tak myślec ( jeśli mamy to samo na myśli ) w temacie jedrnych meskich tyłeczków Mr. Green

przekaz prosze pozdrowienia Dorotce,miejmy nadzieje,ze to tylko postac skorna
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Czw Wrz 13, 2007 9:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeszcze dodam parę słów żeby mamusię uspokoić Smile
Dawno nie zaglądałem na forum twardzinowców amerykańskich, zatem czas najwyższy. Świetnie zorganizowani, coś jak my tutaj Wink
Są linki, źródła, doświadczenia własne. W necie trafić można na blogi osób z twardziną, których jednym z hobby jest taniec. I sclero w ogóle im w realizacji tej przyjemności nie przeszkadza. Co prawda wspomniane włóknienie płuc ogranicza ich wydolność oddechową, ale przy tw. ograniczonej nie ma się o co martwić. Chyba, że - jak wspomniałem - są jakieś dolegliwości mięśniowo-stawowe. Niekoniecznie też muszą występować. I u nas znajdziesz przykłady komfortowego lub w miarę komfortowego życia z tą chorobą.
Wczesna diagnoza i leczenie to klucz do sukcesu. To musisz przyjąc do wiadomości. Smile
Powrót do góry
mamagosia
Junior
Junior

PostWysłany: Czw Wrz 13, 2007 9:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję Wam wszystkim za miłe odpowiedzi. Późnym wieczorem Dorotka wysłała mi SMska z wiadomością że zaczęto jej podawać jakiś antybiotyk ( ale nie wie dokładnie jaki). Jednak nie wiadomo czy ją jutro wypuszczą do domu Sad Trudno- najważniejsze że zaczyna się jakieś leczenie.
A teraz ogłaszam że znalazłam sposób by dostać dużo odpowiedzi w krótkim czasie. Należy w tekście użyć wyrazu " dupka" itp. Smile
A o czym pomyslałam widząc tę część ciała.... Wink Jest chyba jakać magia w tej części ciała , bo po raz pierwszy odkąd dowiedzialam się o chorobie córki pomyslałam o .... no wiecie o czym. O odwrotnej stronie Laughing
Dobrej nocy wszystkim. Dzięki że tutaj jesteście ( w ubraniu czy bez, hahaha) Sorki, chyba już mi odbija od tego stresu.

Powrót do góry
Robert
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Wrz 14, 2007 6:26 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja tam nie wiem o czym pomyślałaś. I nie wnikam. Smile

Co do antybiotyku - to może o penicylinę chodzi? Jeśli tak - to przynajmniej do 2 tygodni powinna spędzić na oddziale. Chyba, że to jeszcze coś innego.
Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Wrz 14, 2007 4:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

penicylina lub pochodne penicyliny bo bierze się rozne antybiotyki, czyli standart Wink
nie ma się co stresowac jesli będzie totwardzina ograniczona corka bedzie zyła tak jak dotąd,czyli tak samo , mam nadzije ze to będzie ta czyli najbardziej łagodna,
mamagosia
Junior
Junior

PostWysłany: Sob Wrz 15, 2007 7:43 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki Moniko. Na szczęście to tylko "ograniczona". Smile To że " rozsiana" , to chyba dlatego że ma też drobne plamki prawie na całym ciele. Jednak tak zupełnie to uspokoję się jak przyjdzie wynik z histopatologii, bad. immunologicznego surowicy , oraz wynik badania w kierunku Borelia.
P. Ordynator powiedziała , ze dopiero wtedy powie mi na 100% że to tylko ten rodzaj twardziny. Samopoczucie jednak mi się poprawiło. Miłego weekendu wszystkim.

Powrót do góry
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Wrz 15, 2007 6:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

od razu przyjemniej czytac cos takiego, na razie oddychaj spokojnie byc moze na tym pozostanie czego wam zyczę
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: