Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Turnusy rehabilitacyjne, dotacje z PFRON i nie tylko

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
paulina_87
Gość

PostWysłany: Sob Kwi 26, 2014 9:16 pm    Temat postu: Turnusy rehabilitacyjne, dotacje z PFRON i nie tylko Odpowiedz z cytatem

Witam!
Wpadł mi do głowy pomysł wyjazdu na turnus rehabilitacyjny dla mnie (jako chorującej na toczeń, chondromalacje itd itp) oraz dla moich dzieci (przez niekończące się infekcje górnych dróg oddechowych). Ja jako jedna i córcia moja jako druga (ma 4 latka) + mąż mój jako opiekun dla dziecka, a młodszy maluch to i tak raczej za darmo albo za niewielką dopłatą.
Raz w życiu skorzystałam z turnusu rehabilitacyjnego w wieku 18 lat (a teraz mam 27...), a dzieci jeszcze nigdy.
Czy mamy jakieś szanse? Od czego zacząć? Gdzie się udać? Czy ktoś z Was posiada doświadczenia związane z załatwianiem takiego turnusu dla siebie/dzieci?
Proszę o jakieś wskazówki Smile
Buzie Smile
Powrót do góry
Małgosia1
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Kwi 26, 2014 9:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wejdź na stronę NFZ albo do nich zadzwoń, możesz też z PFRON-u spróbować. Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
meguchna
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Kwi 27, 2014 8:54 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Paulina do MOPR -u należy się udać do działu d/s osób niepełnosprawnych tam pobierasz wniosek i wypełnia lekarz,następnie składasz w MOPR..Nie wiem czy nie jest już późno bo oni środki rozdzielają jakoś w pierwszym kwartale.Może coś się zmieniło.Ty jako osoba niepełnosprawna dostaniesz dofinansowanie a dzieci jeżeli też mają orzeczoną niepełnosprawność to również.Winnym przypadku opłata 100%. Z tego co kiedyś było to się samemu załatwiało miejsce i termin.

Powrót do góry
paulina_87
Gość

PostWysłany: Nie Kwi 27, 2014 2:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moje dzieci na całe szczęście nie mają orzeczeń i oby nigdy, przenigdy nie miały!!! Ale chorują często na zapalenie górnych dróg oddechowych, a kiedyś z tym problemem można było się starać o jakiś turnus.
Powrót do góry
meguchna
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Nie Kwi 27, 2014 3:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie o turnus rehabilitacyjny tylko sanatorium.Jak najbardziej.To lekarz wystawia wniosek i przez NFZ się załatwia.Dziecku do lat 6 przysługuje opiekun bezpłatnie.Tak przynajmniej było.

Powrót do góry
palusia
Junior
Junior

PostWysłany: Czw Lip 24, 2014 2:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

z tym opiekunem do lat 6 to wcale nie jest tak kolorowo!
Moja córka (6lat) choruje przewlekle na astmę atopową. Dwa lata temu lekarz wypełnił mi wniosek o sanatorium nad morzem dla Paulinki, owszem dostała ale ja musiałabym zapłacić za ten pobyt trzytygodniowy 3000 zł. Więc wolałam spakować dwoje moich maluchów i pojechać na rasowe swobodne wakacje.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: