|
WWW.TOCZEN.PL "systemic lupus erythematosus"
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Nitka Senior

|
Wysłany: Wto Lis 06, 2007 6:28 pm Temat postu: rezonans glowy |
|
|
witam,
dostalam skier. od neurologa na rezonans glowy (po tym jak w eeg wyszla czynnosc napadowa), ja uskarzam sie na silne zawroty glowy - b. czesto i zaslabniecia.
podaje opis, moze ktos sie w tym zorientuje. jak dla mnie brzmi jak pisany w innym jezyku.
niewielka asymetria komór bocznych z nieco szerszą komorą boczna lewą. w istocie bialej w sąsiedztwie rogu czołowego komory bocznej lewej widczne jest pojedyncze niereguraalne ognisko hiperintensywne w obrazach t2 zaleznych, obraz wymaga roznicowania pomiędzy zmianą naczyniopochodną-blizna gejowa ? a zmianą demielinizacyjną.
poza tym mozgkowie i przestrz. plynowe wewnatrzczaszkowe w badaniu MR nie wykazują zmian.
przypomne tylko, że mam podejrzenie kolagenozy (dokladny opis w wątku sterydy a brak diagnozy)
mam wyrzuty sumienia, ze ostatnio czesto zarzucam Was swymi problemami- wynikami. ale na dotarcie do lekarzy czeka sie dlugo a czesto ich odpowiedzi są b. lakoniczne.
pozdrawiam serdecznie |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Lis 06, 2007 6:39 pm Temat postu: |
|
|
Nikta zlituj się sama mam niejden rezonans w domu ale nikt tutaj nie jest lekarzem a tym bardziej neurologiem czy diagnostykiem radiologii,
dlaczego robiono ci rezonas cos się dzieje złego w głowie?
to nie jest jedno z badan ktore robia w kierunku tocznia chyba przyczyna jest inna na coś cierpis w zwiazku z tym ze lecono ci rezonns
czasami jednak choroba atakuje cetralny uklad nerwowy , ale mimo iz u u mnie tez zaczeła się od głowy tak długo jak nie było jasnych wynikow i spelnionych kryteriow w kierunku tocznia tak długo to została tylko osobna choroba,
ja od momentu utraty przytomności oraz zmian neurologicznych przez 7 lat nic nie miałam w w wynkiach tego byla to osobna choroba,
sama mam podobne zmiany ale to niczego nie dowodzi tylko neurolog moze to rozszyfrowac, widząc wyniki oraz pacjenta zalecic leczenie, bo wyniki sobie a objawy sobie, mozna miec podobne a cierpiec na zupelnie coś innego
chyba lekarz kazał ci się z tym zgłosic, _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Nitka Senior

|
Wysłany: Wto Lis 06, 2007 6:58 pm Temat postu: |
|
|
dzieki Moniko, neurologa mam pod koniec przyszlego tyg. wiem, ze to brzmi b. lekarsko i trudno odpowiedziec.
chodzi mi o to, czy moze to np. swiadczyc o padaczce czy o czyms z innej bajki.
troche zaczelam panikowac bo mam podejrz. kolagenozy(od 1,5 roku) ostatnio tez chloniaka(od dwóch tyg) i teraz jeszcze ten dziwny rezonans.
jeszcze raz dziekuje. postaram sie cierpliwie czekac.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Wto Lis 06, 2007 7:20 pm Temat postu: |
|
|
wiesz to wszytko jest poplatane nie ty jedna miałas podjrzenie choniaka, bo toczesto tez podjrzewaja?
a masz jakies objawy padaczki ?
bo u mnie ona wystepuje i to ona byla pierwszym objawem choroby leczono ją od lat a po kilka latach doszły inne dodatkowe objawy
musisz poczekac, sami nic tu nie wymyslimy masz tam troche tych zmian ale
na ile one sa powazne to już raczej ci nie powiem bo zwyczajnie nie wiem _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
nenya SuperMOD

|
Wysłany: Wto Lis 06, 2007 9:01 pm Temat postu: |
|
|
Nitka, nie przejmuj się na zapas, wiem że nie jest łatwo, szczególnie jak się czyta niezrozumiałe wypisy i opisy badań, ale wiedz że diagnoza różnicowa to normalna sprawa, wykluczenie chłoniaków to bardzo częsta procedura, bo zaburzenia morfologii w chorobach tkanki łącznej dają takie "zmyłki", podobnie ze sprawami neurologicznymi - czasami doszukują się u nas np. stwardnienia rozsianego, czy innych świństw, żeby mieć jasność, ale nikt prócz specjalisty nie zinterpretuje poprawie opisu specjalistycznych badań, sorry to nie jest robota dla laików
wytrzymaj spokojnie do wizyty i niech nie gnębi cię zagmatwany bełkot medyczny  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Monika B Moderator

|
Wysłany: Sro Lis 07, 2007 10:18 am Temat postu: |
|
|
u mnie doszukiwano sie stwardnienia rozsianego , oraz co było ogromnym zdziwieniem po rezonansie choroby Alzhaimera . trzbe tez przyznac ze nie kzdy osored diagnostyczny ma aparat najnowszej generacji a co niektorzy radiolodzy czasmi widzą to czego nie ma
doszukiwano się tez z krwi
białaczki i wielu , wielu innych , nic nie jest pewne tak długo jak długo nie postawi się diagnozy , a podejrzenia staraj sie przyjmowac z lekkim przymruzeniem oka u mnie gdybym sie tym przejmowała chyba bym wylądowała w szpitlu psychiatrycznym na zwasze juz bez dignozy toczen ale z jakąs choroba umysłowa _________________ Szczęście to jest to, czego prawdopodobnie w życiu nie osiągniemy , ale na szukanie go warto poświęcić życie . ( Marie-Henri Beyle) - Stendhal
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Nitka Senior

|
Wysłany: Sro Lis 07, 2007 9:57 pm Temat postu: |
|
|
o rany dziewczyny dziekuje bardzo mi są potrzebne te Wasze słowa.
dziś poszłam do neurologa z wynikiem i o dziwo mnie przyjeła. mam miec usg tetnic-badanie przeplywow bo to albo kolagenoza albo sm tak stwierdzila neurolog.
badanie mam za tydzien. i dostalam skierowanie na oddzial reumatologiczny od neurologa.
także ciesze, sie że nie jestem sama. bo czasem mi sie wydaje, ze to niemozliwe aby jeden czlowiek mial tyle podejrzen.
Moniko co do padaczki to nie wiem, neurolog powiedzial ze wstrzyma sie jeszcze z podawaniem lekow na padacz. ja mam takie objawy jak silne zawroty glowy, zaslabniecia i cos z oczami, ze okulista tez podejrzewal padaczke.
pozdrawiam i dzieki za cierpliwość |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|