Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny bez zmiany ustawień oznacza wyrażenie zgody na korzystanie z plików cookies.

rozumiem i zgadzam się
Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna WWW.TOCZEN.PL
"systemic lupus erythematosus"

Lupus ChatLupus chat  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Przepuklina rozworu przylykowego

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
slodka_istota
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sro Lis 28, 2007 3:33 pm    Temat postu: Przepuklina rozworu przylykowego Odpowiedz z cytatem

hmm wkoncu doczekalam sie gastroskopii (ciagle nie chcieli mi jej zrobic ze wzgledu na to ze jestem epileptykiem) - gastroskopia byla zlecona z powodu podejrzenia o wrzody zoladka
no i prosze - wrzody wykluczone Smile
ale za to znalezli malego polipka (czekam na wyniki histopatlogiczne) oraz ta cudna przepukline

troche o niej poczytalam oraz jak po operacjahc ludize sie mecza
i teraz mam dylemat - lekarz przepisala lek - metoclopramidum - tylko ze ten cudowny lek wplywa na nasilenie chorob i dolegliwosci inne ktore ja akurat mam np epi czy deprecha z myslami samobojczymi i inne

co do operacji stwierdzila ze teraz sporadycznie operacje sie wykonuje

i jestem w kropce? - czy brac te tabletki i meczyc sie z nasileniem atakow epi i z wieksza deprecha - czy meczyc sie z uporczywymi dolegliwosciami przepukliny?

juz tyle tych lekow wszystkich biore, ze za pare lat to chyba wnetrznosci juz nie bede miec - tak wiec nie usmiecha mi sie dokladka kolejnego tak wp;lywajacego na organizm Sad

co radzicie? czy ktos z was tez boryka sie z ta przepuklina?
Selenka
Junior
Junior

PostWysłany: Pią Lis 30, 2007 7:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Juz Ci pisze ..tez mam przepukline przelyku u mnie objawialo sie to silna zgaga ,,cofaniem sie jedzenia i strasznym bolem zamostkowym oraz duszueniem w gardle ..myslalam ze to serce a okazalo sie ze to wlasnie ta paskudna przepuklina .Mi tez lekarz powiedzial ze operacje wykonuje sie w ostatectnosci i ze duzo ludzi ma ta dolegliwosc .Mieszkam w Niemczech wiec nie wiem czy to ten sam lek ..moj nazywa sie OMEPRAZOL -40mg..biore go raz dziennie i czje sie o niebo lepiej nie mam skudkow ubocznych .A TAK NA MARGINESIE POWIEDZCIE CZY TO Z POWODU NASZEJ CHOROBY JA np.MAM PRZEPUKLINE PRZELYKU CZY TO CALKIEM CO INNEGO ? Z TEGO CO WIEM PRZELYK TO TEZ TKANKA MIEKKA ::MOZE TOCZEN ATAKUJE TERZ I PRZELYK ? pozdrawiam i zycze slodziudka powodzenia
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
slodka_istota
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Lis 30, 2007 4:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak szczerze mowiac to nie wazne z jakimi dolegliwosciami ide do lakarzy to slysze tylko diagnozy: - ze to albo z powodu tocznia - albo z powodu brania tych wszystkich lekow ---

czasem zastanawiam sie cyz jest sens do nic chodzic skoro taka diagnoze to se sama moge postawic eheheh

najlatwiej im zwalic na tocznia lub leki nizeli dowiedziec sie czy aby faktycznie to od tego

pzd

P.s. a dolegliwosci od przepukliny sa naprawde super - jak przypadkiem bedzie zawal serca t nawet nie zwroce na t uwagi bo takei bole mam prawie codziennie no i cala game innych - dzieki nim czlowiek wie ze zyje bo boli itd Smile
kasiakuc
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Pią Lis 30, 2007 8:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

słodka ja też mam przepuklinę rozworu przełykowego w obrazie odwróconym i niezbyt dużą ale czasem daje mi sie we znaki gdy jest problerm z przełknięciem chocby płynu bo tak boli ale nie jest to częste..przynajmniej narazie.. Slonko
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Sob Gru 01, 2007 5:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sLodka ja sama mam przepukline i nie zgadzam się z tobą zupełnie, po pierwsze zawał u kobiet wcale nie oznacza bolu w klatce piersiowej a moze przebiegac zupełnie inaczej a wiec o to akurat się nie martwię

co do epilepsji jakos nikt nigdy nie mowił mi ze metoclopramid zle na nia wpływa nic takiego nigdy nie zauwazyłam, tak samo ma się z depresją zresztą na mnie on nie działa to zbyt słabe aby cokolwiek zmieniac
nigdy tez nie odmawano mi zrobienia gastroskopii z powodu epilepsji, dziwi mnie to bardzo, gastroskopie miałam juz wiele razy a polipa usuwa się od razu przy badniu( przyjda wyniki z hist - patolog) a wiec już go nie ma
operuje się przepuklinę jest jest ona ogromna inaczej leki na złagodzenie zgagi i tyle
spokojnie pozyjesz z tym do smierci czasmi to uciązliwe ale nic az takiego aby rozpaczac Wink
didulka
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Sob Gru 01, 2007 9:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

widac nie wszystkim usuwaja od razu polipy
mojej mamie teraz dwoch nie usuneli tylko wzieli wycinki do badania
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
nenya
SuperMOD
SuperMOD

PostWysłany: Nie Gru 02, 2007 12:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mój polip wycinali od razu, zawsze to plus miec jedną gastroskopie mniej Wink jak juz rura była założona, żeby mi zaoszczedzic kolejnego zabiegu ciachnęli go od ręki i oczywiście oddali na histopatologię, wyszedł "zwyczajny" czyli hiperplastyczny.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Gru 02, 2007 6:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no ja tez miałam od razu usuniety to chyba zalezy od lekarza robiącego badnie po co powtarzac cos, co do przyjemności nie nalezy wynik wyszedł dobrze i mam spokoj, chociaz polipy lubią sobie odrastac , mam już 2 razy usuwany ( innej czesci ciała ) znowu czeka mnie to samo , i to pod narkozą a wiec szpital Confused
slodka_istota
Master butterfly
Master butterfly

PostWysłany: Wto Gru 18, 2007 7:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no coz monis wiec tylkos ie cieszyc, ze ty nie masz tych dolegliwosci w klatce

ja je mam i juz dorwalam forum o tej przepuklinie i wiekszosc osob tez uskarza sie na bole w klatce piersiowej (jak przy zawale) zreszta nawet lekarz powiedzial ze ta przepuklina moze takie bole powodowac

co do polipa mam nadzieje ze wycieli calosc a nie tylko pobrali probki

pzd
kasia0312
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

PostWysłany: Pią Gru 28, 2007 4:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Też mam przepuklinę roztworu przełykowego...skuti- mogę jeść tylko maleńkimi porcjami, bo inaczej jedzonko chce zawracać, też ciągle mam zgagi i zapalenia przełyku i ciągle te uciążliwe pieczenie i gniecenie w klatce..Leki na to przestałm brać, bo nie widzę ich skuteczności..ale za to stale piję siemię, biorę losec,albo helicid, malox, albo jakieś reni albo ranigast-to w zależności od objawów.Ale na razie żadnej operacji nie zamierzam sie poddawać dopóki nie powiększy sie do takich rozmiarów,że będzie konieczność.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Monika B
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pią Gru 28, 2007 5:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mnie dokucza tylko w momentach kiedy zbyt szybko chce coś połknąc, to bol niesamowity, kiedy płyn czy cos innego trafi nie tam gdzie pownien z tego wniosek ze chyba jednak się powiększa wczesniej byly to tylko zgagai lub dolegliwosci bolowo - uciskowe terz już uwazam szczegolnie jak pije wode
jak na razie nie ma sprawy - można zyć tak jak jest
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.TOCZEN.PL Strona Główna -> Porady i Doświadczenia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: